Yeni Uğraşım

En son elime tığ ya da şiş aldığımda ilkokulda idim. Yamuk yumuk ördüğüm iki üç tane lifim çeyizimin nadide parçaları olmakla beraber elimin emeğinin geçtiği tek parçalardır.

Çok uzun süren eğitim hayatımın sona ermesi ile beraber içinde bulunduğum projeyi de noktalayınca ders çalışmayan insanların neler yaptığın ı araştırmaya başladım. Hahah! 

Aslında çocukluğumdaki hevesimin yanında Debbie Macomber kitapları ile de örgü ben de büyük bir sempati oluşturmuştu. Örgü örmenin en çok rehabilitasyon etkisi beni kendine çekiyordu. Her hobinin iyileştirme etkisi olduğuna inanıyorum ama içlerinden en basit, masrafsız ve zorlamayan (aman şimdi kim etrafı dağıtacak diye üşenme hissi oluşturmayan) hobinin örgü örmek olduğuna inanıyorum. 



Mesela 1 yıl kadar takı tasarım kursuna gittim ama yaptıklarım hemen hemen kurs müddeti ile sınırlı kaldı. Zira kurs bittikten sonra tüm o takı kutularını ortaya çıkarmak, ortaya dağılan boncuklar ve o incecik iğnesi ile dikkat gerektiren bu hobi mesela; dizi izlerken yapılabilecek bir uğraşı değildi. Hobinin dinlendirmesi gerektiği kaidesine tersti, yorucuydu.

Ama örgü öyle mi?

Bir tığ/şiş, bir ip tüm odaları dolaştığı gibi gittiğin yere de kolayca götürebiliyorsun. İnce işçilik gerektirmediği gibi göz de yormuyor.
İşte böyle aylardır anneme ip alayım da bana bir şeyler başla deyip duruyordum. Ama bir türlü faaliyete geçemiyor ya unutuyor ya da denk getiremiyorduk.

Nihayet ip aldık ve o bayıldığım örgü battaniyelerden ben de örmeye başladım. 



Başlangıç aşamasında olduğum için zaten size şu ip şu örgü falan gibi şeylerden bahsetmeyeceğim. –Yazar ileride bahsedebileceğinin yerini yapıyor.- Ama psikolojik bir iyileşmeye ihtiyacım olduğu şu günlerde örgünün ruhum üzerindeki etkisinden bahsetmeden geçemeyeceğim;

  • Çok iyi geldi!

  • Rahatlatıyor, sorunlar üzerine daha az düşünmemi sağlıyor.

  • Kendimle beraber tüm teyze ve teyzekızlarımı başlattığım örgü sayesinde daha sık toplanıyoruz. Örük Grubu adı altındaki Whatsapp grubumuzdan sürekli iletişim halindeyiz.

  • Her motif bittikçe mutlu oluyorum. 

  • Genel kültür ve yeni bir ilgi alanı olarak da bana çok şey kattığını söylemeden geçemem.

Son olarak; ruh sağlığına çok iyi geldiğini kendime ispat ettiğim bu güzel uğraşın benim gibi abartanların kol ve boyun sağlığına pek de iyi gelmediğini de söylemeliyim.

Not: Görseller Instagram hesabımdan olup bana aittir. ^^
Not 2: Ben çoktandır uğraşıyorum zaten diyenlerin site vb. gibi tavsiyelerine açığım.

Yorum Gönder

27 Yorumlar

  1. Tam benlik bir is bu. Bayiliyorum orguye, igne oyasina, dantele. Okumasaydim kurs kurs gezerdim ama vakit yok suan. İnsallah vakit bulunca ben de orguculer kervanina katilirim. Kolay gelsin herkese.

    YanıtlaSil
  2. Nabrut,
    hani olur ya, en yakın dostumuz vardır ve şartlar gerektirdiği için uzun zamanlar olur görüşemeyiz, sonra bir araya geldiğimizde ise aradaki zaman unutulur kaldığımız yerden devam edebiliriz hani..dost olmak bunu gerektirir ya çünkü.
    İşte sen benim öyle hissettiğim dost örneğimsin.

    Blog yazmadığım için düzenli blogları takip edemiyorum bu yüzden senin yanına aylar sonra uğruyorum bazen 4 ay geçiyor bazen daha fazla, ama geliyorum ve geldiğim zaman o aradaki mesafe olmamış gibi seni hep okuyormuşum gibi kaldığım yerden devam ediyorum.
    Çünkü sen hiç değişmiyorsun, bırakıyorum ve aylar sonra geliyorum sen yine aynı Nabrutsun.
    Ve bu beni öyle mutlu ediyor ki anlatamam.

    Ne çok yazdım, ama inan hislerimi tam anlatabildim mi emin değilim.
    Anlamak yerine sen; sana sım-sıkı sarıldığımı varsay olur mu..

