Ah Dede, Vah Dede!

Ramazan gelince başıma gelen bu hazin olayın sene-i devriyesini kutlar, yad ederim.

Yaz mevsimini dedem ve anneannem Antalya'daki yazlıklarında geçirir. Bizler de bazen cümbür cemaat bazen de peyder pey yaz boyu yanlarına gider, geliriz.

Ramazan yaz aylarına gelmeye başladığında pek yalnız kalmaya başladılar. Okul bitince yanlarına gidip yemeklerini hazırlasam, evde bir ses olsam onlara istiyordum.

Mezun olduğum sene de hemen yanlarına damladım. Her akşam beraber teravihe gittiğimiz, dualarını aldığım güzel bir ramazan geçirdim. Asıl mevzunun girişini böylece yapmış oldum.

Ramazan bayramından sonra annemler de geldi tatili daha da uzattım. Dedem de biz de varız diye 9 köy öteden tanıdık, eş dost kim varsa eve davet etti, misafire bayılır zaten. Buraya kadar da her şey yolunda ve normal.

Bir de ahbabımız var, çocukluğumu bilen Antalya'nın yerlisi sevdiğimiz saydığımız insanlar. Bir gün dedem bu ahbabımıza telefon ediyor. Hasan bize gel, kahve içelim. Artık telefonun ucundaki adam ne söylüyorsa, gelmeye pek gönlü yok. 

Sonunda adama bak Nabrut'ta çok istiyor, mutlaka gelin, demesin mi?

Hayda! Ne var bunda diye düşünebilirsiniz. Ama bekarsanız hayatınız hep tehlike altındadır ve yanlış anlaşılmaların zavallı ezik başrolüsünüzdür. 

dedem ve kedisi
Efendim, bu Hasan Amca muhterem ve pek kıymetli mahdumuna kız aramaktadır. Sen bunu bile bile, Nabrut'da çok istiyor diye kahveye çağırırsan yandı gülüm keten helva. Hı, işte o yanan helva benim. 

Dedem hala telefonda ısrar kıyamet benim çağırdığımı iddia ederek ortalığı karıştırıyor. Telefon kapandığında geleceklerini öğreniyoruz ama ben kendimi atacak yer arıyorum. Ev 3 katlı, atsam ölmem, sakat kalırım. Zehirlesem hastaneye yetiştirilip kurtarılma ve bilincim yerinde değilken dedemin ortalığı daha da karıştırma ihtimali var. Bilincim bana lazım.

Bu düşünceler içinde perişanken, konuşmaya şahit olan tek kişi olarak annemlere de olayı anlatamıyorum, o zamanlar toy, böyle konuları konuşmaya utanan, çiçeği burnunda bir tazeyim. :D Şimdiki gibi görücü usulü duayeni falan değilim tabii.

Bu olaydan sonra Hasan Amca'nın karısı beni her sene gördüğünde neden beni alamadıkları üzerine beni teselli edici konuşmalar yaptı. Alenen değil elbet ama azıcık feraseti olan anlardı. Ben olsam, ben de bana üzülürdüm. Kız bizi kahveye bile çağırdı, der dertlenirdim. 

Dedenin niyeti vardı belki falan diye de düşünmeyin sakın. Dedem şimdi benim için erken olduğunu düşünüyor, acele etme diyor, o zaman benim evliliğim diye "e" yok ortada. Tamamen lafın nereye gideceğini düşünmediği için gelişen bu olayı her ramazan hatırlar, dedemi, canım dedemi, bizi böyle iyi niyetiyle düşürdüğü onlarca durum yüzünden hayırla yad ederim. 

Not: Şimdi düşündüğümde, hatta bugün böyle bir olay tekrar başıma gelse zerre umursamam, ama yirmili yaşların başında insan hayatı farklı algılıyor ve insanların ne düşündüğünü fazlaca önemsiyor.

