Görücu Usulü Evlilik Hikayeleri 25 "Almancı Gelin"

Bu hafta "Almancı" kuzeniyle evlenen Sibel Ünalmış'ın evlilik hikayesini okuyacağız.
Çok akıcı bir üslupla kaleme aldığı bu güzel hikayeyi öyle heyecanlı bir yerde sizi sıkarım diye bırakmış ki; rica ettim bizim için devamını da yazacak.

Sizi o güzel hikayeyle baş başa bırakıyorum.

"Küçüklüğümüzden beri evimizde hep garip garip eşyalar, aletler bulurdum. Masaj aletleri, su geçirmeyen kumaşlar, kocaman uzunca bir sapı olan ve takır tukur ses çıkartan, yarı otomatik süpürge gibi.

Yapılarına, renkleri bakarak bile bunların Türk malı olmadığı belli oluyordu. Dolasıyla bizde anneme hep soruyorduk;

Bunlar ne? Nereden geldi diye?

İşte bizim çocukluktan kalma 'Hala' efsanemiz böyle başlıyordu.

Hala evet yanlış duymadınız. Bizim Almanya'da yaşayan bir halamız varmış ve zamanın da o getirmiş bu tuhaf eşyaları. 

Kendisini biz hiç görmedik. Sadece anlattıkları kadar biliyoruz.
Babaannemin ilk evliliğinden olan kızıymış ve en son annem bana hamileyken gelmiş. Sürekli bilmediğimiz ama bize tuhaf çikolatalar ve aletler getiren halamızın anılarını dinledik hep babaannemden.

Evde eski bir fotoğrafı var ama daha 15 yaşındayken falan çekilmiş. Babaannem kıyamam hep koynunda saklıyor.
Neyse işte...


Biz büyüyoruz ama hala halamızı görmüş değiliz. Babama destek olmuş bir ara, Almanya'dan para falan savmış ama gelip gitme durumları da yok. Bu esnada ben de 17 yaşıma giriyorum.
O yılın yazında babaannemin kız kardeşinin torunu (umarım anlaşılmıştır) evleniyor. Hep birlikte cümbür cemaat onların köyüne gidiyoruz.

Bende yol boyunca surat yapıyorum anneme giyecek bir şeyim yok diye. Adeta suratım sirke satıyor. Düğüne değil de mateme gidiyormuşum gibi bir hava var.

Neyse gidiyoruz...

Hazırlıklar, yemekler, dönerler, pilavlar, kına ve ertesi gün düğün...
Bir haber geliyor o gece, o meşhur halamız düğüne gelecekmiş, yoldaymış. Babaannem başlıyor ağlamaya. Bunca zaman sonra geliş sebebi de şu; halamı meğer teyzesi büyütmüş. Onun hatırına geliyor anlayacağız.

Bizde de bi’ merak oluşuyor sormayın. Şehir efsanesi gibi biliniyor ama gören yok.

Ve o gün öğlen sonra, gelin kuaföre götürülmüşken halam geliyor. Abimle ben hariç herkes koşup sarılıyor. Bir araba öteberi ile gelmişler. Neler neler... Kel ve şişman (aynı zamanda Almanlara benzeyen) bir kocası ve 3 tanede çocuğu var.

Ve... Artık asıl konuya geleceğim. Ortanca oğlunu ilk orada görüyorum. Yok, hemen öyle vurulmuyorum ama gözüme çarpmıyor da değil.

Elini öpüyorum halamın, yan taraftan biri "Cengiz'in kızı" diyor benim için. O an halam beni bir basıyor bağrına sormayın. Sıcacık. Sanki yıllardır tanıyoruz birbirimizi.

Çok seviyorum, hemen de ısınıyorum halama. Giyim tarzı değişik ama şen şakrak. Çok hoşuma gidiyor tavrı. Düğünde bile beni çağırıyor, karşılıklı oynuyoruz.

O an meğerse biri beni izliyormuş. Annesinin yanında ki kızın kim olduğunu merak ediyormuş. Yıllar sonra böyle diyor eşim.
Beni gördükten sonra şaka yollu annesine hep "Bana kardeşinin kızını kaçırma" dermiş. Almanya'ya gittikten sonra hep adım geçmiş konuşmalarında. Eşim unutamadım seni, diyor; İlk defa tatilde Türkiye'ye gidelim diye yalvardım.

Neyse... Yıllar geçiyor ve biz yeni evimize taşınıyoruz. Halamlar bir yaz bize geliyorlar ve halamı görmek isteyenler de bize. Evimiz nasıl kalabalık görmelisiniz. Sonra halam birden o kadar kişi içinde anneme "Sibel'i oğluma verirsen hayır demem" diyor. Annem "Hayırlısı" deyip gülse de halam tekrarlıyor.

