Yapabildiğinizi kimseye çaktırmayın!

Ay ben bunu yapamam, ay ben şunu yapamam, ben onu beceremem ki diyen tüm kızlar en iyi işleri kaptı, en iyi yerlere geldi ve çoktan evlendi. Siz hala ben kendi kendime yeterim, her işin üstünden gelirim, elimden her iş gelir, diye ortalarda dolana durun.

Sadece bunlarla da kalmadılar, eş olmak, gelin olmak, evlat olmak, çalışan olmak konularında hep en iyi olarak sizi geçtiler. En iyi eş, en iyi gelin, en iyi arkadaş, en iyi çalışan…

Peki, bu hiçbir şeyi beceremeyeceklerini savunan arkadaşların sırrı neydi de sizi bizi geçtiler?

Anlatalım.

Onların sırrı algı operasyonu gerçekleştirmekti. Bu operasyonlarında derin devlet kadar başarılı olduklarını söylememe gerek yok sanırım.

Bu uyguladıkları operasyonu şimdi sizlere de anlatacağım ki uygulamaya geçerek en iyiler alanını zorlayın.*
Örneklerle açıklama yoluna gidersem; 
mesela nişanlısınız, 
kayınvalidenize ve müstakbel eşinize yemek yapmayı pek beceremediğinizi,  çok az deneyiminiz olduğunu, elinizden pek de gelmediğini söyleyin, ama hepten de kapıyı kapamayın, yani zamanla öğrenirim herhalde diyerek açık kapı bırakın, hevesli olduğunuzu da gösterin.

Tüm bunları söylerken de gerçekte iyi yemek yapan biri olmanız gerekiyor. Yani işin matematiği;
iyi olduğunuz alanı inkar edip ortalamanın altında olduğunuza vurgu yapmak. Bir başka deyişle her şeyi yapabilecek ama bunu asla çaktırmayacaksınız.




E peki, ben iyi yemek yapabiliyorum ama neden aksini söylüyorum nabrutcuğum, ben ne yemekler döktürürüm diye kayınvelideme caka satarım gibi bir düşünceniz varsa maalesef ki çok büyük bir yanlış içindesiniz. 

Şöyle ki; eğer yemek yapmak konusunda deneyimsiz olduğunuzu söylerseniz, karşı taraf beklentilerini ortalamanın altına düşürür. Ama siz gerçekte deneyimli olduğunuz için yaptığınız yemeği yediklerinde beklentilerinin üzerinde bir şeyle karşılaşacakları için memnuniyet de en üst seviyede olacaktır.

Ama siz ben şahane yemekler yaparım, on parmağımda on marifet gibi hal sergilerseniz karşı tarafın beklentisi görelim bakalım şunun marifetlerini diye en üst seviyeden olacaktır ki, ne yaparsanız yapın asla en iyi gelin olamayacağınız gibi ömrünüzce kimseye yaranmak kabil de olmayacaktır.

Yaaa, yıllardır, ben onu yapamam ben bunu yapamam, elimden gelmez diyenler neden en iyiler listesine adını altın harflerle yazdırıyor anladınız mı? Hahah!

Aslında bu tip insanları çok zeki buluyorum ve zeki olduklarını da gizliyorlar, çünkü zeki olduğunu gizlemek de başka bir algı operasyonu oda başka bir yazı olsun.

Ben size en basitinden gelin örneğini verdim ama bunlar çalışma hayatında da var, eğitim hayatında da var, var oğlu var. Her yerde karşımıza çıkıyorlar. Siz ben her şeyi yaparım, yapamasam bile yapmak için kendimi parçalarım gibi düşünceler içinde çok affedersiniz bir yerlerinizi yırtarken bu tip insanlar alkışlanıyor, sizden ise hep daha fazlası bekleniyor ve asla onlar gibi takdir göremiyorsunuz. 

*Kendim bunu bildiğim halde yapabiliyor muyum? Ben böyle oyunlar oynayamam. Yapabiliyorsam, yapabiliyorum derim, yapamıyorsam yapamam. Çünkü çok akıllı değilim. Akıllı değilim diyerek sizin üzerinizde bir algı operasyonu da ben mi yapıyorum acaba? :)

Yorum Gönder

52 Yorumlar

  1. Ay Nabrut, annem gibi konuştun :) O da öyle der, bilmiyorum diyeceksin her şeye, o zaman kıymetli olursun der. Kendisi yapabiliyor mu, tabii ki hayır. Bari sen yap dedi ama ben de beceremedim :D Darısı kızıma artık, ne yapayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. senin ggüzel kızın de yapamaz kesin. çünkü bence bu anneden kıza geçen bir haslet :D

      Sil
  2. güzel bir tespit olmuş gerçekten :)

    YanıtlaSil
  3. Kelimesi kelimesine katılıyorum. Evliliğimde hep eşimi destekleyen, arkasında duran, gerek dıaşrıda bir işte çalışabilecek, gerekse evin tüm şeklini komple değiştirebilecek, yer yer priz-duy-musluk tamir edebilen, ona yardımcı olabilecek kadın oldum.

