Evlilikte Maaş Farkı Problem Olur mu?

Evlilikte Eğitim Farkı başlıklı yazım üzerine Bayan M. bana bir yazı yolladı. 

Ben bu konu hakkında ne diyeceğimi bilemiyorum. Kader çözülmesi ve anlaması o kadar zor bir mevzu ki... En iyisi anlamadan, anlamaya çalışmadan iman etmek...

Bayan M. başka kimseden duyamayacağınız, mükemmel hayat dersleri içeren şahane bir yazı yazmış. Çok uzatmadan sözü ona bırakıyorum;

....

Evet galiba bu konuda söylenmesi gereken en önemli şey kadının bireysel olarak erkekten beklentisi. Yani kişilerle alakalı. X Y kişileri için eğitim denkliği önemli olmayabilir mesela ama sizin için önemlidir. Yani X kişisi kendisinden eğitim, kazanç anlamında daha düşük birisi ile mutlu diye sizin de aynı şeyi yaşayacağınız anlamına gelmiyor. Bu tamamen sizin beklentilerinizle ilgili. 


Evlendikten sonra karşıdaki adamın kazancının veya eğitim seviyesinin sizden düşük olması problem teşkil edebilir. Ben neden böyle yaptım demek yerine önceden o kişilere şans vermemek bana göre en doğrusu. Çünkü iş işten geçtikten sonra senin maaşın da zaten benden azdı demenin hiçbir faydası olmaz. Kendinize sorun, bu benim için sorun mu? Sorun ise ne kadar büyük bir sorun? Bunun cevabına göre hareket etmek en mantıklısı olacaktır. 

Şahsen aynı şeyi kendisine sormuş biri olarak bugünkü cevabım o günkünden farklı. Kesinlikle erkeğin eğitimi ve tabii geliri kadından iyi olmalı. Kesinlikle ama kesinlikle bu böyle olmalı. Tabii okuyup da eşeklik baki kalanları hariç tutuyorum. Böyle olmalı diyorum çünkü bu erkeği de güçlendiren bir şey. Sürekli kadının dediklerini baz alan bir erkeği kim ister ki?

Bugün olsa ben tam aksi bir tercih yapar, kendimden her anlamda daha üst birisi ile olurdum. Çünkü sorun etmeyeceğimi sandığım şeyler evlilikte sorun olarak karşıma çıktı. Bunun aksi örnekleri de elbette vardır. Ancak ben diyorum ki denklik hatta hatta erkeğin üstünlüğü olmalı. Doğrusunun bu olduğu kanaatini taşıyorum. 

Herkesin gönlünden nasıl geçiyorsa onunla karşılaşması duasıyla :)

Yorum Gönder

10 Yorumlar

  1. Yazıyı defalarca okudum , defalarca yorum yazdım sonra da sildim. her bir cümleye verilecek cevabım var ama en önemlileri "kendinize sorun, bu benim için sorun mu ?" çok doğru bir soru. severek evlenen yaş kaç olursa olsun o anki yaşanan hislerin yoğunluğundan doğru cevabı verebilmek ya da yaşanabilecek olumsuzları göstermeye çalışanlara aynen şu cevap verilir. "bizim aramızda asla böyle birşey olmayacak, olsa bile konuşarak çözebiliriz". Kimsenin doğru cevabı vereceğine inanmıyorum. İkinci en çok takıldığım cümle ise erkeğin üstün olması bana göre çok yanlış ama maalesef ki gerçek bu . Ataerkil aile yapısının bir getirisi. Asla ve asla erkek kendinden ne maddi , ne manevi, ne eğitim ne de zeka konusunda üstün bir kadın istemiyorlar. Böyle kadınları beğenirler ama bir o kadar da korkarlar. Onlar için güç ve hakimiyettir bu kaybetmek istemezler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üstüne diyebilecek sözüm yok Çok doğru tespitler...

