Her yerini de örtmüş ama...

Cumartesi günü Kıbrıs'a dönüyorum, uçaktayım. Koltuğuma oturdum. Yanıma iki tane Bey Amca oturdu. 

Tavırlarından alt kültür olduğunu düşündüm. Ne yalan söyleyim, Allah biliyor. Ben cam kenarındayım ortadaki amca da sağındakine telefondan bir video açtı, izletiyor. Hani sonradan telefonu olan, sonradan internete ulaşan amcaların telefona olan bilgisizliği ama düşkünlüğü vardır ya, hah işte aynen öyle bir durum seziyorum. Hatta ortadaki amca bir ara diyor ki; işte profesyonel çekim yapamıyoruz, çok amatör çekimler...

Telefondan ne izliyorlar bakmıyorum, öyle kafasını uzatıp yanındakinin kitabını okuyan tiplere tepki olarak özellikle gözlerimi kaçırıyorum ama video izleme süresi uzayınca da istemsizce gözüm değiyor ve videoda bir ağzın içini görüyorum. 

Evet, ağzın içi. 
Herhalde çocuğunun dişlerini yaptırmış onu da amatörce çekmiş ve arkadaşına gösteriyor, diye düşünüyorum.



Neyse, uçak kalkıyor ama üşüyorum ve hostesi çağırıp bir şal istiyorum. Ben şal isteyince üşüdün mü diye şaşırıp yanımdaki amca diyor ki, her yerini de örtmüş ama neden üşüdüyse!

Allah, diyorum! Bu yolculuk inanılmaz eğlenceli (!) geçecek. Sonrasında öğrenci misin, Kıbrıs'a neden gidiyorsun gibi sorularla başlayan uzun bir sohbete koyuluyoruz.

Kıbrıs'ın mevsimlik işçisi sandığım amca A. Üniversitesinde dekanmış, yanındaki amca da profesörmüş. Çene Cerrahisi uzmanlık alanlarıymış ve bir kongre için Kıbrıs'a gelmişler.

O bana her yerin örtülü diyerek bağnazlık etti ama ben de onu işçi sandığım için bir bir berabere kaldık. Hem onun beni dış görünüşümle yargıladığına ve tesettürüme böyle laf uzatmasına kızdım hem de kendime, bir insanı dış görünüşüyle yaftaladığım için!

Bir saatlik uçuş süresince kendimden babamın işi sebebiyle Kıbrıs'ta bulunduğumuzdan bahsettim, babamdan bahsedince ye kürküm ye misal bana olan tutumu değişti, konuştukça da bence her yerimi örtmüş olduğumu görmeyi bırakıp kafamın içinde yanan ışıklara odaklandı. 

Yani demem o ki, insanlara olan ön yargılarımızı yıkıp birbirimizi ne zaman giydiklerimizle değil konuştuklarımızla değerlendirmeye başlayacağız, bilmiyorum.

Ama bildiğim bir şey var ki ben profesör amcaya bir profesöre benzemediğini asla ifade etmezken o beni rahatça giydiklerimle yargılayabildi.

Neden?

Yorum Gönder

49 Yorumlar

  1. Aslında tek size yapılmıyor bu durum. Bu günlerde öğrencilerimin sorduğu bir soru. "Hocam oruç tutacak mısınız?" Niye soruyorsunuz diyorum "ne bileyim tutmazsınız belki." aslında saçınız kapalı değil diye onlar da kendince bir yargılıyor beni ve bunu ne yazık ki büyüklerinden öğreniyor. Şortlu ya da tesettürlü umarım bir gün kimse kıyafeti değil de kafamız içindeki ışıkları görür. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. eskiden yani başım açıkken asla böyle bir ayrımın yapıldığının farkına varmazdım ama tesettüre girdiğimden beri o kadar açık bir ayrım var ki... insanlar kapalı bir insan gördüğünde direk etiketliyormuş bunun farkına vardım. Geçenlerde katıldığım bir sohbet ortamında bir adam çok iyisin çok hoşsun ama şu kafandaki örtü nedir dedi dondum kaldım resmen ! Amca amca sen kim oluyorsun da kafamdaki örtüyü sorguluyorsun diyemedim tabi ki yani yazına sonuna kadar katılıyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşamayan anlayamaz kısmının canlı bir örneğisin. :/

