Hesabı Erkek mi Ödemeli?

En son misafir yazarımız Mehmet Bey'in yazısında okuyunca anladım ki görücü usulü görüşmelerde hesap savaşları bitmek bilmiyor.

Geçenlerde bir çocukluk arkadaşımla buluştum, çok saf ve iyi niyetlidir. Olayları muhakeme etme noktasında da kendisinin de farkında olduğu bazı zayıflıkları vardır. Başından yakın zamanda görücü usulü bir görüşme geçmiş. Görüştüğü kişi maddi imkanları bakımından arkadaşımın ailesinden epeyce düşükmüş ama çok ahlaklı olduğu gibi övgüler aldığı için arkadaşım ve ailesi tarafından bu hiç sorun edilmemiş. Karşı tarafın çok çirkin bir hareketiyle de 3. görüşme sonunda olmayacağı ortaya çıkmış. 

Böyle şeyler de olabiliyor. Övülüyor, kefil olunuyor. Görüşme süresince karşı taraf öyle bir şey yapıyor ki aracılara söylediğinizde biz onu hiç öyle bilmezdik deniyor. Allah kötüye düşürmesin.

Arkadaşım bu hadisenin üzerine adamın bir de sütlacını yedim, diye üzülüyor. Keşke hesabı ödemeyi teklif etseydin, dedim. Karşımdaki insanı rencide etmek istemedim, sonuçta bir erkek, gururuna dokunur diye düşündüm, dedi.

Ah canım, iyi niyetli arkadaşım!

Hesap ödeme noktasında cimrilik etmeyen, canı gönülden bir kadına bir şeyler ikram etmek isteyen, ikramı da sünnetten sayan o eski, babalarımız gibi erkekler yok, varsa da o kadar az ki! Benim yükümü paylaşsın, eşim de çalışsın, hiç değilse kendi masrafını çıkarsın, hayat müşterektir diyen erkekler bu kadar çoğalmışken hesabın, hesabını tutmamalarının çok da mümkün olduğunu sanmıyorum.


O yüzden eğer ki, işiniz olmayacak gibi hissediyorsanız özellikle hesabı ödemeyi teklif etmenizi tavsiye ediyorum. Tanımadığım, huyunu suyunu bilmediğim, bana ikram ettiği şeyi canı gönülden mi ödeyecek yoksa gönülsüz mü, tahmin edemediğim birinin lokmasının boğazımdan geçmesini istemiyorum. Sonuçta bu da bir nevi hak doğuruyor.

Ama şunu da ekleyim; yazarın anlattığı hikayedeki bayan gibi merdiven başlarında para vermek için görüştüğünüz kişinin peşinde de koşmayın. O da hiç şık değil. Hesap geldiğinde münasip bir dilde, karşınızdakini rencide etmeden hesabı ödemeyi teklif edin. Karşı taraf bundan rahatsız olduysa ısrar kıyamet yapıp masada hesap savaşı da vermeyin. Size düşeni, ne yediğinizi, içtiğinizi biliyorsunuzdur, o miktarda parayı masanın üzerine ya da hesap kutusuna münasip bir şekilde bırakın. Bahşiş olur, siz de üzerinize düşeni ödemiş sayılırsınız.

Böyle yapın, şöyle yapın diye dikte içeren yazıları sevmiyorum ama görücü usulü buluşmalar hakkında çok soru sorulduğu için de bu ayrıntıyı dile getirmeden edemedim.



Mesela bir defasında görüştüğüm kişi masaya hesap istemek yerine siz biraz bekleyin hesabı ödeyip geliyorum, demişti. Çok klas hareketti. Muhtemelen öncesinde böyle bir deneyimi olmuştu, ya da yanımda para çıkarmak istememişti. Benim için epey şaşırtıcı olmuştu. Masaya üzerime düşeni bıraksam da karşımdaki insan bunu görmediği için kesenize bereket, hakkınızı helal edin, demiştim.

Çocuk da iyi çocuktu aslında ama işte elektrik: dkjahd Şuraya bir random güleyim :D Demin twitter'da random gülen bir kızla peçeli de olsa görüşmeyin yazan bir aklı evvel gördüm de. Random gülen kızlar hafif meşrep oluyormuş. İçimden daha çok random gülmek geldi, arkadaşlarımla mesajlaşırken bile kullanmam ama şu an kullanacağım. aghdaudgksa... 

