Kıbrıs'ın Nesi Meşhur - Kıbrıs'tan Ne Alınmalı?

Bana özelden gelen en fazla soru Kıbrıs'a geleceğim, dönerken ne alayım, oluyor. Bunu yazıya dökmek için geç kalsam da öncelikle yiyecek olarak Kıbrıs'tan neler alınmalı sorusunun cevabını vereceğim.

Kıbrıs'ın nesi meşhur denilince klasik listelerde şeftali kebabı, hellim ve çakıstes zeytini mutlaka yer alır.

Şeftali kebabının meyve ile alakası yoktur, Şef Ali köftesinin zamanla değişerek şeftali adını aldığı söylenir. Bol maydanozlu bir köftenin kuzu gömleğine sarılarak pişirilmesiyle yapılır. Bana göre yenilmese de olur. 

Çakıstes, minik yağlı zeytinlerin kırma usulüyle salamura edildiği bir zeytin çeşididir ki gerçekten lezzetlidir.



Bunlar haricinde ben size marketten illa almanız gereken farklı bir kaç şeyi tavsiye edeceğim.

Kıbrıs'a gelince ne yemeli konulu blog yazılarının çoğunda Aliboy Büfeden Kıbrıs Sandviç'i tavsiye edilir. Gerçekten çok lezzetli bir sandviçtir ama biz onu evde kendimiz yapabiliyoruz. 

Sadviçin ana maddesi bir tür salam, ama salamdan daha lezzetli, sebebini bilmiyorum. Haha! Ekmeğin içinde bikla sosu denilen marketlerde satılan sebze karışımı bir tür konserve sos ve kızarmış hellim peyniri var. Bu üçü birleşince Sborro'nun en lezzetli sandviçlerine dönüp bakmazsınız. 

Demem o ki, Bikla Sosu ve Zwan Kıbrıs'tan mutlaka alınması gerekenlerin başında geliyor. Girdiğiniz her markette bulabilirsiniz.
Zwan diyorum çünkü adını bilmiyorum, salam denmiyor, selpak mendil gibi bu şarküteri malzemesi markasının adıyla biliniyor.



Kıbrıs'ta bir yere ayaküstü misafirliğine gittiğinizde, ayaküstü misafirliği de neyse artık, hemen kahve yapar yanına da bir tane ceviz macunu koyarlar. Ceviz macunu, ceviz yeşil ve ham iken toplanıp kabukları soyulup kirece yatırılarak yapılıyor. Her kahvaltıda yenilecek bir reçel türü değil ama çok lezzetli olduğunu söyleyebilirim. 

Gerçi dediğim gibi Kıbrıs'ın yerlisi kahvaltılık olarak değil, kahvenin yanında tatlı olarak tüketiyor, ilginç. :D Yerli, markasız denk gelirseniz tercih edin ama denk gelmezseniz de Arsal markasının hem ceviz macunu hem de bikla sosunu alabilirsiniz.



Adada şu anda zaten çok fazla İngiliz nüfus var. Öncesindeki İngiliz sömürgesi sürecini de düşünürsek sütlü çayın çokça tüketilmesini normal buluyorum. Biz çocukken gece süt içeceğimiz zaman annem sütün içine dem eklerdi, sütün rahatsızlık vermesini engellemesi için. O yüzden aşina olduğumuz bir tat olduğu için seviyoruz, beş çayı olarak zaman zaman tüketiyoruz. Siz de alternatif bir içecek olarak deneyebilirsiniz. İngiliz çayı için Kıbrıs'tan tavsiye edeceğim marka ise: Tetley.



İngiliz çayı, sütlü çay, dediğimiz şey demleyip damak tadınıza uygun miktarda çayınıza süt eklemekten ibaret. Bu marka gibi İngiliz çayları biraz daha buruk ve süt ekleyince çayın tadı daha baskın oluyor. Aynı markayı sütsüz sek olarak tüketenler de var. 