      Sil
  3. Bizimde ehliyet kursunda bir motor öğretmenimiz vardı sanırsın inşaat işçisi ama bir konuşsun çok kibar ve nazik
    Ama tabii asla bende bunu yüzüne pat diye söylemedim
    D.S.K.

    YanıtlaSil
  4. Açık söylemek gerekirse özel üniversiteler sayesinde artık akedemik kariyer yapmak hiçte zor değil bir insana bakıyorsunuz isminin başında profösör yazıyor ama iki kelam etmekten yoksun kendini geliştirmemiş sadece kütüphaneye gidip kitaplardan paragraf paragraf yazan kaynakça sı 50 sayfa olan tezler tümünü yaftalamak istemem ama malesef eğitim sistemimizin içinde beğenebildiğim hiçbiryeri yok ilkokuldan en üst seviyeye kadar.Üniversite de ki hocalarımın çoğu profesördü en düşük olan doçent ti finansın f sini bilmeyen bir imamhatipliye finans öğreten bir doçent , profesör olmuş bölüm başkanı olmuş bir ekonomi hocası malesef e sini bile öğretemedi bize 60 kişilik sınıf ın 10 kişisi geçti diğerleri sürüm sürüm süründü. Kulakları çınlasın Ali İhsan hoca kendi ders kitabını kendi yazmıştı öyle özverili donanımlı hitabeti yüksek bir hoca hayatımda görmedim. Diğer konuya gelecek olursak en önemli faktör vicdan ,çünkü bizde yüksek bir vicdan var ,asla birinin yüzüne (sizi eliştrse bile yahu senin ne hakkın var bunu yapmaya bile demiyoruz.) sizi ilgilendirmez diyemiyoruz. Çok çok zorlarsa bu benim inancım istediğim gibi giyiniyorum deyip olayı yine kendimize çeviriyoruz ama ona ayna tutup yahu sanane sen kendi içine bak diyemiyoruz. Sanırım yılların bastırılmışlığı da buna etken olabilir. Yıllar önce ihl de iken milli eğitim teftişi şansıma benim nöbetçi olduğum güne denk gelmişti başörtüsü yasağı vardı ama müdürümüz uygulamıyordu birden bahçeye bayraklı çakarlı arabalar doluştu ne olduğunu anlamadan eli telsizli beyler dikildi önüme sen öğrencimisin diyerek telsiz çubuğunu başörtüme vurarak bu ne bu öğrenci de bunun ne işi var ? dedi tok sözlülüğümden yada toyluğumdan burası imamhatip lisesi burada biz kuran öğreniyoruz başımız örtülü olmak zorunda dedim beyefendi küplere bindi o zaman kuran kursuna git burda ne işin var bide ukala deyip müdürün odasına yöneldi o günü hiç unutmadım hala ilk günki kadar taze üzerinden 18 yıl geçti o zaman ki halimle dahi verebileceğim en mantıklı cevabı verdim ama anladı mı hayır boşuna demiyorlar "alim ile eyle sohbet bulursun mertebe ; cahille eyleme sohbet dönersin merkebe " diye işin özü bu o yüzden sende en iyisini yapmışsın bence kendini savunsan emin ol iş dönüp dolaşıp 4 eşe gelirdi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim jenerasyon bu yasağı dibine kadar yaşadığı için yine olaylara vakıf... Üniversitleri bırak ilkokullarda başını serbestçe örtebilen gençlik bizi asla anlamayacak nimetinin kıymetini de takdir edemeyecek, edemiyor.
      Rabbim bir daha o günleri yaşatmasın.
      Dediğin gibi tecrübe esaslı artık savunmaya geçmeyeli yıllar oldu. Sadece duruşumuzla fikirlerini değiştirmeye çabalıyoruz ama göz kör olunca çabalar da boşa gidiyor çoğu zaman.

