Regl Olduğumuzu Saklamalı mıyız?

Maili ilk okuduğumda ki, ilk hali çok sertti, bunu böyle yayımlayamayız, dedim.

Ama konu şahaneydi, beraber ekledik, çıkardık, düzenledik, derken çok güzel bir yazı çıktı ortaya. Tartışmaya çok açık ve sizin ne düşüneceğinizi merak ettiğim bu konu hakkındaki görüşlerimi ben yorum kısmında sizinle sohbet ederken paylaşacağım.

Sözü ismini gizli tutan, benden "Bir Hacıfışfış" diye bahsedersin diyen sevgili yazarımıza bırakıyorum.

Şu an yazacaklarımı ismimi yayınlamak zorunda kalsa idim yazamazdım. Kimliksiz olduğu halde yazıya geçirmenin bir hayli zor olduğu bir konu çünkü.

Son 5-10 yıldır kadınlar üzerine kurgulanan, kimsenin oyun olduğunu anlamadığı bir  kaosa doğru sürüklendiğimizi iddia ediyorum. Ümit ederim ki okuyunca sizin üzerinizde de bir farkındalık oluşur.

Söylediğim gibi sosyal medyanın güçlenmesi ile kadınlara 5-10 yıldır regl olduğunu haykırması öğütleniyor. 

Utanmayın, sıkılmayın, regl olmak ayıp mı, gibi fikirler altında önümüze gelene; ben bugün regliyim ahbap, hey beybaba ben bugün regliyim, otobüste yanıma oturan arkadaş bak ben regliyim, diye pöykürmemiz tembih ediliyor.

Bize bunu öğütleyen zihniyet ile peynir reklam panosuna göğüsleri meydanda kadın fotoğrafları koyan zihniyetin  amaçları ortak, belli.

Blog sahibinin notu: Belki peynire anne sütü katıyorlardır, hani göğüs ile peynir bağlantısı oradan geliyorsa, demek ki! :)



Ben ve benim gibi düşünen birçok ama birçok kadının regl olduğunu ortalarda afiş ile ilan etme gereği duymaması bu halinden utandığı için değil elbette! Ben bu durumu grip iken gelen balgama benzetiyorum. Karşımdakine grip oldum, bu sıralar çok balgamım var, diyor muyum? 

Balgam vücudun attığı işe yaramayan bir salgı. 
Regl de rahmin attığı işe yaramayan dokular.

Balgamım olduğunu afişe etmemem ne kadar mantıklı ise regl olduğumu afişe etmemem de o kadar mantıklı.

Durum böyle iken kadınlara dayatılan bu, ortalarda regliyim diye şarkı söyleyerek dolaşın diktesi ile resmen kadınlar istismar edilmektedir.

Allah aşkına söyleyin, size soruyorum. Erkeklerin de kadınlar da olmayan, gusül icap eden hormonal durumunu herkese pöykürmesi üzerine bir reklam gördünüz mü? Bir köşe yazısı? Bir kitapta geçen alt metin, mesaj vesaire. 

Göremezsiniz.

Sonuç olarak erkeklerin başlarına gelen bu olay da ayıp ya da günah değil. Hastalık hiç değil, gayet sağlıklı bir durum, olmaması sağlıksız. E o zaman? 

Efendim, neymiş, özellikle muhafazakar kesim adetli olmayı suç sayıyor, zaten o halde namaz bile kılmıyorlar, kendilerini cezalı sayıyorlar. Bu muhafazakar, örümcek kafalı kesimin değer yargılarını yıkalım.

Efendim, haya ile cehalet birbirinden ayrılmalı. Saçını taramaya, yıkamaya imkanı olmadığı için, eğitimsiz alt düzeydeki insanların başlarına geçirdikleri örtü ile Allah'ın emri olan tesettürü taşımak adına başını kapatan başını kapatmasa bile İslami çerçeve içinde yaşayan insanları da birbirinden ayıralım. Eğer bu cahil kesim muhafazakar olarak adlandırılmazsa biz gerçek muhafazakarların adetli olmayı hastalık saymadığı, suç hiç saymadığı, Allah'ın kadınlara vücudun normal işleyişi dahilinde vermiş olduğu bir döngü olduğunu bildiği gerçeği ortaya çıkar.

Blog sahibinin notu: beni sayın arkadaşım, benim hele bazen inanılmaz sancım oluyor, bildiğiniz hasta oluyorum, yorgun oluyorum, pozitif ayrımcılık istiyorum. :) 

Çişini yapmaktan farksızdır! Nabrut bunu yayınlar mı, "Nabrut Sultan Yasalarına" aykırı olur mu bilmiyorum ama şansımı denemek istiyorum. Regl ile kaka yapmak arasında fark göremiyorum. Böyleyken neden tuvalet kağıdı reklamlarında kakan mı var bu kağıdı kullan, kakanla özgür yaşa, kakanı tüm ülkeye böğür diye dikte edilmiyor, bilmiyorum. 