    Kaynanam ise mağdur, ezik, terkedilmiş, çile çekmiş rolü oynadı hep. Ben savaşmaktan vazgeçtim ve kaynanam kazandı. Şimdi zaferini kutluyor. İçinde coşkusu, yüzünde acı çeken üzülen kadının dramıyla mutluluğun doruklarını içinde taşıyor. Olmayın arkadaşım güçlü olmayın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işte tam olarak kastettiğim bu, sende canlı bir örneksin maalesef ki...

      Sil
    2. Senden sonra da ben yazdım bloğumda. Biraz olsun içimi dökmüş oldum. Güzel bir konuda hepimize söz hakkı verdin. Ne kadar can acıtıyor olsa da evet ben yaşayan bir örneğiyim ne yazık ki..

      Sil
  4. Al benden de o kadar. Neyse onu söyleyenlerdenim malesef. Aklıma tersi gelmez

    YanıtlaSil
  5. Doğrudur.21. yüzyıl insanı herşeyi elde etme çabasında olduğu için :) herşeyi yapar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sanırım biz 21. yüzyıla ayak uyduramayan kısımdanız :D

      Sil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu yorum neden silindi ki? benim cevabım da silinmiş :/

      Sil
    2. Teknik bir hata oldu özür diliyorum :D

      Sil
    3. hii tamam o zaman sorun yok ^^

      Sil
  7. Bende böyle şeyleri pek beceremem.Yani her şeyi söylerim hemen.
    Ayrıca şu da var ki her şeyi yaparım havalarına girince etraftakiler herhalde sırf uyuzluğuna bütün her bir şeyi üzerinize yıkıyorlar.
    Sonra onların altında eziliyoruz tabiri caizse sırtımız doğrulmuyor.
    En iyisi yazdığın gibi davranmak yoksa dünyada halimiz yaman.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet üzerine yıkılmaya meyilli insanlarız ve harbiye çalışmaktan zevk mi alıyoruz bilemiyorum.

      Sil
  8. Kesin algı operasyonu yapıyorsun. Hep dedim yine diyeceğim çok zekisin maşşallah :)) Sen çoktan pişmişsin be kardeşcim. Sana kaynana olmak da zor olur şimdi. Yarayan kanama parmak bastın. Ben bilemedim Nabrutum, gözümü açan da olmadı zamanında. Ne biliyorsam sergiledim. Yoruldukları yerde han yaptım insanlara. Sonuç: Yine bildin. Hüsran. Ben de hiç oyuncu değilim. Oynayamadım, neysem o ve daha fazlası olmaya çalıştım ve hep bir tık ilerisini beklediler. Sonra ne mi oldu? Ferhat Göçer'den "Yıllarım gitti" yi dinleyip ağlıyorum canım. Bak gördün mü bir miladi yıl bitimine de uygun oldu bu şarkı. Sana gönderip tekrar dinliyorum :) Selam ve dua ile ... Sevil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yoruldukları yerde han yaptım demişsin ya... işte bende böyle verici bir insanım. vermekten yüksünmüyorum ama tek araadığım değerini bilen insanlar... bu da çok zor biliyorum. çünkü annemin her zaman dediği gibi eşşk olursan sırtına binerler.
      Rabbim yaptıklarının karşılığını versin ne deyim :/

      Sil
  9. Hele şu dersle ilgili olana harfi harfine katılıyorum şu dersi asla yapamam çok da çalışmadım zaten gibi algı operasyonları yapanlar ve onların aksine ya yapamam derim de Allah da bana yapmayı nasip etmezse diye korkup ne ise onu söyleyip tüm hain gözleri üzerine çeken ben.Ama yalan sonuçta bence uzun süreli bi mutluluk vermez.Yapabildiklerimizi söyleyerek döküp saçınca kimi zaman yapamayacağımız şeyleri de denerim diyip sırtımıza yük ediyoruz o da insanları reddedememenin cezası gibi oluyor bu da başka bir mesele :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. insanlara hayır diyememek ayrı bir konu hiç açmayalım :/

