Tesettürlü Kadınlar Hakkında Merak Edilenler

Empati ve sempati arasındaki farklar üzerine bir söyleşiye katılmıştım. Sempati noktasında çok başarılıyken empati konusunda da bir o kadar zayıf olduğumu öğrenmiş bu noktada kendimi geliştirmeye karar vermiştim.

Sonraki süreçte anladım ki insanoğlu ne kadar uğraşırsa uğraşsın empati noktasında epeyce zayıf kalıyor. Kendi duygularına yeterince hükmedemezken karşındaki insanın duygularını içselleştirmek, onu anlamak bu anne baban kadar yakın birisi de olsa çok zor.

Halk olarak empati yapamadığımız en büyük sorunlardan birisi de tesettür.

Yazın;

Çok terlemiyor musun?

Kışın;

Şemsiyeye ne gerek var, başın kapalı zaten.

Neden saçını boyuyorsun? Ve daha nice absürt soru.


Geçenlerde yine drugstoredan boya aldım, kasaya gittiğimde kasiyer kızcağız;
 Zaten kapalısınız, hani saçınızı kimse görmüyor, neden boyuyorsunuz, dedi.

Soru beni şaşırttı mı? Hayır! Yıllardır bu ve benzeri sorularla sıkça karşılaşıyorum, karşılaşıyoruz.

Cevaben:

Ayıptır söylemesi içimde dantelli bir iç çamaşırı da var. Sizin renkli, dantelli çamaşırlarınız yok mu? Kimse görmediği halde gündelik yaşamda neden böyle tercihler yapıyorsunuz?

Demek istediğimi anladı tabii. Epey büyük bir aydınlanma yaşadı. Sonrasında kendisinin de tesettüre girmek istediği ama kurumsal firmalar tesettürlü çalışan kabul etmediği ve çalışmaya mecbur olduğu için şimdilik bu isteğini gerçekleştiremediği gibi mevzuların geçtiği kısa güzel bir sohbet yaptık.

Yazın terleyip terlemediğimi soranlara Kıbrıs’taki sıcak ile Ankara’yı karşılaştırıyorum. Kıbrıs, Antalya gibi kentlere gittiklerinde oradaki insanların bu sıcağa nasıl dayandığını sorguladıklarını ama vücudun bulunduğu şartlara uyum sağladığını anlatıyorum. Vücudumuz aynen böyle giydiğimiz elbiselere uyum sağlıyor, diyorum. Sahil kenti benzetmesi insanları ikna ediyor.

Şemsiye konusunda ise başımdaki ipek eşarba 120 TL verdiğimi söylüyorum. Bu sözüm üzerine şemsiyeyi bırakın kendilerini siper edecek olanlar gördüm. :D

O başındaki iğneleri yutmuyor musun, batmıyor mu diyenlere;

Terziler bizden çok iğne ile uğraştıkları halde bir problem yok halen hayattalar,

Neden çok fazla siyah giyiyorsun;

Eğer anlayacak biriyse fıkhi bir tercih,

Anlamayacaksa; gotik seviyorum ben, diyorum.

Evime geldiklerinde –başım açık olduğu için- açıkken daha güzelmişsin diyenlere;

Bunun için örtündüğümü söylüyorum.

Evde de mi başın kapalı geziyorsun, kim kapattı seni, ailen mi zorladı, saçların örtünün altında yıpranmıyor mu, kendini neden kısıtlıyorsun, düğünde de mi açmayacaksın başını, eşarptan beni duyabiliyor musun, gibi sıklıkla duyduğumuz anlamsız sorular silsilesi uzatılabilir.


Ben uzatmayım siz başınızdan geçen şeyleri anlatın.
İster soran taraf olarak, ister soruya muhatap olan taraf olarak. ^^

Yorum Gönder

53 Yorumlar

  1. 27 yıllık açık hayatımdan sonra geçtiğimiz yaz kapandım. Ve sizin karşılaştığınız bir çok soruyla bu konularda çok yeni olmama rağmen karşılaştım. en komiğide açık olan arkadaşlarım açıkken daha güzel olduğumu kapalı olan arkadaşlarımda kapandıktan sonra daha güzel olduğumu söylüyor gülermisin ağlarmısın :D

    YanıtlaSil
  2. ''Gotik seviyorum'' ❤️️❤️️❤️️ ben de kullanırım bunu artık denk gelirse :)

