Aile Sırlarım

Bizim evde neredeyse tüm yiyeceklerin en son parçasını kimse yemez ve sonunda köpeğimize gider. Eğer bozulmuşsa maalesef ki son durağı çöp olur.

Bu, en çok güzel yemeklerin başına gelir. Yeteri miktarda aldıktan sonra kalan kısmı birbirimize ikram ederiz. Her anne gibi benim annem de o güzel olan şeyi sevmediğini söyleyerek yani sevmediğini iddia ederek, babam da ona keza, aman çocuklar yesin diyerek ortada kalan kısma el sürmezler. Biz çocuklar da aman annemle babam yesin, kardeşim, ağabeyim yesin diye el sürmeyiz. 

O en sona kalan parça ortada öylece öksüz ve yetim kalır. Kimse el uzatmaz. Herkes yemediği için birbirini suçlar, yesene işte, ye sen seversin, tarzı diyaloglar havada uçuşur. 

En basitinden bir bisküvi açsak herkes eşit miktarda aldıktan sonra kalanları kimse yemez, bisküvi üç ila beş gün ortada gezdikten sonra bayatlar ve Max'in ziyafeti olur.

Abim evlenene kadar bu, birbirine ikram etme ritüelinin her ailede aynı olduğunu sanırdım. Çünkü anneannem ve teyzemlerde de hep böyle yapılırdı. 



Abim evlendikten sonra yengem bizim bu halimize çok şaşırdı. O çok çocuklu kalabalık bir aileden geldiği için böyle yapmadıklarını, aile fertlerinin, bana kalmazsa diye düşünerek, kimin ne kadar yediğine aldırış etmeden tüm yemeği yediklerini söyledi. Tabii ben de buna çok şaşırdım. 

Her ailenin kendine has durum ve davranışları var. Aile içinde söylenegelen, duyan başka kimsenin anlayamayacağı ve gülmeyeceği espiriler var. İşte bu yüzden hep görünmez olup bazı ailelerin evine girmeyi, yabancılar yokken nasıl davranıp konuştuklarını görmeyi isterim.

Ben görünmez olamıyorum ama siz ailenize has bulduğunuz, bu, sanırım sadece bizim ailede böyledir dediğiniz şeyleri bana yorum olarak yazıp beni ailenizin hayaleti yapabilirsiniz.


Yorum Gönder

48 Yorumlar

  1. Biz de büyük aile modeli hakim olduğu için durum yengelerin durumuna benzese de istisna olarak anne modeli seninki ile aynı. Babam da dahil herkes büyük bir iştahla yemek yer ve bizim evde hiç bir şey çöpe gitmez. Yalnız annem, herkesin doymasını bekler ve sonra geriye kalan ya da daha az tercih edilen yemekleri yer. Bu durumu ne yaparsak yapalım değiştiremeyiz. Annem, babaannem ve anneannem yani tanıdığım anne modellerinin hepsi böyle benim. Dayım anneanneme yemek yedirmek için, mahsus "biz doyduk kalanını götürüp dökebilirsiniz" derdi. Anneannem bunu duyunca ziyan olmasın diye "getirin ben yerim" diye cevap verirdi. Babaannem de kendisine verilen yemek meyve türü şeyleri dedeme verirdi. Bizim buralarda "kadın eşittir fedakarlık" denklemi mevzu bahis..

    YanıtlaSil
  2. Bizim ailede misafir geldi mi ne var ne yoksa ortaya konur,hiçbir şey esirgenmez.Hatta doydukları halde yemeye devam etmeleri için tehdit edilir :) Bu da dedemden kalan bir gelenek.
    Bende bu huyumuzun herkeste olduğunu sanırdım ama gittiğimiz çoğu yerde beklediğimiz muameleyi göremedik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bize gel :D Annem aynı böyle biri mesela. Ama ben ısrarı sevmem mesela. kendim sevmediğim için de başkasına yapamam :)

