Muhafazakar Kızların Ortak Sorunları

Japonya, yapay zeka kullanılan çöpçatanlık programları için fon verecekmiş. Nüfus azaldığı için bu yola başvurmak zorunda kalmışlar. Kasiyer kitabında anlatılan Japonya'yı düşündüğümde Furukura karakterinin içinde bulunduğu durum, evlenme baskısı, evlenmediği için toplumda yer bulamaması ama evlenmek için doğru kişiyi bulmak adına dünyaya açılamaması muhafazakar hatunların hali ile de bağdaşıyor. Yani yakın gelecekte Türkiye'de de 30'lu yaşlarında bekar ve evlenme ihtimali olmayan ve bu yüzden de içine dönük yaşayan ve bunu kabullenmiş nüfus giderek artacak gibi gözüküyor.

İşte böyle bir muhafazakar hatun daha... 

Sözü Ç'ye bırakıyorum.

Öncelikle Selamun Aleyküm..

Biraz uzun olabilir şimdiden hakkınızı helal edin. 

Nereden başlayacağımı tam olarak bilemesem de umarım kelimelerimin cümlelere dönüşmesi kolay olur.

25 yaşında üniversite mezunu (ama iş bulamayan )  muhafazakar bir ailenin en büyük kızıyım.

Şu Ana kadar görüştüğüm kişilerin eğitim durumları ya lise ya ilkokul mezunu olan insanlardı. Görüşmeye giderken bu durumu sorun etmedim/etmiyordum okumamış olabilir hayat şartları, önemli olan kendini geliştirmesi kendine bir şeyler katmış olabilmesi diyordum. Kendi babamı göz önüne alıyordum ilkokul mezunu birisidir ama asla olduğu yerde kalmamış bir insandır her alanda kendine bir şeyler katmış ve üç kız babası olarak her bizi anlamda desteklemiştir.

Bir kaç görüşme sonrasında şunun farkına vardım ki bir yerden sonra olmuyor bazı şeyler, kelimeler kilitleniyor  konuşmayı  ilerletemiyorsunuz, ne o size gelebiliyor ne siz ona gidebiliyorsunuz hayata baktığınız yerler farklı hayattan istedikleriniz çok beklentileriniz farklı oluyor. Bu yazdıklarımı okurken de bu kız neler istiyormuş diye düşünmenizi istemem öyle uçuk kaçık şeyler değil J Evlendiğim insanın sıkıcı olmamasını en azından İslam tarihini bilsin nereden geldik nereye gidiyoruz bilsin isterim. Sadece yiyecek, içecek,  Instagram’a  hikaye atacak beni yanında süs bebeği gibi gezdirecek bir evliliğim olsun istemiyorum. Ortak bir paydamız olsun isterim.

Yaşadığım bu durum sadece eğitim açısından değil dini açıdan da ne yazık ki hüsran ile sonuçlandı. Çünkü görüştüğüm kişiler şöyle bir düşünce yapısına sahipti;

Bu zamana kadar başlamadım ama umarım sen beni namaza başlatırsın, benim hayatımı düzene sokacak birisine ihtiyacım var, evde birisi namaz kılıyorsa diğeri de başlar tabi namaza, ona bakacak değil ya. Bizde Müslümanız elbette ki namaza başlamak isterim umarım sen buna vesile olursun, benim annem de namaz kılıyor J.  Hayır anlamadığım şey bu insanlar evlendikten sonra bir aydınlanmaya yaşayacaklarını falan düşünüyorlar herhalde 30 yaşına gelmiş bir insana benim ne gibi bir katkım olabilir.

Tabi ki yine de genelleme yapmak istemem, şu ana kadar karşılaştıklarım böyle diye bundan sonrakiler de böyle olacak demiyorum. Ben naçizane kendi tecrübelerimi ve bunlardan edindiğim fikirlerimi yazdım.

Çevremden aldığım tepkilerden bahsetmiyorum bile sevgili balkon teyzeleri dizlerini döverek bu kız evde kalacak demeye çoktan başladı bile.

Buraya kadar sıkılmadan okuyan herkese çok teşekkür ederim.

Blog Sahibinin Notu:

Umarın en kısa zamanda peri masallarına benzeyen evlilik hikayeni yayınlamak nasip olur.