Neyse... Konudan uzaklaştım.

Hesapla ilgili eklemek istediğim bir şey daha var; Kıbrıs'ta Özbekistanlı bir hatun var. Bir İngilizle evli. Yakınızdır, gider geliriz. Tsasvvuf ehli biri ve eşinin de müslüman olmasına vesile olmuş. 
Bir aracı vasıtasıyla yaptıkları ilk buluşmalarında hesabı alman usulü ödemeyi teklif ediyor ve ödüyor da. Eşi, bu hareketinden çok etklieniyor ve o an evlenmeye karar veriyor. Sonradan İngiltere'de hiçbir kadının erkek varken hesap ödemediğinden, bu hareketinin onu çok etkilediğinden bahsediyor.

Yani bir İngilizle randevuya çıkarsanız epey iş görür bir ayrıntı. Hahah! 

Öte yandan görücü usulü randevular haricinde kadınların hesap ödemesini kesinlikle tasvip etmiyorum. Masada erkek varsa, elini cebine o atacak. Erkekliğin şanından bir hareket olduğunu düşünüyorum, bunu erkeğe yakıştırıyorum ben. Ha şimdi erkekliğin şanından falan dedim diye beni linç edeceksiniz ama Allah her cinsi farklı hususiyetlerle yaratmış. Kadınlığın şanından olan şeyler kadar, erkeğin şanından olan şeyler de var. Hesap ödemek gibi ikram faaliyetleri de onlardan sadece biri. 

İlk maaşımı aldığımda babamla annemi yemeğe götürmek istemiştim. Yemeğe gittik. Hesabı istedim ve babam bu benden olsun da bir daha ki sefere de senden yeriz diye kendi ödemişti. Tahmin edersiniz ki hiçbir zaman benden olacak sefer gelmedi. Hep bir dahaya diye şık bir şekilde erteledi beni. Senin paran burada geçmez, sana düşmez falan diye beni ötelemedi. Paramı, kadın olmamı küçümsemedi, sadece büyük, erkek ve sahiplenen, koruyan olma görevini şık bir şekilde yerine getirdi. 

İşte böyle adamlar arıyoruz.

Peki hesap ödeme noktasında siz ne düşünüyorsunuz? 


Yorum Gönder

55 Yorumlar

  1. Ama erkeklerin bazen ödemek için kendilerini paralamaları bazen saçma oluyor örnek verecek olursam arkadaşımla bir yerde kahve içtik kalktık abiside aynı mekandaymış ikimizin hesabını da o ödedi çok rahatsız oldum ama arkadaşım da para sorun değil dedi ama benim için sorundu sonra sana kahve ısmarlarım abin ısmarlamış gibi kabul edersin dedim(hala ısmarlamadım bu yazı aklıma getirdi) tamam dedi yani nerdeyse hiç tanımadığım bir erkeğin hesap ödemesi karşısındaki kişiye böyle bir külfet verebileceğini düşünmemesi hiç hoş değil bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle tanımadığın birine ikram etmek bence de hoş değil. Muhtemelen kardeşinin arkadaşına jest yapmak istemiş ama ben de rahatsız olurdum. Kaldı ki ben arkadaşlarımın hesap ödemesinden dahi hoşlanmam

      Sil
  2. Görücü usulü ilk buluşmada erkeğin ödemesini daha uygun buluyorum. İlk buluşmadan kadının elini cebine atmasına engel olmalı bir erkek. 2 veya 3. görüşmede kadın da teklif edip ödeyebilir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de erkek buna mani olacak şık hareketler sergilemeli ama kadın da atakta bulunmalı. SAYGI DUYUYORUM TABİİ ^^

      Sil
  3. Görücü usulü randevularda hesabı erkek mi ödemek zorunda yani? Alman usulü ödemek ayıp mı anlamadım. Ben , bana yabancı olan bir erkeğin , benim yediğim içtiğim şeyleri ödemesinden utanırım ilk kez buluştuysak hele ki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okurken biraz kafan dağınık olabilir mi?
      Çünkü acaba anlatamadım mı diye yazımı tekrar okudum, gelen yorumlara bakılırsa yazım da anlaşılmış. Berrak bir zihinle okursan anlarsın eminim. ^^
      Sevgiler.

