Yatak Odam da Bana Kalsın!

Anneannemin evinde bile buzdolabının kapağını açmış, şöyle bir bakayım neler varmış, demiş biri değilim.

Çok yakınım da olsa evine gittiğimde ne bileyim mesela elimi yıkamam gerekse sorarım hemen;
banyo müsait mi?
İnsanoğlu için her şey mümkün. O anda müsait olmayabilir, sonradan utanacağı bir şeyi görebilirim. Nezaket zor bir şey değil. 

Malumunuz sık taşınan, kaplumbağa gibi yükü sırtında bir aileyiz.  Taşınmalar sonrasında da her daim hayırlı olsun misafirleri ağırlarız.

Yaşayışımız gereği her türlü sosyo-kültürel yapıda insanı ağırlamamız gerekebiliyor. Gelen misafirlerin çoğu misafir olduğunun bilinciyle davranır, maksadını, hayırlı olsun'lamayı gerçekleştirir ve güle güle uğurlanır.



Ama bazısı vardır ki, inanılmazlardır.  Sanki yeni gelin eviymişiz gibi evi gezmek isterler. Nezaketen şöyle bir dolanmasına müsaade ederiz ama yatak odalarının kapısına gelince, kapı kapalı olduğu için burası da yatak odası herhalde, derler. Kapının önünde şöyle bir duraklarlar ki açsak oraya da bakacak. Bana soldan soldan gelir tabii. 

Bir defasında kilitlediğim odanın kapısını zorlamak suretiyle burada ne var diyene de şahit oldum. Bunu yapan kişi eğitimli, orta hallin üstünde bir geçim seviyesine sahip.😕

Etki tepki mi bilmiyorum ama misafir geldiğinde bana mutfakta yardım edilmesinden dolapların fütursuzca açılıp kapanmasından da hiç hoşlanmam. Mahremiyet benim için esastır. 

Yine soruyorum, ben mi ketum davranıyorum, olması gereken mi bu?

Yorum Gönder

28 Yorumlar

  1. Uzaktan Dünyalı19 May 2018 09:45:00

    Selamlar Nabrut :)
    Yazdıkların yine "Bence de" dedirtti ve yoruma geldim :)

    Nur Suresi;
    "Ey iman edenler! Kendi evinizden başka evlere, sahiplerinden izin almadıkça ve onlara selam vermedikçe girmeyiniz." ayeti ile
    Efendimiz (sav) de;
    "sizden biriniz (başkasının evine girmek isterken) üç defa izin istesin, kendisine izin verilmezse geri dönsün" diyerek hane mahremiyetine saygının altını çizmişler..
    Bu saygıyı hane içindeki odalar da hakediyor diye düşünüyorum naçizane..

    Yatak odası mahremiyeti konusunda seninle aynı fikirdeyim sevgili Nabrut.. Ben hala kendi evinde yatakodasını gezdirmeyip başka evlerde de yatakodasını gezdirecek hanımlara "görmemize lüzum yok" diyerek içeriye girmeyen biri olarak tuhaf karşılanıyorum :D

    Ayrıca bir odanın kapısının kapalı olması ve ev sahibi tarafından içeri buyur edilmemek net olarak "burası umuma kapalı" mesajı vermiyor mu Allasen :D
    Biz mi fazla ince fikirliyiz yoksa ısrara devam edenler mi "geleneksel kaba bir merak" sahibi bilemedim :/


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnan ben de anlam veremiyorum. Bu adet mi? Adetse kim çıkarmış? Birisi de durun demiyor!