Yorum Gönder

14 Yorumlar

  1. Senin ki gene iyiymiş. Benim dedeciğim de hastanede yattığı sırada yan yatakta ki hasta ile ahbap oluyorlar . Konu açıldığında diğer hastanın ben yaşlarında bir torunu olduğu ve evlendirmek istediklerini söylüyor. Bu konuşma sonrasında dedem ne demiş olabilir 🤣 beni söylemiş. Bunu duyan bende sinir atmosferin dışına kadar fırlamıştı. Neyse ki annemler aklı selim insanlar oldukları için durumu hemen hallettiler. Ah bu dedeler :))) öpüyorum ellerinden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de senin dedenin ^^ Adam gayet iyi niyetli bir hamle yapmış ama :D

      Sil
  2. Annemde böyle yav 😂😂 Canım benim, her yerde beni öne sürer, yanlış anlaşılabileceğini düşünmeden 😂 Sevdiği için tabi ... Kendi başkalarını asla 'yanlış' anlmıyacağından başkalarınıda öyle zanneder. Bende dedeni hayırla yad ediyorum 😊

    YanıtlaSil
  3. Böyle ponçik dedeler hep var olsun. Biz tüm kardeşler olarak babamın babasını hiç tanımadık, babam ile annem evlenmeden 10 ay önce gencecik iken vefat etmiş dedem, annemin babasını ise kaybettiğimizde henüz 8 yaşındaydım, yani onunla da maalesef anılarım yok denecek kadar az, o yüzden dedesi olanlara gizliden böyle imrenirim azıcık. Böyle minicik kedisiyle ponçik dedemiz de kalsın anılarımızda..

    Bu arada dizi yorumları için arama yaptığımda hep ilk senin sayfan çıkardı ya hiç enine boyuna incelemezdim, bu gün tüm kore dizi klişe yazılarını okudum, becerebilirsem bundan sonra sıkı takipçinim inşallah. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de baba tarafından dedem yok ve hani oğlanın çocukları daaha çok sevilir ya! Ben de o misal hep bu eksikliği hissederim. Allah anne babana uzun sağlıklı ömürler versin.

      İkinci paragrafa gelirsem; çok mutlu oldum. Bundan sonra daha çok iletişimde kalalım.^^

      Sil
    2. Ben bu yorumu şimdi kontrol ettiğimde gördüm, o yüzden bu kadar geç yazıyorum. Biz kardeşler olarak neneler tarafından pek şanslı sayılmayız da, en azından ben yani, babamın babası kız çocuklarını çok fazla severmiş o yüzden böyle arada "Acaba yaşasaydı beni sever miydi?" diye kendi kendime içlendiğim olur ya, yapacak bir şey yok işte, kader.


      İkinci paragrafa gelirsek ondan sonra eğer kaza ile atlamadıysam tüm evlilik hikayelerini okudum, hatta normalde başımı diziden kaldırmazken dizi izleyesim gelmedi de hep o hikayeleri okudum hatta bazılarını anneme de okudum. Sonra alfabetik sıraya göre olan dizi yorumlarından kendi izlediğim dizilerin yorumlarını da okudum. Şu an da her ne kadar blogta ki tüm gönderileri okuyamamış da olsam güncel gönderilerde buradayım ve devam etmeyi planlıyorum inşallah.🌸

      Sil
    3. Çok mutlu olurum. Yorumlarla iletişimde kalmayı sohbet etmeyi çok seviyorum zira ^^
      Annene selam ve hürmetlerimi ilet

      Sil
    4. Aleyküm selam inşallah, buralarda diziler söz konusu oldu mu takipçi olacağım gibi görünüyor ve de Burasıyla beraber yazmamın üçüncü olduğu Kleun Cheewit'im ile beraber de bir nebze de tacizci 😊

      Sil
  4. Kaç yaşındasın ya hep 20 li yaşların başı diye yad ediyorsun olayları..:) yalnız meraktan.. (kadınlara yaş erkeklere maaş soran yırtıklardanım.tşk) 😁

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahaha :D Yaşımı söylemeyerek Affediyorum seni :D
      Maaşımı söylesem olmaz mı :DDDD

      Sil
  5. Benim bir arkadaşımın dedesi de yattığı hastanede doktor bakıyordu torununa. Ben kendi dedeme bu hususta hiç çaba göstermediği için kırgınım😝.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama dede çok iyi yere bakıyormuş şimdi, benim dedemi düşünürsek gözü aşağıda :D

      Sil