      Sil
  3. :)) çok güldüm ya bende her ailenin farklı olduğunu evlendiğimde idrak ettim biz karadenizliyiz eşim egeli bizde süte tuz atılıp içilir :)) ben herkes öyle içer sanıyordum eşime de bu şekilde süt yaptığım bi gün az kalsın kusuyordu yahu meğer bütün dünya şakarli içiyormuş bizim haberimiz yokmuş :) hala gülerim mesela eşimin ailesi gayet sakin ve alçak sesle konuşan insanlardır hatta ben söylediklerinin çoğunu duymuyorum eşim le bizim eve gidip geldiğimizde dönüşte hiç konuşmadan bi ağrı kesici alıp yatıyor çünkü bizim ailede herkes bağırarak konuşur bu normaldir hele cep teyefonu ile konuşuluyorsa geçmiş olsun evi terkedin :)) mesela bizde annem de bebemde biryere giderkin birbirlerine haber verme yada izin alma huyları yoktur babam sabah işe diye çıkıp trabzona gittiği olur annem hiç yadırgamaz akşam babam eve gelir annem 3 saat sonra gelir akrabalara falan gider babam gelince nerdeydin demez eşimin ailesinde ise kayınvalidem çöpü atmaya giderken ben çöp atmaya gidiyorum der :)) bizde hertürlü övgü ve sevgi göstergesi ayıptır eşimin ailesi her fırsatta en küçük şeyi över teşekkür eder gibi ... insanlar çeşit çeşit gerçekten anlaması çoook güç :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaaa ne güzel yazmışsın. Bu anlattıklarından bir uzun yazı olur aslında. daha varsa yazsana bize. :)
      Benim uzun bir süre Karadenizliler çalışma fırsatım oldu. Hem çok severim hem de hep derim ki bir karadenizliyi ancak bir başka karadenizli anlar :D

      Sil
  4. bizim ailede de hep böyledir. o son parçayı kimse yemez

    YanıtlaSil
  5. merhaba nabrutcuğum,
    yazın içimi ısıttı tıpkı benim ailem gibi tek fark bizim maxımız yoktu.
    biz mutlakaküçük kardeşimize zorla yedirirdik.evlendim hala evimde onlara göndermeden lokma boğazımdan geçmez keza onlarda öyle neyseki aileme yakınım umarım sende hep yakın olursun...sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :)
      Amin. Güzel duan için çok teşekkür ediyorum.
      Aynen. Önceden anneannemlere götürürdü annem şimdi abimlere götürüyor bu böyle devam edip gidecek demek ki :)

      Sil
  6. Aynısı bizde de yaşanır^ω^
    Ve şöyle bir huyları vardır beğenmedikleri bir şey karşısında beğenmedim demezler sen bilirsin istersen al derler ama hiçbir zaman sen bilirsin dedikleri şeyler alınmaz😏


    YanıtlaSil
  7. bizde de abim kendi payını yerdi, ben yavaş yediğim için benim payımı da yerdi :))

    YanıtlaSil
  8. Sizin evdeki durum aynen bizde de geçerli, tabii tek bir farkla bizim köpeğimiz yok :D Sadece kendini düşünen insanlarla yemek yemek de zor. Hele ki ben aç kalmaya mahkumum çoğu zaman çünkü masada benim tarafımda olmayan şeye uzanmaya da çekinirim. Hal böyle olunca şansıma önüme ne düştüyse ondan yerim sadece :D
    Sır sayılmaz ama çiğnenmesi kesinlikle ve kesinlikle yasak olan bir kuralımızı söyleyeyim ben de. Uyuduğumuz odada cep telefonunu açık bulundurmak kati suretle yasak :D Modemin de fişi çekilmeli tabii. Bu ikisinden biri açık kalırsa anneciğim maruz kaldığımız radyasyonun oldukça tehlikeli olduğunu düşünüyor :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Köpeğimiz yokken de sokak kedisi köpeği bulup veriyorduk. :D Çünkü acayip bir israf oluyor aksi halde :(
      Çok tatlısın ama. o uzanmaya çekinme hali. kocaman öpüyorum güzel gözlerinden.
      Ama şu kural feciymiş bizde kimse uymazdı kesin. tebrik ederims izi.

      Sil
  9. Iki durumda tuhaf geldi şimdi bana biz de kimse kimsenin ne kadar yediğini önemsemiyor galiba.Aile kurumumuz tehlikede😁

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel herkes kendi halinde takılıyor demek ki :)

      Sil
  10. Iki durumda tuhaf geldi simdi bana.biz de kimse kimseyi umursamiyor galiba.aile kurumumuz tehlikede��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel herkes kendi halinde takılıyor demek ki :)

      Sil
  11. aile ortamında bu yazdığın çok normal geliyor bana da. ben de her aile öyledir sanıyordum. ama şimdi bakıyorum eşim hiç çocukları düşünmeden götürüyor yemekleri. :))) niye başka yok mu der bi de.
    işin espri kısmı bir yana. asıl güzel olan böyle arkadaşlar bulabilmek. benim için kriterdir. ortada kalan son parçaya uzanmaması kimsenin. ve ne mutlu ki genelde öyle insanlara rastladım hayatımda. universite dönemi arkadaşlarım da aynıydı ve cidden aile gibi hissettirir bu özellik insana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaaa eşinin eline kaşıkla vurmuyor musun :)))
      Çok doğru. Böyle arkadaşlar isterim ben de... aksi halde rahatsız olurum hatta :D

