Çalışan Bir Eş İstiyorum

Dün Ebru görücü usulü görüşmede neler yapılmaması gerektiğine de değinince ben de bu konuyla alakalı bir şeyler yazmak istedim.

Son zamanlarda türleri hızla çoğalan bir erkek topluluğu var: mutlaka çalışan bir kadınla evlenmek istiyor. 

Ama bu isteklerinin altında yatan sebep karım iş hayatında da var olan, sosyal, aktif bir kadın olsun değil. Dışarıda çalışsın, maddi sorumlukları paylaşalım ama iş ev düzenine geldiğinde tek sorumluluk kadına kalsın, kadın tüm yükü üstüne alsın, ben de yan gelip yatayım.

Oh ne ala memleket!

Eğer erkek kadının çalışmasını istiyor ve böylece hayatın müşterek olduğunu düşünüyorsa eve gelince yemek yapmak, çocuk bakmak ve temizlik yapmakta da hayatın müşterek olduğunun bilincinde olacak.

Mesela;

eşimin çalışmasını istiyorum, benim üzerimden yükümü alsın istiyorum diyen bir erkek bu konuşmanın devamında:

Öğretmenlik yapması da birinci tercihimdir, böylece eve benden erken dönüp yemeği de yapabilir, çünkü ben işten çok yorgun dönüyorum, yemeğimin yapılmış olmasını isterim,

derse orada bir hooooop der miyiz? Benim gibi gayet anti feminist biri bile der ki bu konuşma gerçek bir olaydan alıntılanmıştır. 🙈

Eminim bazılarınız içinizden hooptan başka argo kelimelerde kullanmıştır. 

Ben takkeni de bekleyim mi, dedim. İçimden yani. 

Takke beklemek nedir?
Bilmeyenler için hemen ufak bir izah yapayım. Ayak yıkamanın bir üst mertebesidir ki ayak yıkamak için uykusuz kalmaya gerek yoktur. Ama takke beklemek uykusuz kalmayı gerektirir. 



Şöyle ki; 

Çok eskiden, hani ısınma ihtiyacının lüks konaklarda bile soba ile karşılandığı zamanlarda, gece yatılırken soba söndürülür ve yorganın altına girilirmiş. Ama yaşı sobalı evlerde yaşamaya tutanlar vardır, yorganın içinde vücudun sıcak olsa da oda o kadar soğuk olur ki kafan üşür, kafan üşürse de hasta olursun. Bu yüzden de evin erkekleri takke ya da benzeri sıcak tutan şeyler takarak uyurlarmış ki kafayı üşütmesinler. (!) İşte bu sebepten de hakir görülen itilip kakılan gelinlere konaktaki kaynana bir vazife verirmiş: Takke beklemek! Eğer efendisi uyku içinde sağa sola dönerken takkesi kafasından ola ki çıkar ya da düşerse tekrar taksın.

İşte hem eşim çalışsın hem de eve gelip bütün işleri üstlensin mantığı bana takke beklemekten farklı gelmiyor, öylesine adaletsiz, öylesine karşındakini köle yerine koymak!

Ha, eğer kocası çalışmasını istemediği, gerek duymadığı halde çalışıyorsa bu noktada eski anti feministlerden biri olarak kesinlikle erkeğin ev işleri gibi angaryalara karşı sorumluluğu olmadığı kanısındayım. 

Son paragrafın tartışma yaratacağının bilinciyle satırlarıma son verirken yine yeniden evde kalmışlığımın mutluluğu ile sözü size bırakıyorum.

Yorum Gönder

24 Yorumlar

  1. Bu düşünce tarzına çok sinirleniyorum ben. Etrafımda öyle çok ki bu tarz düşünen ve yaşayanlardan. Benim anlamadığım kadın nasıl kabulleniyor bu durumu, vazifesi olarak görüyor hiç isyan etmiyor anlamıyorum. Etrafta tükenmişlik sendromuyla dolaşıp duruyorlar işte. Benim eşim ev sorumluluklarını da paylaşır ki bu durum çok olağanüstü bir şeymiş gibi algılanıyor. Olması gereken bu olmasına rağmen. Kadınlar bile buna acayip tepki gösteriyorlar, kıskançlıktan:)))