Regl olmak ayıp, suç, günah değil, herkese söyleyelim, okey! E kaka yapmak günah mı? Neden kaka yaptığımızı ofisteki erkek arkadaşıma anlatmamız yönünde baskı görmüyoruz. "Ahmet vallahi bu sabah kakamı yapamadım, kabız olmuşum, çok gerginim üzerime gelme," diyebilmeliyiz!

İlk yazdığım gibi yayımlasaydın iyiydi Nabrut Sultan. Ama bununla da meramımızı anlattık, sanırım. Artık söz senin okuyucularında! 

Not: İlk yolladığım yazımda daha buralara neler neler yazmıştım ama Nabrut çok sert buldu ve benden biraz daha yumuşak yazmamı rica etti. Ben onun gibi hanımefendi değilim, sert bir mizacım var. Sürç-ü lisan ettiysem affola.

Bir Hacıfışfış...

Yorum Gönder

63 Yorumlar

  1. Yakın zamanda bu konuda bir tartışma yaşadığım için yorum yazmasam olmayacaktı:) Haykırmak zorunda değiliz, kabul. Ama saklamak için kırk takla atmak zorunda da değiliz. Örneğin Ramazan'da evde yemek yeme imkanı olmayan bir kadın (nasıl oluyor demeyin, oluyor, yaşadım) gidip oruçlu insanların önünde ulu orta olmayan bir restoranın köşesinde oturup yemeğini yiyebilir. O kadınla ilgili kötü niyetli yorumlar yapanların suizanları kendilerine aittir. Dinen bu durumu saklamak farz değil. Kadın sıkıntıya girecekse saklama mecburiyeti yok. "Regl olduğunuzu bağırın" diyenlere karşı çıktığım kadar örfü din haline getiren bazı kesimlerin bunu farzmış gibi dayatmasına da karşı çıkıyorum..
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel tevafuk olmuş :)
      Ben babama bile namaz kılmadığımı karnımın ağrıdığını söyleyebilecek, hatta çok sıkışırsam hijyenik ped siparişi verebilecek kadar serbest yetiştirilmiş biri olarak sana şu noktada katılmıyorum. Regli bir kadın oruç ramazan ayına hürmeten kimsenin görmediği bir restorant dahi olsa dışarı da yemek yememeli. Çünkü su-i zan kadar su-i zanna mahal vermek de günahtır.

      Sil
    2. Dilerim böyle bir şeye mecbur kalmazsın o zaman nabrutcum:)

      Sil
  2. Nabrutcum uzun zamandır seni takip ediyorum gerçekten paylaşımların çok hoş.
    Beğendiğin,güzel yazan blogger isimleri verebilir misin lütfen?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim mutlu ettin beni.
      Takip ettiğim bloggerların çoğu yazmayı bıraktı desem inanır mısın :(

      Sil
  3. Çok güzel değinmişsiniz elinize sağlık. Nabrutun etkileri var belli dilinden:) Ama bu aralar böyle bir farkındalığın olduğunu bilmek beni mutlu etti zira etrafımda çok fazla özgürlük diye bağrınıp ne yapacağını şaşıran insan mevcut:( teşekkürler yeniden böyle yazıların devamını bekliyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahah ben çok karıştım, doğru :) ben de devamını istiyorum ama
      Yollayın siz ben yayınlarım :)

      Sil
  4. Evet tamda parağraflarca yazı döşemelik bir konu ama kısa ve öz olsun millete böğürelecek bir şey değil ama utanılacak bir şey hiç değil.

    YanıtlaSil
  5. Vallahi bu konu hakkında bende ortalıkta ifşa edilmesine bir anlam veremiyordum. Bu yazıda da ifşa edilmesinin anlamsızlığı çok iyi anlatılmış. Yazan arkadaşa sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam da bu işte! Anlamsız. Utanılacak bir şey olduğundan değil anlamsız olduğundan :)

      Sil
  6. Bence şöyle ki muhafazakar kesimde regl olmanın suç ya da kirli olduğunun düşünüldüğü inancı bence yanlış. Ben ne kendi çevremde ne de başkalarından böyle bir şey duymadım. Bu muhafazakar olmayan kesimin önyargısı sadece ve onların kendilerini düzeltmeye ihtiyacı var. Regl olduğunu söylemek konusunda ise şöyle. Hiç bir sebep yokken hey ben reglim haberiniz olsun gibi saçma bir söylemi kabul etmek bana göre mümkün değil. Ama olur da durum o anki şartlar bunu söylemeni gerektirir o Zaman söylenmesinde bir sakınca yok bence. Reklamlara gelince kadınların sahip olmadıklarını düşündükleri ve kendilerinin sağlamak istedikleri özgürlük konusunu abartınca böyle saçma reklamlar ortaya çıkabiliyor. hoş değil bence de. ~~namira

