Kore'nin Kült Olan Unutulmaz Filmi

Aslında bu yazıyı bir sene önce Another Miss Oh yazısından sonra yazacağıma dair söz vermiştim. Bir türlü yazamadım, kaldı, kaldı. Bugüne kısmetmiş.

O zaman Another Miss Oh ile alakalı 2 detay yazmış, bir şeyden daha bahsedeceğimi söylemiştim, benim dikkatli okuyucu arkadaşlarım hatırlarlar. 

Another Miss Oh dizisinde Eric Moon ses yönetmeniydi ve biz bu detayı, seslerin kayıt altına alınma sahnelerini çok sevmiş ve orijinal bulmuştuk. Hatta bir çoğumuz artık dizi ve filmlerdeki takırtılara tukurtulara hususiyetle dikkat eder olmuştuk.



Aslında ses yönetmeni fikri kült bir Kore filmi olan One Fine Spring Day filmine aittir. Esas adam bir ses yönetmenidir ve doğadaki sesleri (deniz, kuş, yağmur vs.) kaydetmektedir. Yoo Jin Tae ile Yeong-ae Lee 'nin 2001 yılında çekilen bu film ile bugünkü popülaritelerine ulaştıklarını söyleyebilirim.

Zaten Another Miss Oh dizisinde de One Fine Spring Day (Güzel Bir İlkbahar Günü) filmine şöyle bir gönderme yapılmıştı; 

Oh Hae Young arkadaşından Park Do-Kyung hakkında bilgi alırken ses yönetmeni olduğunu öğrenmiş ve hemen bu filmle bağdaştırmıştı.



Bu film, One Fine Spring Day kendisi kült olduğu gibi bir repliği de vardır ki o da kült olmuştur, çoğu dizide bu repliğe gönderme yapılır. Hani bizim "Beni, beni bihterini" repliği gibi sıkça rastlanır.

Bu kült replik; aşk nasıl yitip gidebilir, aşk nasıl değişir gibi değişik şekillerde tercüme edilir. Bunun sebebinin Korece'den İngilizce'ye İngilizce'den de Türkçeye geçişte olması normal bir sapma olduğunu söyleyebilirim. Sonuç olarak cümlenin ihtiva ettiği mana aynıdır. 



I Need Romance dizisinde bu filme şöyle bir gönderme yapılmıştı;



ki mesela burada "Nasıl aşk böyle değişebilir?" olarak tercüme edilmiş. 

En son Tomorrow With You'da Yoo So-Joon eşi Song Ma-Rin'e araba öğretirken ona böyle kaba davranmış;



Song Ma-Rin'de One Fine Spring Day (Güzel Bir Bahar Günü) filminin şu sahnesine;



böyle bir gönderme yapmıştı;





Legend of the Blue Sea dizisinde yine böyle bir replik geçmişti;


ve Marriage Contract dizisinde!


The Miracle


Daha birçok dizide bu replik geçer. Ben hepsini arşivime almamışım.

Bu nasıl bir filmmiş, ben de izlesem mi diyorsanız şuradan yorumumu okuyabilirsiniz.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Shin Min Ah'ı gördüm, bir gözüm gönlüm şenlendi ya, seviyorum kadını. Kalplerin değişme mevzusu kafama takılan bir husustur hep, onca yapımda soru sorulmuş da, cevabını veren oldu mu hiç?

    -Eyzün

    YanıtlaSil