Evlilik Hikayeleri 21 "Teyzem"

Hikayeyi gönderen kişiye ismini yazayım mı, dedim.
Benim için sorun değil de teyzem üzülür, yazma, dedi.
Onun istediği doğrultusunda isimsiz yayınladığım bu hikaye bir evlilik hikayesinin ötesinde, yanlış evliliğin sonuçlarını gözler önüne seriyor. Ben aradan çekiliyorum.


"Öncelikle geç yazdım kusura bakmayın, yazdım yazdım sildim en sonunda yazdım bu seferde kaydetmemişim hepsi silindi.  Aslında yazıp yazmamak konusunda kararsız kalmıştım çünkü herkesin mutlu sonla biten hikâyeleri vardı, ama teyzemin hikayesi evleneceklere uyarı gibi, bende kimsenin böyle hatalar yapmasını istemediğim için yazıyorum...


  Yıl 1998, teyzem 16 yaşında, yaşı küçük ama dünya güzeli, hafif bakır - sarı arası saçlı, yeşil gözlü ama öyle böyle yeşil değil, Akdenizli olmasına rağmen teyzem zayıf hafif uzunca, yeni yeni tesettüre girmiş bir kız. Hani derler ya, Allah çirkin şansı versin diye, haklılar da, maalesef teyzemin güzelliği bahtını güzel yapmamış hatta kardeşim teyzeme benzetilir, annem de bunu duyunca hüzünlü bir ses tonu ile kaderi benzemesin der. Neyse annemler üç kız kardeşler, en büyük teyzem bir kaç yıl önce evlenmiş, annem de 1 yıl ha olmuş ha olmamış (annem ve teyzem küçük yaşta evlenmemişler ) , anneannemler yeni bir yere taşınmışlar, teyzem de evin tek kızı olarak kaldığı için balkonu temizliyormuş, karşı apartmanda onu izleyenlerden habersiz. 

Birkaç gün sonra onu istemeye gelmişler, tabi herkes şok olmuş, kimse böyle bir şey beklemiyormuş. Anneannem kesinlikle karşı çıkmış, daha iki kızının evliliğine alışamamış, bir de teyzem çok küçük hadi isteyenler çok iyi bir aile olsa yine bir şey demeyeceğim, kim oldukları belli değil, hiç tanımıyorlar. Aynı zamanda anneannem evlendiğinde dedemin işi için, bir başka ilçe mi diyeyim emin değilim ama oraya taşınmışlar -teyzemin eşinin memleketi - , orda gelinlere karşı davranışları görünce asla kızım olursa buraya vermem demiş, hani derler ya büyük lokma ye, büyük söz söyleme diye, öyle de olmuş. Ama dedem demiş vereceğim kızı, hem de hiç tanımadığı bir aileye peki neden biz komşuyuz ayıp olur, sırf ayıp olacak diye kızını feda etmeye hazırmış dedem. Teyzem çok ağlamış kendinin küçük belli etmek için, onların evine bakan camına oyuncaklar dizmiş, onların görebileceği yerlerde ip atlamış ama nafile teyzem de son çare, annemi aramış abla ne olur beni kurtar, kaçır beni demiş. Annem de o zaman bana hamile, yıkılmış tabii bu habere dedemi ikna etmeye oda çalışmış yalvarmış yakarmış. Ne zamanki dedem yumuşamış karşı taraf bastırmış. Dedem de inat etmiş ben kızı vereceğim diye, aslında buna inattan çok basireti tutulmuşta denebilir, sanki her şey isteği dışında gerçekleşmiş. Ve teyzem 16 yaşında hiç araştırmadan, sorulmadan hatta damat bir kere bile görülmeden verilmiş. Neyse sözlenmişler gelmiş nişan zamanı, annemde doğuma kısa zaman kaldı diye anne evine gelmiş, işe bakın ki nişan günü annemin sancıları tutmuş - ben bunu üzüntüye bağlıyorum- , kimse de nişanı ertelememiş, annem tek başına gitmiş doğuma. 