      Sil
  4. Bence kadın ve erkeğin oturup ben bunu yaparım şunu yaparım diye evlilik anlaşması yapması lazım kafa rahat :D
    Ne bileyim ya böyle şeylerin çetelesini tutmak bana saçma geliyor bugün ben ödersem yarın o öder yeri gelir paylaşırız hesabı hani biraz klişe olacak ama önemli olan beraber olmamız.
    Ha diyeceksin ki ilk defa gördüğün biri ki ben öyle görücüyle dışarıda buluşmuyorum evde yenge teyze kim varsa onların yanında oturup konuşuyoruz ama dışarıda buluşan biri için de diyebilirim ki herkes kendi hesabını ödemeli bana en mantıklı gelen bu hak geçmemesi için hemde ilk defa gördüğün biri olduğu için öyle işte zor bu işler elektriği buluşması hesap meselesi evliliği çocuk doğurması kayınvalidesi eltisi görümcesi pöff aslında hiç evlenmemek diyeceğim ama Rabbim emretmiş.
    Gerçi nasibin karşına çıktıktan sonra tüm bu sorunlar fasa fiso :D
    D.S.K.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi kendine içinde çelişip kendine cevap verecek yorumu bitirmişsin ahah :D Bana daha da diyecek bir şey kalmamış ^^

      Sil
  5. Merhabalar, arkadaşlarla yüzyüze konuşup değerlendirmeler yaptığımız meseleleri buradan okumak, farklı kişilerin de bakış açılarını görmek çok iyi oluyor. Bunun için teşekkür ederek başlayayım.
    Hesap konusunda ilk ödemeyi erkek yapmalı, diye düşünüp ödemeye katkım olmadığında içi rahat edemeyenlerdenim. Teklif ediyorum ama çok ısrar etmiyorum. Son görüşmemde ikinci benden diye belirtip, ikincide ben ödemiştim. Gözlemim karşı taraf pek hoşlanmıyor, bu durumdan. Almanlar gibi kesin bir adetin olması iyi olurmuş diye de düşünüyorum :)) En ideali Alman usulü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EVet, ben ödeyim demek hiç olmuyor. Kabul ettirilebilirse en temizi alman usulü. Ama adetlerimizde olmasını tasvip etmiyorum ahaha :D Yine ikram erkeklerden fikrimin arkasındayım ahah :D

      Sil
  6. Benim bu konuda ölçütüm şu;
    Eğer görücü usulü bir randevu ve ilk buluşma ise erkeğin hesabı ödemesini doğru buluyorum. Ancak ikinci üçüncü buluşmada kesinlikle hesabı ödemeyi teklif ederim.Ancak karşı taraf kabul eder ya da etmez bu ona kalmış. Arkadaşlarımla olan (erkek) buluşmalarımda ise genel olarak alman usulü ya da bir kez o ödüyorsa diğer sefere ben ödemeyi tercih ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saygı duyuyorum bu kişinin tamamen kendi hür iradesine kalmış. İçi nasıl raht ediyorsa esas olan odur sonuç olarak ^^

      Sil
  7. Yazara katılıyorum canı gönülden başka söze gerek yok bence 😊😊

    YanıtlaSil
  8. Benim görücü usulü buluşma meselem gündeme geldiği andan itibaren hep karşıdaki tarafa kesin bir dille hesabı alman usulü ödemeyi teklif etmeyi ve aksini kabul etmemeyi düşünüyordum. Öyle de oldu ki, karşı taraf yabancı şehirden olduğu ve bizim merkezimizi bilmedikleri için işi yüklenen taraf, öne düşen biz olduk. Annem karşı tarafın ailesine yemek ısmarladı, karşıki taraf bana çay. Eğer kalkarken hesap ödeme işini aceleden aklıma getirebilseydim içtiğim çayı da ödemeyi teklif edecektim ama unuttum ne yazık ki. Ben de kendimi 'Neyse en azından annem yemek ısmarlamıştı, benden tarafta hak yok.' diye rahatlattım ondan sonra. Hesap ödeme, ödetme konusunda hâlâ fikrim aynıdır. Hiç bir bağımın olmadığı bir insana borçlu kalmak istemem, gerçi ben biraz değişiğim bağım olduktan sonra bile istemeyebilirim ama şuan bu önemli değil 😂 Kısaca hesap konusunda dediğin her şeye harfi harfine katılıyorum Nabrut abla 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ablacım aynı hassasiyet bende de var. Arkadaşlarımın hesabımı ödemesini de sevmem. O bana ısmarladı ben de ona ısmarlarım diye takip etmeyi de sevmiyorum. Alman usulü her şartta en temiz yol.
      Annen ne hoş bir jest yapmış ama, seni yüceltmiş. söylemeden edemedim ^^

