Evleneceğin Kişi İçin Duanın Önemi

Bekarken evli arkadaşlarım hep şöyle diyordu;

En ince ayrıntısına kadar dua edin, ben ne dua ettiysem oldu.

Bekarken bunu çok dikkate aldığımı sanmıyorum. Belli başlı şeyler için dua ettim elbette ama ince ayrıntılara girdiğimi hatırlamıyorum. 

İtiraf etmem gerekirse Allah'a evlilik için dua etmekten kendimce haya ediyordum. Koca istemenin, koca diye ölmenin ayıp olduğu, get öte anlayışıyla büyütüldüğüm için bekarken yüksek sesle kocam diye başlayan bir cümle de kurmadım. 

Hal böyle olunca dua ederken de utandım, çok ayrıntıya giremedim. Hahah!

Gelin görün ki evlendim ve edebildiğim bazı dualar beni buldu. Doğru dua etmenin önemi hakkında bir yazı yazmıştım, eskiler bilir. 

Mesela;

Dermansız dert verme diye dua edersek Allah dert verir ama dermanını da verir, ama direk dert verip dermanını aratma diye dua etsek nefis olacak, gibi dua hakkında bazen hataya düşüyoruz demiştim.



Aynı hatayı evlenmeden önce yine kendim yapmışım.

Mesela babasına yaslanmayan, kendi ayakları üzerinde duran, kendi imkanlarıyla evlenecek güçte bir adam olsun istiyordum, öyle oldu.

Ama tüm bunların sebebi Fadıl'ın babasının olmamasıydı. Kader o kadar karışık bir mevzu ki bazen, zaten böyle olacağı için mi bunu istedim, Allah mı beni buna hazırladı diye düşünüyorum.

Sonra inşallah cemaatle namaz kılarız ama bunu teklif eden o olur, yoksa ben üşenirim diyordum, Fadıl imam olmak için doğmuş gibi. Hahah! Gerçekten çoğu zaman üşeniyorum ve beni o sürüklüyor, Allah razı olsun.

Abim ve babamın kan ile ilgili genetik rahatsızlıkları var ve hayatımızın büyük bölümü hastanelerde geçiyor, bu yüzden evleneceğim adam çok sağlıklı, güçlü kuvvetli olsun istiyordum, Fadıl eski bir Judocu. Hahah :DD Balık burcu olduğu için sürekli hastalık korkusu çekiyor ama taş gibi maşallah. :D

Hatta Fadıl ben 25 yaşında böyle bir adam değildim, sen beni o zaman tanısan geçinemezdik, diyor. Ben de kendi duamdan mı diyorum sonra utanarak yok Allah'ın hazinesinden diyorum.

En önemli kısım ne biliyor musunuz?

Zaten öyle olur, diye düşündüğüm şeylere dua etmemişim ve öyle olmadı. Bunu düşündüğümde duanın mucizesine bir kez daha hayret ediyorum.

Birkaç örnek vererek azıcık gırgırla işin ciddiyetini anlatmak istedim. Sözün kısası gerçekten ne dua ederseniz öyle oluyormuş. Ben evli arkadaşlarımı ciddiye almamışım. Siz beni ciddiye alın ve en ince ayrıntısına kadar dua edin. Ne zaman evleneceğinizi bilmiyorsunuz, en azından evlenene kadar ettiğiniz dualar vukua gelebilir, neden olmasın?

Get öte anlayışı ile ilgili yazım için şuraya bakabilirsiniz.

Dualarım neden kabul olmuyor yazım için şuraya bakabilirsiniz.