      Sil
  12. Merhabalar nabrut, konuyla hiç ilgisi yok ama bir şey sormak istiyorum. Bu sitelere de çok yabancıyım o yüzden tuhaf olacak eminim ama öleceğim meraktan:) big dizisni izlemişsin sanırım. bir şey sorabilir miyim diziyle ilgili? Dizinin İlk 4 bölümü iZledm ama yorumlarda final çok kötü olduğu için diğer bölümleri izlemek istemedim. Ama çok çok merak ediyorum doktor öğretmeni seviyor muymuş yoksa sevmemiş mi neden evlenme teklif etmiş sevmiyorsa ve neden öyle uzak davranıyormuş ve aldatmış mı gerçekten :( sırf bunun için izlemeyym 12 bölüm beni aydınlat lütfen:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuzucuğum ben onu izleyeli yıllar yıllar oldu :D hatırlamıyorum ki :D

      Sil
  13. Merhabalar nabrut, konuyla hiç ilgisi yok ama bir şey sormak istiyorum. Bu sitelere de çok yabancıyım o yüzden tuhaf olacak eminim ama öleceğim meraktan:) big dizisni izlemişsin sanırım. bir şey sorabilir miyim diziyle ilgili? Dizinin İlk 4 bölümü iZledm ama yorumlarda final çok kötü olduğu için diğer bölümleri izlemek istemedim. Ama çok çok merak ediyorum doktor öğretmeni seviyor muymuş yoksa sevmemiş mi neden evlenme teklif etmiş sevmiyorsa ve neden öyle uzak davranıyormuş ve aldatmış mı gerçekten :( sırf bunun için izlemeyym 12 bölüm beni aydınlat lütfen:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuzucuğum ben onu izleyeli yıllar yıllar oldu :D hatırlamıyorum ki :D

      Sil
  14. Haha..biz de her iki durumda olmuyo..kimse kimseyi umursamiyor heralde.aile kurumumuz tehlikede:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel herkes kendi halinde takılıyor demek ki :)

      Sil
  15. Ilginctir bizde de annem hep yemek yemeyisimizden sikayetci.ama en sonunda kadin mecbur kalanlari yer.her zaman ayni senaryo:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anneler dert yesin yarımşardan dört yesin diye bir söz vardır :D aklıma o geldi.

      Sil
  16. Sizin yazılarınızı okurken kendimi buluyordum zaten bu yazınızda da ailemi buldum. Aynı şeyler bizim aile için de geçerli mesela üç gün önce yaptığım kekin birkaç dilimi kardeşimin yemesini bekliyor cânım kek beklemekten kurumuş dolapta sanırım atılacak :/ {babam bu konudan hariç ama bulduğunu kolay kolay affetmez :) gece kalan bir tabak yemeği dolaba koymuşsak evde olmayan bireye kaldırıp kaldırmamamız fark etmez sabah yemek ya yarısı yenmiş haldedir ve ya tabak-kaşık yıkanmış bir halde yerindedir }. Ha bir de bizde iki kız olunca iş yaparken birbirimizin üstüne atma huyumuz var. Her ikimiz de bekliyoruz belki diğeri kalkıp yapar diye &
    🙈🙊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok tatlıııı ^^ baban yani. Bak bir de yıkayıp koyuyormuş.
      iki kız olmak güzeldir diye düşünmeyim yani. Ben ablam yapsın diye işlerden kaytarırdım büyük ihtimal :D

      Sil
    2. :) Hamarattır babam sağolsun. Maalesef galip gelen ablam oluyor işler bana kalıyor :/ İki kız değil üç kız kardeş olmak güzel :) bir ablam daha var benim on yıldır evli olduğu için böyle sorunlarımız olmuyor. Ayrıca biriyle tartışıp darılınca büyük ablama sığınırım annem gibidir ❤

      Sil
  17. Yazdığım yorumu yanlış postun altına yazdım:(Utancımdan magmaya kadar indim kusuruma bakmayın:((Affola