      Sil
    2. :D bazen bu sefer yapabileceğim bir şey bile olsa hayır diyeceğim diye başlayan ama daha sonra çok da sempatik olmayan bize nedendir bilinmez sempatik gelen iki üç hareket ya da içimizden eline mi yapışır diye bağıran iç sesimiz sebebiyle ortaya çıkan davranış bozukluğunun adıdır reddedememe :D çünkü bir süre sonra aman kırmayayım boyutunu aşıp ne derlerse yapmaya kadar varmakta bir ara bu konuya da değinirsen topluca hayır deme kararı alalım :D

      Sil
  10. Ne yalan söyleyeyim çok doğru, ben de her şeye yaparım, ederim, hallederim diye yaklaşan bir insanım ve Türkiye'de isim yapmış bir üniversiteden mezun olmama rağmen hala kimseye ye-te-mi-yo-rum! Ya yemek? Keza o da yine aynı şekilde... Gerçi şu ara memnun edemediğim tek insan annem, ama ilerde olursa kayınvalideciğime çok taktir etmeyip doğru bulmasam da bu tarz küçük oyunlar oynayabilirim diye düşündüm.:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cv yetmiyor çok eskiden akıllı davranacaktık :DDD
      oyna mutlaka beni de yad et teşekkür mahiyetinde :D

      Sil
  11. Nabrutum tamda buna uygun bir kuzen var bende. Elini hic bir zaman hic bir seye vurmaz. Bilmiyorum yapamiyorum der cikar. Ama bilmeyip yapamadigindan degil banane ben mi yapacagim dusuncesinden. Suan nisanli ve masallah erkek tarafina yapamam edemem dedigi seyleri bir guzel yapiyor ki evde annesine gostermedigi ilgiyi suan kaynanaya gosteriyor. Birde o cinsleri var. Kisim kisim bunlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa bu kısım pek akıllı sayılmaz o zaman. annemin kölesi olmayı tercih ederim :D

      Sil
  12. Hhaha ya sen çok yaşa ne kadar doğrusun ya annem yıllarca yaranamadı kimseye her şeyi en güzel şekilde, dimdik yaptığı halde ve bana hiçbir şey öğretmedi ! ben bildim yaptımda ne oldu diye ki gerçekten bnm peşimde kırk dönerler ha iş başa düşünce yapmıyormuyum , yapmaya çalışıyorum ama kimse özge halleder deyip iş yıkamıyo. Ki bu çok büyük rahatlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzelmiş annesinin değerli kızı :) annem zamanında zaten çalışan bir kadın olduğu için ben gelmeden evi süpürler çok küçük yaşlarda başladı :)

      Sil
  13. Haklısın vallahi dur bi de bunu deneyim :)

    YanıtlaSil
  14. Ben de bilmiyorum diyip beklentiyi arttırmamak için yapmadım diye kaybettim galiba :D onun da sınırını korumak lazımdı tabi. Ama katılıyorum söylediklerine :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bilmiyorum ama bilebilirim yapabilirim duruşu sergileyeceksin tabi. :)

      Sil
  15. Kesinlikle sazanlık ettiğim bi durum bide üstüne onda ne var ki ben size yaparım diyip tüm işlerin bana kaldığı anlar geçti gözümün önünden. Yatılı yurtta kalırken her mutfak görevinde ben pilav yapamam deyip bana yaptıran kızın evde mantı açtığını duyunca anlamıştım durumu ama huy işte ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işte bu tipler hususen işe girşimiyorlar. o yüzden huy da olsa biraz sınırlarımızı zorlasak iyi oluur sanki :)

      Sil
  16. Annemin her zaman söylediği şey. Şu aralar yaptığım tam da bu yani bunu şu anda yapıyorum :D İşe yarayacak mı merak ediyorum; ) Ama işin gerçeği ben gerçekten bilmiyorum yani algı operasyonu değil yaptığım şey :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten bilmiyor musun beni de algı operasyonuna mı dahil ediyorsun inception gibi oldu ya :)

      Sil
    2. Gerçekten bazı şeyleri henüz bilmiyorum :D

      Sil
    3. henüz dediğine göre bilince biliyorum deyip yükün altına girecek gibisin ama hadi bakalım :D

