Düğün Adetleri Nelerdir?

Sünnet düğünleri ve asker uğurlamaları (arkadaşlarımın çocukları) aşamasına geçtiğim için uzun zamandır konvoyuna katılmak zorunda olduğum bir düğünde bulunmuyordum, tamam, asker biraz abartı oldu, sünnet düğünleri yakındır ama. Hahah!

Sahalarda olmadığım süre zarfında yeni bir adet oluşmuş, kızı almak için kuaför öncesi bir düt düt, bip bip töreni yapılıyormuş. Belki benim gibi bilmeyenler vardır diye detaylara gireceğim.

Efendim, düğünümüz akşam 7'de. Ama biz kızımızı 12'de almaya gittik. Bip bip bip, düüt düütt yaparak...

Gerçi konvoy ekibi yakın akrabagillerimiz babam da dahil olmak üzere pek bir kibar olduğu için, insanları çok rahatsız etmeyelim diye minumum seviyede korna kullandılar. Abartıyı, goygoy, höyhöy, löylöyü seven erkekler yok bizde. Şöyle bir arabanın önünü kesin, ışıklarda lingo şişeler yapın, yok! Hepsi aşırı cool. 

Akşam 7'de başlayacak düğün için kızımızı 12'de alma sebebimiz, makyajının akmasını önlemek içinmiş. Yeni çıkan adet gereği, kızımız evvela gelinlik değil, beyaz bir elbise giyiyor, makyajım bozulmasın diye göz yaşlarını içine akıtmak yerine hunharca ağlayabiliyormuş. Mantıklı ama meşakkatli. Gel, git. Bir daha gel. Yani meşakkati geline değil elbette, bize. Yakın akraba gelini hayırla yad etti bu durum karşısında. 



Aaaa en önemli kısmı unuttum. Yeni başlayan moda akımından birisi de başlık parasıymış, tamam, bunu ben uydurdum.

Nasıl mı?

Gelini almaya gittik, kapıda gelinin evli ablası var ve diyor ki şu kadar bin liradan aşağıya kapıyı açmam. (ne kadar olduğunu yazamıyorum ama liralarca binlerden bahsediyoruz, bildiğiniz başlık parası.)

Bu kapı açmama ritüelini evin küçüklerinden biri yapıp temsili olarak ona bir miktar harçlık verilmiyor muydu, ben sahalarda yokken neler kaçırmışım da haberim yokmuş.

Kapıda evli barklı bir hatunun durup da haraç keser gibi damattan para istemesi of! Bizim tarafta bu görgüsüzlüktür, büyük ayıptır. 

Kapıda evli barklı bir kadının durması ayıp, 
Haraç keser gibi şu kadardan aşağıya olmaz diye pazarlık yapması bir başka ayıp,
Kuzenimin babası zaten vefat etti ve kendi başına düğün yapmaya çalışıyor, karşı taraf bunu bile bile sınırı zorluyor bu başka ayıp,
İçeri girince kızımızın akrabalarının ablasına siz bu işi iyi ticarete döktünüz, iyi beceriyorsunuz gibi söylemeleri, gülüşmeleri daha da ayıptı... (kendi düğününde de böyle uçuk bir meblağa kapı açılmış)

Neresinden tutarsan elinde kalıyor.

Ve en önemli soru şu: 
Kızı alabilme yolunun açılmasına, bir insana, bir kadına değer biçmek mümkün mü? 

Bilemiyorum belki sizin adetlerinizde vardır bu ve normalleşmiştir de bizim bunu ayıp bulmamıza anlam veremeyeceksiniz, yorumlarınızı merakla bekliyorum.

Yorum Gönder

26 Yorumlar

  1. Bencede abartı yani. Ayıplıgi da cabasi.
    Bizde sandık parası olur bide kapı da tutulur da pazarlık yoktur büyük meblağa da değildir. Harçlık tarzıdır haraç değil.