Yorum Gönder

37 Yorumlar

  1. Merhaba,lafa nerden girsem diye düşündüm.25 yaşında nasıl hissediliyordu,onu düşündüm önce 😅ama bu bir gerçek ki 20'li yaşlar duyguların en ön planda olduğu zamanlar,sizin için hafiften durulma başlamış olabilir, mantıklı kararlar vermek için ideal bi ortalama.suan 29 um ve 21 yaşındaki o aşk baloncuğu kız yok, teyze olma yolunda emin adımlarla ilerliyorum😂 diyeceğim o ki; evlilik duyguların olması gerektiği ama herşeyin de aşk olmadığı ciddi bir müessese.hele ki çocuk olduktan sonra istemesek te ciddilesiyor çünkü ayrılınca bir yabancı olacağın kocan; çocuktan sonra ölene kadar evlatlarının babası.herseyi düşünmek lazım.sadece sohbet etmek te önemli bir kriter mi bilemedim.sorumluluk duygusu gelişmiş,baba olmaya müsait ve de merhametli,saygılı bir insan varsa da evlilik düşünülebilir.namaz kılması oruç tutması meselesini yazmadım bile çünkü o bir baraj zaten.baraji geçenler için yazdığım bu kriterler 🥰😆

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evlenince kocanızla atomu parçalamıyorsunuz, bilimsel sohbetler etmiyorsunuz. Bekarken öyle gibi geliyor sanırım ama hayatın koşturması içinde günlük konuları hallediyorsunuz ancak. Dediğin gibi önemli olan baba olmaya, eş olmaya sorumluluk almaya müsait biri olması...

      Sil
  2. O kadar ben ki yazılan şeyler. Bir an acaba bu yazıyı ben mi yazdım diye düşündüm. :)Gerçekten insan gördükçe ve deneyimledikçe anlıyor aslında tam olarak ne istediğini. Takılmaması gereken yerlere takıldığını, ben buna niye takıldım ya derken fark ediyor :) Evet insanlar farklı, kardeşler bile farklı bir yapıda ama insan ortak bir şeyler arıyor karşısındakinde. Bu da yazarımızın tabiriyle balkon teyzelerince “armudun sapı, üzümün çöpü” olarak değerlendiriliyor :) Ama zaten nasip değilse o armut da üzüm de elde kalıyor yapacak bir şey yok :) İnşallah Allah herkesin yolunu çiçek eyler, yoldaşını da bahçıvan eylesin ki çiçeklerine zeval gelmesin. Selam ve dua ile :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı frekansı yakalamak önemli.
      Ben Fadıl ile ilk buluşmamdan geldiğimde anneme adam çok çirkin ama biz çok iyi sohbet edebildik demiştim. Ve onu yakalayınca da devamı geliyor zaten.
      Allah gönlünüzün muradını versin.
      sevgiler

      Sil
    2. Nabrutcum benim esu an oyle bir durumum var. Adamla her konuda çok iyiyiz sadece çirkin. Heyecanlanmiyorum yanında. Ne yapsam bilemedim

      Sil
    3. Bana şu an Fadıl çok yakışıklı geliyor yalnız :D O sadece ilk başlarda idi. Ne kadar görüştünüz bilemiyorum tabii ama kalbin ısındıkça gözüne de güzel gelecek

      Sil
  3. Belki de gerçekten birinin namaza başlamasına vesile olacaksa o sevabı kazanacaksa ve buna yapılan evlilik neden olunacaksa niye hiç bu taraftan bakılmıyor ve önyargılı olunuyor. Ya da gerçekten görüşülen kişilerle evlenmek istenmediği için bi elimizdeki en güçlü nedeni mi kullanıyoruz . Yorumum biraz sert oldu kabul ediyorum ama karşıdan farklı bir gözle bakmaya çalışıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vesile arayana vesile çok, evlenip de namaza başlayan kaç erkek duydun, çok az. Yani o sözlerini tutmuyorlar, köprüyü geçene kadar her şey.