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii kesinlikle söylenmesi gereken yerde saklanılmasına lüzum yok. Saklamak için utanmak gerekir. Ki o da işte baştan beri yazarın anlatmaya çalıştığı ile eş değer :)

      Sil
  7. "saçını taramaya, yıkamaya imkanı olmadığı için, eğitimsiz alt düzeydeki insanların başlarına geçirdikleri örtü ile"

    burası hariç güzel olmuş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha neler vardı da bu kadarını sansürleyebildim :)

      Sil
  8. Toplumda regli oldugunda kendisinden "kirliyim namaz kilamam" diye bahseden insanlar var ki bazilari yakinlarim. Evet olagan dongudur regli, katiliyorum ama toplumda kakadan bahsedilirken ayy igrencsinden ote bir sey olmaz iken regli oldugundan bahsettiginde insanlara terbiyesiz, ayip, gunah bir seyden bahsediyormussun gibi bir muamele oluyor. Bence insanalarin utanmayin diye dikte etmek istedigi anlayis bu. Yoksa tabi ki ozel hayatin ozelligi ve ulu orta dokulmeme istegi her insanin en dogal hakki 😄 Nabrutcugum hala marketten aldigi pedini siyah posetlerle saklayan, saticinin erkek oldugu kasalarda ped veya benzeri urunler almaktan utanan insanlar, insanlarimiz var. Cok uzun bir yorum oldu, dayanamadim okur okumaz telden yorum yaptim. Bir hata olduysa affola ! Saglicakla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de haklısın. olaya o taraftan bakınca da uç iki nokta çıkıyor. Mutedil olmak gerekiyor.
      Estağfurullah sen de çok güzel bir noktaya değinmişsin.

      Sil
  9. Merhabalar. Görüşünüze katıldığım çok noktalar var. Ama farkli bir açıdan baktığım şeyler de var...Günümüzde biz kadınlara regl olmaktan utanmayın düşüncesi "muhafazakar" ülkemizde aşilanmaya çalışılıyor. Bunu ben, sizin gibi "hacı ben reglyim bu gün he haberin olsun." Tarzı önüne gelene soylemekten ziyade açiklama yapılması gereken durumlarda "bu gun reglyim evet." Diye söylenmesi bakımından aşılandığını düşünüyorum.geçenlerde bir videoya denk geldim internetten, Özge özpirinçci Beyaz show da neden f16 ya binemedigini açiklıyordu. Regl oldugu icin kadınlar o donem binemiyormus. Yani bilimsel bir sekilde aciklamıstı. Yani aciklanmasi gereken durumlardan kastim boyle birsey olabilir. Ha ama bunu reklama dönüşturmeye calisan zihniyete ben de karsiyim hani yerindeyse b.kunu cikarmamak gerekir bazı seylerin... su an isyerinde oldugum icin kafamı toparlayip düzgün yazamamis olabilirim yanlislarım varsa affola :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok şahane bir noktaya daha değinilmiş. Doğru bu düşünceler gittikçe muhafazakarlaştığı iddia edilen canım ülkemde empoze edilmeye çalışıyor.
      Tabii ki gerekn durumlar da rahatça açıklanılmalı ki utanılacak sıkılacak bir şey değil. Ama anlamsızca bunu ifşa etmenin anlamı da yok. orta bir kesitte durmalı.

      Sil
  10. Cok guzel bir yazı olmuş elinize dilinize sağlık

    YanıtlaSil
  11. Kesinlikle katıldığım noktalar var. Katılmadığımda var. Katılmadığım daha az ama :) şöyle ki beni sinirlendiren durum sadece şu erkek çocukların özel bölgesini rahat bir biçimde sergilenmesi sorun olmazken regl olan biz kadınlara (yeni erişmiş küçük kızlara) bu hastalığı açık eden bir durumu ima etmemiz halinde (yanlışlıkla veya bilerek) kötüleyen ve aşağılayıcı bakışlarla bakılması. Sonuçta kim ne isterse ima edebilir. Ama bunu istemeyen, hoş bulmayan kişilere de bunu haykırın demek kimsenin haddine değil. Bence de kadınlar olarak bizim özel olan bu durumumuzun açık edilmesi, bangır bangır bağırılması beni de rahatsız etmiyor değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işte burada sorun erkeklere açıklamaları yönünde hiç bir baskı yokken kadınların öne itilmesi.