    YanıtlaSil
  2. MERHABA NABRUT YİNE MUHTEŞEM BİR KONUYA EL ATMIŞSIN.DÜĞÜNDEN EN NEFRET ETTİĞİM KISIM BU PARA MESELELERİDİR. KIZ KARDEŞİM EVLENİRKEN OĞLAN TARAFI GELİNCE KAPIYI AÇMAMAK ADETTENDİR.EĞLENCE ADINA YAPTIK.AMA MEBLAĞ BELİRTMEK ÇOK AYIP.ABLA OLARAK BANA DEDİLER HARÇLIĞI SEN AL DEDİLER.AMA BEN YAPMAM ÖYLE BİR ŞEY DEDİM.KÜÇÜK BİR ÇOÇUKLA EĞLENCESİNE AÇMIYOR AÇIYORUZ DERKEN ÇOCUĞA HARÇLIK VERİLDİ.(SADECE 50 TL VERİLDİ.ÇEVREDEKİLER AZ OLDU AÇMAYIN FİLAN DEDİLER.AMA BEN KİMSEYİ DİNLEMEYEREK AÇTIM KAPIYI.İNSANLAR BUNU YADIRĞIYOR VE AZ ALDIN DİYE BİRDE SÖYLENİYOR.) BENİM BİLDİĞİM BU ŞEKİLDE.MEBLAĞ BELİRTMEK HELE HELE BİNLER KONUŞMAK CİDDEN ÇOK AYIP.YOK DAHA NELER DEDİM.ADETLERİMİZİ SÖMÜRÜLMESİ DERİM BEN BUNA.SADECE BUDA DEĞİL ÇEYİZ ÇIKARKEN ÇEYİZ ÇIKARMA PARASI İSTEMEK,GELİN PASTA KESERKEN PARA İSTEMEK KINA YAKARKEN PARA İSTEMEK YADA ALTIN BÖYLE SIRALARSIN GİDER. OFFF DÜĞÜN MÜ SOYGUN MU ANLAMADIM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kına yakılırken kızın elini açmaması da masum. Ve hiç değilse yine verilen altın oğluna gidiyor. Ama diğer meseleler... Neyse :D
      İşte edep erkan bilmek başka bir şey... Sen en güzelini yapmışsın.

      Sil
    2. Evet kına için el açmamasını bende masum buluyorum.Ama onun dışındakiler çok gereksiz saçma geliyor.Ayrıca bugün bir yerde yazı okudum büyük harfler ile yazmak bağırmak anlamına geliyormuş.Hemen buraya yazdığım yazı aklıma geldi.Ben bağırmıyorum.yanlış anlamayın.Bilmiyordum .Öğrenmiş oldum.kusura bakmayın.::::.))))))

      Sil
    3. Hahah :D ben de yorumlarda hiç dilbilgisine dikkat edemediğim için mesele yok, rahat ol :D

      Sil
  3. Bizimde bir akrabamızın birkaç ay önce düğünü oldu ve gelinin küçük kız kardeşleri kapıyı tuttular bu şekilde. Binlerce lira olmasa da birkaç yüz lira aldılar sanıyorum. Hesabı bile yapılmış önceden, o parayla alacakları şeylerin. İki tarafın da kabul ettiği bir gelenek anladığım kadarıyla. Ama her şey korkunçtu zaten düğünle ilgili (genel olarak düğünlerle). Kuşak bağlaması ayrı gelin alması ayrı. Ben sevmiyorum böyle şeyleri ya! Of...

    YanıtlaSil
  4. Bizim oralarda da teyp çalmıyor, makas kesmiyor, kapı açılmıyor gibi bilumum adet söz konusu. Bunlar dışında serbet içilip bardakların içine para koyarak geri verme, Çeyiz sandığına oturma gibi başka yerlerde görmediğim sadece bizim oralara has olduğunu düşündüğüm mevzular da söz konusu. Bununla birlikte yakın zamanda kız kardeşimi evlendirdik fakat bu adetlerin hiç birini yapmadık. Hatta erkek kardeşim kapıda gelin arabasının önünü kesmeyi bekleyen çocuklara kendi cebinden para verip göndermiş ki damadı gereksiz yere rahatsız etmesinler.😁

    Adet dediğin ailenin bakış açısı ile şekilleniyor. Dileyen adet diyerek karşı tarafı her türlü sömürüyor. Allah hayırlı insanlarla karşılaştırsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz adetlerimizden çoktan uzaklaşmış şehre ayak uydurmuşuz açıkçası kesin ve net hiçbir adetimiz yok. Abim evlenirken de karşı tarafla bu konuyu konuşarak adet falan yapmadık.
      Ama sanırım kız tarafının kapısı açılmamıştı, çeyiz sandığı üzerine oturtulmuştu :D iyiki adet yapmayalım demişiz :D Velhasıl kelam bizde gördük bazılarını ama kardeşine yaptığınız da çok hoş. Edep erkan bilenin hali başka oluyor tabii.

      Sil
  5. İlk defa böyle şeyler duyuyorum, kapı kesme falan... Bana düğünler başlı başına can sıkıcı geliyor zaten birde adetlermiş falan hepten saçma gibi bilmiyorum ama insanlar gerçekten bu tarz şeylerle mutlu oluyorlar mı yani düğünler ve ondan önceki tüm merasimler birbirinin aynısı resmen, aynı filmi başa alıp tekrar tekrar izliyormuş gibi hissediyorum sadece başrol kadın ve başrol erkek birde aileler değişiyor o kadar 😅 biraz tuhaf mı konuştum neyse yazını çok beğendim devamını bekliyorum nabrutcum^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok tuhaf olan bu tarz şeyler bence.
      Mutlu olmak için yapılmıyor herkes yaptı ben de yapacağım diye yapılıyor. Anlamsızca