    YanıtlaSil
  3. Bunların hiçbirini sormadım kimseye bir tanesi hariç; saçını neden boyuyorsun? Bu benim için mantıklı bir soru. Neden diyeceksin. Ben henüz tesettürlü olmadığım halde (inşallah birgün nasip olur) saçımı hiç boyatmadım ya da boyamadım çünkü Allah zaten özenerek yaratmış insanları, beni. İnsanlara baktığımda kimsenin saç rengi,göz rengi,ten rengi hatta ve hatta parmak izi dahi birbirinin benzeri bile değil. Allah ne kadar kusursuz yaratmış herkesi.Saçlarımı boyatırsam sanki onun bana vermiş olduğunu begenmiyormuşum gibi hissediyorum kendimi, sürekli saç rengini değiştiren kadınları da hiçbir zaman anlayamadım açık ya da tesettürlü farketmez. Aynı şekilde estetik ameliyatları da tasvip etmiyorum eğer çok önemli bir sağlık problemi yoksa. Diyeceğim o ki Özümü bozacak uzun süreli degisimlerden kaçınmaya çalışıyorum kendimce ve bunun açık ya da tesettürlü olmakla benim için bir ilgisi yok. ☺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. senin bakış açın farklı tabii. Bu bahsettiğimiz konu ile alakadar değil. Doğru da söylüyorsun yapabilene helal olsun derim. ^^

      Sil
  4. Ben tesettürlü değilim, hatta uzağımda. Ama İstanbul Fatih'te büyüdüğüm için bir sürü tesettürlü arkadaşım oldu. "Eşarptan beni duyabiliyor musun" İşte buna çok güldüm. Diğerlerini arkadaşlarımdan sebep duymuş olsam da bunu ilk kez duydum. Bu tarz soruları duyduğum zaman ben arkadaşlarımın yerine atlayıp dalga geçen cevaplar veriyorum. Sabrınıza hayranım doğrusu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizi müdafaya geçip ortamı yumuşatman şahane. Hay Allah razı olsun.

      Sil
  5. Bunun gibi sorularla bende cok karşılaşıyorum, fakat ben yurt dışında islami olmayan bir ülkede yaşıyorum. Türkiyede de böyle sorunların yaşanması beni cok üzüyor açıkçası.

    YanıtlaSil
  6. Ya Nabrut,yazıda hiçbir yere takılmadım da,siyah renge takıldım.Tam ilmihalde ,siyah renk mekruha yakın bir yerde konumlandırılmış sanki.Ben mi yanlış anlamışım ki,yıllardır öyle bilirim.Siyah renk Yahudiker'in matem rengi olduğu için hoş karşılanmaz fibi anlamışım yıllar önce okumuştum hem de.Bu arada evlilik maceralarını falan şöyle göz ucuyla okudum.Hadi hayırlısı diyelim ama zor kadınsın zoor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siyah giyinmek de bir mekruhluk olduğuna dair hiç bir şey duymadım. Saçı siyaha boyamakla karıştırıyor olabilir misin acaba?
      Belki matem vaktinde siyah giyinmek -hani şu ünlülerin cenazeye simsiyah gitmesi gibi- yahudilere benzemek kabilinden olacağı için hoş görülmemiş olabilir.
      Bununla beraber dinimizde kadına siyah giyinme zaruriyeti de yoktur. Mühim olan dikkat çekmeyen şeyler giymektir.
      Son kısma gelirsek duanızı alırım. :)

      Sil
    2. http://e-dergi.atauni.edu.tr/atauniilah/article/viewFile/5000039940/5000038824 peygamberin hadislerinde renklerin dili-Atatürk üniversitesi yayını,bir okusana.Bu konuda da pek çok kafa karışıklığı var tabi,tercüme ve yoruma dayalı.Ama dediğin gibi benim hatırladığım saçı boyamakla alakalıymış fakat bir şey daha öğrendim kadına mekruh değilmiş siyaha boyalı saç.Bu arada erkeklerin tamamen siyah giyinmesi de üç hal dışında mekruhmuş.Peygamberimizin (SAV ) tavsiye ettiği renk ise beyazmış.Ayol bir konu yazdın bir sürü şey okuyup öğrendim.Ama kafam da karıştı,herkes farklı farklı yorumlamış.Neyse onu geçelim de,ay hadi inşallah hayırlısıyla yuva kursrsın Nabrut,Allah gönlüne göre,hayırlı birini nasib etsin.