      Sil
    2. Katılıyorum Nabrut abla, alman usulü en temizi. Ailemden başka kimsenin hesabı ödemesine razı olamıyorum, bir seferinde bir arkadaşımın ısmarladığı sodanın parasını bile çantasına atmıştım yolda giderken 😅 Yemek işini kararlaştırmıştık, teyzemde senin düşündüğün gibi düşünmüş ve anneme de kabul ettirmişti. Annem için bir ilk (çünkü hiç dışarıda yemek yememiştir), benim içinse gurur sebebi olmuştu 😊

      Sil
  9. Tam şu linç etmelik yere bir kaç adet kadınlığın şanından olan şeyler istiyoruz assshhh

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neslin devam vazifesi, annelik kadınlığın şanından.
      Askerlik yapmamak kadınlığın şanından...
      Gerekli yerlerde göz yaşı silahı çıkarabilmek kadınlığın şanından...
      Liste uzar gider.

      Sil
  10. Benim görüşmelerim ikinci aşamaya geçemediği için ilk görüşmede sadece çay içmeyi tercih ediyorum çünkü sonrasının garantisi yok ve hak olur endişesi duyuyorum. Diğer taraftan ise ailemi yemeğe çıkarmaya bayılırım bastan söylerim benden diye ama yine de arada ödemeyi başarabiliyorum genelde ailemin centilmen erkekleri ödetmiyorlar. Is arkadaşlarımla çıktığımda ise mutlaka paylaşırım hesabı. Bu arada şu aracılara da ekstra değinmek gerekiyor ki çoğu evlendirdiklerine artı bir ekleme telâşı ile iki tarafın birbirine uygun olup olmadığını yeterince önemsemiyor sonrası mahcubiyet helallik istemeler vs

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, işte sonra da kimse aracı olmak istmeiyor o da ayrı bir sorun teşkil ediyor zira aracı olmadan bu işler yürümüyor. Sonuç olarak zor işler vesselam

      Sil
  11. Erkeğin olduğu masada kadın hesap ödemez mantığı bana çok garip geliyor. Ben yapı olarak kimseye borçlu kalmayı, bana bir şeyler ısmarlanmasını (en yakın arkadaşım bile olsa) hiç sevmiyorum. 2-3 liralık bir şeyi bile başkası bana ısmarlasa içime dert oluyor, sürekli aklımda oluyor ve bir dahakine kat be kat ben karşımdakine ısmarlamaya çalışıyorum. Ben ısmarlayım ama başkası bana ısmarlamasın. Belki abartı ve yanlış bir tutum ama ben de böyleyim işte. Hatta biri topluca bir ortamda bir şey ısmarladıysa ben az bir şey yeyip - o da ayıp olmasın diye - bırakıyorum.

    Böyle biri olduğum için görücü usulü görüşme de olsa başka türlü bir görüşme de olsa karşındakinin cinsiyeti ne olursa olsun benim hesabımı ödemesini istemem (büyük konuşmak istemiyorum ama 😅).

    Birazcık da feminist bir insanım. Sanırım ondan da hoşuma gitmiyor bu hesabı erkek öder olayı.🙈😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merak ettim oğlak burcumusunuz aynı ben çünkü kadın erkek fark etmez bir çay olsa dahi onu aklımda tutarım aynı şekilde veya fazlasıyla karşılık veririm hiç borçlu kalmayı sevmem.

      Sil
  12. Ailem haricindeki herhangi birinin hesap ödemesinden ben de hoşlanmam. Arkadaş ortamındaysak elbette alman usulü. Masadaki erkekle bir yakınlık ya da ciddi bir mesele varsa, sevgili olma, koca olma, nişanlı olma durumu gibi işte o zaman erkek ödemeli. Yoksa katılıyorum. Orada hesabı erkek ödemeli paragrafı yanlış anlaşılmış olabilir.