Yorum Gönder

30 Yorumlar

  1. Ben de dua da ince ayrıntılara girmiyorum Rabbimizin beni benden iyi bildiğini düşünüyorum. Bir de şu var ki zaman geçtikçe ben de değişiyorum. Düşüncelerim, fikirlerim hayata bakışım, insanlara bakışım hep bir değişim içerisindeyiz. Evlendiğim kiş benden memnun ben ondan memnun olayım mutluluğu başka yerlerde aramayalım yeter diye düşünüyorum. 🤔 Ben dualarımda Furkan suresinin 74. ayetini okuyorum bir de Rabbimizden bizi ve neslimizi namazı dosdoğru kılanlardan eylemesini istiyorum. Ayrıca bu konuda dua için utananlardan biride bendim. Evliliğinde duanın da gerekli olduğunu düşünerek bir kaç yıl önce dualara sarılmaya başladığım doğrudur. 😋

    Keyifle okuyordum yazını ki “ Zaten öyle olur, diye düşündüğüm şeylere dua etmemişim ve öyle olmadı. ” bu cümlenle karşılaşınca kalakaldım. yani gönlümden geçirdiğim dilime dökmediğimin olamama ihtimali de var aslında doğru. Zaten bir önceki yazından sonra dikkat ediyordum da üşengeçliğim sağ olsun devam edememiştim. Bundan sonra dikkate alacağım Nabrut uyarın için teşekkür ediyorum. (İtiraf etmek gerekirse sana Nabrut diyenlere pek özenirdim ☺️) Yaşasın benim de Nabrut’um oldu 😎
    Kartanesi91

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Kartanesi...
      En güzelini yapıyorsun, çekinmeden dua etmen şahane.
      Çok haklısın, yaş ilerledikçe istekler değişiyor, önceden uygun gelen şey artık uygun gelmeyebiliyor.
      Dua ile bir insan değişebilir ve o insanla karşılaşana kadar bu yönde duaya devam etmek gerekiyor galiba
      Rabbim gönlünün muradını versin inşallah
      kocaman öpüyorum

      Sil
    2. Amin. Çok teşekkür ediyorum bilmukabele Nabrut’um. Kucak dolusu sevgilerle❤️❤️

      Sil
  2. Hani denir ya, Allah'tan başka bir şey isteseydim keşke kabul olacakmış.
    Duanın önemi burda çıkıyor ortaya.
    Neyi nasıl istediğin önemli.

    YanıtlaSil
  3. Çok tatlısın Nabrutcum,özlemişim kalemini sevgilerle :)Asel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun zamandır yorum yapmıyordun ben de özlemişim :)

      Sil
  4. Yaa zaten öyle olur diye düşündüğün şeyler neydi acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mesela babam ve abim market alışverişi vesaire gibi piyasaya çok hakimdir, cimrilik babında değil ama tutumludurlar, nereden neyi hesaplı alabilirler bilirler. Ben her erkek öyledir diye düşünüyordum. Şimdi Fadıl ne ucuz ne pahalı bilmez, lazım olanı alır gelir maalesef :/ gibi gibi...

      Sil
  5. keşke ben de karakteri hakkında çok ayrıntı verseymişim.ama içimden geçirip çok ayrıntı da olsa gerçekleşenleri yazayım.mesela erkeklere sürme sürmek sünnet neden sürmüyorlar benim elvleneceğim adam sürer inşallah derdim,mübarek sürmesiz gezmiyor adam,erkek giyim kuşamında kot pantolondan nefret eden biriyim keten severim eşim de hep keten tarzı giyer.hiç koy giymez sevmiyorum erkekte kot.dini konularda da hassasiyetlerimin çoğu tuttu ama evliliği içine girmeden tam bilemeyince hele işin içine çocuk girince babalık duygusunun kadınlardaki gibi erkeklerde bebeğin doğmasıyla bile gelmediğini görünce hayıflanabilirim oysa o zamanki aklımda yine düşünemezdim o kadar ince.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herhalde evlenmeden iyi baba olacak bir adam diye dua etmek gerekiyor.