      Sil
  4. Yazıyı okurken sinirlendim bu insanlar niye müslüman olmuş hala anlamış değilim farkındalık yaşadıktan sonra islam için nedeni niçini araştırıp cevaplarını bulmak zorundaydım. Niye kimse araştırmıyor 30 yaşından sonra hala işine gelmediği için ibadetini yapmak istemeyen bahanelere sığınan kimselerin yeni bahanesi de bu olsa gerek evlenince yaparım ibadeti çocukken bilnedikleri için insanların böyle yaşadıklarını sanırdım ama anladımki benden çok bilip işlerine gelmediği için böyle yaşıyorlarmış. Bir de inanlarını yaşayan kişileri etkileyenler var o konu bir yazı konusu daha olur. Neden bu kadar kuralcı yaşıyorsunla başlayıp kendine benzetmeye çalışan tipler.
    Ben insanların 30 dan depişeceğine innamıyorum namaz konusunda evlendikten sonra şimdilik küçük gibi görünecek şeyler dağ gibi büyük görünecek gözüne.
    Kendi yolun doğru doğru olmayan o düşünceye sahip olanlar.
    Sinirlendim diye cevap yazdım nabrut
    Çünkü çok fazla bu şekilde insan var çevremizde. Ama ben süslenmeyi seviyorum o yüzden tesettürlü olamam sanki tesettürlü olanlar süslenemez .giyinemez .müzik dinleyemez.yaşayamaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes yaşabildiği kadar yaşıyor, bu islamiyetin doğrularını değiştirmez. Bize düşen elimizden geleni yapıp yapamadığımızın doğruluğuna iman edip yapamadığımız için üzülmek....
      Çok iyi anlıyorum ne demek istediğini, kimlerle karşılaştığını...
      Rabbim gönlünün muradını versin inşallah

      Sil
  5. Maalesef bir çoğumuzun yaşadığı sorunlar. Ama biz Allah'tan ne istersek o da bize onu veriyor o yüzden eşimiz için çok dua edelim, detaya girerek eşimizle ilgili her şeyi Rabbimizden isteyelim inşallah. Geçenlerde bir tweete denk geldim. "Beklediğime değecek biliyorum çünkü ben seni dualarımdan tanıyorum." diye.
    İnşaallah beklediğinize değecek hayırlı salih bir insanla karşılaşırsınız ve biz de okur sizin için mutlu oluruz :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun. Yazar adına çok teşekkür ediyorum.
      Evet cidden ayrıntılı dua etmek lazım.

      Sil
  6. Yazıya ilk başlarken dedim Allah Allah ben yazdım herhalde önceden. Şimdi 26'yım. Bekarım hala ve işsizim. Bu durumun değişmesi, hayırlı bir eş bulup evlenmeyi o kadar çok istiyordum ki. Bir türlü nasip olmadı. Hayatımın son üç buçuk yılı (mezunluk sonrası) hep aynıydı. Ev kızı olup çıkmıştım. Ama buna en başta ne kadar hayiflandiysam şimdi o kadar memnunum ve iş yerine eş bulup evlenip kendi evimde huzurluca yaşamak istiyordum. Lakin iki gün önce bir iş teklifi aldım. Kabul etsem beni aşırı zorlayacak bir iş, gece gündüz vardiyalı 12 saat bir yıllık süresi olan, bir yıl sonunda iyi performans gösterirsem kendi alanıma geçebileceğim bir iş. Kabul etsem bünyeme güvenmiyorum, kabul etmesem ailem eminim bir yerden sonra konuşacak, zaten evlilik de yok, aday da. Yani iki ucu çıkmaz sokakta gibi hissediyorum. İki gündür Kara kara bu işin altından nasıl kalkacağımı düşünüyorum. Rabbim dualarımı belki bu şekilde kabul etti, benim göremediğim bir hayır vardır ardında inşallah diyorum. İçimi dökmem lazımdı. Çok uzun oldu. Kusuruma bakmayın . Duanızı beklerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya gözlerim yaşardı.
      O ikilemleri ortada kalmışlığı ben de çok yaşadığım için ne hissettiğini çok iyi anlıyorum.
      Rabbim o kara günlerin ardından bir aydınlık yaratıyor...
      Umarın en kısa zamanda sen de aydınlığını bulursun.
      Rabbim yolunu açık etsin

      Sil
  7. Ah bu yazıyı ne zaman yazdım diyordum okurken..

    YanıtlaSil
  8. Ya en sinir olduğum "Ee D.s.k sen namaza başlatırsın çocuğu" yahu Rabbim'i dinlemeyen beni dinler mi ya ben ona uymaya kalkarsam zamanla Allah korusun.
    Evlenince manevi anlamda doyurucu bir evlilik yaşamak isteyen birisi şimdi o istediği evliliği yaşayamıyor bildiğim kadarıyla bir Ayet-i Kerim'e var kimin kime denk olduğuyla ilgili kendini koruduğun sürece İnşAllah karşındaki de sana her bakımdan denk olur
    Yazan kardeşim adına şunu diyebilirim o görüştüğü kişiler basamak karşısına çıktığında o kişinin değerini daha iyi anlaması için her şey zıttıyla bilinir çünkü
    D.s.k

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazar adına çok teşekkür ediyorum.
      Evet o sen namaza başlatırsın olayı çok klişe ve tutarı yok.