      Sil
  7. İyi günler,geçen yıllarda bir avukat beyle karşılaştığımda bana İmam Hatip'te mi okuduğumu sordu, ben de cevaben ''hayır, hukuk okuyorum'' dedim.Ailen zorla mı kapattı seni, köyde mi yaşıyorsunuz?, deyince annemin 3 üniversite bitiren biri olduğunu söyledim.Ben böylelerini işe almıyorum,senin yerinde olsam o başındakini çıkarır atardım,ne güzel kızsın ,dedi.Bunları duyduktan sonra tüm günü yatakta geçirdim üzüntüden.Üzüntüm bana yönelttiği saygısızca davranışa değil, dünyada böyle insanlardan birine ilk defa şahit olmamdandı.Okumuş,çeşitli insan topluluklarında yer almış birinin bile bu denli acımasız olabildiğini düşünmek hala tüylerimi ürpertiyor.Bırakın empatiyi başımı kapatmakla beynimi de kapattığımı düşünen birinden bahsediyoruz.Ne zaman bu kadar katıksız kin ve acımasızlıkla dolduk?Ne zaman sürekli bir şeyleri kırarak,dökerek karşımızdakine dayatır olduk, diye hala düşünür dururum..Yazınızı okuyunca anlatmadan geçemedim,keşke sadece meraktan soran kesimin sorularıyla muhatap olsak hayatımızda..Mutlu kalın efendim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu şu anda olanlar.
      Biz başımızdaki örtünün çekip alınmaya çalıştığı, otobüslerde eşarbımızın çekiştirildiği, okula başörtülü giremediğimiz yıllardan geliyoruz.
      O kısma girersem hepimiz ağlarız, neler neler yazarım.
      Ama artık önümüze bakmak istiyorum bunlardan bahsetmekten yoruldum. :(

      Sil
    2. Söylediklerinize katılıyorum ve şunu eklemek istiyorum müsaadenizle;

      ''Köyde mi yaşıyorsunuz? Anaannemin 3 üniversite bitiren biri olduğunu söyledim''
      Bu cümleleri kurmak zorunda bırakılmak beni daha da üzüyor, illa okumuş olmak ya da okumuş olduğunu karşı tarafa bi şekilde ıspatlamak zorunda hissetmek ve belki en en en kötüsü de bu gibi kişilerin bunla ikna olması... Hıı okumuşsa tamam.. Ne acı..

      ''Okumuş,çeşitli insan topluluklarında yer almış birinin bile bu denli acımasız olabildiğini''
      Ben tüm kalbimle inanıyorum; köyde yetişmiş biri, okumuş birinden daha iyi empati kuracaktır.

      Okumayı çok başka yerlere çekmişiz, maalesef..

      Uzun Hikaye, cümlelerinizden alıntı yaptım kusura bakmayın, sadece beni derinden üzen bir durumdur bu, o sebepten.

      Saygılar..

      Sil
  8. Yıne çok güzel bır mevzuya deginmişsin nabrutcum . En çok esarptan duyabiliyormusun sorusuna şaşırdım bu nasıl bır saçmalık başında şapka olan duymuyormu??bunu soran insanın bombooş kafalı bır insan oldugunu düşünüyorum :/ Çok küçük kapandıgım için ve artık orta yaş sınıfında oldugum için senin gibi gençlerin yasadıgı bu sorunları artık yaşamıyorum.Ama zaten biz nesil olarak 97 senesınden sonra oyle seyler yaşadıkki artık bunlar yanında hiç kalır. Ve verdığin cevap müthiş olmuş .Ben parduse gıydıgım için ve genelde uzerıme yapışmayan modeller tercıh ettıgım için en cok aaa sen zayıfmışsın gıbı tepkiler alıyorum 🙂 uzun yazdım yıne hayırlı geceler olsun 🌹

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de o otobüslerde eşarbımızın çekiştirildiği zamanlardan gelen biri olarak neden bahsettiğini biliyorum. Bunlar artık çerezlik haklısın :(

      Sil
  9. Çok güzel yazı olmuş gerçekten. Bana böyle tuhaf sorular gelmedi daha önce. Bakalım bundan sonra belki sorarlar. Cevabım hazır; ben gotik seviyorum :) :)