      Sil
  12. Okurken hem kafa salladım hak verdim hem de güldüm 😊 Ben ne aman o ayıp sakın kimseye belli etme kafasındaki insanları normal buluyorum ne de haydi bugün profiline regl olduğunu yazıp herkese ilan edeyim kafasındakileri. Sen tam aklımdan geçenleri hiç aklıma gelmeyecek oldukça eğlenceli cümlelerle anlatmışsın 😍👏👏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazar adına teşekkür ediyorum. :) İşte mutedil olmak konunun ana düşüncesiydi :)

      Sil
  13. Minik oglusum dedesinden duymuş biseyi hos veya ilginç bulunca "vay vay vay vay" diyor.konu basligindan sonuna kadar ki bütün kısımda ben de onun gibi vay vay vay vay dedim.muhteşem anlatmış anlatan böyle bir konuya değinmek her yiğidin harcı değildir diyerek tebriklerimi sunuyorum.daha yakın zamanda biriyle istişare yaparken bu mevzuda bahsetmistim.bilhassa bu tip reklamlarda özellikle çocuk kesim ön planda tutulup kızların da erkekler gibi spor yapmasına bu gibi durumlar engel değildir.kızlar da çok güçlüdür vs yaklaşımlar gösterilerek kadın erkek eşitliği ya da şöyle diyelim feminist bir kafa yapısını çocuklarımıza aşılamak istiyorlar.sonra da neymiş efendim büyüyünce erkegine saygının nasıl bişey olduğunu bilmeyen boşanmayı marifet sayan nesil yetisiyormus.adamlar afedersiniz kişisel ihtiyacla bile feministligi bu kadar on planda tutuyorsa eee ne yapsin sevgili genc kizlar...Rabbim bu tip tipsiz seytanlarin şerrinden korusun bizleri nesillerimizi.eline ya da şöyle deyim yüreğine sağlık yazar arkadaşım.ayrıca blog sahibine bi çift sözüm var senin bu ara notların yakında beni öldürecek gülmekten 😂umarim bol gulumsemeli günlerin olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazar adına çok teşekkür ediyorum öncelikle.
      Ahahah ben içine girmeden edemiyorum yazıların :)

      Sil
  14. Ben başlığa takıldım. "Regli oldum" ne demek ya;)Biz regl oldum deriz. Çok garip geldi böyle kullanmanız.İnternetten biraz araştırma yaptım kafama takılınca. Doğru kullanım "regl oldum" muş.Yazıya gelicek olursak kesinlikle yazara katılıyorum:)Biraz haya lütfen...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında kelimenin kökeni Fransızca'dan geliyor. Yazılışı Reglê. Telaffuz olarak da regli.
      Kelime zaten yabancı olduğu için tdk'da doğru kullanımı bulunamıyor çünkü kullanılmaması gerekiyor :)
      Yazar adına teşekkür ediyorum.
      sevgiler.

      Sil
  15. Okurken haykırdım resmen hatta düzeltilmemiş halini de okumayı da isterdim {bende pek hanımefendi kızlardan değilim ;)} regl olmak tabikide normal bir şey ama tabi manyak gibi ortalıklarda söylemeye gerek yok. Hatta ben bazen işi abartıp hemcinslerime bile söylemem, ne gerek var demi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahah düzeltilmemiş hali de çok eğlenceliydi şimdi yazarın hakkını yiyemem ama +18 olduğu için yayınlayamadım :DD

      Sil
  16. Selam ile..
    -Öncelikle bu konunun ulu orta konuşulmasının ya da reklamının yapılmasının yanlış olduğunu düşünüp üstüne böyle bir yazı ile durumun aksini ortaya koyarak yazarımız kendisi ile çelişmiş olmuyor mu?
    - İkinci olarak amaç edebimizi muhafaza ise konuya karşı yazılan bu tepki yazısı ne kadar edebi olmuş?
    - Yazar aslında haklı ama haklılığını ortaya koyarken takındığı tavır onu haksız kılabilir. Bu konuda dikkat etmeli zannımca.
    - Gel gelelim benim fikrime. Efendimiz (sav) "Haya imandandır" ve "Dinde haya olmaz" diyerek bakıldığında birbiri ile tamamen zıt görülen ama derine inildiğinde hayanın ölçüsünün ne olduğunu ortaya koyan iki hadis-i şerif ile bize ahlak eğitimi vermektedir. Haya imandandır, hele de haya en çok kadınlara yakışır buyuran Efendimiz, utanmıyorsan dilediğini yap diyerek de ahlak terazisinin denge ayarını yapmıştır. Utanmak, insanlık belirtisidir. İnsani olmasına karşı bir çok durum İslami çerçeve içerisinde gizlenmiş haya ve edep çizgileri ile süslenmiştir. En basitinden yazarın "kaka" dediği şeyin yapıldığı yere 100 numara, hela, tuvalet, lavabo, wc vs.. ondan fazla isim verilmesinin sebebi dahi bizim bu hayalı dinimizden gelmektedir. Regl dediğimiz şeyin de hakeza durumu aynıdır. Adet, Hayız, Ay başı, Baş taranması vs.. Hasılı kelam, Müslüman toplumlar ahlaki ilkeleri ile ayakta durmuşlar ve durmaktadırlar. Ne zaman bunu kaybederlerse o zaman kendilerini kaybederler. Biz ki bu ve benzeri durumların isimlerini söylerken bile utanıp başka kelimeler ile ima ederek yaşayan bir toplumun torunlarıyız, her şeyi böyle ulu orta açık seçik konuşmamalıyız elbette.
    Peki "dinde haya olmaz" ne demek o halde.. Asr-ı Saadette, Kadın sahabiler, Peygamberimize gelip adet durumlarını kanın rengine kadar ayrıntılı olarak sorarlardı, cinsi münasebetlerinden dahi bahseder ne yapmaları gerektiğini öğrenirlerdi. Efendimiz (sav) dini doğru öğrenip yaşamak adına utanıp soru sormamayı yanlış bulmuş, doğruyu öğrenmek için utanmamak gerektiğini bildirmiştir. Bize düşen bu dengeyi doğru ayarlamak. Ne tamamen üzerini örtüp yanlış yerlerden yanlış şeyler öğrenerek yaşamak, ne de ulu orta her şeyi konuşup haya çizgisini aşmak bize yakışmaz. Müslüman orta yol üzere yürümelidir. Televizyon ya da sosyal medya gibi iletişim araçlarının toplumların ahlakını yıkma ya da yeniden yapılandırma amacı ile sistemli olarak kullanıldığı da bilinmeli, ona göre hareket edilmelidir. Siz istemedikten sonra kimse sizi değiştiremez. Oluklar çift akar birinden nur birinden kir, sen bardağı istediğinden doldur ey fakir.. Selam ile..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk 3 maddeye yanıt vereyim yazar adına :) O edebe aykırı demiyor. O kabız olduğunu paylaşmak ne kadar anlamsız ise bunu paylaşmak da o kadar anlamsız diyor, anlamsız olduğuna da dikkat çekmek adına böyle kaka-balgam gibi örnekler veriyor. Kendi de cevap verir belki.
      Beni değiştiremez belki ama işte çocuklarımızı etkiliyor. Onları tvden sosyal medyadan ne kadar koruyabiliriz? Bunu yapabilen kaç anne baba var...

