Bebek Şampuanı Öneri (Cilde İyi Gelir mi?)

Bebek şampuanı Dalin ile özdeşlemiş bir kavram benim için. Çocukluğumdan beri civcivli reklamlarına sempatim var sanırım. 

Bebek şampuanı cilde iyi gelir mi, bebek şampuanı cilde faydaları nelerdir, bebek şampuanı yüz temizleme köpüğü olarak kullanılabilir mi gibi sorular alıyorum. Şöyle cevap vereyim;

1-Bebek şampuanı ile yüzünüzü yıkadığınızda cildiniz geriliyor mu?

Genelde bebek şampuanları yumuşak aktif temizleyiciler içerir ama cildiniz gerildiyse kuvvetli yüzey aktif maddesi kullanılmış demektir. 

Yani bu ne demek?

Ürün sadece cilt üzerindeki kiri değil, cilt için faydalı yağları da alıp götürüyor ve cildin gerilmesine sebep oluyor.

Bunun sonucu nereye varır?

Koruyucu cilt bariyeri bozulur, cildiniz hassaslaşır, matlaşır ve akne gibi cilt problemlerine karşı savunmasız hale gelir.

2-Şampuan markasının pH-asitlik derecesi 5.5 üzerinde mi?


Normal şampuanlar saç derisinin pH derecesinde yani 5.5 derecede üretiliyor. Şampuanların göz yakmasının sebebi ise pH derecesi ile alakalıdır. Yani bebe şampuanlarının pH derecesi artırılarak gözü yakması engelleniyor. 

Yüksek pH derecesi ise cilt üzerindeki asit manto denilen hafif asidik tabakayı bozabilir ve yine cilt savunmasız hale gelir.

3-Ürün saç derisi için takviye edici ama yüz için kullanılması gereksiz maddeler içeriyor mu?

Bebek şampuanları saçın elektriklenmesini önleyen, kolay taranmasını ve pürüzsüz bir görünüme kavuşmasını sağlayan bazı kimyasallar içerir. Bu kimyasallar gözenek tıkanmasına, siyah ve beyaz nokta oluşumuna müsait ciltler için oldukça zararlıdır. 



Anlaşılacağı üzere konu biraz karışık.

Size şurada tekrarlayan sivilcelerin sebebinin ne olduğunu anlatmıştım. Kısaca özetlemem gerekirse cilt bariyerini bozup onu savunmasız hale getirmek sivilcelere davetiye çıkarmak oluyor. Hal böyleyken bebe şampuanıyla yüz yıkamak büyük bir risk oluşturuyor.

Bebe şampuanı denilince sanki içeriği daha masum gibi gözükse de saç için tasarlanan ve ona göre formüle edilen bir ürün kullanmaktansa yüz için özel olarak üretilen, pH derecesi yüzünüzle uyumlu olan bir yüz temizleme ürünü kullanmanızı tavsiye ederim.

Bebe şampuanından bahsetmişken;

Bebe şampuanı ve doğum kontrol hapı sakal bağlantısına değinmeden edemeyeceğim. Ağızdan ağza dolaşan bir şehir efsanesi var ki o da bebe şampuanı ya da bitkisel bir şampuan içerisine doğum kontrol hapı ezilip atıldığı ve bu karışımla sakallar yıkandığı takdirde sakallar gürleşiyormuş. Konu hakkında bilimsel bir makaleye rastlamadım ama klinik bir doğruluğu olsa mutlaka ticari olarak hazır doğum kontrol haplı sakal çıkarıcılar piyasaya sürülürdü diyor ve susuyorum. Haha!

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Bende son cümleye istinaden bir hahhaaa... diyeceğim, müsadenle :)
    Kafamdaki kızarıklık için doktora gitmiştim. Bana saçımı bebe şampuanı ile yıkamayı önerdi.
    Saç tüm gün toplu ensede kalınca orda kaşıntı ve kızarıklık oluşuyor. Bu sebeple gitmiştim doktora.
    Hala da arada olur. O vakitler alıp kullanmıştım bir dönem. Sonra bıraktım.
    Yalnız şu var. Çocuklarıma ne dalin ne janson iyi gelmedi. Kuruttu ciltlerini. Başka şampuan aldık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii müsaade senin :D
      Yetişkinlerin saçları için bebe şampuan ı kullanmasında sorun yok, dediğim gibi temizleyici aktif maddeler hafif olduğu için hassas saç derisi sendromlarında kullanılabilir.
      Çocuklar için market şampuanlarını ben de tavsiye etmiyorum naçizane...
      Mustela ve Lr'ın içeriklerini başarılı buluyorum.

      Sil