      Sil
  6. Yine çok güzel bir noktaya parmak basılmış. Bu bloğu duyurabildiğim kadar duyuruyorum. Ellerine sağlık önce:)

    Eğer okuduğum doğru ise "düğün" kelimesinin etimolojik kökeni Eski Türkçede "Türgün/Tügmelen (Düğmelen)" den geliyormuş; yani bağ oluşturmak işte. Peki bu garip gurip adetler, gereksiz israf, kelimenin anlamına, kavramın esas içeriğine ne kadar uyuyor? Bazı durumlarda düğün arefesinde ve düğünde yaşananlar yıllarca eşlerin tartışmalarında koz olarak kullanılabiliyor. Hatta bazı durumlarda iş ayrılığa kadar gidebiliyor. Nerede kaldı öyleyse bağ oluşturmak? Bu aksine bağ yıkmaktır kanımca.

    Gelin ve damadın işinin kolaylaştırılacağı yerde "bir kere evlenecekler" diye diye bu hale geldik. İnsanların göz göre göre, kendi kendilerine ettikleri bir eziyete dönüşebiliyor. Gelinin kız kardeşinin saçı istediği gibi yapılmadığı için çıkan kavgada düğünden dönüldüğüne bizzat şahit oldum. Efendimiz (s.a.v.) öğütlemiş ya hani "vasat ümmet" olun diye; gerçekten hayatımızın her noktasında denge ne kadar önemli, itidalli yolda yürümek ne kadar mühim ve gerekli. Yukarıda bahsedilenler gerçekten ayıp, keşke öyle olmasaymış. Allah kuzeninin yardımcısı olsun, eşiyle beraber mutlu mesut bir ömür yaşasın. İnşallah Allah hepimizi ahlaklı, anlayışlı, bilinçli ailelere/yakınlara sahip, gönlümüze göre hayırlı insanlarla karşılaştırsın. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa ilk paragraf için çok teşekkür ediyorum ^^
      Kesinlikle ama kesinlikle ilk paragrafa katılıyorum. Tüm evlilik süresince bu ilk süreçte yaşananlar ısıtılıp ısıtılıp gün yüzüne getiriliyor. Evliliğin gidişatını belirliyor ve ne kadar gereksiz.
      Benim anlayamadığım ise şu: zor durumda bırakılan kişi damat, damat ise gelin için yeri gelecek ailesinden daha yakın olacak, bir ömür geçirecek. Durum böyleyken bu tür şeylere neden izin veriyorlar? Aklım almıyor. Kaldı ki, insan kendisine 3000-5000 verildi diye sevinecekse baştan başlık parası istesin toptan verilsin daha iyi? Gerçekten hemcinslerimi anlayamıyorum

      Sil
  7. bu arada blogumda çekiliş var beklerim. :)

    YanıtlaSil
  8. Eşimin ailesinin adetlerinde altın pazarlığı varmış,söz günü babamdan altın konusunu açmasını beklemiş durmuşlar. Babam bu konulara hiç girmeyince de şaşkınlıktan küçük dillerini yutmuşlar 😊 düğünden önce altın alışverişi yaparken kayınpederim annem için de "süt hakkı" kabilinden bir hediye seçmemi istedi, ben de sembolik bir şey diye bir yüzük seçtim. Meğer süt hakkı dedikleri şey, başlık parasının modernize edilmiş hali imiş 🙄 kapı açma konusunda da kardeşim için şık bir saat aldık eşimle, onu verince para Vs derdi olmaz diye düşündük. Ancak zincirleme aksayan program nedeniyle nikaha bile ucu ucuna yetiştiğimiz için "gelin çıkarma" merasimi yapamadık 🤣 nikahtan sonra , istanbulda yapılacak düğün için eve hep beraber geri döndüğümüzde kardeşim kapıyı tutup bizi içeri almadı 😂 saati verince içeri girebildik.. Sonuç olarak adet dediğimiz şey hoş hatıralar bırakmadılar sonra neye yarar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süt hakkını da ilk defa duyuyorum ama anneme bir hediye alınmasına hayır diyemem ahaha :D
      Anılar şahaneymiş ama bayıldım.
      Son cümlen işte konuyu özetliyor. Mühim olan adetleri yaparken eğlenmek! Kim daha çok para edecek yarışına girmek değil.