      Sil
  9. Çok haklı bir serzeniş. 21 yaşındayım ve önümde neler olacak asla bilmiyorum. Sizin önden gidiyorsunuz biz de arkanızdan geliyoruz.

    YanıtlaSil
  10. Her muhafakar kız yaşamıştır bunu çok üzücü 29 oldum namazlı birini istemem bile çok büyük istek gibi görünüyor millete üzülüyorum armutun sapı üzümün çöpü demediğim halde böyle denmesine...
    Şunu da söylemek istiyorum bazen namaz kılması bile yetmeyebiliyor bol bol dua etmemiz lazım Allah hepimize imanlı merhametli ve anlayışlı kişilerle karşılaştırsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maalesef bizzat kendim de aynı yollardan geçtim.
      Rabbim gönlünüzün muradını versin ne deyim.
      Çok doğru, sadece namaz da kafi gelmiyor bazen.

      Sil
  11. yazıyı ben yazdım sandım 25 yaşında ve işsizim ve bunu kafaya takma kardeşim senin de tesettürlü biri olduğunu düşünerek söylüyorum şirketler buna çok takılıyor malesef. Ben kendi ayaklarım üzerinde durmadan önce evlenmek istemediğimden anneme de bahane olması adına gelen taliplerin önceden namaz kılıp kılmadığını öğrenmesini istiyorum cevap hep aynı aracı kadın tarafından ''kılmıyor ama kızınız vesile olur inşallah'' çocuğun adına konuşuyor bi de hahahahah gülsem mi ağlasam mı aynı dediğin gibi bu yaşına kadar neden bu dünyaya geldiğini düşünüp sorgulamamış bir insana ben mi sorgulatıp bilinçli bir şekilde namaz kıldırmasını sağlayacağım diyorum anneme ama görüşmelerin hiç birine gitmediğim için bi de çevremde herkes sevgilin mi var soruları ahhaha artık her şeye gülüyorum saldım salınn kızlaarrrr ahah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 25 evlenmek için erken, keyfinize bakın ^^
      Bu zamanı da dua etmek için fırsat olarak görün. Bu esnada belki namaza başlar, doğrulur, düzelir dualarınız sayesinde...
      Rabbim gönlünüzün muradını versin

      Sil
  12. İlk görüşte aşırı etkilenmediğim bir beye çekildim tabiri caizse :D fiziksel olarak düzgün biri fakat benim ona hissettiğim samimiyet görünüşüne değildi sanki ve ben hislerime dayanarak ilk adımı attım ondan da bir adım geldi, tuhaf bir şekilde, söylüyorum anlıyor ve ben bu zamana dek beni anlayacak biri çıkmayacak galiba ama Allah'tan umut kesilmez diyordum şuan çözemediğim bir çekimin içine girmiş gibiyim ve bitme düşüncesi nedense sızlatıyor nasıl oluyor bu Nabrut yahu? Garip hissediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden bitme düşüncesindesin, seni buna iten ne? Karşı taraftan böyle bir şey mi hissediyorsun kendi kendine kuruntalanıyor musun?

      Sil
    2. Belki biliyorsundur, bende kaçıngan bağlanma denen bir sorun var maalesef çocukluğumla ilgili bunu nasıl aşarım bilmiyorum

      Sil
    3. Kader yazılınca sendrom falan dinlemez :)

      Sil
  13. Bende 26 altı yaşındayım 20 yaşında üni okurken meslek hayatına başlamış biriyim ama kendi elini ekmeğine alsanda nasip iş ortamındada yaşayarak görüyorsun yok yani bende namaz kılıyorum hem tesettürlü hem düzenli namaz kılan iki üç kişiyiz keza erkeklerde öle kalablık bir iş ortamında çalışıyorum hem erkek hem kadın gencinden yaşlısına bekarından evlisine boşanmışına kadar herşeyi görüyorum nerdeyse aşk ilişkileri tanışma konuşma ilişkileri benim kafa yapıma göre değil Tevekkkül hep ediyorum ama bir tarafımda bazen ben sana olan inancımı kaybettim ela 😂 diyor flörtleşerek haram yollarrlada tanışıp konuşup çıkıp ayrılıp sonra gelen başka biriyle yuva kurup evleniyorlarda ulu orta yaşıyorlar dlörtleşmelerini dini uygun olmayan el tutuşmalar evlenmeden gezip tozmalar belirli bir saygı seviye yok biriyle çıkıp ayrılıp diğeriyle evlenen ikisiyle konuşup biriyle evlenler...namaz kılan kız erkek ilşkilerine dikkat eden saygılı insanlar tarafından sevilen sayılan erkek sayısıda çok az olanlar da düzgün kızlarla evli ama bunlar parmakla gösterilecek kadar az benim ortamımda bunları gördükçede yani yinede böyle istemiyorum belkide bu dünyada bana ait biri yoktur diye düşünüyorum erken erken dedim kimseyle görüşmedim liseden beri ama gerçekten çıkmadı karşıma bahtsız bedevi miyim neyim Allahtan kız arkadaşlarımda ben gibi bekarlar Hayatın tadını çıkarıp eğlenip gitmediğimiz yerlere gidip gezelim görelimyapıyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski yazılarımı okudun mu bilmiyorum ama aynı yollardan geçtim.
      Aynı şeyleri düşündüm, evliliği hayatımdan çıkarıp kendim için yaşamaya baktım. Çok da güzel bir bekarlığım oldu. Sonunda mutlu sonuma da ulaştım umarım sizin hikayeniz de öyle olur