      Sil
  2. Mutfak konusunda ketum davrandığınızı söyleyebilirim. Çünkü orada yardım ediliyor konu sofra olunca benim herhangi davranışımdan rahatsız olup sofraya rahat uzanamaz diye olabildiğince misafirimin mutfakta kim olursa olsun rahat hareket etmesi taraftarıyım. Muhtemelen yapınız gereği siz de rahatsızlığınızı belli etmemişsinizdir. Naçizane bu konuda biraz daha rahat davranmanız gerektiği düşüncesindeyim. Diğer evi gezmeye gelirsek benimde çok saçma bulup bir türlü anlamdıramadığım bir durumdur. Odaya veya eşyalara bakarak ne amaçlanıyor merak ediyorum. Bana çok ters gelen bir durum. Yeni evli kuzenime yemeğe gitmiştik oturduk sohbet çay derken hayırlı olsun deyip çıkacaktık ki evi gezmeyecek misiniz diye bir soru geldi :D Çok gülmüştüm o kadar alışmışlar ki turistik tur rehberi gibi onlar önde biz arkalarında evin içinde dolandık. Yeni evlilerde durum daha vahim bir de yorumların dekorasyon yada neden bunu almadınız diye devam edeni var. Konu üstelenir en sonunda bütçemiz yetmedi gibi açıklamalar yapılmak zorunda bırakılan ve utandırılan ev sahiplerini görünce cidden sinir olduğum durumlar ortaya çıkıyor. Hayırlı olsun demek mutluluğu veya yeni evliler için bir hevesi paylaşmak güzel bir şey ama iş görgüsüzlüğe varıp insanların mahremlerine girmek bana da ters geliyor. Ayrıca şunu da ekleyeyim müsait mi sorusunun en gerekli olduğu yer lavabolardır bence^^ Yine çok gerekli ve güzel bir konuya değinmişsiniz tebrikler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu konuyadeğindiğiniz çok iyi olmuş;
      "Konu üstelenir en sonunda bütçemiz yetmedi gibi açıklamalar yapılmak zorunda bırakılan ve utandırılan ev sahiplerini görünce cidden sinir olduğum durumlar ortaya çıkıyor."
      Hakikaten bu durum yüzünden de yeni evliler aman elalem ne der diye her şeyi eksiksiz evlenmeye zorlanıyor.
      Mesela; atıyorum, zigon sehpa eksik. ama içe sine bir şey bulunamadı ya da bütçe yetmiyor. Aile illa aldırıyor elalem ne der diye. Halbuki evlenince bütçe uygun düştükçe, içe sine bir şey denk geldikçe yavaş yavaş her şey tamamlanır. Ne bu acele, ne bu gösteriş inan anlam veremiyorum

      Sil
    2. Aynen o yüzden evlenmeden önce ya büyük borç altına girilir yada her şey takım olsun diye daha sonra kullanmayacağın bir sürü malzeme alırsın. Evlilik öncesi yapılan fütursuzca harcamaların altında ki sebeplerden biride bu sanırım.

      Sil
  3. Ben de kesinlikle size katılıyorum Nabrut abla, devir öyle bir değişti ki insanlar ne yapacaklarını şaşırmış. Şahsen ben yeni gelin evi gezmelerini de hiç anlamış değilim. Herkesin evi kendine özeldir ve mahremdir.Kimse de evini gezdirmek zorunda değildir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu insanlarda faişst bir baskı da yapıyor aman eksik olmasın insanlar ne der diye :/

      Sil
  4. Evlenince bu mahremiyet koruma işleri daha da zorlaşıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahmin ediyorum ki ne bileyim özellikle yeni evlilerin mahremi daha fazladır, illaki.

      Sil
  5. Bilinçli olarak birisinin evini gezmeye çıktığımı anımsamıyorum, sanırım böyle bir ihtiyaç da pek duymadım. Evin diğer tüm odalarıyla birlikte kapısı açıksa göz ucuyla bakmışımdır ama zaten derli topludur (yatak odası değil, başka bir oda da olabilir). Ama bunu da ne var ne yok burada merakıyla yapmam, hani girdiğiniz mekana şöyle bir göz atarsınız ya, öyle işte. (Kendimi temize çıkartma çabasındaymışım gibi hissetmeye başladım. :D)
    Hal böyle olunca benim gibi gözü takılanlara ses etmem ama bir bahane bulup şuraya da bakayım, bize bi' evi gezdirsene tavırlarından hoşlanmam. Bir de orası müsait değil ama dememe rağmen zorunluluk olmasa bile "Dert değil ya" diyen bir tayfa var, onlar ayrıca sinir bozuyor. Yahu müsait değil diyorum, bir şey olmaz deyip giriyorsun, sonra arkamdan şöyleymiş böyleymiş, benim yerin dibine girişlerimi saymıyorum bile. (-_-)
    Mutfak konusunda da seninle aynı davranıyorum. Sadece mutfak değil, diğer işlerde de aynıyım gerçi. Ben yapıyorsam ben yapıyorumdur, sana ihtiyacım olsa çağırırım yahu, niye rızam olmadan giriyorsun işin içine? (-_-) Eşyaların yerini değiştiriyorsun, sevmediğim halde şunu yap bunu yapma diye kendince öğütler sıralıyorsun, benim yaptıklarıma bir kılıf buluyorsun, kendi düzenini benim evime uygulamaya kalkıyorsun... Bir gün kapı dışarı edeceğim böyle bir durumda olursam karşımdakini, ondan korkuyorum. Hafiften ters tepkiler vermeye başladım çünkü, nezaketten hoş görmeler yetmiyor artık.
    Ne dertliymişim ya, içimi döktüm. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Dert değil ya" diyen bir tayfa ne futursuz ne görgüsüz!
      Mutfak konusunda aynı düşünen birileri olması sevindirici tabii :) Aynen böyle düşünüyorum ihtiyacım olursa çağırırım, bi git misafirliğini bil :D Sanırım biraz sorunluyuz :D