    YanıtlaSil
  10. offfffffffffffffffffffffff ki ne oofffffffffffffffffffffffffffffff...
    benim duyduğum en saçma kelime ki hala inanmak istemiyorum :) ben nasıl olsa açığım istediğim gibi yaşayabilirim Allah bir şey demez ama bu başını kapatanlar çok rahat yaşıyor nasıl müzik dinliyorsun. sen kapalısın şebnem ferah ı nasıl olur da dinlersin :)) şebnem i çok severim de :) dayanamayıp Rabbim o örtünün ayetini sadece kişiye göre indirmedi hepimize söyledi açıksın diye günah olmayacak mı sanıyorsun dedim aynı şekilde sual göreceğiz ayrıca müzik dinlenmediği kanaatine nereden vardın da bilmeden konuşuyorsun dedim.. kendi evimde erkekler yokken istediğim gibi de yaşarım dış hayatıma dikkat ediyorum evde kapanınca ev hayatında da mı hapis mi yaşıyoruz.
    bir de şu var dinim gereği erkek veya uygun görmediğim kişilerle sohbet etmemeye çalışıp dururken çevrenin ve bazı kızların ne kadar *vahşisin* demesi var . var da var yani cahilliğin sonu yok izahı da ... cheese in the trap daki yoo jung gibi tuhaf bulunmamız da ayrı bir konu olur :)) not. ben diziyi çok sevdim gerçek hayatı çok iyi yansıttığı için çok etkilendiğim bir dizidir.. sonu da iyidi bence gerçek hayatta da işler ağır işliyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru söylüyorsun üzerine diyecek sözüm yok

      Sil
  11. Sevgili Nabrutcum...Epeydir iyi kötü bir gelişim süreci yaşıyorum sen de biliyorsun biraz olsun. Tesettür benim zayıf noktalarımdan bir tanesi. Zamanında sizin yaşadığınız bu kötü süreçlerde en az sizin kadar üzüntü duyuyorum. Tesettürlü hanımlara inanılmaz saygı duyuyorum. İnan bana şu yazılanları okuyunca başkaları adına nasıl utanılırmış onu da tekrar anladım. Başörtüsü yasağı benim ilk gençlik zamanlarıma denk geldi. O zaman ki günlerde tıpkı şimdi olduğu gibi hep ister başı açık, ister tesettürlü olsun her türlü haksızlığın karşısında oldum. Yeri geldi başörtüsü yasağını protesto eden başörtülü arkadaşlarımın arasında, başı açık tek kişi olduğum zamanlar da oldu. :) Kısaca anlatmak istediğim yaşadıklarınızdan dolayı sizlerden şahsım adına özür dilerim. Şuna inanıyorum ki, sayende dinimize daha çabuk ısındım. Senin bakış açın sayesinde daha bilinçli bir müslüman olmaya gayret ettim. Ama bir türlü nefsimi yenip, alnımın akıyla bu işin içinden çıkamadım :( Allahım inşallah bana da bir gün tesettür nasip eder. Sevgi ve dua ile...cemremtoprak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın. Senin yazdıkların her seferinde beni derinden etkiler ve duygulandırır.
      Yine öyle oldum. Şu taşınma işlerim telaşım bitsin seninle yüz yüze görüşmeyi çok arzu ediyorum o zaman bu konuyu daha detaylı konuşalım inşallah
      sevgi dua ve muhabbetle :*

      Sil
  12. merak ettim affola..şu son moda örtünenlerden misiniz?
    yoksa ferace veya peçeli tam örtünenlerden misiniz?bunu bir açık bayan olarak soruyorum.neden mi?ben açık olmama rağmen peçeli veya feraceli hakkıyla örtünen kadınları gördüğümde onlara hep gülümsemek geliyor içimden ne kadar güzeller diyorum.banada nasip olsun diyorum.ama şu daracık kot bir ton makyaj ve belki benden daha çok dikkat çeken örtülüleri görünce çok kızıyorum.belki günah belki kınamamam gerekiyor ama tesettürü bu kadar basitleştirmelerine çok kızıyorum.dilerim ikinci seçenektensinizdir.saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah.
      İkisinden de değilim :)
      Ben de bahsettiğiniz türde kapanan hatunlara gıbta ile bakıp umarım başıma gelir diyorum.

      Sil
  13. Saç boyama dışında diğerlerine ben de maruz kaldım açıkçası çok da umrunda 😂😂😂😂 'gotik seviyorum' olayı da muhteşem doğrusu 👏 Chugha haeyo (yanlış yazmış olabilirim) tebrikler 👏👏👏👏