    Bu günden itibaren bloğuma dönme kararı aldım, bundan sonra yazılarını aylar sonra değil hemen okuyabileceğim :)

    Ve örgünün gerçekten terapi olduğunu söylüyorlar, ben hiç denemedim ama sende işe yaradığına göre bu bir gerçekmiş demek ki :) O battaniye ne kıymetli olacak senin için..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her aradan sonra dönüşün de muhteşem oluyor amam. gene beni mahcup edecek çok güzel satırlar döktürmüşsün.
      yüreğine sağlık.
      her zaman beklerim başım üstüne...

      Sil
  3. Bende ablamlara birlikte başlayalım iki senede bitiririz dedim ama yanaşmadılar. İhalede uzun süre vermek işi almak açısından sakıncalı imiş. Ben vaktinde bilemedim süreyi uzun tuttum. 3 güne biter desem belki başlardık :)

    YanıtlaSil
  4. Bu arada ikinci uğraş olarak etamine başlayabilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etamin çok dikkat gerektiren bir uğraş sayılarla falan uğraşamam onu da denedim yoksa :D

      Sil
  5. Zamanında çok el işi yapmışlığım vardır. Bizim zamanımız, dantel yapan ev kızlarından internette sörf yapan ev kızlarına geçiş aşamasına tekamül etmekte. İşte o malum vakitler bizler, sıfırları atılan tl'nin başındaki y gibi bir işlev görmekteydik. İnternete ilk dantel örneklerini yükleyen hatta danteli kirlenmesin diye örneğin fotokopisini dağıtan nesil bizlerdik.
    Hey gidi günler. Sonra işte biz evde kaldık. Danteller de sandıklarda..
    Örgü işine de girdim bi ara, boyama, nakış, dikiş.. Ama en çok boş zamanlarımda okumayı sevdim galiba..
    Yine de yeniden trend olan bu el işi, yemek mevzuları filan hoşuma gitmiyor değil.. Özeniyorum, özeniyorum vazgeçiyorum..
    Sen bir yerden başlamışsın darısı başıma :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahhaha Sonra işte biz evde kaldık. Danteller de sandıklarda.. kısmına koptum. Biz malum kıbrıstayız çeyizler de burada Ankarada :D Arada gelince güvelenmesin diye havalandırıyoruz da o aklıma geldi çok acıklı bir tablo :DDDDD
      İnstagram da bir öğretmen takip ediyorum aynen şöyle yazmış;
      bu sene sabahçıyım tüm öğleden sonra örgü örüyorum :D

      Sil
  6. Nabrut şu watsap grubuna beni de mi alsan.(hiç sesimi cikartmam 😉)İzleyecek dizi de kalmadı evde boş boş takılıyorum. Ben de ortaokulda çok becerikli idim. Ormediğim şey kalmamıştı. Okuldu işti derken mazide kaldı ördüklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akşamları deşarj olursun aslında bir dene bence :)

      Sil
  7. instagramda hergünbirmotif ya da 365günbattaniyesi gibi bir hastag vardı sanırım.

    Ben de başlamak isteyip isteyip başlayamıyorum. Gidip bir ip alayım bari. Canım çekti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O olayı bilmiyorum ama ip alıp hemen başlamalısın çekirdek gibi başladın mı bırakamıyorsun :)

      Sil
  8. Ben de taktım bu örgü işlerine şimdiden üç atkı ördüm tabi yapıp yapıp bozduklarım hariç. Bana çok eğlenceli geliyor hatta hemen birini bitirip birbirine başlıyorum :D örgüyü alıyorum bir de video açıyorum yada dizi odadakiler benle çok dalga geçti aynı teyzelere benzedin filan diye ama cidden çok rahatlatıyor ^^

    YanıtlaSil
  9. bebekde başlayalım mı ? :D örgüyü o kadar güzel anlatmıssın kı .. sınırlı anlarda bile işe yarıyor.... ördükçe mutlu olanlardanım bende .. Motif bu sene moda olan bir orgü dali. bende kuzulu motiflerden başladım kendıme minik bir battaniye yapacağım. Kendine bişey yapıp koymadın demesinler zira geleni sattıgım için elde var sıfır.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu yapamam sanırım :D Zira şablonlar adetler falan var ya gelemem ona :D
      AAA çok merak ettim battaniyeni :)

      Sil
  10. Örgü bana o kadar uzak geliyor ki. "Ben de o çıkar boncukları dök ortaya" nın insanıyım sanırım. Hobim beni yorduğunda daha çok zevk alıp deşarj oluyorum. Ama başkalarının yaptığı örgü motiflerini görmek de hoşuma gidiyor. Yapmayı değil de bakmayı seviyorum galiba :D (tam üşengeç bir cümle oldu bu ama neyse) keyifli vakit geçirrrr. ^-^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ohhoo eğer boncukları döküp saçmaktan yorulmuyorsan hayatta çok başarılı olacaksın demektir :)

      Sil
  11. Örgü bende stres atması gerekirken stres sahibi yapıyor beceremiyorum ben ya :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk aşama zor ama alıştıktan sonra otomatik devam ediyorsun :)

      Sil
  12. Bende örüyorum ve çok seviyorum. İki üç modeel biliyorum yapım yapım hediye ediyorum. Vakit ısrafı ortadan kalkıyor, kafa dagılıyor ve güzel bir hayır işi oluyor.

    YanıtlaSil