      Sil
  14. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  15. Bende 26 yaşındayım 20 yaşında üni okurken meslek hayatına atıldım hem okudum hem çalıştım farz olan her ibadetlerimi yapmaya çalışırım tabiki dört dörtlük değiliz ama etrafımda düzgün erkek yok. Çalıştığım iş yeri kızlı erkekli genci yaşlısı evlisi dulu her türlü insandan örnekler var namaz kılan kız ve erkek sayımız tesettürlü olup düzenli namaz kılanımız bile bir iki kişi dini usule göre değil flörtleşme şeklinde görüşüp olmuyorsa ayrılıp başka biriyle evlenenler ve aynı ortamda hala çalışanlar iki kişiyi idare edip aynı iş yerinde diğeriyle evlenenler mi istersiniz yani ben yine dua ediyorum ama ben sana olan inancımı kaybettim ela diyen bir tarafımda olmuyor değil hevesli hiç değilim gezip tozmayı yeni yerlermkeşfetmeyi kendime neler katabilirim onu düşübüyorym ama her genç kız gibi özenmiyorda değilim ama böyle gördükçe kendimden de ödün veremem yapcak bişi yok istediğimiz gibi biri çıkana kadar beklrriz yolumuza eşlik etmek isteyenler gelsin ...Allahtan tesellim arkadaşlarımda bekar aynı kafa yapısına sahipiz ki etrafımızda böyle söyleyen teyzeler yok memleketimizde değil başka ilde çalışıyoruz 😂 etrafın ne kötü diceksiniz aslında değil iyi insanlar ama müslümanlığı yaşayanlar yok onlara adına üzülüyorum
    Nese evet var düzgün saygılı namaz kılan erkek ama onlarda düzgün kızlarla evliler zaten ama sayıları çok az bence o yüzden bekarız 😂 Evlendikten sonra kılar yok aynen bende öle birşeye karşıyı. Namazı öne sürdükçede her namaz kılanda iyi mi oluyor iyi insan olsun yeter diyenler var ooo çok uzattım dertliyiz nabrut bitmez bu en iyi fazla şey de yapmayalım napalım. 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski yazılarımı okudun mu bilmiyorum ama aynı yollardan geçtim.
      Aynı şeyleri düşündüm, evliliği hayatımdan çıkarıp kendim için yaşamaya baktım. Çok da güzel bir bekarlığım oldu. Sonunda mutlu sonuma da ulaştım umarım sizin hikayeniz de öyle olur

      Sil
  16. Aahh ahh ne desem bilemiyorum. Aynı dertten muzdaribiz :/ insanlar sırf evlenmek için evleniyor sanırım. Sen nesin ki nasıl birini bekliyorsun, çok hayal kurma, kimseye istediği gelmez, çok inceleme evlen gitsin yaşıtların çoluk çocuğa karıştı vs daha bir sürü şey. Neyse ki bizi duyan anlayan ve duamıza cevap verecek olan Rabbimiz var. Ayy bende bu konuda birkaç satır yazmıştım birkaç gün önce geri dönmenizi heyecanla bekliyorum :)

    Tüm derttaşlarımı da Rabbim muratlarına kavuştursun dedikoducu çevre görsün artık bizleri duamızı yaşarken ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin inşallah ^^
      Bakmayın çevreye hayatınızı yaşayın.
      Nereye yolladın mail olarak mı attın?

      Sil
    2. Evet evet mail olarak attım

      Sil
  17. Mailleri cevapladım bugün ama seninki de var mıydı acaba? Gözümden kaçtıysa tekrar atar mısın sana zahmet :/

    YanıtlaSil