      Sil
  6. Ya ben yanlış dua etmekten korktuğum için ne diyeceğimi bilemiyorum. Dolayısıyla gelecekteki -olursa - eşimle ilgili dua etmekten, düşünmekten bile kaçıyorum. Bizim ailede de dedem sagolsun üç kızını da onlara sormadan evlendirdiği için ikisinin evlilikleri epey problemli. Yani ne zaman teyzemlerle bu konu açılsa evlilikten soğuyorum. Bu konu açılacak diye aklım çıkıyor. O konu açılmasa bile bir olay oluyor. "Ay kızım sen biraz daha fıkır fıkır ol, evladım senin şöyle bir eşin olursa vay haline..." Çok yoruldum cidden. Onlar kötü konuştukça korktuğum başıma gelir teorisi olacak diye bir daha endişeleniyorum. Ne yapıcam yaaa. Gerçekten Allah herkese yardım etsin. Bizim kültürümüzde kadın olmak zor. Hele kadınlar arasındaki bu muhabbetler oldukça tiksindirici.

    Nabrut, yazılarını zevkle okuyorum. Allah razı olacak işlere vesile kılsın seni inşallah. Allah a emanett

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kulak asma olur mu?
      Yeni nesil erkekler onların evlendikleri adamlar gibi değil. Kendileri ile kıyaslamasınlar seni. Gözleri açılmadan evlenmişler bak sen okuyorsun, dinliyorsun araştırıyorsun, onlar gibi olmayacak. Evlilik korkusu oluşturma kendinde....
      Allah razı olsun çok teşekkür ediyorum. Bilmukabele amin

      Sil
  7. Nabrut ben küçükken ne istesem açıkça dua ederdim bisiklet isterdim, misafir gelsin/ gidelim bugün şunu yiyelim, şu oyuncağım olsun diye
    Büyüdükçe Allah zaten beni duyuyor diye "Allah'ım sen zaten benim içimi biliyorsun" derdim uzun tutmazdım dualarımı. Ardından De ki: “Duanız olmasa, Rabbim size ne diye değer versin! Siz yalanladınız. Öyle ise azap yakanızı bırakmayacak.” ayetini hatırladım ve irkildim ben kimim ki Yaradanıma açıkça dua etmekten imtina ediyorum dedim, artık ne zaman dua edersem edeyim açık açık ediyorum, çekiniyorum ama bir şartla örneğin duada maddi bir şey isterken annem hayırlıysa...ver şeklinde diye dua et diyor ben ise çok istediğim için şöyle yapıyorum
    Hayırlısından....ver ya rabbi! Bilmiyorum senin dediğin gibi isteme şekline çok önem veriyorum çünkü
    ağzımızdan bir kere çıkıyor ve belki de dua kapım o zaman açık olacak
    Bir de beddua meselesi var ki çok korkuyorum bedduaya uğramaktan çünkü yakın çevremde var örnekleri; haklı bedduaya uğrayıp evlat kaybedenler, felç olanlar. Bir dönem ağzımda sakız gibiydi "Allah kahretsin" falan derdim ama sonra
    "Kul herhangi bir şeyi lânetleyince, lânet semaya çıkar, ama önünde sema kapılarını kapanmış bularak geri döner, arza iner. Sağa sola gider, gidecek bir yer bulamazsa lânet edilene uğrar. O buna ehilse mesele yok, değilse, lâneti yapana döner."
    hadisini okudum sonra ondan da vazgeçtim, Artık her beddua edene bunu hatırlatıyorum çünkü çok ciddi bir konu.
    [Ya ben konudan iyice saptım bu arada nereden nereye geldim:)]

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel yazmışsın.
      Zaten o kadar bilinçlisin ki üzerine diyecek şeyim yok ^^
      Rabbim dualarını mübarek kılsın ^^

      Sil
    2. Amin, hepimizinkileri inşaalah

      Sil
  8. Benim düzenli olmasa da aklıma geldikçe ettiğim bir duam var. " Allah'ım senin sevdiğin, beni çok seven, benimde seveceğim, sireti ve sureti güzel, kendisi hayırlı, ailesi hayırlı, dünyada cennetim olacak, ahirette cennete götürecek, cömert, merhametli, gamzeli, çekik gözlü :), bir eş nasip et" derim. İsteklerim arşa uzandığı için olabilir 34 yaşında hala bekarım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaaa canımsın ^^
      Huyu ahlakı güzelleşiyordur ondan :D