    YanıtlaSil
  13. Benim bu konuda pek fazla bilgim yok ama, söyle bir düsüncem var: ilk bulusmada bence ödemesi gereken erkek tarafidir. Cünkü yazinin icinde belirtildigi gibi, erkeklerin gururuna dokunuyor, kendilerince rencide oluyorlar(ben sahsen neden böyle düsünüyorlar anlayabilmis degilim). Genelde disarda görüsme olmadan evde bir agirlanma olur cogu zaman, bizde öyledir. Bizim Ailemiz öyle tavsiye ettiler diye, hemen ilk konusma disarda gerceklesdirilmez. Evde agirlama oluncada tabiki ikramda bulunulur, o yüzden bir sonraki bulusma disarda olursa kesinlikle hakkina girdim diye düsünmem, cünkü burda hesap ödemesi bu sefer onun ikrami olarak görürüm. Tabiki bir sonraki bulusmalarda teklifde bulunmak gerekir ama israrcida olunmamasi gerekdigini düsünüyorum. Eger kesinlikle erkek tarafi hic bir sekilde ödetmiyorsa, o zaman o hakkini helal etmis demekdir. Zorla ödetmeyip sonradan hakkimi helal etmiyorum demekde ne kadar dogrudur bilemiyorum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii burada teklif etmek esas. Yoksa gerçekten erkekler artık kadının hesap ödemesinden rahatsız olmuyor. Maalesef ki böyle :(
      Ama bahsettiğin durumda kesinlikle doğru bir yol izlediğini düşünüyorum

      Sil
  14. Bence çok doğru yazmışsın kesinlikle teklif edilmeli ama kabul edilmiyorsa ısrar edilmemeli.(Teklif edilmesi çok önemli maalesef erkeklerin %20 lik küçük bir dilimi hesap ödeme işini samimiyetle üzerine alıyor. Kalanlarda zoraki ödüyor işte) Kadına hesap ödetmeyen bunu içtenlikle yapan beyleri de taktir ediyorum. Ama takılmıyorum bu konuya eşimle görüşürken de evliyken de çok hesabını ödedim, ödüyorum ve eşim de hiç rahatsız değil pek bi mutlu. Hatta yıllardır istediği lüks aracı ona almadığım için de yakınır durur. Modern toplum erkekleri böyle maalesef kadın hem iş de çalışsın hem evde çalışsın bi de kocasına mali destekte bulunsun hatta bazı erkekler kadının çocuğu olup ücretsiz izne ayrılacak diye çocuk yapmıyor. Hesap ödemek nedir ki İşte alın günümüz hayatının gerçekleri :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte yorumun umarım çoook kişiye erişir. Tam da bunu anlatmak istiyorum. O kadına hesap ödetmeyen centilmen erkek tipi o kadar azaldı ki, daha sonra iş olmayınca bir de hesabını ödedim diye erkek masalarının konusu olmak çok üzücü... :/

      Sil
  15. Selamlar... söylediklerinin altına imzamı atıyorum. Kadın fıtratı gereği bazen geride durmayi bilmeli. Ama ne birinin hakkına girmeli ne de hakkını yedirmeli.Yazın için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel özetlemişsin.
      Ben de yorum için teşekkür ediyorum

      Sil
  16. Ben hesap konusunda fazla rahatsız hissetmiyorum başkası odeyince. Uzun süre işsiz olunca işli arkadaşlar sen işsizsin biz oderiz diye alistirdilar hep. Kötü bir hesap ödetme alışkanlığı edinmemisimdir inşaallah :D

    Beyefendilere gelince ben de yabancı biri hesabımı odesin istemem ama teklifi kibar yapamayacaksam da muhabbeti batirmanin bir anlamı yok diyerek sesimi çıkarmam. Bir kere ben dayım ablam dayımın arkadaşı görücü usulü görüşmeye gittik işte. Dayimin arkadaşı ablamla gorusecekti dayım yalnız kalmasın diye ben de gittim başka masada oturduk dayimla. Kahve falan içtim oh çay içtim hesabi dayim öder diye çıkışta bu adam ödedi adamın kasinmasiydi o bence birak yarı yarıya bölüşün işte dayımla odeşmislerdir sonra umarim, zor işler vesselam :D
    Şeyma