      Sil
  5. Mevlanın bu posta uyan güzel bir sözü vardı: " İnsanlar kıyafeti ile karşılanır, ilmiyle ağırlanır, ahlakıyla ugurlanır." der ;) Karşıdakini kıyafetiyle tartarken aslında onu tanımaya çalışırız. Tabi bunu yaparken niyet ve duygunun temiz olması gerekir ve buna uymuşsa şayet bence bir yanlış yok. Bey amcaların tavrı bunun aksi olmuş. Fakat kesin olan bir şey vardır ki dış görünüşten yargıya varmak çok zordur ( kalp gözü açık olup ilmi kıyafet bilgisi olanlar hariç).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle kesinlikle. ama maalesef ye kürküm ye dünyasının en civcivli zamanında yaşıyoruz sanırım :/

      Sil
  6. Çünkü önyargı eğitim,statü tanımıyordu.
    Önyargı kötü biri!
    Bir de boşboğazlık.

    YanıtlaSil
  7. Valla en azından anlık yaşamışsın benim arkadaşım böyle söylemler yüzünden kendi lisesini bırakıp imam-hatip lisesinde gitmişti ben kapalı değilim bahane bulmak gibi olmasın ama bunun gibi olaylar yaşasam gülüp gecebileceğimi düşünmüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ikna odalarından bir-iki sonraki jenarayon olarak bunları dibine kadar yaşadığım için bu benim hayat biçimim :)

      Sil
  8. Zaman herşeyin ilacı, bu evre de geçecek inşallah. Birlikte yaşamayı ve önyargılarımızdan kurtulmayı da öğreneceğiz. Sadece sabır.

    YanıtlaSil
  9. son cümlenin aynısını yazacaktım ki sen yazmışsın. Nereden bu rahatlık? Resmen tesettürlü insanlara yüksekten bakıyorlar bu tip insanlar. Siyaset konuşulmasını sevmediğini biliyorum nabrut abla ancak başımızda hala o başörtüsü yasağını getiren hükümet olsaydı vay halimize ki ne vay. Gerçi ne zulümler yaptıklarını da biliyoruz.
    Ben hala bu zihniyetteki insanların nasıl var olduğuna inanamıyorum. Yıl olmuş 2018 bu dar görüşlülük bu yobazlık nedir? Bir keresinde birinin tweetinin altına mention atmıştım, yalnızca profil resmim kapalı diye konu tamamen alakasız olmasına rağmen ya tweetini sil ya da seni engelleyeceğim demişti sebebini de belirterek tabi. O zaman hadi küçüktüm de anlamamıştım ama daha hala anlam veremiyorum bu nefret niye?
    (yayınlamazsan sorun değil,anlarım)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nereden bu rahatlık söyleyim; yıllarca sindirdikleri için bizi hala kabuğumuzu kırıp sesimizi yükseltemiyoruz :(

      Sil
  10. Merhaba Nabrut :)
    Elimdeki dizi bitmiş, "şimdi ne izlesem" diye her zamanki gibi sayfanı ziyaret ediyordum ki yeni yazını okudum. Konu ile ilgili yoruma geçmeden önce söylemeliyim ki; senelerdir buralara uğramadan dizi izlemiyorum :)
    Hani meşhur sessiz takipçiler var ya; ben de onlardanım işte :D
    Eline, emeğine, parmaklarına sağlık; sayende diziler hakkında aklı başında yorumlar okuyup ona göre karar verebiliyorum :)

    Dizilerin dışında gündelik konularda yazdıklarını okumak da ayrı keyif..Hepsini okumama rağmen yakın tarihte benzer bir olay yaşadığım için bu konuya yorum yazmak nasipmiş :)