      Sil
  9. Ayıp ötesi yok her kelimene katılıyorum imzalıyorum;) Düğün meşakkatli iş günümüzde senin gibi düşünen az ya da benim etrafımda senin gibi düşünen yok köprüyü geçene kadar ... denir ya işte iki tarafta ne yazık ki o gözle bakıyor olaya sonrası kabarık borçlar geçimsiz çiftler tabiki her anne baba ya da çiftler herşeyin en iyisi olsun ister ama imkanlar neyse o ,gereksiz masraflar bir günlük hevesler yerine akıllıca harcamalar daha mantıklı daha önceki yazında demişsin ya dünya turu diye öyle mantıklı şeylere harcanmalı yani:))))) iki oğlu olan bir anneyim yapmayın kızlar yapmayın kız anneleri etmeyin acıyın bize:)))) şaka bir yana nezaketimizi kaybediyoruz ne yazık ki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ömrüm boyunca kadınların ben daha çok para ettim yarışını anlayamacağım. Kadınlar neden bunu kendilerine yapıyor anlam veremeyeceğim.
      Hep diyorum evliliklerin ilk yıllarının mutsuz başlamasının sebebi birbirini tanıma süreci alışmak falan değil, nişanlılık sürecinde yaşananların acısını çıkartmak isteyen iki öfkeli insan :D

      Sil
  10. Açıkçası ben bu tarz adetlerin yaşatılması tarafındayım ama eğlencesine tabi her iki tarafta da itidalli akrabalar olması elzem işin maddiyata dökülmesini engelleyecek. bizde sadece erkek tarafı kızı almaya geldiğinde gelin bir odada bekletilir ve harçlık istenir gelinin kardeşi yada yengesi ve bu asla az verdin çok verdine dönmez ve bu alınan para düğünden sonra gelin anaevine yemeğe geldiğinde ona takı olarak geri verilir yani çeyrek yüzük artık neyse birde çeyiz serme günü çeyiz sandığının üstüne oturulur onda da yine gelinin kızkardeşi yada yengesi oturur ve orada alınan para ise çeyiz sermeye gidenlere yemek ikram edilir yani sonuçta para yine onlara döner. Burada önemli olan bunun bir soygun olmadığı ne koparsam kardır mantığı gütmemek sonuçta herkes birgün gelin alacak bugün alan taraf onlar yarın da siz olacaksınız ne ekerseniz onu biçersiniz bunu unutmamak lazım ve şuda gerçekten önemli bir nokta düğünü kim yapıyor eğer masraflar gelin damat tarafından karşılanıyorsa alınan para damada kesinlikle geri verilmeli ki kuzenimin düğününde düğünü kendileri yaptılar teyzem aldığı parayı damat daha evden çıkmadan cebine geri koydu oğlum bunlar güzel adetler yapalım anı kalsın dedi verirkende ,yani sonuçta yine herşey insanlığı elden bırakmamaktan geçiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle ben de adetlerin istenirse devam ettirelebileceğini savunuyorum bu konuda hem fikiriz. gerçi diğer kısımda da hem fikiriz. para alınsın ama kim daha çok para edecek yarışına girilmesin, uçuk kaçık paralar ortada dönmesin, harçlık kavramının dışına çıkılmasın.
      İnsaniyet ve görgü çok önemli

      Sil
  11. Altın pazarlığı bizde yapılır öncesinde ama altınlar zaten gelin damada kalır, anne babanın kendine/çocuğuna istediği her şey adı ne olursa olsun başlıktır. Süt hakkı için bizimkilerin bakış açısı şu, verdiğim sütün parasını mı alacağız, sanki ödenebilir gibi. Ben de kınada elimi açmadım bir Cumhuriyete açtım😂 bizde gelin geldikten sonra kucağına bir oğlan çocuğu oturtulur gelin de sembolik harçlık verir, güya ilk çocuğu erkek olsun diye. Bir de gelinin ayakkabısı saklanır gelinle gelen kişiden para alınır. Hep ben ödemişim ya böyle konuşunca hahaa😂. Ama bu kapı açılmıyor son senelerde bizde de yapılmaya başlandı hatta 100 200 tl alana az aldı deniyor😒 tabi aileye göre adetler şekilleniyor. Ben evlendiğimde haram diye başlık almadık mesela ama alan vardı hala da var. Bu düğün işlerini hiç sevmiyorum ama bi 10 15 yıl içinde hepsini yapma potansiyelim de olabilir😜😂😂 bilmiyorum. Toplumsal baskı çok başka o zamana nasıl olur bilmiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adım başı para istemiş herkes birbirinden ahah :D
      Hayırlısı :D
      İki tarafta razıysa ne diyebilirim.
      Allah gönlünün muradını versin

      Sil
  12. Adetler insanları yormadığı ve bıktırmadığı sürece uygulanmalı fakat günümüzde hergün türlü türlü şeyler çıkıyor . Yazık değil mi . Evlenen kişiden para almak değil de para yardımında bulunmalı . Attıkları adımda para çıkıyor ceplerinden Allah yardımcımız olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen böyle! Sonra da iki taraf daha düğünden birbirine bilenmeye başlıyor :D

      Sil