      Sil
  17. Ahlak ve edep dahili seyler ozgurluk adi altinda etrafa saçılıyor.Tam da budur.kapitalist düzen satmak için herturlu manevi düzeni çok kolay yıkmak ister

    YanıtlaSil
  18. Yani bazen herkesin çok abarttığını düşünüyorum. Tabi ki regl olamak utanılacak bir şey değil ama ilan edilecek bir şey de değil. Yani biraz edep gerek diye düşünüyorum. Yani ramazanda oruç tutmasam da babam olduğu için sahura kalkarım mesela yemek istemediğim de su içip çok yemişim iftarda diye geçiştirdiğim de oldu ki gece kalkmak helede sabah işe gittiğim için en sevmediğim şey. Ofiste aynı, namaz kılmadığım zamanlarda şöyle bir kalkar dolanırım. Çünkü herkes bilir sürekli namaza gittiğimi. Ama çok işim var unuttum ya da işte öğlen arası falana denk geldi bunu da abartmıyorum. Yani herkesin işi gücü yok benim bu gün namaza gidip gitmememi kontrol ettiğini sanmıyorum. Fark ettiyse 'aa bu kız regl galiba 'diyosa da yapacak bir şey yok. Bu durumu bazen abarttığını düşünüyorum insanların.Bariz belliyken evette, yani çok belli olmayacak durumlarda abartmaya gerek yok. Demem o ki regliyim diye bağırıp gezmeye de regli olmadığını ispatlamak için ayrıca bir çabaya da gerek yok bence.

    rukiye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son cümlen olayı özetler nitelikte olmuş. ama sahura kalkma ya, kıyamam ^^

      Sil
    2. Ben açıkçası böyle durumların kadınları ozgurleştirmekten cok metalaştırdığını düşünüyorum. Yani kimse özel hayatının böyle ilanını istemez. Yeni regl olmaya başlamış bir kiz çocuğunun ailesinin yanında böyle bir reklama denk geldiğini düşünün. Ya da yaşları daha küçük olduğu için okuldaki erkek arkadaşları böyle seylerle alay ediyorlar. O genç kızın en son bilmesini istediği kişiler gelip bunun gırgırını yapıyor. Böyle reklamlar olmadan da o kiz gidip marketten gerektiğinde alabiliyordu istediğini. Yani bu olan kadını ozgurlestirmez bazı şeyler de gizli ve özel kalmalıdır diye düşünüyorum.