      Sil
  6. Katılıyorum yazdıklarına canım benim. Bende babaannemin evinde onun talebi olmadan bi dolap kapağı dair açtığımı hatırlamıyorum. Insanların bu geniş davranışları beni deli ediyor o_0 Tamam misafir olduğun yerde kendini rahat hisset ama bu kadar rahatlık birazda fazla, sonuçta halen bulunduğun evde misafirsin.
    Bu devir böyle ne yazık ki.insanlar neleri var neleri yok görücüye çıkarttıkları için senin mahremiyete önem vermen artık genelin gözünde garipsenmeye başlanıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru bir tespit olmuş. Yatak odasını instagramda paylaşan insanlar gelip senin yatak odanı görmek istemez mi?

      Sil
  7. Ben şahsen ev gezdirme konusunda seçiciyimdir. Yakın gördüğüm insanların gezmesinden rahatsız olmam,mutfak yardımı da aynı şekilde. Bir eve gittiğimde de gezeyim dediğimi pek hatırlamıyorum (kardeşler hariç tabi). Gezsem de genelde yatak odasını gösterse bile kapıdan bir bakarım sadece. Bence çok merak edenler zaten konuşmaya malzeme arıyorlar gösterseniz de göstermeseniz de mutlaka konuşacaklar. O yüzden gönlünüzden nasıl geliyorsa onu yapın ;) Mutfağa gelince işin iki boyutu var. Bir sizin gibi girmesin mutfağa diyen bir de ayy ne düşüncesiz o kadar hizmet ettim bir el atma teklifinde bile bulunmadı diyen var. O yüzden ben şöyle bir havayı yoklarım. Kişi mutfağa girilmesinden hoşlanır mı hoşlanmaz mı ki bunu genelde belli ederler. Ona göre girip yardım ederim veya uzak dururum :) Asiye

    YanıtlaSil
  8. Ya bunun kültürle çok alakalı olduğunu düşünmüyorum tamamen kişilik meselesi ilk kez gittiğim bir evi ne yalan söyleyeyim merak ederim ama asla evini gezeyim nasıl yapmışsınız falan demem lavabo konusu özellikle gerçekten müsade alınmassı gereken yada en azından evin içinde lavabo arıyormuş gibi yapıp tüm kapıları açıp kapatmaktansa ev sahibine lavaboı ne tarafta diyip önden gidip kolaçan etmesine müsade edilmesi gereken bir yer hele çocuklu evlerde tertemiz yepıp çıkıyorsun ufaklık gidip batırıyor ruhun duymuyor :) yada lazımlıklardaki manzaralarla karşılaşılıyor :) mesela benim kendi akrabalarım çeyiz sermeye davet ettiğimde 30 kişi geldi ben şok oldum bir otobüüs tuttuk düşün teyzemin bir laf var kızım "kimi candan ,kimi meraktan " anneme anne ben çağırdıklarımın geleceğini hiç düşünmüyordum dedim kızım onlar yarın senin çeyizi evi görsün 1 saate kalmaz hepsi kaçar dedi gerçektende öyle oldu malzemeler eve atıldı koliler daha açıldı gören göreceğini gördü diğerleri kaçtı gitti :) 5 kişi kaldık evde :) gerçi gitmeselerdi insan yığınlarından koli açmaya yer kalmayacaktı :) bir yakınım evlendikten sonra ev mübareğine geldi gardropların içine kadar baktı en son koltuğun koluna çıkıp perdeleri astığımız kornişe baktığında hem evi hemde benim temizliğimi denediğini anladım :) ama ben o konuda rahat bir insanım kesinlikle kasmıyorum dilediği gibi baksın. mutfak konusunda bence huyunu değiştir nabrutçum :) bende ilk zamanlar aman yok ben yeperım aman siz oturun diyodum çocuklar olunca bu sefer herkes mutfağa girmemizi istemiyorsun diye hiç teklif etmez oldular ben perişan oldum Allahtan rahat bir insanım da onlar teklif etmese de ben teklif ediyorum :) çocuklar paçama yapışınca hele evde yabancı olunca bildiğin koala moduna giriyorlar diyorum çocuklarla ilgilenirmisiniz tabi çocuklar feryat ffigan annemi isteriz onlarda el mahkum sen çocuklarla ilgilenen biz sofrayı kurarız diyorlar ahaah çok mu kötüyüm ya :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana misafir gelmemeye karar verdim ahaha :DDD
      Çeyiz serme olayından da nefret ediyorum. Of ya ne huysuz bir insanım. :D
      Aynı şeyleri yengemde yaşadık biz. Ama sonuçta 5 kişi bile kalmadı annemle ben temizledik evi. Valla :D

