Kasiyer Kitap Yorumu - Sayaka Murata

Kasiyer Kitap Konusu

Kendi halinden çok memnun olduğu halde insanların onu normal olmamakla suçlamasını anlayamayan Furukura, insanların normal saydığı davranışları sergilemek adına onları taklit etmeye başlıyor. Üniversiteye giderken başladığı yarı zamanlı kasiyerlik işine 36 yaşına geldiği halde devam etmesi, evlenmemiş olması ve hala yarı zamanlı bir işte çalışıyor olması onun çevresi tarafından tuhaf biri olarak görünmesine yol açıyor.

Çocukluğundan bu yana normal olmadığı için dışlanan Furukura, normal olmanın ne demek olduğu üzerine epey kafa yoruyor ve Furukura'nın bu arayışı içinde yazar bizi bu konu üzerine düşünmeye sevk ediyor.



Kasiyer Kitap Yorumu

Ben anne/eş/haftanın 5 günü tam zamanlı bir çalışan olduğumda mı tamamlanmış oluyorum, gibi düşünceler içerisine giren karakter size de kime ya da neye göre normal bir hayat yaşadığınızı sorgulatıyor. Toplumsallaştırılmak sorunu üzerine eğiliyor.

Kitapta anlatılanlar her ne kadar Japonya'da geçse de Türk toplumundan çok da farklı değil. Mesela evlenmemiş bir kadının toplumda statüsüz sayılması şu satırlarla ifade ediliyor.

Burada olursam en en fazla iki fakir aynı evde yaşıyor diye yukarıdan bakarlar belki, ama sesleri de kesilir. Şu anki halinle bir anlam içermiyorsun. Evlenmemişsin, sabit bir işin yok,, toplum açısından hiçbir değerin yok. Öyle insanlar köyden atılıverir.


Kitapta Furukura üzerinden evlenme, iyi bir iş sahibi olma, çocuk ısrarı gibi Türk toplumunda da oldukça aşina olduğumuz meselelere ve mahallesi baskına değiniliyor. Yazar Furukura'nın uyum sağlama ve baş kaldırma ikilemi içerisindeki gidiş gelişlerini çok akıcı ve sade bir dille anlatıyor. 126 sayfa olan kitabı kısa bir süre içinde bitiriyorsunuz. Aile, iş hayatı ve evlilik gibi kurumları masaya yatıran eser, birçok Japon romanı gibi biraz karanlık ve biraz da rahatsız edici.

Diğer yandan;

Romanın yazarı Sayaka Murata halen yarı zamanlı bir kasiyer olarak çalışıyor. Market dünyasına oldukça hakim olduğunu için de bir marketin işleyişini kendiniz çalışıyor gibi hissetmenizi sağlıyor.

Kasiyer Kitabı sürüye uyum sağlamadığı için mutlu olan ama etrafını mutlu olduğunu ikna edemeyenlerin okuması gereken bir eser.

Tüm kitap yorumlarına şuradan ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

3 Yorumlar

  1. Selamlar :)
    Çok defa karşıma çıktığı halde bir türlü elim gidip de kitabı almadım. Konusu güzel gibi ama hala daha almasam da olur modundayım :D
    Başka neler okuyorsun yorumlamalarını bekliyorum. Çünkü tanıdığım Nabrut bu yorumlaşmalarda asla söylemez :D
    d.s.k.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahah :D
      Zaten yazacağım için yorumlarda tekrar yazmayı sevmiyorum o yüzden valla ^^
      Almasan da olur mu? Daha iyi bir şeyler bulursan neden olmasın?

      Sil
    2. Yani güzeldir muhakkak da konu pek açmadı beni ben daha bahara uygun cıvıl cıvıl çerez bir şeyler arıyorum belki o yüzden yada bahane dediğim gibi çok defa karşıma çıktı ama elim hiç gitmedi bir de bu ara biraz Şeker Portakılı'na baktım da aman Allah' ım yani :D
      Bir de dikkat ettim de senle dizi zevklerimiz uyuşmuyor nedense, hep söyleyeceğim şimdi kabil oldu Bir de bahsettiğim Ömre bedel kız filmini izledin mi? Bence izlemedin :D
      D. S. K.

      Sil