      Sil
    3. Bu konudaki fikrimden ziyade yorum yapan arkadaşın yorumunu çelişkili buldum ve kendisine sormak istiyorum acaba en son cümlesinde "demem o ki regliyim diye bağırıp gezmeye de regl olmadığını ispatlamak için ayrı bir çabaya da gerek yok " derken ondan biraz önce söylediği gibi ramazanda regl olmasına rağmen sahura kalması veya namaz kilamamasina rağmen namaza gidiyormuş gibi yapması bir çaba değil mi? :)

      Sil
  19. Bende hep "Adet olmak utanılacak bir sey ayıp" vs. Kisvesi altında yetistim.
    Evet zaman geçtikçe aslında utanılacak bir sey olmadığını gördüm üstte yazilanlarla aynı şeyi söyleyeceğim bende evet utanılacak bir sey degil ama durduk yere herkese yaymaya da gerek yok. Velhasili kadın olmak cok zor ya daha doğrusu işimizi zorlaştırıyorlar :D
    Birde Kaka demeyelim lütfen öğrendiğim kadarıyla sahabi bir efendimizin adidir. Yanlış hatirlamiyorsam yahudilerle girdiği hicbir savaşı kaybetmemiş ve yahudilerde çocuklarına falan dışkılarına kaka dedirtmisler
    D.S.K.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kadın olarak hangi ülkede yaşarsan yaşa zor ...
      Aaa bak bunu duymamıştım. 0.o

      Sil
  20. Şuan ağlıyorum ama gülmekten bence konu çok iyi ifade edilmiş tebrik ederim :)

    YanıtlaSil
  21. Regl olduğunu ortalıkta haykıran var mı bilmiyorum ama günlük hayat akışında bazen söylemek zorunda kalabiliyorsunuz örneğin sancınız çok fazla ve iş yerine gidemediniz bu durumda kadın amiriniz neyin var deyince mecbur paylaşıyorsunuz. Ya da kadınlar eşleriyle bu bilgiyi paylaşmak zorunda kalabiliyorlar bazı durumlarda bu pöykürmek olmuyor bence. Durup dururken hey dostum en regliyim diyen duymadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz paylaşmayalım demedik zaten. Hele ki eşinle neden paylaşmayacaksınız ki? Ben babama rahatlıkla söyleyebilen biri olarak paylaşılmamasından yana değilim. Empoze edilmeye çalışılanın absürtlüğünden bahsediyoruz.

      Sil
  22. Güzel bir konuya deginmissiniz.Doğal diye aklına eseni yapmaya başladı millet.Geçende koltuk altını kameraya yapıştırıp ağda yapmaya çalışan bir kız gördüm bir sosyal medya hesabinda.Tamam normal hepimizin yaptığı birşey, hepimiz regl oluyoruz da işin HAYA boyutunuda unutmamak lazım.Doğal olan başka şeylerde var ortalıkta yapilmayan ki çokta dillendirmek istemiyorum...neyse sonumuzu hayr olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen! Çok iğrenç ya! Görmedim umarım görmem de. Kafayı sıyırdı millet. Yakında tuvaletten vloglar gelirse şaşırmayacağım

      Sil
  23. Vay be super yazi olmus. Daha da guzeli tum yorumlarda arkadaslarin kibarca yazmis olmasi. Genelde bu tur blog yazilarinin altinda fena kavgalar cikar ( benim de katilmisligim olmustur) bu durum beni mutlu etti. Belki de blogun seviyeli bir okuyucu kitlesi oldugundandir. Biraz burada takilabilrim sanirim.

    Diger mesele… edep onemli bir sey zannimca. Adet veya regl olmak bir kizin suçu ayibi degil ama dile gelmesi gerekir mi? Gercekten mutedil olunmali ya. Mesela ben kiz imamhatip lisesinde okuorum. Kuran i kerim derslerimize genelde erkek hocalar giriyor. O gun kuran okuyamayacak arkadaslar, kirk takla atiyorlar halbuki okuyamiyorum hocam dersin ve biter, edebinle…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyucularım adına güzel tespitin için teşekkür ediyorum. Bizde pek polemik olmaz, hamdolsun.
      İşte tam da bundan bahsediyoruz, hocam ben regliyim demeye de gerek yok, kaçınmaya ezilip büzülmeye de gerek yok. Net olarak okuyamıyorum dediğinde bunu anlamayacak biri olamaz.

      Sil
  24. Sokaklarda "ben reglim, hobaa kanamam var" şeklinde bir şeyler olmuyor aslında. Reklamların topu örflerimizi ve adetlerimizi bozma amacıyla yapılmış beyin yıkayıcı şeyler olduğundan reklamlar hakkında söylemlerin hepsine katılıyorum. Fakat regl olmanın saklanıcak bir şey olduğuna da inanmıyorum. Çünkü kadın regl olunca kendisi olmuyor genelde. Misal ben regl öncesi inanılmaz sinirli oluyorum. Ya da çok duygusal. Kardeşim "yine bişeler olacak belli" diyor. Zaten yeni nesil konulara yeterince hakim. Yaşlılar ise bu konuda oldukça uzak sanki karıları yokmuş gibi. Bir keresinde büyükbabam cuma vakti bana zorla Kuran okutmak istemişti. Ben de nedense regl iken dokunmaktan hoşlanmıyorum Kuran'a. Yani abdesti seviyorum. Neyse, zorla oku oku dediğinde "okuyamam" dedim, yine inatla söledi, yine okuyamam dedim, üçüncü de artık dayanamadım reglim okuyamam dedim. O da regl ne ki dedi :)) hastayım yani, kanamam var diye ekledim.
    Erkeklerin bu konuda anlayışlı olması gerekiyor. Bazılarının çok acılı geçiyor ki arkadaşım her ay mutlaka acile uğrardı. Ya da namaz kılma, camiye girme, oruca kalkma gibi durumlarda kalan kadın, neden saklamak zorunda kalsın ki? ya da çeşit çeşit taklalar atsın. Ha kırk kat yabancısına da bas bas bağırmasın ama bu erkekler de anlasınlar artık kadınların özel durumu olduğunu :)) Evet bizler özeliz çünkü :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen durum değindiğin gibi. Gerek halinde gerekli kişiye söylenmeli elbette. Ama reklamlar konusundaki tespitin de çok doğru.