    YanıtlaSil
  18. Bizim evde annem dediğiniz gibi yapar. Sevse de yemez çocuklarım yesin diye düşünür. Ama babam tam tersi. Önüne konan şeyi sonuna kadar yer. En basitinden bir paket çekirdeği bile tek başına bitirir. Bunu başka yemek isteyen var mı diye düşünmez. Biz üç kardeşiz. Bir erkek kardeşim ve bir ablam var. Genelde erkek kardeşim de babam gibidir. O yüzden biz ablamla yiyecekleri saklarız. O anda yiyemeyecek olduğum yiyecekleriyse dolaba kaldırıp ona yememesini tembihlerim. Aslında o anda yemediysem bir daha yüzüne bakmam ama işte insan nefsi. Sonunda tabiki yemem çöpe gider. Sonra da kardeşim bana söylenir. Bak ziyan oldu. Madem yemicektin niye bana vermedin der, der.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte sizde annenizden gördüğünüzü yaptığınız için babanın yaptığı kardeşinin yaptığı ağrına gidiyor, çoook iyi anlıyorum durumu.

      Sil
  19. Bizde eğer misafir işte dayılar yengeler amcalar geldiğinde önce erkeklere servis yapılır sonra kadınlara Kurban bayramında ise fedakar annelerimiz önce biz gençleri besler işte o arada da kaçak göçek yiyebildiklerini yerler.
    Ama bizim çekirdek aileye gelirsek babam ve annem bana bırakırlar bende afiyetle yerim ama payıma düşen yeterli geldiyse annemlere bırakırım kalanını. Ama geçen şey olmuştu babam külah dondurma getirdi yalnız birisi kakaoluydu diğer sadeyi annemle kapışmıştık :D Galip annem oldu :DD

    D.S.K.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun. Arada olur öyle şeyler çünkü kimse kimsenin nasibini yiyemez. ^^

      Sil
  20. Ben bizim aileyi çok garip bulurum.her aile böyle mi diye düşünürüm. Mesela babamla kiz kardesim uzun uzun osmanlı padişahlarını falan tartışır yok abdülhamit iyiydi yok kötüydü diye :) hatta bazen tartışma alevlenir sonra da gülüp geçilir:) ayrıca babam yemegi cok hızlı yer onun yanında ben bile hızlanıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir gariplik o öyle :) İlmi tartışmalar ^^

      Sil
  21. Bizim ailede kalabalık öyle ki beğendiğin yiyeceği yedin yedin daha da göremezsin. Yemeği de çok yeriz abur cuburu da çok yeriz misafirimiz de eksik olmaz.

    YanıtlaSil
  22. Bizim ailede kimin ne kadar yediğinin bir önemi olmaz çünkü bizim tıka basa doyacağımız yemek miktarının 3-4 katı yemek yapılır. Apartmanımız tamamen ailemizden oluşuyor halalarım, dayılarım hep birlikte bir apartmandayız. O kazanla pişen yemekleri de ben kat kat dağıtırım evin kızı olarak. Karadenizliyiz ve inanılmaz yüksek sesle konuşuruz. Binanın girişinde 1 dk durup dinlerseniz o anda kim ne yapıyor duyarsınız :) Bir de herkesin anahtarı kapıda takılıdır. Her kata istediğimiz gibi girer çıkarız. Bunun sıkıntısını üniversite zamanında çok çektim. Arkadaşımla çıktığım evde anahtarı belki 50 kez kapıda bıraktım, ev arkadaşım gelince fak ediyordu. Bi ara kapının karşısına not asmıştık anahtarı içeri al diye :) Çok şükür başıma bir şey gelmedi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karadenizlileri pek severim uzun yıllarda senin bahsettiğin gibi kocaman bir aile ile beraber olma fırsatım olmuştu. :)

      Sil
  23. Konuyu gorunce cekirdek ailemin haricinde dayimlarla olan sofra anilarim canlandi sanirim bir tek orada kalabalik softa gorurdum sanmaki tek cocugum 5 kardesten en kucugu benim ama hic bir arada yemek yedigimizi hatirlamam (ben kucukken yurt disina ciktiklari icin) simdi hepsinin boy boy cocuklari var istesekte sigamiyoruz artik... basa sararak aklima gelen animi paylasmak istiyorum dayimi cok severim 6 tane kizi bir tanede oglu vardir sonunda tutturdu yani:) ben onlarda kalmayi cok severdim kalabalik bir kiz grubu her yastan, sabahlari ortaya sucuklu yumurta yapilirdi ben ekmegi bolmeden sucuklar bitmis olurdu dayim bu durumu anlamis, kulagima egilerek yumurta tavasini gordugun an catalla sucuklari topla demisti canim benim isin kurali buymus diyerek afiyetle yemistim aile olmak guzel sey aile olabilmeyi basarabiliyorsan eger sevgilerle

    YanıtlaSil