      Sil
    2. Sen gel ya bence benim çocuklarımda çok sever seni :) sana mutfakta iş yaptırmam söz :)) çeyiz serme ye biri lazım ama nabrutçum hem güzel oluyar ya sen hiçbirşey yapmıyorsun herkes sana bunu nereye koyayım bunu şöyle mi yapalım diye soruyor :) ben ev bitince herkese dedim çok güzel oldu elinize sağlık aynı performansı seneye bahar temizliğinde de bekliyorum :)) hepsi dövcekti beni :)

      Sil
  9. Bende böyleyim ozelse özele saygı duyulmalı kapı kapaliysa acilmamali hatta kapısı açık odanın önünden geçerken içeri bakılmamali benim anlayışıma göre. Bence biz ketum değiliz. bu pervasız davranışı yapanlar arsız gibi geliyor bana.bizim Komşu çevremiz eski komsulugun yaşandığı birbirinin evine rahatça girip çıkılabilir bir ortam şuan ama bazen fazlasıyla rahat davranabiliyorlar benim odama girmek, çekmece açıp bakmak, dolap karıştırmak gibi açıkçası o an o insanın yerine ben utanıyorum bu davranışı yüzünden bence çok çirkin bir hareket ben ne kadar samimi olursam olayim kimsenin cekmecesini karıştırmam hatta annemin dolabından çekmecesinden birşey alacaksan bile izin isterim yada kendisinin vermesini söylerim benim anlayışım bu konuda biraz katı olabilir ama bazı insanlar da fazla hadsiz geliyor bana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çekmece açmak nedir ya! Başıma gelmese inanmazdım. ama geldi hala şokundayım ve çok iyi anlıyorum. bu tam da dediğin gibi hadsizlik!

      Sil
  10. Ah Nabrut'um. Şu anlattıklarının çok daha fenası başıma geldiği için ketum olmak ya da özelini kendine saklamak konusunda o kadar haklı olduğunu düşünüyorum ki. Maalesef bir akrabamız var ki Aman Allah'ım seviyesini bile aşıyor kendisi. Eve her gelişinde, bakınız ilk gelişi değil her gelişi, tüm odaları köşe bucak ve bizden habersiz, lavaboya gidiyorum diye kalkmak suretiyle, gezmeye ve çekmece içlerine kadar bakmaya kalkışıyor kendisi. Bir defasında kilitli banyo kapısını zorlayıp girmeye çalışmışlığı bile var. Bunları nasıl öğrendiğime gelirsek bir seferinde kendi odamda ufak bir işimi hallederken destursuz odaya daldı kendisi. Göz göze geldiğimizde öfkemi belli ettiğimi düşünüyorum. Başka seferinde yatak odasında çekmecelere bakmaya çalışırken yakaladım. Ve en kötüsü
    tevafuk budur ya ben banyodayken misafir olarak gelmişlerdi ve ben içerideyken kapıyı zorlayıp "kapı niye açılmıyor ki" dediğini işittim. Şahsiyetin erkek olması ve yaptıklarından arlanmaması sonucu aileme durumu anlatıp bilmelerini sağlamıştım.
    Ama özellikle toplumumuzda yaygın olan ev gezdirme, yeni evlilerin çeyizlerini konu komşuya gösterme gibi uygulamalardan aşırı rahatsız oluyorum. Biz yokluk zamanlarından geçmiş, neler atlatmış bir milletiz. Bu tarz uygulamalar bana çok çok yanlış geliyor. Buna "aman konu komşu ne der" diyerek müsamaha göstermek ise yanlışın katmerlenmesi bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya şu an inanılmaz şaşkın vaziyetteyim. Çok üzüldüm yani bunu yapan bir erkek üstelik. ve çekmece açıyor. Bu nasıl bir yaşayış ben anlayamamıyorum. Allah ıslah etsin.
      Çeyiz konusunu da yazayım ben yeri gelmişken. neden adet olduğu konusunda. o da çok cahilane bir durum maelesef