      Sil
  25. Ben böyle şeylerin kadınları daha ozgurlestirecegini düşünmüyorum. Yeni regl olmaya başlamış bir genç kiz ailesinin yanında böyle bir reklam görmek istemeyecektir. Yaşları küçük olduğu için okulda erkek arkadaşları bazen böyle seyler le alay edebiliyor mesela. Bu reklam o kızın çok mu işine yarıyor yani şimdi bu durumda. Aksine o yaşlarda okulda erkek arkadaşlarının bilmesini istemez bu en temel hakkı bence. Bazı şeyler de gizli kalmalıdır diye düşünüyorum. Erkeklerin de kadınların da yaşadığı bazı durumlar var ama bunu afişe etmenin tek anlamı olabilir insanların haya perdesini yırtmak. Insan olmanın gerektirdiği bazı durumlar vardır ama inana olmanın anlamı olan durumlarla bilinmek ister insan. Kimse tuvalet, uyku gibi ihtiyaçlarını böyle afişe etmiyor yazarın dediği gibi. E o zaman bu durum niye bu kadar ayak altına düştü ben de anlamakta zorlanıyorum

    YanıtlaSil
  26. Ben regl olduğumu erkek arkadaşlarıma söylüyorum. Ama "hey selam ben Uykusuz ve bugün reglim" şeklinde değil tabi. O gün huysuz oluyorum. Arkadaşlarım kendileri anlıyorlar zaten. Ufak tefek şeylere gereksiz sinirlenince "üzgünüm bugün reglim" diyorum. Anlayışla karşılıyorlar. Kabız olsam direk kabız oldum da derim. Bu dediklerim sadece yakın çevremle konuşmalarım için geçerli ama sonuçta herkese oluyor. Ben gidip haykırmamız gerektiğini de düşünmüyorum ama söylesek ne olur yani?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylemeyelim demiyoruz ama bu durumun reklamlarla ayaklar altına düşmesinden de rahatsızız.

      Sil
  27. çok güzel bir yazı olmuş. zevkle okudum. ben de yazarımıza katılıyorum. ortalıkta bas bas bağırıp ayan beyan anlatacak kadar gerekli bir durum değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyoruz. ^^
      Aynen kısa ve öz olarak ana fikir bu :)

      Sil
  28. Ya ben yaş olarak senden buyugum ttabi biz gerek örfi gerek dını olarak boyle yetiştirildik Regl demiyorum Adet oldugunda bunu mumkun mertebe ifşa etmezsın . Ben hatırlıyorum (ozaman sen daha dunyada degıldin🙂) ilk orkid reklamı tv de gordugumde babama bu ne reklamı dıye sordugumu hatırlıyorum ki babAm beni geçiştirmiş saga sola bakıp cevap vermemişti . Evet genç kızken markette kasıyer bile sıyah poşete koyardı.sen rahatsız olma dıye Yukarıdakı yorumları okudum Semavı saltanat arkadaşın dedıgıne katılıyorum. Bence özgürlük adı altında kızlarımızı edepten yoksun hale getırmeye çalışıyorlar ki bu çolk ayrı uzerınde farklı konuşulması gereken bır mesele :/ hem gerekmedıkçe neden benim vucuduma ozel bır seyı sanki çok guzelmiş gıbı soyleyeyımki hiç anlamıyorum agrılı sancılı sinirli kendımın bile kendime tahammül edemedıgım bır durum . Yeni nesil daha rahat olabilir ama barı iftar sofrasında herkesın ortasında ben zaten oruç degılım dıye soylemesınler😒

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa o bahsettiğin şey (sofrada) çok ayıp ve edep dışı. Çok sinirlendim :/