      Sil
  9. Yine de değişmez kaderde kadının bazı konularda sıkıntı çekmesi gerekiyorsa belki de o konularda dua etmeyi aklına getirmiyor Rabbim, şimdi düşünüyorum da dua etmem gereken biiir sürü mevzu varmış hiiç idrak etmemişim, zaten evlilikten bişey anlamıyomuşum başta nasıl edecektim ki, saflık işte, yine de şimdiki zamanın gençleri çok daha uyanık, kendini geliştirmeye müsait artık, gerekirse araştırıp bol bol her ayrıntıya dua etsinler... Şimdi de duayı bırakmadık ama evlilikten sonrası zor vesselam..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iyi anlıyorum. Rabbim kimseyi evlilikle imtihan etmesin

      Sil
  10. Bende dua ederken Allah'ım kadr kıymet bilen , vicdan sahibi merhametli , ele güne muhtaç etmeyecek insan nasip et derim. Evlenmek nasip olursa bende kocamla cemaatle namaz kılmayı çok isterim. Bana o kadar güzel ve özel geliyor ki , yapanlara çok gıpta ediyorum. Rabbim kem gözlerden korusun bu konuda çok şanslısın.

    YanıtlaSil
  11. Önce yazını sonra yorumları okuyunca cuma sohbetinde gibi hissettim:)Özlemişim.
    Yazılarınla tanışmam zaten evlenme hikayelerine dayanıyor her okuduğumda aynı ben diyor ve kiminle ne zaman evleneceğini çok merak ettiğim için hep takip ediyordum.Anam stalker olmuşum ya 😂 Müzmin bir bekar olarak yazdıkların beni çarptı çünkü Yaşadığım evdeki ve çevremdeki sorunlu evlilikler beni evlenmek düşüncesinden hayli uzaklaştırdı öyle ki gönlümdeki ve Allah katındaki ideal evlilik için dua etmek aklıma gelmedi.Benim için de get öte bir meseleydi.Sayende artık dua listem hayli uzayacak..Her zamanki gibi yine çok teşekkürler ☺️ hem insta hem blog takipçin Melike.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir şeye vesile oldum o zaman sevindim ^^
      Mesela Fadıl diyor ki 25 yaşında evlenseydik ben o zaman böyle bir adam değildim. İşte o zaman diyorum ki dualarım kabul olmuş. Bu hikaye de dua konusundaki ısrarını artırır diye düşünüyorum.
      Kocaman kocaman sevgiler Melike :*

      Sil
  12. Genelde şanssız bir insanım bir şeye heveslerinde hep işlerim ters gider hevesim kursağımda kalır pişman olurum o yüzden de evlilik üzerine çok düşünemiyorum çok heveslenemiyorum o da kursağımda kalır korkusu var hep icimde . Dusuncesi gelse bile hayirlisi deyip gecistiriyorum kendi kendime nasil dua ederim diye dusundum simdi gercekten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben anlıyorum seni. Sanki mutlu olursam başıma kötü bir şey gelecek hissi gibi bir şey seninki de. Ama anlattım işte duayı ihmal etme.

      Sil
  13. Gerçekten dua etmeyi bilmiyoruz, halbuki Allah benden isteyin buyuruyor. Biz istemekten aciziz. Nasıl isteyeceğimizi de bilmemekteyiz.

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Nabrut yaşım 26 bir evlilik görüşmesi yaptım namazlarını işi dolayısıyla arada kaçırıyormuş Benin için de namaz oldukça önemli onun dışında aslında olumlu. Tamam dedim namazlarını düzene sokar inşallah ama bugün ikinci görüşme oldu ama yolunda gitmeyen içimi daraltan bir sıkıntı var. Yavaş yavaş çevremdekiler yaşımın geçmeye başladığını söylüyorlar. Bir çıkmaz içerisindeyim. Kafamda garip sorular acaba reddettiğime pişman olur muyum gibi gibi. Sence ne yapmalıyım . Seninde böyle tereddütlerin var mıydı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her evlilik sürecinde illaki acabalar olur.
      Sadece namazını kaçırması olduğunu sanmıyorum içindeki sıkıntıların?
      Başka bir şeyler de var gibi duruyor.

      Sil