      Sil
  17. hahahaha harfi harfine katılıyorum ben de herkes gibi :)
    hep derim aptalı oynamak gerek diye ve gerçekten inanılmaz işe yarıyor gördüğüm kadarıyla..
    ne güzel demiş atalarımız "akıllı olup dünyanın kahrını çekene kadar deli ol dünya senin kahrını" çeksin
    ama gel gör vallahi de yapamıyorum billahi de yapamıyorum ve bu durumdan oldukça muzdaribim :)
    genel olarak yaparım ederim pozisyonunda olanlar milletten kepçe kaşık muamelesi görüyor her işe sen yapabiliyorsun diye koşturuluyor
    sen de insanları kıramayan biriysen bi de mükemmelliyetçiysen "hakikaten beceremez batırır şimdi" mantığı güdüyorsan hooopp bütün yük sende..
    kıymet bilenlere denk geliriz inş, olmadı mükafatların en güzelini verene kalırız belki de en kazanan oluruz ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok optimist bir yaklaşımda gördüm seni :)
      beni böyle gaza geçirme artık bilmiyorumlardaydım ben bak böyle dersen ben tekrar eski halime dönerim :D

      Sil
  18. Çok doğru.. Ne yazık ki bunu beceremeyenlerdenim.. Bilsen de belli etmemenin diğer iyi tarafı malum işten yırtmadır ki o zaman da çok işe yarar :)

    YanıtlaSil
  19. Hııım, ilk paragrafı okuyunca aynı ben dedim ki :)
    Gayri ihtiyari oluyordu meğer ne iyiymiş, getirisi bol :)))
    Şu bir gerçek insanoğlu yeter ki istesin, sevsin, elinden gelenin en iyisini yapıp başarıya ulaşabiliyor, kesin! Ama her şeyin üstüne kalmasını istemiyorsa, nazardan uzak kalmak istiyorsa, beklentiyi yükseltmiyorsa en iyisi en güzeli, en rahatı...
    Güzel paylaşımlara devam, kalemine sağlık, teşekkürler, sevgiler... ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tebrik ederim bunu yapabilenlere her zaman imrenirim.
      Teşekkür ediyorum. sevgiler...

      Sil
  20. Kesinlikle hiç bişey beceremem :)

    YanıtlaSil
  21. Ş a aslında sessiz bir takipcinizdim ama yorum yapmadan duramadim .yazınızı okurken keşke dedim bu hanımla yüz yüze gorusebilsek okurken hem tebessüm ettim hemde yazdıklarıniza hak verdim .Ben şahsım itibariyle evet ben bilmiyorum diyenlerdenim ama hissederek söylüyorum yapmacık değil yani aczini ve fakrimi hissederek söylüyorum yardımı insanlardan değil Rabbimden istiyorum.Elhamdülillah neticelerini gördüm görüyorum.Etrafımda bu şekilde yaşayan çok arkadaşım var gerçekten bu kadar yükün altında eziliyorlar.Rabbim hepimizin yardımcısı olsun hayırlı akşam lar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ve aleyküm selam...
      siz mevzudan ayrı olarak tevazunuzdan dolayı böylesiniz. Ne güzel bir yüreğiniz var... Allah beni hep sizin gibi insanlarla karşılaştırır inşallah...

      Sil
  22. Ya yorum yapmayacaktım ama tutamadım kendimi,yazınızı okuyunca şöyle düşündüm gerçekten de boyle insanlar var hiç bir şeye elini sürmez her zaman salaga yatar bilmiyorum yapamam beceremem der ama aslında en iyisini en güzeli yapar. İşte ben böylelerinden değilim ve böylelerine de uyuz olurum yoo yoo hatta nefret ederim. Resmen bizi keriz yerine koyuyorlar ya bu ne hasetlik (içten plan yapmalar) bu ne bencillik. Umarım yakında soyları tükenir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iyi ki yazdınız teşekkür edeirm önclikle...işte tamda değinmek istediğim şey buydu ama çok sert girmek istememiştim çok güzel ifade etmişsinzi :)

      Sil
    2. Bir de şu yönden bakarsak; Şahsen ben de biraz salağa yatanlardanım ama bunu içten planlamayla değil, kesinlikle baskıya gelemediğim için yapıyorum. Benim de en büyük korkum, ya eğer biri bir şeyi iyi yaptığımı öğrenip beklentiye girerse, ve be onu kötü yapıp hayal kırıklığına sebebiyet verirsem? Benim açımdan olayın tüm arkaplanı bu. O yüzden biz salağa yatanları böyle yargılamayalım lütfen xd

      Sil
    3. Aaa bu açıdan yaklaşırsak saygı duyulası olur. bu mütevazılıktır.

      Sil