      Sil
  11. Selam nabrut, uzun zamandır yorum yazmadan okuyordum bir ses vereyim dedim. Hem yine çok önemli bir mevzuya değinmişsin. Yatak odası mahremiyeti yüzünden düğün evinde kavgaya şahit olmuş biriyim ben, neden yatak odasını çeyiz görmede göstermedi diye baya mevzu olmuştu, bende hep kapalı tutarım. Orası da yatak odası der geçerim ama bir keresinde değil yatak odası ebeveyn banyosuna kadar bakmıştı arkadaş 😒 banyoda ne görmeyi ümit ettiyse artık, milletçe meraklıyız eğitim yada statü bunda etken olsaydı sosyal medyada herkes birbirini gizli gizli araştırmazdı . Velhasıl kediyi merak öldürürürmüş. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa ne iyi ettin ^^ Özlemişim.
      Ebeveyn banyosu ne ayıp! Abimin evinde odasına girmiş insan değilim. Bana çok değişik geliyor bilemiyorum.
      Son tespitin şahane tabii. üzerine diyecek laf yok.
      kocaman sevgiler benden de

      Sil
  12. Bende gerçekten yakın olduğumuz yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmez sınıfından kişilerin gezmesini garipsemem hatta yeni bir şey aldığımızda bir ararlar ne aldınız gelip bakalım mı diye sorarlar , bu garip gelmiyor çünkü hayatımın her anı zaten yanımızda olanların samimiyetten doğan merakıdır kendi zannımca . Ama iş kırk yılda bir görüştüğümüz insana gelince bir hop oluyorum . Hiç tanımadığım ama beni tanıyan - artık en son beşiğimde mi gördü ne yaptı bilmiyorum - teyzelerin odanı göster demesi garip geliyor , sen ne yapıcaksın benim odamı dimi -.- ben yine kırmamak adına laf etmesem de kardeşim kesinlikle karşı çıkıyor , çok güzel bahane de buluyor hahahahha :D mutfak dolabı açmaya gelince de kesinlikle açılmaması taraftarıyım , en yakın arkadaşımın evinde bile her şeyin yerini bilmeme rağmen her seferinde soruyorum ve izin istiyorum ama başkalarından aynı şeyi bekleyemiyorum sanırım çünkü böyle davranabilecek insan sayısı bir elin parmağını geçmez , artık alıştım izinsiz açılmasına :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine de senin gibi bilinçli bir gençliğin olması benim adıma ümit verici. zira bizden bir kaç kuşak sonraki Sizin jenerasyonda böyle incelikler bilinmiyor.

      Ahlaklı olan sdoğru olan bizim yaptığımız, alışmayalım ^^

      Sil
  13. İyi bari bunu böyle düşünen tek ben değilmişim. Benim 3 tane abim var şuan evlendiler aynı evin içinde yaşamıyoruz ama yaşadığımız zaman boyunca bir kere bile kapıyı çalmadan girmediler. Keza bende böyleyim. Baktılar olmuyor koridordan bağırırlardı Büşra diye. Gelelim şimdi ki duruma. Bitmiyor ki düğünler dernekler,cenazeler,diş çıkarma günleri her allahın günü evde misafir var diyebilirim. Her zaman evi baştan aşağı temizlemek değil canımı sıkan. Ben sınava hazırlanan bir genç kızım. Her dakika yatağımın içinde test kitabı bile vardır yani. bende dağınığım kabul ediyorum. Odam dubleksin üst katında misafirleri aşağıda ağırlarız. geldiklerinde ben de hoş geldiniz deyip odama çekilirim. genelde de yatağım da dağınık olur. her neyse geçen yine odamda ders çalışıyorum kulaklık da takılı komşu odaya girmiş burnumun ucuna kadar gelmiş sonra fark ettim. Birkaç dil dökerek dışarı çıkardım. Yukarı kadar gelip odama girmeye utanmıyormuş gibi bir de aşağıda herkesin ortasında Büşra bir de genç kız olacak. Aslan yattığı yerden belli olur deyişi acaip canımı sıktı. o gün bu gündür kapımı kitlerim bende. benim saygı duyduğum insan özeline keşke onlar da benim kadar saygı duysa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sinirlendim! Densiz insanlar. Ne yapacaksın oğluna mı alacaksın diye cevap vermek var da işte biz haddimizi biliriz onlar bilmez. Hem zaten her şeyi geçtim ders çalışan birinin odasına girip neden dikkatini dağıtıyorsun.

      Sil