      Sil
  29. Sonunda birisi bu konuya değinmiş. Cok da iyi yapmış çok da iyi yazmış eline sağlık :)
    Yorumların geneli katıldığım noktalar var ama katılmadığım noktalar da var diyerek başlamış. Hadi ben de öyle başlayayım :) Ben de tıpkı senin gibi ailemden bu durumu saklamadan büyüdüm. Sıkıştığımda babamdan veya abimden hijyenik ped almasını istedim. Ramazanda oruç tutamadığımda tutuyormuş gibi de yapmadım. Tatile gittiğimizde denize giremeyeceğim için mutsuzken abim gelip "üzülme daha burdayız" veya "ben de hiç denize girmek istemiyorum. Hep beraber olmayınca tadı çıkmıyor" diyebiliyor. 4kişilik çekirdek ailemiz gerektiğinde durumun gayet farkındadır. Yani sakalamak için sebebim olmadığı düşüncesindeyim.
    Öncelile hepimiz bu durumun utanılacak sıkınılacak bir durum olmadığı yönünde hemfikiriz ve gerektiğinde söylenebilir bir durum oluşu da ortak düşüncemiz. Saklamaya çalışmak gerçekten gereksiz. Neden okulda regl olduğumu anlayınca lavaboya giderken hijyenik pedimi kıyın kıyın sakalamak için sıkıntıya gireyim ki? Evet her önüne gelenle havadan sudan bahseder gibi "yaa ben de bugün regl oldum biliyor musun?" demek gereksiz ama lavaboya giderken de yanındakilerden ped saklamak da aynı derecede gereksiz bence. Ancak arkadaşlarımdan birkaçıyla bu konuyu konuştuğumuz zaman kızın arkadaşlarından çoğuyla -erkek olsun kız olsun- yok şöyle oluyor şöyle ağrım oluyor böyle sıkıntıdayım diye muhabbet ettiklerini ve erkek arkadaşlarıyla aa bak x'de reglmiş bugün diye konuştuklarını öğrendim. Bu da bence arkadaşlık ne kadar yakın olursa olsun seviyesizlik boyutundadır. Yargılamam bu tür bir muhabbeti ama benim yapacağım bir konuşma değil. Neden bu konuyu konuşayım ki erkek arkadaşlarımla. Ha bilirler saklamak için çalışmam ama bunu tam bir sohbet konusu yapmak fazla seviyesiz zannımca.
    Reklamlar konusunda da engin fikrimi okumazsanız ölürsünüz gibi uzattıkça uzatayım yorumumu :D
    Toplumda kadınlar üzerinde büyük bir baskı olduğu kanısındayım. Memleketimde dahi bayramlarda hergün köy odasında erkekler için yemek verilirken kadınları es geçiyorlar ve hatta bu duruma çok alışmış olan kadınlar bayramda yemek zamanlarında odanın kapısında durmaktan dahi tedirgin oluyor. Bu durum bu baskının ve ayrımcılığın sadece bir örneği. Böyle bir toplumda kadınların regl dönemlerinde onların iyice ayıplı görülmesi de şaşılacak birşey değil. Bu reklamlar da bence kadınların, genç kızların, ilk döngülerini yaşayan genç kızların bu durumu ayıplı görmemesini destekliyor. Sadece bu günlerde değil her zaman güçlü olduğunu anlatmaya çalışıyor. Bazı yorumlarda gördüğüm kadarıyla genç kızların aileleri yanıda bu reklamlardan huzursuz olduğu veya okulda erkek arkadaşları tarafından alay konusu olduğu düşünülüyor. Ben işte burada ayrılıyorum genel görüşten. Reklamlar bunun utanılacak alay edilecek durum olmadığını öğretmeye çalışırken neden öyleymiş gibi algılanıp ailelerinin yanında veya arkadaşlarının yanında huzursuz oluyorlar ki?
    Düşüncelerimin özeti de şöyle ki saklamam ama sohbet konusu da yapmam. Yapanı yargılamak veya saklamak isteyeni yargılamak da benim haddime değil. Herkesin düşüncesine saygım sonsuz.
    Benim düşüncelerim bunlar sevgili Nabrut. Çok uzun oldu yorumum kusura bakma lütfen. Yanlış birşey yazdıysam lütfen kusura bakmayın. Kendinize iyi bakın -^_^-

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa o nasıl bir şey ya! Kadınların yemek yemeye ihtiyacı yok mu yani :/
      Hayır yanlış yazmak ne demek. fikirlerini çok güzel anlatmışsın. Bunu gereksiz bir cesaret gösterisi gibi erkeklere anlatmanın -gereken durumlar hariç- bir anlamı yok dediğin gibi.
      Senin bakış açından konuya baktığımda seni de haklı görüyorum.
      Çok teşekkür ederim bu güzel yorum için. ^^

      Sil
  30. Biz de ihl'de kuranı kerim dersinden önce okumayacak olanları liste yapar hocanın masasına koyardık. Müsait olduğu halde çalışmamış ve okumak istemeyen bazı uyanıklar da listeye adını yazardı bazen :) hoca bigün listeye zırt pırt adını yazan bi kıza şöyle demişti evladım seninki hayız değil özür, bi doktora git ��

    YanıtlaSil