Teyzem nişanlandıktan sonra, bunların gerçek yüzü ortaya çıkmaya başlamış, teyzeme daha o zamandan psikolojik baskılar yapmaya başlamışlar. Bu sıralarda da Ankara’dan bir haber gelmiş, teyzemi hem ahlak yönünden, hem iman hem de maddi açıdan çok iyi biri istiyormuş ama dedem o ailenin gerçek yüzlerini gördüğü halde millet ne der, nişanı bozmam, ayıp olur diyerek karşı çıkmış ve teyzemin son kaçış yolu da bu sayede kapanmış. Aradan bir yıl geçmiş ve düğün günü gelmiş ama düğün günü gibi değilmiş hiç, sürekli ağlıyorlarmış, en son teyzem evden çıkarken, bizden götürmeyin onu diye yerlere atmışlar kendilerini, annem, anneannem ağlaya ağlaya bir hal gelmiş, sonra gitmiş teyzem bir daha da dönemeyeceğini bile bile. Dedem o an fark etmiş yaptığı hatayı, ama artık çok geçmiş. Ya da değilmiş teyzem telefonda anneanneme ben yanına gelebilirim ama bir daha dönmem diyormuş tabi yine, ona buna ayıp olur diye teyzeme izin vermemişler. Yıl olmuş 2001 bir tane oğlu doğmuş teyzemin, artık istese bile dönemezmiş. Aradan birkaç yıl geçmiş garip bir şeyler oluyormuş ama teyzem asla kimseye söylemiyormuş, sürekli üzgünmüş, biz acaba şiddet mi görüyor diye düşünüyorduk ama teyzem kimseye bir şey söylememiş. Zaten nasıl söylesin çocuk yaşta evlendiği için hep bir korku hali vardı teyzemde. Fakat hepimizin fark ettiği bir şey vardı, tatilde kayınvalidesine evine gelince hep onu çalıştırıyorlardı, kocasının teyzem yaşında yeğenleri vardı, hem onlar kayınları ve kocasının kız kardeşleri ve onların kocaları ile aynı evde kalıyordu, hep endişe ediyorduk o kadar erkeğin içinde diye. İlk kuzenim doğduktan yaklaşık 9-10 yıl sonra bir kız kuzenim daha doğdu ve bir yıl sonra bir tane daha. Bu sırada babam tebrik için Teyzemin kocasını aradı, ilk açmadı sonrasında açınca da kısa konuşmuş, biz anlam veremedik ama üstünde de durmadık. 



O yıllarda biz arabamızı satıyorduk Teyzemin kocası da fiyat sormuş sonra da arabayı almak istemişti, fakat sonra almak istemedi, zaten babam araba arıza çıkarıyor iyi değil alma demiş. Babam da başka müşteri çıkınca ona satmış, alan kişi pazarlık yapmış çok az bir fiyat düşmüş. Fakat bizim bilmediğimiz şeyse o bunu gurur yapmış, alamadı diye babama bilenmiş hem de yıllarca, ama bizim tabi ki de haberimiz yoktu. Bu sebeple de teyzemle zaten çok göremiyorduk, yaz tatilinde bir - iki gün bile görememeye başladık ama bizim halen haberimiz yok, denk gelmiyor sanıyoruz. Teyzem de problem çıkacak diye korktuğu için yıllarca bize söylememiş. İşin aslı Teyzemin kocasının ailesi çok doldurmuş onu, bize karşı teyzemin görüştürmek istemedikleri için, teyzemi yalnız bırakmak için. Hadi babama küsmüş ama bizimle niye görüştürmüyor, ya da anneannemin dedemin, büyük teyzemin suçu ne? Onlara da saçma şeylerden küsmüş büyük teyzemin eşine küfür etti diye küsmüş ki büyük teyzemin eşi Almaya da büyümüş, Türkçesi çok iyi değil nasıl küfür etsin, anneannemlere de bizimle görüştüğü için görüştürmemiş, anlayacağınız, ruh hastası biraz, olmaya şeyler uyduruyor.  Böyle zaten çok az gördüğümüz teyzemi yıllarca göremedik, teyzem yazın karşı apartmanda olduğu halde biz görüşemedik, görüştürülmedik. Ve aynı zamanda küçük kuzenlerimi bize karşı düşman etmiş, bir kere zar zor anneannemin evine gelmişlerdi orda da bize siz bize kötülük yapmışsınız dediler, teyzem bunu duyunca öyle bir bağırmıştı ki kuzenime, hayatım da teyzemi öyle görmemiştim. 