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahah :D Ama yanınızda bir erkek daha varmış, artık sizi ilgilendirmez o kısım :D
      Şimdi işli misin? Gel sana bir yemek ısmarlayım ^^

      Sil
    2. Şimdi geçici bir işe girdim daimi işimi bulana kadar harçlığım çıksın diye :))
      Amaa teklif o kadar reddedemeyecegim birinden geliyor ki insaallah bir gün olur aynı masayı paylaşmanın düşüncesi bile şahane😍😍 sonra kahve içeriz tatlıya gideriz onlar da benden olur belki belli mi olur, daha fazla vakit geçirmek için daha farklı bahaneler de bulabilirim kikiki:))
      Şeyma

      Sil
    3. Allah gönlünün muradını versin.
      Kim bilir inşallah ^^ Beklerim başım üstüne

      Sil
  17. Hesap ödeme konusunda her dediğine katılıyorum. Özellikle baktın bir şey olmayacak ödemeyi teklif et kısmı :D
    Nabrut aradaki gülüşlerin çok tatlı bence bol bol gül, bi nasıl güldüğümüze karışmamışlardı onu da yapmışlar.

    YanıtlaSil
  18. Bu konu ile aynı değil Ama buna benzer çok saçma ve asla hatırlamak istemeyeceğim bir anım var, anlatıyorum fakat sonra herkes unutsun ya.ablami istemeye gelen biri vardı dedemin arkadaşının oglu.birgun benim arkadaşlarim,ablam ve birkaç kızkardeşini ve ayrıca 2 tane de arkadaşlarımdan biriyle tanışmak için gelen 2 erkek unv.ogrencisi ile bir pikniğe gittik.sabahtan tüm alışverisi ablami isteyen o cocuk yaptı.o gün hayatımın silmek isteyecegim günlerinde ilk 3'e girer.o kadar saçma insan birarada neden gelir, tanımadığımız onca erkekle niye pikniğe gideriz,normalde de sinifimdaki erkek arkadaslarla bile konuşan bir tip değilim keza diğer kardeşim falan da.gun sonunda ablamı isteyen çocuk ablama demiş ki elini tutayım yok yakınlaşma istekleri falan.demek bütün bu alışverişi pikniği sırf igrenc niyetinden oturu kabul etti yaptı harcadı.onun aldigi şeylerden yediğim için hala supheli hissederim.igrenc insanın parasi,ona alet olduk.bunu annemiz dedemiz bilmiyor.ayni UTC dizisindeki gibi o günü oraya giden herkes unutmuş gibi yapıyor.bir kere küçük kardeşimle konuştuk.sahi hangi kafayla gibi o pikniğe dedik.sonucta oldu bir kere adam bari helal etmiş olsa

    YanıtlaSil
  19. Ayyyy Nabruş ağzına sağlık kız. Son zamanlarda kız arkadaşına nişanlısına neyse işte hesap ödeten erkek sayısı o kadar çoğaldı ve kadınlar da bunu o kadar normalleştirdiler ki. Ya değil arkadaşım normal filan adam daha cebindeki 20 lirayı seninle paylaşamazken sevgisini nasıl paylaşacak? Durumu olmamak farklı bi durum karides yemezsiniz de simit yersiniz ne bileyim yani.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir hesap ödemeyi neden bu kadar büyütüyorlar bilmem.
      Kalabalık arkadaş gruplarıyla bir yere gidince hesap ödeme yarışına girmeyi biliyorlar ama :/

      Sil
  20. Nabrut sen çalismayi başladin? Dank diye sordum ama yorumlardan onu anladim ben :) bu arada hic gorucu usulu bir erkekle bulusmadigim icin bu konuya dahil olamiyacam maalesef :) acaba normal mi yani 23 e ye i girdim. Teyzeler geldi ama ogullariyla gorusecek seviyede bir aday cikmadi hala. Sen kac yasinda gorucu adaylariyla tanistin nabrut? Merak ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorumun ile latife yapmadığını düşünüyorum :))
      Rabbim karşına doğru zamanda doğru insanları çıkarsın.
      Sevgiler.