    YanıtlaSil
  14. Lise son sınıfta kapandım. Alt sınıflardan bir kız gelip "abla son sınıflar koca bulmak için kapanıyorlarmış" dedi güldüm açıklar bulamıyorlamı dedim. Bir kasabada işe başladım her gün aynı memurlar aynı otobüste gidiyorduk. Samimiyeti ilerletince bir öğretmen hanım "kapanmaya baban mı zorladı" dedi. Asla aksine babam kapanacaksan son kararın olsun (zira ortaokul zamanında 2 gün kapalı 3 gün açık gezerdim :)) bir açılıp bir kapanma dedi. Aynı öğretmenle sohbet ederken kardeşimin saçını boyadım dedim "yaa sen boya yapamıyorsun ya ondan demi"dedi. Çok şaşırıyordum bu sorulara 18 yaşındaydım ne düşündüğünü bile anlayamıyordum saf saf yok ben istemiyorum istesem boyarım demiştim.
    Bir doktor hanım vardı çalıştığım yerde onun hikayesi de güzel, babası az inanan biriymiş ve kapalılar çirkinliklerini kapamak için kapanırlar dermiş. Üniversite de lavaboda abdest alan kızları açık görünce çok şaşırmış fıstık gibi kızlardı demişti. Bir arkadaşından dini bir kitap istemiş o da namaz hocası vermiş onu okuyunca kapanmaya karar vermiş tabii ki engellenmiş. Ama başım hariç uzun bol giyindim dedi. Evlenince de kapanmış. Ve babasını da etkilemeyi başarmış oruç tutmaya başladı demişti 19 sene geçti hala hatırlarım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bazı insanları anlamak zor.
      ama doktor hanımın hikayesi çok güzelmiş. Ne hoş Allah daim etsin.

      Sil
  15. Ben de kapanalı 2 sene oldu. Staj yaparken bir kadın yanıma gelip ( o da tesettürlüydü) gençsin daha neden bu kadar koyu ve uzun giyiniyorsun dedi. Ben de doğrusu böyle olduğu için dedim. Kadın sonra ha sen öyle mi düşünüyorsun deyip gitmişti. Artık kadını nasıl etkilemişsem namaz da aklına hep ben gelmişim. Sonra yanıma gelip özür dilemişti. tam anlamıyla doğru bir tesettür sahibi olamasam da dikkat etmeye çalışıyorum. Ama bir de şu çevreden gelen tepkiler insanın imtihanı oluyor. Mesela kadın müdürüm de gençsin niye böyle giyinorsun gibi laflar etti. Ya da otobüse binince farklı bakanlar var. Birde memlekete gittiğim de bi akrabam burası cok sıcak başını açsana demişti. Hayır yani o da tesettürlü. Ya da erkek kuzenlerimin yanında kapandığın da akrabaların hepsi tuhaf karşılıyor. Yani ben tesettürsüz insanlardan fazla bir şey görmedim. Daha kötü olarak tesettürlü insanlardan bu gibi absürt tepkiler aldım. Kapanıyoruz ama neden nasıl kapanmamız gerektiğini bilmiyoruz. Bir de düğünde zorla oynatma girişimlerine girmeseler çok güzel olacak :) Herkesin ağzında bir laf daha gençsin !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de ne çok güzel bir noktaya değinmişsin. Çok doğru! Genç olmak tesettürden taviz vermek için haklı bir gerekçe olarak görülüyor -bazı kesimlerce- Allah nefsimizin esiri olmaktan korusun bizi.

      Sil
  16. Maaa ailemde açık olan bir elin parmağını geçmeyen kişilerden olduğumdan belki de ne ben kimseye böyle sorular sordum ne de çevremde şahit oldum böyle soruların sorulduğuna. Sadece bir doktorun annemi kapalı olduğu için kırdığını anlattığını hayırlıyorum. o zaman anlamıştım okumakla ilim sahibi olunamayacağını hatta hiçbişey olmayacağını hiç de yanılmadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle! Eğitimin eğitemediği evcilleştirmediği yabaniler var maalesef.
      Allah ıslah etsin.

      Sil
  17. genelde bir tartışma esnasında alakasız olarak örtümüzden ya da imanımızdan vurmaları beni sinir eder..

    bi avm'de wc kapısını açıp yaslanarak arkadaşını bekleyen kapıyı kapamasını istediğim açık bi hanımla sözlü tartışmamızın sonu (kendisinin giyim kuşamına kat'a söz etmediğim halde)seni de açacağım .ıçımı da açacağımla devam ederek küfürlerle bitti :)

    boya sorusu kadar saçma bir soru görmedim
    güzel bir söz vardı "kadınlar her şeyi önce kendileri için yapar" gibi bir şeydi sanırım..
    sürekli saçımı boyarım vb. bakımlarım da vardır ama mahremim dışında kimse görmez.. tanımadığım kişilerin görmesinden mi haz alayım? ben kendimi iyi hissedeyim seveyim yeter ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o da ayrı bir konu. :(
      Benim için de boya meselesi aynı böyle. kendim için hatta cildimin bozulacağından korkmasam evde makyajlı gezerim :D

