Gözenek Sıkılaştırma Blog Yorumu

Bazı kimselerde cildin yağlı bölgelerinde belirgin gözenekler bulunabilir ve sanki sıkılsa yağ çıkacak gibi bir görüntü oluşturabilir. Bu son derece normal bir görüntüdür.

Gözenek problemi neden olur?

Çünkü yüzümüzün bazı bölgelerinde yağ üreten hücreler oldukça çalışkandır. Bu hücrelerin toplandığı gözeneklerde yağ miktarı artar ve cilt yüzeyinde belirgin gözenek çukurları oluşturur. Bu çukurcuklar ya da gözenek görünümü genellikle T bölgesinde görülür. 

Gözenekli ciltlerin genellikle karma yapıda olduğu görülür. Bu sebeple gözenek problemine çözüm için karma cilt bakımı yapmak gerekiyor. Zira yağlı bölge ile kuru bölgenin ihtiyacı aynı değildir. 


Yağ salgısının gözenek büyüklüğündeki etkisini yaz ve kış mevsiminde cildiniz değişiklikleri üzerinde bile görebilirsiniz. Yaz aylarında sıcak havanın etkisiyle yağ salınımı artar ve bu yüzden gözenek görünümü de artar. Kış aylarında yağ salınımı azaldığı için gözenekler daha makul boyutlara iner.

Gözenek problemi genetiktir ve tamamen kurtulmak neredeyse imkansızdır. Kozmetikle sadece gözenek sıkılaştırma yani gözenek küçültme mümkün olabilir.

Sadece yağlı bölgelere uygulanacak gözenek bakımı gözeneklerin kabul edilebilir boyutlara ulaşmasını sağlar. Gözenek bakımının temelini ise bölgedeki yağ miktarını azaltmak oluşturuyor.


Ciltteki yağ miktarını azaltmak yani gözenekleri sıkılaştırma için ne kullanmak gerekiyor?

  • Kil maskesi.

Size şurada kil maskesi hakkında bilgi vermiştim. Gözenek problemi olanlar kil maskesi yaparken bir cilde sahipse tüm cildine uygulamak yerine sadece sorunlu bölgelere uygulayabilir. Kil uygulandığı bölgedeki fazla yağı emer ve böylece gözenek çukurları daralır. Haftanın 2-3 günü cildinizi temizledikten sonra sorunlu bölgelere kil maskenizi uygulayarak 5 ila 10 dakika bekletip suyla durulayın. Ben şu markayı kullanıyorum, hem çok uygun fiyatı var hem de memnunum.

  • Retinol, Salisilikasit ya da Niacinamide içeren yağ salgısını dengeleyecek ürünler...

Bu içerikteki ürünleri gözenek problemi olan yerlere uyguladığınızda yağ salgınız azalacak buna bağlı olarak da gözenek görünümü azalır. 

Yani gözenek bakımı için öncelikle problemli bölgeye kil maskesini uygulamanız yine problemli bölgeyi Retinol, Salisilikasit ya da Niacinamide içeren bir kremle desteklemelisiniz.

Son olarak;

Şu önemli kısmı da eklemek istiyorum; gözenek sıkılaştırıcı kesin ve kalıcı bir çözüm yok. Düzenli olarak gözenek bakımını uyguladığınız takdirde gözenek görünümü kontrol altına alınmış olur. Tamamen ortadan kalkmaz. Bakımı bıraktığınızda yağ dengesi genetik kodlarınız sayesinde eski haline geleceği için cildiniz de eski haline dönecektir. Yani demem o ki, genetiğinize küsün. :)

Aynı zamanda bu gözenek bakımının siyah nokta oluşumunu önlemiş olduğunu da unutmayın. 

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. ahh gözenekler ahh..
    yaz mı yoksa yaşımın çok azıcık ilerlemesinden (25) mi bilemiyorum ama gözeneklerimde bir artış var. Seninde kullandığın dermokil saf kili haftada veya on beş günde bir uyguluyorum. Nemlendiricimde niasinamide içeriyor. Toniğimde gözenek küçültücü içerikler var. Bakalım azalmalarını bekliyorum.
    Cilt bakımı çok teferruatlı bir iş. Yapmayayım diyorum olmuyor, yapsam yine olmuyor. Osu busu şusu yoruldum hahaha :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğim gibi artış varsa yazla alakalıdır ve kullandığın ürünler azaltacaktır ama zaten gözenek sıkıntın varsa genetik olması yüksek ihtimal. Ve bununla yaşamayı öğrenmek lazım :(
      Umarım istediğin sonucu alırsın.

      Sil