      Sil
  21. Bu konuyla alakalı bir yorum yapmayacaktım ama geçenlerde başıma bir iş geldi. Aynı üniversitede olduğumuz selamımızın sabahımızın olmadığı bir erkek arkadaş benden not istedi. Benim elimde yoktu bir arkadaştan istedim kendisine gönderdim. Bu durumun akabinde arkadaş notun karşılığını ödemek için bana kahve ısmarlamayı teklif etti. Teşekküre gerek olmadığını söyledikçe ısrar devam etmeye başladı. Bende ısmarlama bir şey kabul etmediğimi, arkadaşlarımın bile ısmarlamasına karşı çıktığımı belirtip konuyu kapatmaya çalıştım. Fakat arkadaş ısrar etmeye devam ediyordu. Hesabı ödemesinin notların tam karşılığı olacağını çünkü bu notların çok işine yarayacağını o dersi geçmesinin ölüm kalım meselesi gibi olduğunu hatta kahve ısmarlamanın az bile olduğunu söylemeye devam etti. Bende "hayır" kelimesini kullanırken zorlanırım kim olursa olsun kırmak, incitmek istemem. Bu yüzden kendimce geçerli bulduğum sebepleri anlayışına sunarım ve kabul etmeyeceğimi anlamasını beklerim. Bu seferde notun benim notum olmadığını arkadaşımdan aldığımı asıl teşekkürün ona gitmesi gerektiğini söyledim. Bu seferde arkadaş olmaz ben zararlı çıkarım o zaman notu çektiği için fotokopiciye, kağıdı basan kişiye, kalemle yazıldığı için kalemi bulan kişiye diye başlarsam çok kişiye kahve ısmarlamam gerek boşver dedi. Daha sonra da kahve içelim mi denilirse bunun cevabı evet ya da hayırdır o kadar uzadı ki mevzu sınava çalışamadım sınavdan kalacağım sayende dedi. Siz kadınlar böylesiniz hesabı her zaman bahane olarak kullanırsınız diye ekleyip küstü gitti arkadaş. Hesap ödemenin bahane olduğunu sanmıyorum.
    Benim için kendisinden ikram alabileceğim kişi yakınlığını isteyeceğim, ailem kadar yakın görebileceğim birisi olmalı. Erkek ya da kadın olsun bana sunduğu ikramdan rahatsızlık duymayacağım kişi çok yakınım olmalı ki kabul edebileyim, o yakınlığa gelene kadar da hesaplar benden 😅 -değil tabii alman usulü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyyy kıyamam :)
      O bildiğin sana yürümüş. Sen de bilerek mi bilmeyerek mi bilmiyorum ama :D dur yolcu demişsin :D
      Hesap bahane hisler şelale diyorum :D

      Sil
    2. arkadaşım o bey senden hoşlanmış not bahane kahve bahane anlasana :D senle iletişime geçmek istiyor işte :D

      Sil
  22. Aslında ilk defa sizle aynı düşünmediğime karar vermiştim ki biraz daha düşününce aynı kapıya çıktığımızı farkettim xd

    Aslında ben insanların hesap hakkında bu kadar düşünmelerini, 'sen öde' 'ben ödeyeyim' muhabbetini hoş bulmuyorum. Sonuçta hepimiz onun sadaka yerine geçtiğini bilen insanlarız ve bunun borç gibi, meshuliyet gibi algılanmasının, Batı'nın bize farkettirmeden içimize işlediği bir algı olarak görüyorum. Bana kalırsa, o an kim cüzdanı çıkarırsa ya da kim ısrar ederse o ödeyebilir ki bu genelde erkekler olur.

    Ancak biraz düşününce bu zamanda insanların pek o zihniyetle hareket etmediğini, ticaret kültürüyle karakterimizin daha çok şekillendiğini hatırladım. Ve belki de ben ısmarlama hareketini karşıdaki kişinin sadakası olarak kabul etsem bile, karşıdaki kişinin bunu içten olarak yapmama olasılığının şu dönemde daha yüksek olabileceğine karar verdim. Yani sonuç olarak belki de ince elemekte haklısınızdır ve tavsiye için de teşekkürler Nabrut.