    "Neden?" diye sormuşsun ya, sanırım 'kendilerine bunu hak görüyorlar' diye düşünüyorum. Evet haklısın, bizde aynı hataya düşüp insanlara ön yargılı yaklaşıyoruz. Ama bunu dile getirip, rencide etme konusunda imtina ediyoruz - en azından ben ediyorum -
    Bir başka etkenin de yaşlılık olduğunu düşünüyorum. Yaş olgunluğu değil de sadece yaş alan büyüklerimiz "sadece ben bilirim, hatta en iyi ben bilirim" düşüncesiyle istediğini, istediği şekilde söylemekten çekinmiyor. Yaşlı kibri diye bir şey olduğuna inanmaya başladım artık :) Rabbim bizleri hayırlı, sağlıklı ve şefkatli yaşlılardan kılsın inşallah..

    Sen yaşadığın olayda iletişim kurmuşsun en azından.. Bana toplu bir alanda kinini kusan beyfendi - kılık,kıyafet ve diksiyon olarak son derece güngörmüş gözükse de - iletişim kurmanın fayda etmediği biriydi :) Ortamdaki konu bambaşka iken bir anda kendimi beyfendinin nefret ve kibir dolu bakışları altında başörtüme olan kinini kusmasını dinlerken buldum..
    Şaşkınlık, kırılmışlık ve hala edebimi muhafaza ederek ortamdan ayrılmış olmama öfkelenmiştim (neden bu tür durumlarda çirkefleşmeyi beceremiyorum ben ya:D ) diye düşünürken "Hasbunallah ve nimel vekil" demeyi getirdi Rabbim aklıma çok şükür.. O dakikadan sonra akl-ı selim düşünebildim..
    Ve anladım ki;

    -Bilselerdi yapmazlardı..
    -Herkes bir nefis taşıyor..
    -Bu sınavda edepsizleşerek elde edeceğim kazançtan da olabilirdim..
    -İnsanları hor görmek çok incitici, bu yüzden kimseyi incitmemeliyim..

    Hasılı senin de dediğin gibi bizde -dillendirmesek dahi- aynı hataya zaman zaman düşüyoruz..
    Ama Efendimiz'in
    "Bir kimseye şer olarak Müslüman kardeşini hor ve hakir görmesi yeter." hadisini düstur edinsek kendi payımıza kazançlı çıkarız diye umut ediyorum..
    .
    .
    .
    Destan yazmışım mübarek, kusura bakma :)
    Muhabbetle ^-^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar şahane okuyucularım var... Hep övünüyorum inanılmaz kaliteli bir okuyucu kitlem var diye...
      Seni de bu vesile ile tanıdığım için çok mutlu oldum.
      Bu satırları kendim yazmış gibi okudum. öyle katılıyorum.
      Öyle durumlarda çirkefleşemiyoruz neden? Edep, haya, din... Elhamdülillah.
      Allah bizi böyle durumlara düşmekten korusun "o"nlara da fehim ve feraset versin inşallah

      Sil
    2. Uzaktan Dünyalı19 May 2018 09:25:00

      Amin amin amin...
      Estağfirullah, sen güzel yazıyorsun biz de güzelce o muhabbete katılmaya çalışıyoruz :)
      Seni tanımanın mutluluğu da bana ait ☺️

      Sil
  11. Maalesef yapılıyor, yapıyoruz ama bu kadar fütursuzca söyleenmemeli insanlara.