    YanıtlaSil
  2. Bir Türkçe öğretmeni adayı ve çevremde sırf mesleğim için benimle evlenmek isteyenleri görmüş biri olarak sonuna kadar katıldığım önermedir. Ben karşımdaki beylere yemek konusunda bütün sorumluluğu üstleneceğimi onun sadece evin kalan ufak tefek işlerinde bana yardımcı olmasını söylediğimde gelen tepkiler genelde olumsuz nitelikli oluyor. Olumlu dönüş yapanlar ise bir süre sonra kendini belli ediyor. Feminist değilim lakin çalışmayan kadın için eş olma potansiyelini sıfıra indirgeyen zihniyeti iğrenç buluyorum. Teoride herkes mükemmel. Ben eşime yardımcı olurum, hayat müşterek deniyor ancak iş pratiğe gelince kesinlikle bunun tam aksi gerçekleşiyor. EN yakın örnekleri teyzemin ve halamın kızları oldu bu noktada gözlemleyebildiğim.Eşleri evlenmeden önce gayet kibar birileri olarak görünürken evlendikten sonra bariz bir değişme söz konusu oldu. Bütün bunların benim üzerimdeki etkisi ise evlenmeyi bir süre daha ertelemek.. Biz müzmin bekarlar olarak hayatımıza devam edelim iyisi mi. Sanırım soyumuz giderek artıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben şahsi olarak erkeğin ev işlerine karışmasından hiç hoşlanmıyorum ama hem bana çalış üzerimden yükümü al diyecek sonra da evde yan gelip yatacak olur, daha başka :D

      Sil
  3. nabrut yarama parmak bastın. Ben 14 senedir çalışma hayatının içindeyim (evde bulunduğum süre tatiller hariç sadece oğlum olduğunda 3-4 ay kadar). yazdığın şeyleri yaşıyorum resmen, sabah oğlumu kreşe bırakıyorum 1 saatlik mesafede işyerine metrobüs minibüs vasıtasıyla gidip geliyorum, akşamda annem oğlumu kreşten almıyorsa ben alıyorum. eve geçip üzerimi değişip mutfağa geçiyorum. en az 2 çeşit yemek yapıyorum. makarnadan çorbadan bahsetmiyorum bildiğin yemek :) sonra eşim geliyor yemek yiyoruz o içeri geçip yan gelip yatıyor. ben mutfağı toparla çay koy, çocuğu uyut, çantasını hazırla, eşimle kendimin kıyafetlerini ütüle vs vs. sadece yemek yerken ve çay içerken oturabiliyorum. yazınca da gerçekler tokat gibi yüzüme çarpti, resmen hizmetçilik yapıyorum. 7,5 yıllık evliyim temizlik işleri için daha yeni eve 15 günde bir yardımcı alıyorum. eşim sadece çalışıyor evde de yatıyor :) yani demem o ki sakın her şeye yetişmeye çalışmayın, her şeyi yaparım, yapıyorum demeyin. Gün geliyor daha önceden kabul ettiklerinizin altında eziliyorsunuz. Tüm bekar kızlara tavsiyemdir, baştan nasıl alıştırırsanız o şekilde gidiyor. Sevgi saygı başka bişey ama kendinizi benim gibi keriz yerine koymayın :))
    Ağlanacak haline gülen Tuğba...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte demek istediğim bu. Neden? İki kişi de yoruluyor dışarıda. Peki eve gelip dinlenen neden erkek?
      Ev hanımı isen tamam bu bir iş bölümü biri dışarıda biri içeride çalışacak ama aksi halde...

      Sil
  4. Son yazdığın paragraf üstünde düşünülmesi gereken bir konu bence. Sırf erkek istemiyor diye çalışmamak ve çalıştığı için ''eee sen istedin eve gelip o işleri de bi zahmet yap'' diye düşünmek biraz saçma geliyor açıkçası.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erkek istemiyor diye değil de karşılıklı anlaşarak kadın ev hanımı olmayı seçtiyse biri içeride ev hanımı olarak çalışacak diğeri de dışarıda çalışacak.
      Ama ihtiyaç haricinde kadın illa çalışacağım diyorsa kariyer ve meslek sahibi üst düzey bir maaşı vardır ki o zaman da ev işlerinde zaten yardımcı alabilir sorunlar çözülür.

      Sil
  5. Yeri geliyor çalışan kadın oluyorum, yeri geliyor mükemmel bir ev hanımı. Üstelik öğretmenim de ama neden hala evde kalıyorum anlam veremiyorum 😁

    YanıtlaSil
  6. İlk görücü usulü gorusmemde karşımdaki bey daha konuşmanın başındayken eşinin kesinlikle çalışmasını istemediğini söyledi. Bunun nedenini sorduğumda ailesiyle beraber yasanilacagi için hizmet edemeyeceğini çalışmayıp bütün vaktini aileye hizmet için harcamasının daha doğru olacağını söyledi 😂😂ailesiyle oturulacagini ve beni hizmetçi olarak alacağını o an öğrendim sonra ben şok ben iptal .. az ye de kendine bir hizmetçi tut dedim (içimden) görüşme on dakika sürdü tabiki sonrada ben koşarak uzaklaştim