"Ben ciddiyim valla diyorum ayol. Alırım oğluma eğer verirseniz" diyor.

O an annem şok tabii.

"Bilmem ki Cengiz (Babam) ne der?" falan konuşma kapanıyor. Daha doğrusu annem öyle sanıyor.

Halam iki gün sonra babamı çağırıp konuşmaz mı? O andan itibaren hayatım değişiyor. Babam bana onlar gittikten sonra diyor. Başta korkuyorum tabi hangi oğlu bilmiyorum. İki oğlu var. Sonradan anlıyorum ortanca oğluymuş.

Bir ay boyunca kendime soruyorum; Ben ne istiyorum? diye. 

Aklıma bu fikir yatıyor. Gönlümde var ama bunu nasıl anlatacağım aileme bilmiyorum.

Bir aydır da kimse sormuyor bana ne düşünüyorsun diye?
Bir ay sonra halam arayıp babama cevabını soruyor ve babam da tamam diyor.

Öyle sanıldığı gibi Almanya'ya gelin gitmedim.


1 buçuk sene nişanlı kalıyoruz, o esnada eşim buraya yerleşiyor. Dilden dile dolaşan bir düğün yapıyoruz.  Diğer tüm kuzenlerim kıskançlıktan çatlıyor. Nişanlılık esnasında neler yaşıyoruz neler, anlatsam roman olur ama sizi sıkmak istemedim."

Not: Siz de hikayenizi bizimle paylaşmak isterseniz ki çok mutlu oluruz, nabrutvebiz@gmail.com adresinden benimle iletişime geçebilirsiniz.

Yazı dizisi:

Görücü usulü evlilik nedir?

Görücü usulü evlilik "Usulü"

Görücü usulü evlilik hakkında bilinmeyenler






Yorum Gönder

20 Yorumlar

  1. Nasıl güzel nasıl ... Mutlulukları daim olsun inşallah.

    YanıtlaSil
  2. Oyle efsane halaya boyle kiz almak yarasirmis zaten. Cok guzel bir hikaye ozellikle herkesin bir almanci akrabasi oldugu icin ayni bizim ev diye okudum bazi yerleri

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten çok güzel anlatmış. Tatlı bir hikaye devamını merekla bekliyorum :) Ayşe Nur

    YanıtlaSil
  4. Kısmete bak :)) Merak ettik ama nişanlılık döneminde ne yaşamış hanımefendi. Anlatsa sıkılmadan dinler idik :)

    YanıtlaSil
  5. Ahhh ahh son zamanlarda naif karşılaşmalı, kaderli ve bir adam ancak bu kadar sevebilir diyerek okuduğum kitap ve kesitler beni ele geçirmiş durumda biri beni kurtarsın lütfen :) (ya da bıraksın kaybolayım ;))
    Bu hikaye de çok naifti ve kesinlikle devamını bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  6. Anaa devami nerde bunun.. Devamini da gondersin abla 😊😊

    YanıtlaSil
  7. Nemrud Hanım, sizi ilk kore dizileri önerileri ararken fark ettim.Yazılarınız çok hoşuma gitti,hayata dair içten sıcak ah bunu bende yaşamıştım ben de böyle hissetmiştim dediğinim yazıları ve yorumları okumak çok hoştu.Özellikle misafir yazarların içtenlikli, bu yazılarımı birileri okur da utanırım demeden yazmalarını cesurca buldum.Bende olmayan özgüvenlerine hayran kaldım.Blogunuzu okumak hoşuma gidiyor sizinle irtibatta kalmak istiyorum.ALLAH'A emanet olun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yorum için teşekkür ediyorum her zaman beklerim başım üstüne
      sevgiler.

      Sil
  8. Xirda (volkan)1 Mar 2017 18:05:00

    Selamlar herkese.
    Ablacığım çok güzel yazmışsın. eline diline sağlık. yalan yok hikayenide biraz kıskandım. (evde kalmış erkek) :):):)
    abimiz ile bi ömür mutluluklar canı gönülden.
    hikayenin sonu aceleye gelmiş. 1 aydan sonra ki süreç. nşanlılık evlilik filan merak ettim bi ara yazarsan memnun olurum.
    Nabrut bu arada dizi tavsiyesi istiyorum. bi ara mail atayım izlediklerimi. tarzımı filan el atıver güzel yürekli arkadaşım.
    herkese sevgiler saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yarın devamını yayınlayacağım :)
      Mail gelmedi ama gelirse yardımcı olmaya çalışırım seve seve :)

      Sil
  9. Ay ne tatlı anlatmış yazar bayıldım ^^

    YanıtlaSil