Yine Kıbrıs'ın yerlisi pek Türk çayı tüketmez. Bizim kaçak çay olarak nitelendirdiğimiz Türk çayına nispeten daha ağır aromalı olan çayları severler. Burada da bu yüzden çokça kaçak çay bulunur. Fiyatları da fena değildir, seviyorsanız alıp stok yapabilirsiniz.



Burada inanılmaz çok çeşitli ithal çikolata var. Ama markete girdiğinizde çeşitler içinde boğulmayın, tartışmasız en uygun fiyatlısı ve lezzetlisi bir İngiliz Markası olan Cadbury. Çikolata alma işini Duty Shop'a bırakmadan marketlerden bu markanın çeşitlerini hediye olarak da götürebilirsiniz.



Hellim konusuna gelirsek; gerçekten Kıbrıs'tan peynirsiz dönmemek gerekir. Hellimi ister kızartın yiyin, öyle ağır olun diyorsanız doğrayın üzerine sıcak suyu dökün kıyır kıyır yiyin, çok lezzetli! Hangi marka hellim alalım diye soracak olursanız, Koop markasını tavsiye edebilirim. 



Son olarak Kıbrıs kahvesiyle de meşhurdur. Bildiğimiz klasik Türk kahvesinden farkı Brezilya çekirdekleri kullanılması ve kavurma aşamaları. Tadı hafif ekşi olan Kıbrıs kahvesi Türk kahvesine göre daha hafif oluyor. Bu damak tadı meselesi, ben ikisini de seviyorum. Siz de gelmişken denemeden dönmeyin. Marka olarak Con daha çok tercih edilse de markalar arasında çok fark yok. Dikkat etmeniz gereken kavrulma derecesi ki üzerinde yazar. 



Aklıma gelenler bunlar. Eğer yolunuz buralara düşecekse ya da birilerine sipariş verecekseniz bu yazıyı yer imlerine ekleyebilirsiniz zira zaman zaman yazıyı güncelleyip eklemeler yapacağım.

Not: Bu bahsettiğim her şey günlük hayatta tükettiğimiz besinler olduğu için en küçük markete girseniz dahi bulursunuz. En ucuz market ise havaalanı yolu üzerindeki Erülkü'dür.


Kıprıs'tan bi' gavecik almadan gitmeyin aplam.

Yorum Gönder

5 Yorumlar

  1. Nabrut kac yıldır kıbrıstasın? yani ilk gidisini hesaba katarsak. Bir de kıbrıs dısinda gördügün ulkeler var mi varsa en sevdigin hangisi olur? Merak ediyorum yorumunu. Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Lefkoşa'da con Mağusa'da oza Karpaz'da sultan kahve iciliyir genelde...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelenler istediğini alabilir ama bence :) Yani çok fark etmez gibi geliyor.

      Sil
  3. Merhabalar Nabrut..Ne zamandır yazmak istiyordum kısmet bu bloğunaymış:D Önceleri dizi-filmler için yaptığın o güzel yorumlara bakarak bir diziye başlama kararı veriyordum.Sonrasında KKTC'de senin de ikamet etmiş olman ve sanırım yaşlarımızın birbirine yakın olmasından dolayı daha da bir yakın görüyorum artık seni:) sanki ailedenmiş gibi. 15 yıl adada yaşamış, tüm ergenlik ve gençliğini orada geçirmiş biri olarak, bazı düşüncelerine hak versem de,geriye dönüp baktığımda- hiç böyle düşünmezdim ama- özlüyorum orasını.
    Ufak bir hatırlatma olsun benden, ceviz macunu özel misafirlere çıkartılır orada. Bizdeki lokum gibi, ve çok da faydalıdır.Ağız yaralarına,uçuğa, boğaz ağrısına iyi gelir. Ayrıca Zwan markadır ve genel olarak "bif" diyorlar. Hangi konuda olursa olsun yazmayı sakın bırakma..Sevgilerle..

    YanıtlaSil