    YanıtlaSil
  7. Yazın da çok yerinde durumlara değinmişsin ben de böyle böyle evde 😂😂 4 senelik çalışan bir öğretmenim insanların bu yaklaşımla bana gelmelerinden dolayı kimse ile görüşmek dahi istemedim çünkü işin başlangıcı bile düşüncelerime ve kişiliğime haksızlık gibi geliyor. Çoğu öğretmen arkadaşımın İnanın bir ev hanımı gibi misafir ağırlayıp ev temizliği yaptığına şahidim ( bi de evimi yabancı biri temizlemesin diyen paşalar var )) iki yükü de omuzlayacaksam niye çalışıyorum ki düşünmekteyim .doğrusu ben şimdiden miniklerime bir okul öncesi öğretmeni olarak oyunla dahi olsa sorumluluk paylaşmayı öğretiyorum . Bu konu ile ilgili başta ailelerin çocuklarını düşünceli yetiştirmeleri gerektiğini zannediyorum ..yoksa korkarım biz uğraşmak zorunda kalacağız konuyla ilgili

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Off! Biliyorum bu yazdıklarını da seni de gıyabında tanıyor sayılırım. dediğin gibi böyle böyle :DD

      Sil
  8. Üniversite okumuşluğun bana etki etmedipi bir feministlik ya da senin tabirinle antifeministlikle ben de nacizane fikrimi belirtmeye geldim.Bence kadın tabi ki okumalı gerektiği yerde kullanabikeceği bi bilgi birikimine sahip olmalı yararlı olabileceğini düşünüyosa keza bu birikimi saklı tutmamalı da. Ama ne bileyim getirisi maaştan başka bir şey olmayan bir işe ben karşıyım. Henüz liseye başakamdan iş hayatına atılmış biri olarak ücret/performans işini zaten herkesin bulabileceği kanısındayom.Tabi isteyen herkesin:) Benim düşünceme göre imkanlar çerçevesinde her zaman kadın evi çocuğuyla ilgilenmeli erkek de evi çocuğu kadını geçindirebilmeli. Boşanmaların da aksi durumlarla arttığı kanaatindeyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işte o kadar şahane bir cümle kurmuşsun ki üzerine diyecek bir şey yok: getirisi maaştan başka bir şey olmayan bir işe ben karşıyım.

      Sil
  9. Bu arada tekrar belirtmek istiyorum kadın çalışmasın demiyorum eğer belli bi kitleye faydası olacaksa ve bunu paradan daha değerli bi şeyler için yapıyorsa ana sebep para değilse tabi ki çalışmalı☺Bu ortamda tabi erkepe de iş düşüyor.Ama fazla para için aile düzeniyle oynamak bana mantıklı gelmiyor.yani niye evi geçindirecek para gelirken ben fazlası için çocuğumu bakıcıya evi hizmetliye teslim edip gereksiz bi kimlik kargaşasına neden olayım ki😅tabi bunlar sadece benim fikirlerim aksine her zaman saygı duyarım çünkü altında bie neden vardır bilirim😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buna cevabım üst düzey polemik yaratabilir o yüzden susuyırum :D

      Sil
  10. Noktasindan virgülüne kadar haklisin nabrut bende çalisan bayanin evde kendini paralamasina karsiyim madem hayat müsterek erkekde elini tasin altina koyacak, dimi ama 🤓

    YanıtlaSil
  11. Çok doğru bir yazı 👍👍👍 zaten her işi yetistirmeye çalışan kadınlar artık bir zaman sonra tükenmişlik sendromunu yaşayarak dolaşıyorlar

    YanıtlaSil
  12. Yazının ilk kısmıyla ilgili her kadın aynı fikirdedir heralde, ben son cümleyle ilgili bir şey söyleyeceğim. Bir kadının çalışmak istemesi tabiri caizse onun eziyeti hakettiğini göstermiyor. Beyefendi eğer çalışan bir eşin sorumluluğunu alamayacağını, onun beklentilerini karşılamayacağını düşünüyorsa, elini herhangi bir işe değdirmek istemiyorsa o zaman çalışmayan eş alacak. Bunu kullanan erkekler var nabrut, inan bana varlar:) Adam şöyle giriyor mevzuya mesela; "çalışamazsın demiyorum, tercih senin, ama ben ev işine karışmam, hem kendime hem aileme full hizmet beklerim, yıllık izninde de benim ailemin yanına gideriz onlara hizmet ederek geçirirsin tatili". Başka? Dediğin gibi takkeni de bekleyelim mi:) Beklentiler çalışmayan eşten beklenecek şeyler iken çalışabilirsin demek etik olarak çok sorunlu bence. Mertçe çalışmayan iste eyvallah, herkes ona göre değerlendirsin durumu. Ayrıca bu prototip kadının çalıştığı senaryoda maaşı üzerinden hesaplar yapmayı da ihmal etmiyor. Feminist olmama az kaldı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kadının çalışmasını istemeyip parası üzerinde hak iddia eden erkek of!
      Ben bile feminist ola yazdım bir geyşa olarak yetiştirilmişken :D

      Sil