      Sil
  18. Bende O zor dönemlerde okulu idim çok zordu benim bikaç ilginç anım var bi işyerinde çalışıyorum bigün yaşlı bi karı koca geldi oturdu ben işlerini yaparken adam kızım o kadar güzel kızsın ne diye kapatıyorsun başını yezık deil mi gençliğine dedi amca allah yaşlanınca örtünün demiyor ki aklı baliğ olunca örtünün diyor dedim ya kızım safsata bunlar dedi e senin eşinde kapalı ya dedim e ben ona da aç diyom açmıyor dedi doğrudur amca dedim evleneceğim akrabalarım düğünde saçını açacaksın demi dedi niye dedim e bi kere evleniyorsun dediler e dedim bi gün için niye o günaha gireyim ki dedim yine anlamadılar yine bir işyerinde çalışıyorum çalışan arkadaşlardan biri geldi bi tanıdığın oğlu var kız arıyor görüşür müsün dedi he yok evlenmeyi düşünmüyorum dedim ama boston da üni.de akademisyen dedi yok dedim olsun istemiyorum ya oda gezmiş görmüş artık evlenecek kız arıyor aklıma sen geldin yaşı kaç dedim 30 dedi ki o zaman 21 yaşındayım he yani gezmiş tozmuş yaşayacağını yaşamış saf bi kız arıyor dedim kadın bi de evet dedi yok dedim almayım üstüne bide bana ama açılman lazım kapalı olmaz amerika da dedi ya teyzecim bi git diyecektim yok ben ilerde çarşaf giyeceğim hiç olmaz dedim koşarak uzaklaştı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha bir vurdum bin ah işittim herkesin benzer rahatsızlıkları var işte...
      Sen de densiz insanlara denk gelmişsin. Allah iyi insanlara denk getirsin.

      Sil
  19. Yaşın çok küçük değil mi? Ne vardı da hayatını yaşayamadan kapandın? Annen yaşına gelince kapansaydın diyen çok akrabam oldu. Ah bir de genelde hep şu soruyu soruyorlar imam hatip de mi okuyorsun?
    Açıkçası dil öğrenmek için ileride yurt dışında yaşamak istiyorum ancak şu son zamanlarda Avrupa'da yer edinen islamafobiden dolayı çekincelerim var.

    YanıtlaSil
  20. bir tesettürlü olarak böyle bir konuyu görünce okumamak ve okuduktan sonra da yorum yapmamak olmaz. her insan istediği gibi yaşar niye böyle absürt sorular sorarlar anlamam ki. biz açık bayanlara yaz sıcağında saçınızı neden açıyorsunuz saçınız ensenizi yakmıyor mu diye sormuyoruz..garip sorular garip bir dünya..
    bu kadar merak eden kişi bence bir gün başına örtü takarak denemeli ki yaptığı deney sonucunda bütün merak duygularını gidermiş olur.
    29 yılda şunu öğrendim ki.olduğun gibi ol.açıkmış kapalıymış kimin umrunda.herkes kendi hayatını en güzelinden yaşamak ister öyle ya da böyle..artık insanları irdelemek yerine anı yaşayıp sevdiklerimize kendimize baksak sanırım bu sorulardan ve bütün sorunlardan kurtulmuş oluruz.
    sevgier...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tam da böyle... herkes istediği gibi yaşasın. isterse sokakta leğen giysin dolaşsın kime ne :D