    Her zaman dediğim gibi ben daha bunları düşünecek yaşta değilim ama böyle küçük ama kritik 'toplumsal' meseleleri incelemek gerçekten eğlenceli oluyor xD

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam da çözümlediğin gibi... Yukarıdaki yorumlara da göz attıysan karşı tarafın farklı düşündüğünün delilleri var :/ maalesef :)
      Ne güzel, hayat tecrübesi ediniyorsun, ufkun genişliyor.
      Kocaman öpüyorum seni

      Sil
  23. Benim de bi ay kadar önce başımdan beni hala huzursuz eden bi görüşme geçti.görüştük ve nihayet kalkmaya karar verdik fakat karşı taraf herhangi bi girişimde bulunmadı.ben de kalktım ne yapacağımı bilemedim açıkçası ilk defa dışarda bi görüşme yaptım çünkü..Karşı taraftan herhangi bi tepki flaan gelmeyince ben de görüşürz Allah’a emanet olun deyip başka masada oturan ablamın yanına gittim ve sonra da sanki kaçarak uzaklaşır gibi bi gidişim oldu:/ hala huzursuz oluyorum o anı düşündükçe ne bi teşekkür edebildim ne helallik isteyebildim:/ ama karşı taraf hiç bişey yapmayınca bende gerçekten kaçıp uzaklaşmak istedim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karşı tarafın afedersin odunluğu...
      senin huzursuz olman gereken bir durum değil. tadın kaçmasın boşver. O üzülsün, ne hödüktüm bir kelam etmeden kalktım diye....

      Sil
  24. Bu hesap konusunda erkeklerin şanından değil de toplum baskısından dolayı ödemeye çalıştıklarını düşündükçe, elim gayriihtiyari gider cebime... Lakin, tabii ben bir öğrenci olarak karşımdaki kişi de büyük oranda öğrenci olduğundan böyle bir gereksinimde hissediyorum kendimi. Olacak olur da görüşme devam etmezse de asla karşımdaki insanda böyle bir izlenim bırakmak istemem. Teklif var, ısrar bazen var. Ama hanımlar olarak bizim de gönlümüzden bir şeyler ikram etme arzusu geçemez mi Nabrut hanım? Diğer türlü bana, hep erkeğin zorunda olduğu için yapması gereken bir şeymiş gibi geliyor ve kendimi kötü hissediyorum.

    YanıtlaSil
  25. Bence ilk görüşme için Alman usulü en iyisi. Daha sonra samimiyet arttıkça iki tarafta ortak şeyler yaparken paralarını birleştirip yapmalılar. (evlendikten sonra bile hediye gibi olaylar hariç kişisel harcamaları kişinin kendisinin gidermesi taraftarıyım.tüm masrafların tek tarafa yıkılması doğru değil şayet iki tarafında kazancı varsa geçerli bu dediklerim. diğer türlü durumlara bir şey diyemem tabi ki.)

    YanıtlaSil
  26. Aslında eklemem gerekirse bu mesele duruma göre de değişebilir. örnek verirsek; maddi sıkıntı çekiyorsunuzdur. karşı taraf hesabı ödese bile bu onu etkileyecek nitelikte değildir böyle durumlarda maddi gücü daha iyi olanın hesabı ödemesi ve anlayışlı olması gerekir bu olayın cinsiyeti yok aslında sonuç olarak zor durumdaki birine Alman usulü önermek kabalık olur. arada bir karşı tarafında yükünü almak zor durumlarda sırtımı yaslayacağım biri var hissiyatı herkes için bir nebze olsun iyidir bence. Tabi dozunu kaçırmadan.

    YanıtlaSil
  27. Bu konuya küçük bir katkı da ben bulunayim istedim.Bir tanışma faslında ilk önce kahve içtik,oradan da meşhur bir kitapciya gidip bir kaç saat geçirdikten sonra beyfendiden herhangi bir adım görmeyince ben hadi yemeğe gidelim diye atladım.Acikcasi çok acikmistim.Sonra da baktım,beyfendinin keyfi kaçtı hiç mirin kırın etmeden hesabı ödemistim, açıkçası pek umrumda değildi ama ne yalan söyleyeyim madem tanışmaya geldiğin biri var. E paran da yoksa ki -bu çok normal- erkenden dagilalim değil mi? Israrla beni uzun süre orda tutmaya çalışmıştı.Tabi sonrası maalesef olmadı,benim aklımda da sadece bu küçük ayrintiyla kaldı beyfendi 🤷😅

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ilginç değil ya! Parası olmadığını sanmıyorum parasını harcamak istememiş. Allah kurtarmış ^^

      Sil