Kaynar Çayı Nedir?

Ankara daha çok Kırıkkale, Çorum, Çankırı gibi etrafındaki illerden göç alır ve bu memleketlerin insanlarını yakından tanıma fırsatı buluruz, normal olarak da yiyecek içecek de dahil olmak üzere birçok konuda kültürel etkileşim içine gireriz. Türkiye'nin hemen her yerinde durum aynıdır diye düşünüyorum. Büyükşehirler daha çok etrafındaki küçük şehirciklerden göç alıyor.

Konu Kıbrıs olunca da durum çok değişmiyor. Daha çok Hatay, Adana, Mersin'den göç almış, almaya da devam ediyor. Hatta Hatay'dan o kadar çok göç alıyor ki, içli köfte, kebap, humus Kıbrıs'ın geleneksel yemekleri haline gelmiş.

Özellikle ev ziyaretlerine gittiğimizde bu bahsettiğim şehirlerin yerel tatlarını da keşfetme imkanı buluyoruz, bolca. Bunlardan birisi de bu yörelerde kış aylarında bolca tüketilen, lohusa şerbeti diye de bilinen bir kış içeceği: Kaynar.

Kaynarın içeriğinde karanfil, tarçın, yeni bahar, havlıcan ve zencefil ve lahusa şekeri gibi baharatlar bulunuyor. Kaynattıktan sonra servis ederken üzerine ince çekilmiş ceviz dökülüyor. Tatlımsı bir çay ve kışın alternatif olarak tüketmeye bayılıyorum.


Çayı ilk kez tattığımda Instagram'da paylaşmıştım.

O yörelerde çoğunlukla aktarlar bu karışımı kendileri yapıyormuş. Buralarda yani Ankara'da bulamadım. İnternet üzerinden de sadece Ziya Dede Kaynar Çayı markasını bulabildim. Denemek üzere n11'den sipariş verdim.




Ama içtiğim orijinal kaynar ile hiç alakası yoktu, maalesef. Bitki çayı tadında, zencefili çok ağır basan ve boğazı yakan bir tadı var. Hasta olduğum zamanlarda takviye olarak içebilirim ama kaynar gibi keyif veren bir çay değil.

Kaynar aramalarım ise devam etmekte. Tavsiye edebileceğiniz bir marka varsa şahane olur.

Kanalıma abone olmayı ve eğer yeni aldığım kahve makinesinden bahsetmemi istiyorsanız yorum bırakmayı unutmayın, yani yerseniz. Çünkü Youtube algroritmasında bir videoya ne kadar çok yorum bırakılırsa o video kadar çok ön plana çıkarılıp öneriliyor.

Kamu spotunu da eklediğime göre gidip yeni kahve makinemin tadını çıkarayım. 😜

İçeceklerle ilgili diğer yazılarım;

Evde Chai Thai Latte Yapımı
Dibek Kahvesi Önerisi
Maden Sulu Türk Kahvesi Yapımı

Yorum Gönder

14 Yorumlar

  1. Ben bu çayı şimdi okuyunca öğrendim. Merak ettim. Bu arada gerçek bir Ankaralı'nın etrafı Çorumlu Yozgatlı Çankırılı ve Kırıkkaleli ile sarılmış durumdadır.

    YanıtlaSil
  2. Kaynarı çok severim. Doğumlarımda annem yapmıştı. Eve mutluluk ve huzur veren bir kokusu var. Ben de inşallah gelinlerime yaparım.

    YanıtlaSil
  3. Ilk kez duydum.
    Tek bildiğim çok karışık çaylar içmemeli. Yarar derken zarar vermesin Mazaallah.
    Ihlamur diyorum. O mis kokusu diyorum.
    Gidiyorum... :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama bu çok güzel :) Yöresel bir şey olduğu için de hani alternatif tıp diyebiliriz çünkü lohusalara bolca içiriyorlar sütlerini çoğaltıyormuş ben menfaat addediyorum :D
      Ama ıhlamurun da yeri ayrı elbette, hele adaçayı miss :D

      Sil
  4. Refikanin mutfagi kaynar cayi ile chai tea latte gibi birşey yapmisti onun denemeni onerrim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah işte ben uğraşmak istemiyorum hazır yapılmışı olmuyor mu :D
      Tembellik i love it :D

      Sil
  5. Refikanin mutfagi kaynar cayi ile chai tea latte tarzi bi sey yapmisti onu denemeni onerririm aslinda chai teanin bizden olup yine avrupaya giden sahip cikmadigimiz değerlerden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah işte ben uğraşmak istemiyorum hazır yapılmışı olmuyor mu :D
      Tembellik i love it :D
      Yani ben de Avurpai bir şey olduğunu düşünmüyorum zaten o baharatlar orada yok her şeyden önce.

      Sil
  6. Evde kış çayı hazırlıyorum.O an evde olan malzemelerle.Nar kabuğu,çubuk tarçın,elma,ayva karanfil,bir parça limon varsa zencefil.hepsini kaynatıyorum.biraz da şeker koyuyorum.çok güzel oluyor.şeker yerine isteyen bal da koyabilir.soğuyunca cam şişeye alıp buzdolabında muhafaza ediyorum.içeceğim zaman ısıtıp içiyorum.isteğe göre portakal,mandalina,üzüm de koyulabilir.biz severek tüketiyoruz.tavsiye ederim. Zehra

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizimde evde karışık çayımız eksik olmaz. Çok severiz, Allah ne verdiyse koyarız içine. Şeker yerine de çubuk tarçını basıyoruz şerbet oluyor ^^
      Afiyet şifa olsun size de

      Sil
  7. Kayar şahane bir şeydir.kokusu daha da sahanedir.bizim burada (Adana'da)lohusa evinin olmazsa olmazidir.ama ben kışın da ara ara yaparım.kokusu huzur verir.
    Bizim buralarda aktardı baharat gibi satılır kendimiz kaynatiriz.oyle sallama demleme biçiminde bilmiyorum.
    Ayyy bir yapan olsa da içsek :)
    Sevgiler
    Asel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, doğru karışık satıyorlarmış ama pakette karıştırıp yollayan yer arıyorum. Bulacağım inşallah :D
      Sevgiler

      Sil