      Sil
  21. Başta belirtmek istiyorum ki kapalı değilim. kapanmayı da düşünmüyorum, tercih meselesi. Evet dinin bir gerekliliği olduğunu biliyorum, lakin bunu yapmak istemiyorum. Dediğim gibi burada olay tercih meselesine geliyor. Kapalıların yaşadığı zorluklardan bahsediyorsun, belki eskiden devlet dairesi, insanların davranışları çok ağırdı fakat şu an? 24 yaşındayım ve kapalı olmadığım halde hayatımda hiç mini etek giymedim ve bir kez olsun makyaj yapmadım kendimi hiç süslü ve gösterişli elbiseler içinde de görmedim. Fakat kapalı biri karşıma geçip ben senden daha namusluyum diye biliyor. Ne zamandan beridir açıklık namussuzluk olarak görülüyor? Evet açık olup namussuzluk yapan çok ama nicelerini tanıyorum, kapalı olup sevgilisinin yanın da kafasını açan, zerre tesettüre uymayan hayır bana namussuz damgasını vuran insanın pantolonu edep yerine girmemiş olsa bir nebze olsun bu lafı yutabilirdim. dahası geçenlerde en yakın arkadaşım sırf açık olduğu için istenmeyen gelin oldu ve sevgilisi şimdi kapalı bir kızla nişanlı sırf ailesi istiyor diye. Mantıklı mı bu? Yalnış olan ne biliyor musun? Ayrımcılık hem de her türlüsü. çünkü sen ailenin bir baskısı olmadan tesettürlü olmayı seçtin, ben değil. ikimizde birbirimize saygı duyuyor ve ötekileştirmiyorsak ne mutlu bize! Sorulara gelince hiç neden siyah giyiyorsun diye sormadım çünkü zaten tesettürlüysen doğal olan siyah giymendir ancak terleyip terlemediklerini bende sordum insan ister istemez terliyordur diye düşünüyor. sıcak bir yer örneğini vermişsin 4 yıl urfa da yaşadım hiç de alışmıyor insan orada ki herkes klima önünde yaşıyor bahsettiğin buysa anlıyorum. saç boyama konusuna gelince geçenlerde kuaföre gittim 3 kız içeri girdi 2 si kapalı 1 i açık kapalı olan kızlardan biri kafasındakini erkek kuaförün yanında çıkartıp katologdan renk seçip boyattı. mantıklı mı bu? şehirde sadece kadınların çalıştığı bir kuaför kalmadı mı? Eğer kadın bir kuaföre boyatılıyor ise veya kendin boyuyor isen ne gibi bir saçmalık olabilir ki? insan dediğin sadece kendisi bile görecek olsa güzel görünmeyi ister ( iç çamaşırı örneğine bayıldığımı belirtmeden geçemeyeceğim.) velahasıl kelam hayat bu sizin birbirimizi farklılıklarıyla kabul edelim ama önce başkasına parmak uzatmadan önce biz doğrusunu yapmış mıyız ona bakalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi son cümleye kadar okudum ama kafam karıştı :D hem son cümlede başkasına parmak uzatmadan kendimize bakalım demişsin hem de edep yerinden tut erkek kuaföre kadar bir çok noktada insanları eleştirmişsin :D Bu aslında bir eleştiri yazısı değildi. Ben kimseyi eleştirmem. Durum tespiti yaparım. Burada bahsettiğim sorulara verdiğim cevaplarda hep yapıcı fark ettiysen :)
      Son olarak tesettürlü olmadığın halde islamiyet adına bu kadar duyarlı olduğun için olması gerekenleri uygulayamasan bile çok iyi bildiğin yapamasan da inkar etmediğin için canı gönülden tebrik ediyorum. ^^

      Sil
    2. namus kavramı asla açık ya da kapalılığa indirgenecek bir şey değil..bu söylem çok öncelere dayanarak gelmiş ama gün geçtikçe de eğitimle vs daha az bilinçsiz kişilerce söylenir olmuş.. örtülü bir bayanım ve dediğiniz gibi nice kapalı olduğunu sananlar nice açık kişilere göre bin beter kapanma şekline bürünüp öyle hal tavır sergiliyorlar ki midem bulanıyor..bilinçsizce örtünerek bilinçsizce hareket ediyorlar ama bunların tersi durumları dediğiniz gibi açık olan insanlarda da var.. insanoğlu işte bunun açığı kapalısı yok saygı eksik olunca her şeyde eksiliyor söylem de davranış da.. Allah her iki tarafın eksiklerini tamamlasın ıslah etsin..
      bırakın kuaförü düğünlerde özel günlerinde açanı da var.. biz onlara kapalı gözüyle bakmıyoruz zaten..onlar da kendilerini kandırıyor takılmayın siz onlara ;) inancınız varsa -ki var görünüyor- onlar için de kendiniz için de dua edin..
      bu arada tesettürlülerin siyah giyme gibi bir zorunluluğu yok doğal olan da bu değil.. tesettürlü kişilerin dikkat çekmeyecek renkleri kullanmaları ve hatlarını belli etmeyecek şekilde giyinmeleri yeterli..