    YanıtlaSil
  12. Çünkü ne kadar iç güzellik daha önemli dense de insanların gözleri röntgen cihazı değil değil mi ? Koskoca profesör olmusşun ama adam olamamışsın derler ya aynen öyle olmuş senin durum. Durum tam tersi de olabilirdi rack tarzı giyinmiş bir genç ve yaşlı dinine düşkün teyzeler arasında da bu konuşma tam tersine dönüşebilirdi. İnsanların ön yargılarına müdahale edemezsin ama düşüncelerini değiştirebilirsin. Seni en başta giyiminle yargılamış olsalarda eminim konuşma sonunda düşündükleri gibi olmadığını aydın bir genç kız olduğunu düşünmüşlerdir. Şöyle de düşünüp mutlu olabilirsin “iyiki amca konuşmayı başlattı ve beni yargıladı, bana kendimi anlatma şansı verdi ve ben onun ön yargısını kırdım “ İnsanlık kitaptan öğrenilmez bunu da anlamış olduk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu yazıma gelen yorumları okuyunca beni okuyan kitle ile bir kez daha gururlandım. Öyle aklı başında öyle ayağı yere basan yorumlar ki... bana diyecek söz bırakmıyor.
      Kesinlikle önyargı söz konusu olunca tam tersi verdiğin örnek için de senin gibi düşünüyorum. Yukarıdaki yorumlarda çok güzel yazmışlar: ön yargı kötü biri.

      Sil
  13. Selam. Böyle yazılarınızı özlemişim gerçekten. Oldukça öğretici oldu😅😅 empati önemli ki ben çok önyargılıyımdır ama eminim bundan sonra daha farklı bir gözle bakıcam olaylara😊 Bu arada babanızın mesleğini merak etmedim değil🙈🙈 ~~namira

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar :) ben de sizin isminizi görmeyi özlemişim :D
      konu ön yargıdan açılmışken bu soru manidar oldu :D

      Sil
  14. Çünkü her istediğini rahatça söyleyebilen mahlukatlar her yerde var hala hangi dini ve hangi ülkede yaşadığının farkında olmayan sonradan görme tiplerle dolu. Böyle kişilere ayıp olmasın düşündesinde olan kimseyi kırmayayım diyen müslümanlar olduğu için onlarda rahatça konuşacaklarını sanıyorlar. Kızdım yine bu yazıyı okurken bu ne bağnazlıktır hala. Okumuş da ne olmuş beyinsel cehaleti yenemedikten sonra. Oğuz atay 'ın sözü aklıma geldi "beynimde cam kırıkları var albay nereye dönsem batıyorlar "işte bu insanlarda sözdeki zihniyeti taşıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşarken atlatıyoruz da çünkü maalesef alıştık... ama başkasının başına gelince yine sinirleniyoruz değil mi?
      Oğuz Atay üzerine diyecek sözüm yok buraya da cuk oturan bir söz olmuş, daha ne diyelim!

      Sil
  15. Bu arada hayırlı ramazanlar Nabrut cum yorum yazarken unuttum 😊😊😊

    YanıtlaSil
  16. Sen kibar bir insansın, o değil. Sevgiler, Seda

    YanıtlaSil
  17. Nabrut uzun zamandır girip çıkıyordum hep dizi yorumlari denk geliyordu. Nabrut biraz maceralarını anlatsa diyordum. :) mesleğe yeni adım atmaya çalışan bir stajer olarak emin olun son 7 ayda öyle çok bunlardan yaşadım ki. Işin garip yanı hiç beklemediğim insanlar bazen cok anlayışlı yaklaşırken bu dindar diye düşündüğüm insanlardan farklı şeyler de duydum vesselam.bundan ayrı olarak en çok bozuldugum şey ise bir iş meselesini bile bir erkek getirip bana soyleyemiyordu. O kadar çekiniyorlardı benden.ama bu surecte kendimin de önyargılı oldugum kesinlikle kabulum. Cunku boyle bir toplumda yetiştik.Iyi ki böyle bir bloga girmişim ve benim yaşadıklarımı yaşayan insanlara denk gelmişim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeycan erkeklerin sana gelip söyleyememesi sana karşı ölçülü davranması demek olur ki bence bu mesafeyi de sen koymuşsundur ki iyi de yepmışsın. Elbette abartmışlar ama mesafe önemli ^^