Fakat bütün olaylar maalesef burada bitmiyormuş, teyzemin bizimle görüştürülmemesinin nedeni, tek bunlar değilmiş, aslında bunlar neden bile değilmiş, asıl nedeni gizlemek için bahaneymiş. Aslında teyzemi kız kuzenlerimin doğumundan önce, zorla başını açtırmış ve yıllardır da teyzem öyleymiş, teyzemin hayatını mahvetti yetmemiş gibi bir de bunu yapmış, başörtüsüne uzanmış eli. Teyzem küçük yaşta tesettüre girmiş ama bu onu hiç düşünmemiş, zalimce sökmüş atmış ve bizden bu yıllarca saklanmış ben birkaç ay önce öğrendim ve o hafta ağlamaktan, hasta oldum, teyzem üzülürüz diye, utandığı için söylememiş bize. Geçen yıl anneannemi teyzemin evine biz bırakmıştık, askeriye lojmanlarında yaşıyorlardı, biz dolayısıyla içeri alınmadık, orda ağlarken annem beni tutmaya çalışıyordu hatta nöbet tutan asker bile halimize acımış gibiydi. Neyse anneannemi teyzem almaya gelmiş ama bizimle görüşmemiş, nedeniyse açık görmemizi istemediği içinmiş, anneanneme ' utandım, en çokta eniştemin yanına böyle çıkmaktan, demiş. Teyzemin hikâyesi yazsan bitmeyecek bir hikâye, ama çok yazmışım farkında olmadan inşallah sıkmamışımdır. 

Teyzemin hikâyesini yazdım çünkü insanlar hiç araştırmadan, evlenmesinler diye, millet ne der, ayıp olur demesinler diye yazdım. İnsanlar bu devirde böylesi olur mu, demesin oluyor maalesef, Allah herkesi iyilerle karşılaştırsın..."

Not: Siz de hikayenizi bizimle paylaşmak isterseniz ki çok mutlu oluruz, nabrutvebiz@gmail.com adresinden benimle iletişime geçebilirsiniz.

Yazı dizisi:

Görücü usulü evlilik nedir?

Görücü usulü evlilik "Usulü"

Görücü usulü evlilik hakkında bilinmeyenler





Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Şu an o kadar çok üzgünüm ki abla baştan sona ağlamamak için kendimi zor tuttum kendi hayatımı düşündüm derin düşüncelere daldım ve aslında ne kadar şanslı olduğu mu fark ettim bende henüz yeni yeni 17 yaşıma girdiğim dönem dayım kuzenim için beni istemeye geldi tam 2 sene boyunca ısrar etti oğlumu bir yabanci ile evlendirmek istemiyorum diye ama babam henuz kızım çok küçük hem o da istemiyor olmaz dedi hemde dayım babamın en sevdiği dayım dı onu cidden çok seviyordu ama sırf ben erken dediğim için benim küçük olduğumu düşündüğü için annanem ve dede°min tüm baskılarına rağmen vermedi beni böyle bir babaya sahip olduğum için çok şanslıyım:(
    Allahım sen zor durumda olanlara yardım et kötülerle karşılaştırma hayırlı bir evlilik nasip et tüm bekarlara ve bize amin...
    ~ELİF~

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim. Allah seni muhafaza etsin. Babanın da ellerinden öpüyorum.
      Amin....

      Sil
  2. Allah yardımcısı olsun. Çok zor. Ama mesele gerçekten tanıdık olup olmaması ile alakalı değil bunu eklemek isterim. Bu durumun akraba olan, olmayan, tadıdık bildik olan ya da olmayan versiyonlarını gördüm ve naçizane vardığım sonuç (ve erkek kadın diye de asla ayıramam) eğer birşeyleri görmen gerekiyorsa rabbim yaşatıyor. Demek ki o da o insanların sınavıda o. Oylesine zor bir sınavı başarı ile geçenlere ne mutlu. Rabbim hepimizi iyi insanlarla karşılaştırsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok zor olsa gerek. Ne diyim. evlilik başlı başına büyük imtihan...

      Sil
  3. Nabrut ben sana uzuuun bir zaman önce evlilik hikayesi yazmıştım mail attim ama cevap alamadım gördün mü acaba

    YanıtlaSil