      Sil
  2. Açıkçası bu konuda tek bir doğru olduğunu düşünmüyorum.
    Bu sorunun cevabının erkeğin karakterine göre şekillenecegini düşünüyorum.Benim son yıllarda dikkatimi çeken birşey var.Artik beyler çalışan kadın istiyor,yani eve 2 maaş girsin,ancak geçiniriz diye düşünen bey çok.oldukca saçma gelse de eş seçerken bunu bir kriter olarak belirleyenleri de işittim.kendi evliliğimde bile eşim çalışmamı söylüyor, çalışırken de ev de otur seneye çalışma diyordu ama hayat şartları ve hayatın pahalılığı yüzünden tekrar ısrar ettiğini görüyorum.benim model kocalar hanımlarının paralarını yemekten hiç gocunmaz,her fırsatta eşleri kendi ceplerinden harcama yapsın isterler.o yüzden ben ondan fazla kazansam sevineceğini düşünüyorum.diger modellerden haberdar olmadım hiç.
    Sağlıkla kalın ✨

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsun. Konu insan oldu mu zaten tek bir doğru bulmak oldukça güçleşiyor.
      Kendin hakkında Yazdıkların üzdü. Rabbim bol kazanç ve gönlünün muradını versin.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  3. Bugün bütün gün bu soruyu sorup durdum kendime. Bu kadar tevafuk eder. Karşımdaki insanın beni çok sevdiğini düşünüyorum. Çok merhametli çok iyi bir insan, karakterine puanım tam fakat maaş, eğitim ve statü olarak aramızda büyük bir fark var. Bu nedenle kafamda ciddi soru işaretleri var. Kimseye ümit verip yarıyolda bırakmak istemiyorum. Sizce ne yapmalıyım? Çıkmazdayım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani öyle büyük bir çıkmaz ki. Bunu hazmedebilecek misin? Önce sen kendine bak, ondan önce sen bunu kaldırabilecek misin? Statü arayacak mısın? Yoksa bu yaştan sonra benim aradığım sevilmek, el üstünde tutulmak, iyi huy sahibi bir eş m? Bu yaştan sonra diyorum çünkü belki 20 yaşlarda olsan aradığın statü makam mevki olabilir ama belli bir yaştan sonra arayışlar değişiyor. Eğer kesin ayırım yapabiliyorsan öyle bir yola gir.

      Sil
  4. Kusura bakmayın ama en dindar, karımı çalıştırmam diyeni de artık çalışsa hoşuna gider duruma gelmiş bu devirde eşini çalıştırmayıp bakacak gücü olan bile karısı çalışsa memnun oluyor bu devrin erkekleri böyle artık çok çok istisna var mıdır bilemem ama instagram da bile çok zengin kebapçının karısı bile reklam yapıyor vs artık günümüzde maddiyat her anlamda çok ön planda ilişkilerde maalesef sert yazdım gibi affet nabrut haksızsam söyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok sert olmadı. Tam nokta atışı oldu. Benim eski yazılarımda da var bu görüştüğüm kişilerin eşim çalışsın ama evde geyşa olsun, hem dışarıda çalışsın hem gelsin evin işini de yapsın diye düşünüyorlar. Oldu paşam başka!

      Sil
  5. Nedense benim karşıma da hep çalışmamı istemeyen kişiler çıktı.
    Her konuda birbirine destek olup, köstek olmamak bir şeyleri yaparken sevdiğin kişi için yaptığını düşünmek kadının kendini "Köle" erkeğin de kadını "Hizmetçi" gibi görmemesi mesele her şey karşılıklı diye düşünüyorum mesela her konuda bana destek olan, değer veren ve bir birey olarak bana saygı duyan birisi olmasını isterim tabi bende ona karşı birbirimizle istişare ettiğimiz hayatı paylaştığımız yeri gelip eğlendiğimiz yeri gelince birlikte üzüldüğümüz bir evlilik bilmiyorum galiba iki gönül bir olunca samanlık seyran olur diyenlerdenim.
    Bu kadarını düşünmek gerçekten önemli mi yoksa detay mı bilmiyorum ama şöylede bir şey var bir erkeğin ve kadının eşiyle gurur duymasını isterim yapıcı olma taraftarıyım gerçi ben fazla optimist bir insanım o yüzden bu kadar toz pembe geliyor olabilir
    D.s.k

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsteklerin gayet makul ve olması gereken şeyler... Tek sorun ise böyle erkeklerin çok az sayıda kalmış olması :(
      Rabbim değerini kıymetini anlayacak insanlarla karşılaştırsın

      Sil