      Sil
  18. Nabrut bir de anlamadığım bu tarz amcalar hiç öyle mevsimlik işçi gibi giyinmez pek. Nasıl olmuş da böyle pasbal olabilmisler genellikle bizleri pasballikla elestirirler çünkü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Giyinişinden mevsimlik işçi olduğunu düşünmedim açıkçası hatta ellerinden takım elbise kılıfı ve askısı vardı :D Ben tamamen tavırlarından not verdim :D

      Sil
  19. Kapandığımdan beri anladım ki insanlar çok net bir şekilde kapalı -açık ayrımı yapıyorlar. Bunun inançla ilgili olduğunu düşünemiyorlar mı ki fütursuzca insanların üzerine geliyorlar anlam veremiyorum insan kapanınca karakteri mi değişiyor ki bu asagılayıcı bakışlara maruz kalıyoruz? İnsanlar sana küçücük bir fesatlık beslediğinde hemen kapalılar şöyle kapalılar böyle diye oradan vurabiliyorlar (başıma geldi) Hayret ediyorum. Tüm bunların karşısında ya sabır şunlara uyma cevap bile verme diyorum içimden ama bir yandan da içim o kadar eziliyor ki cevap vermediğim için. Sadece şöyle diyorum seni Allaha havale ettim. Önyargılardan gerçekten nefret ediyorum 😕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle hayırlı olsun, Rabbim kabul etsin daim etsin deyim ^^
      İşte bundan bahsediyorum yaşamadan anlaşılmıyor. Yaşamayana göre baskı yok. Ama hala, şu şartlarda bile baskının dibini yaşıyoruz

      Sil
    2. Amin teşekkür ederim ☺Kesinlikle ,mini etek giyene bir şey denilmiyor kapanana laf ediliyor bizim ülkemizde. Biz nasıl ki onlara saygı gösteriyorsak onlar da bize saygı göstermek zorunda ama gösterilmiyor çok ilginç.

      Sil
  20. İçimdeki sese tercüman olan bir yazı daha oldu canım benim :) Ben tessettürlü değilim malesef, inşallah banada bir gün nasip olur. Ama şunu söylemeliyim ki insanların coğu bir tavrı yada hali dini kaygılardan dolayı takındığını fark edince sana karşı ön yargılı davranmaktan kendilerini alıkoyamıyor. Ben almanyda yaşıyorum ve hele şu yaz aylarında neden uzun, bol, kat kat giyiniyorsun, ramazan ayında neden öğle yemeğine katılmıyorsun soruları bitmez. Aslında bu sorular seni anlamaya çalışmadıklarından dolayı bitmiyor. Fakat dediğin gibi senin kafanda yanan ışıkları farkettiklerinde sana karşı olan bakışlarının ne denli değiştiğine her defasında şahit oluyorum vede şaşırıyorum.
    Aslında ne yalan söyliym benimde bir çok insana karşı ön yargım olmuştur. Herhalde insan doğasında var bu, koruma amaçlı. Ama hiç olmazsa böyleleri (yani sivri dilliler, laflarının insanları kırıp kırmadığını bir an için bile düşünmeyenler) hiç olmazsa düşüncelerini sarf etmeden, seni tanımaya çalışarak ön yargılarında haklı olup olmadıklarını anlamaya çalışsa. İnsan her aklına düşeni tartmadan söylemek zorundamı, bırakta kafandan geçen bazı saçmalıklar sonsuza kadar sende gizli kalsın ^_^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iNŞALLAH^^
      İşte bizim gibi hassas insanlar da bu sivri dilli insanlar yüzünden kırılıp incinerek yolumuza devam ediyoruz. Maalesef ki bizi hiç bir zaman anlayamayacaklar.

      Sil
  21. Ya çok şaşırdım bu yazıyı okurken. Çünkü ben hem tesettürlü hem de çene cerrahı bir kadınım. Kimden bahsettiğini de çok merak ettim. 😁

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu amcalar üniversitedeler yalnız :) Özelden yazayım mı ister misin :D

      Sil
  22. Öküz olduğundan o öküz 🤣 mrl

    YanıtlaSil