      Sil
    3. amacım kesinlikle eleştiri değil, gördüklerimi söylüyorum. Gördüğüm kişileri de yalnışı olduğunu fark ettiysem herkesin içinde değil uzak bir köşede bak ben kapalı değilim senin gibi bunu tam anlayamam ama bildiğim kadarıyla bu yalnış diyorum ama işin tuhaf yanı ben bunları söyledikten sonra da kötü oluyorum. sen ne anlarsına sen namussuzsunlara dönüyor olay, benim takıldığım nokta tam olarak bu, hayatım da en nefret ettiğim şey birini eleştirmek o yüzden o şekilde göründüyse bunu düzeltmek isterim. benim kapanmama nedenim sırf bu yapamayacağımı biliyorum. Nefsime yenik düşüp kapalı açıklardan olup etrafımdakilere benden küçüklere bunu yanlış göstermektense yapmamayı tercih ettim. Ailemde ve çevrem de hiç kapalı olan kimse yok, anne tarafım türk değil ve o kültürle büyüdüm sonradan türkiyede yasadım ve islamiyeti öğrendim. o yüzden kapandığım da bu konu da çok garipseneceğim. fakat islamiyetle ilgili yanlış gördüğümüz şeyleri söylememiz gerektiğine inanıyorum. sonradan öğrenenler ve küçükler bunları görüp doğrusu bu demek deyip bunu uygulamasın diye.Umarım bir gün yapabileceğime inanır ve ben de kapana bilirim. bazen yazdıklarım garip olabilir. konuşma konusunda iyi olsam da yazma da yanlış yerlere vurgu yapabiliyorum kusura bakmayın. Ben kapalılar hep siyah giyer demek istemedim koyu ve ilgi çekici olamayan demek istemiştim aslında :)

      Sil
  22. Sayfanızı kore dizileri araştırmalarında google amca sayesinde gördüm, bir kaç dizi yorumunuzu okurken yorumlarınız hoşuma gitti ve sayfanızı incelerken de bu konu başlığına takıldım:)
    Kaç yaşlarındasınız(tüm yorum yapan arkadaşlar dahil) bilmiyorum ama ben yaklaşık olarak yarım asra merdiven dayadım, ortaokuldan beri kapalıyım hamd olsun. Gerek lise zamanlarında (İmam Hatipliyim) gerekse üniversite yıllarında ve hakeza çalışma hayatında bu empati dediğiniz şeyle alakası olmayan onlarca insanla karşılaştım. Bazılarına gerekli cevapları verdim bazılarına karşı sustum çünkü arsızlıkla başa çıkmak için arsız olmak gerek ve buda biz müslümanlarda olmaması gereken bir haslet. Bazı arkadaşlar pek çok güncel konuya değinmişler zaten, belliki herkes bu dertlerden muzdarip. Yanlız bu muzdarip arkadaşlardan ricam islami kurallara uymayan eleştirebileceğiniz kapalı arkadaşlarınıza mutlaka doğruyu söyleyin. Söyleyin ki yaptıklarının doğru olmadığını ve aslında hiç hoş karşılanmadığını bir kaç kişiden duysunlar. Haa düzelir düzelmez orası muamma ama siz emri bil marufu yapın.
    Ayrıca Rabbim hayırlı bir eş çıkarır inşaallah karşına :) Selam ve Dua İle...
    Zeynep UĞURLU

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru yazmışsın ama şunu da eklemek istiyorum dili yumuşak olmayan kimse emri bilma'ruf yapmasın. Sonra ters tepiyor. Böyle kişilere ilk lazım gelen emri bil ma'ruf değil güzel ahlak diye düşünüyorum çünkü

      Sil
  23. Ben de fizik tedavi doktoruna sırtımdaki omurga egriliği için hangi sporu yapmalıy diye sorunca bana yüzme demişti ama gideceksek sahilde bikiniyle güneşleneceksin dedi dalga geçer gibi. Anlayışsız insan çok ne yazık ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahaha :) Bikini ama mayo bile olmaz :) Herkes bir tuhaf ya :D

      Sil
  24. Her şeye tamam da gece uyurken bile başörtü feraceyle uyuduğumuzu zannedenlerle karşılaştım 🤣 biz yine iyiyiz çarşaf ve peçeli arkadaşlarım neler neler duyuyorlar malesef ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, muhtemelen en çok baskıyı onlar görüyor :/

      Sil
  25. başını açıp bakıcam bit mi var diyen komşu teyzemi çokça yad ederim :) o zamanlar utanırdım küçüktüm şimdi gülüp geçiyorum. Basortusu yasakları döneminde yaşadıklarımız bizi daha da guclendiriyordu, şimdi elhamdülillah her kuruma rahatlıkla giriyoruz ama acaba eskisi kadar idealist degilmiyiz diye düşünmüyor değilim. Başörtüsünü aksesuar olarak degil Allahım emri ve tesettürün bir parçası olarak kullanmayi nasip etsin Rabbim

    YanıtlaSil