Telefonla İlk Tanışma - Tanışma Hikayeleri

En son istihare hakkında yazısını yayınladığım Bayan R. ilk görücü usulü tanışma hikayesini bize yollamıştı, aslında sadece benim okumamı istese de o kadar şahane kaleme almıştı ki sizlerin de okuması için onu ikna etti.

Ben de ona mail olarak yolladığım cevabımı yazının sonuna ekliyorum.

Selamun aleyküm Nabrut. :)

Az önce son görücü usulü görüşmesi yazından cesaret alarak ben de sana içimi dökme kararı aldım. Bu konuda hem görmüş geçirmiş hem de yaşça büyüğüm olduğun için düşüncelerin benim için önemli. 

Hâlâ pişmanlığı içinde olduğum bu görücü usulü görüşmeyi -görüşememeyi de diyebiliriz- henüz iki hafta önce yaşadım. Şimdiye kadar bir niyetim yoktu açıkçası. Hatta hiç görücü usulü görüşme yapmamanın yanında bu yaşıma kadar hiç kimseyle konuşmadım bile. Rabbimin rızasını gözetip hayırlı olanı nasip edeceğini bilerek beklemenin huzurunu seviyorum. Bana söyleyen aracı kişi sevdiğim bir ablam ve evlenmemi istediğini sürekli dile getirir. Sırf onu kırmamak adına tamam dedim. İçten içe ben de olumlu bakmıştım birden. 

Arkadaşlarım evleniyor, birkaçının çocuğu var arada heveslenmiyor değilim. Ama tam söyledikleri hafta coronavirüsün ülkemizde yayılmaya başladığı haftaydı ve ben evden çıkmak istemiyordum. Telefonda görüşmeye zaten karşıyım yüz yüze daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Neyse açık alanda en azından bir kere görüşün dediler o ilk hafta Cuma kararlaştırdık. O kadar gergindim ki bir iki saat anca uyuyabilmişimdir.

Sonra sabah mesaj geldi abladan işi sebebiyle gelemiyor diye. Bi sinirlenmedim değil, hem uykusuz kalmıştım hem de ilk görüşmem diye deli gibi midem bulanmıştı tüm gece. Sonra o gün Pazartesi için söz verildi. Ve Pazar akşamı tekrar mesaj geldi iş yeriyle alakalı ciddi bir sorun olmuş. Neyse dedim tamam netleşince bana haber ver. Araya iki üç gün girdi. Virüs yayılmaya başladı yasaklar kondu karşı taraftan haber gelmiyor bu sırada. Bir yandan durumdan haberi olan birkaç kişi telefonda ilk görüşme için ısrar ettiler. 



Aslında böyle görüşmelerin her kafadan ayrı ses çıkıyor diye söylenmemesi taraftarıyım ama ilk ya, sanki nikah masasında evet demişim öyle bir heyecan o yüzden arkadaş ortamımda yayılmasını engelleyemedim. Yakın arkadaşlarımdan biri bu musibetin yaza kadar zor kalkacağını, bu durumda görüşmenin ikimizin sağlığı için de tehlikeli olduğunu, bu kadar süre bekletmenin de iyi olmayacağını ve telefondan da birinin kişiliğini çözebileceğimi söyleyerek kanıma girdi. Şimdi deli gibi üzülsem de nefsime uydum ve aracı ablaya dedim ki söyleyin gelmesin biz telefonda tanışalım madem. Sen bunca zaman görücü usulü görüşmenin doğrularını savun. Yüz yüze görüşmeden telefonunu asla vermemekten bahset sonra gel bunu yap. Pişmanlığımın haddi hesabı yok, çok üzüldüm ama ders oldu bana. 

Biz telefonda o akşam mesajlaşarak tanıştık. Hayatımda uzun uzun konuşup sohbet ettiğim tek adamlar babam abim ve kuzenlerimdir muhtemelen. O yüzden konuşma sırasında elimin ayağımın titremesini durduramıyordum bir türlü. Maalesef sorduğum sorularda istediğim cevapları alamadım ama beyefendi o kadar yapıcı konuşuyordu ki sanırım hayatımda kendimden bu kadar taviz verdiğim ilk kişi olarak kalacak. Namaz kılmasını istiyordum, kılmıyordu ama yargılamadım çünkü benim de nefsimi en zor yendiğim konu namazdı. Evleneceğim kişinin namaz kılmasını istediğimi belirttim. Sigara içmesin istiyordum çünkü ufacık kokusuyla beni krizlere sokan bir migrenim var. Maalesef içiyordu ama daha önce bıraktım yine bırakırım dedi. Daha tanımadığım adamın sözüne güvenmeye beni iten neydi bilmiyorum. Görünüş olarak aklımdaki gibi değildi ama hoş görünüyordu. Daha önceliğim olan konular olduğu için ses etmedim. Bunun dışında ortak noktalarımız vardı tabii. Çok çok neşeli ve güleç biriydi. Ben de çok gülen biriyim ama kendi evimde, yakınlarımla. Başta o güleç halleri iyiyken sonra ciddi bir konuşmada bile gıcıklık yapmayı sevdiğini dile getirerek gülmesi beni konuşmadan itmeye başladı. İsterdim ki en azından nerede ciddi nerede güleç olacağını bilsin.

Toplamda 3 gün konuştuk ama o günlerde olay hiç istemediğim bir hızla gelişti her şey hemen olsun istiyordu ve bu durum beni hem korkuttu hem de içimde bir şeyler filizlenmemişti bile. Hakkını yemeyeyim ilk iki gün hoş sohbet ettik ilk konuşma olmanın verdiği heyecan ben de devam ediyordu. Daha tanışma aşamasındaydık ve hem korkuyordum hem de onca beklememin sonunda benim de gönlüm bahçelere dönecek mi diye mutlu oluyordum. 

Bu ayrıntıyı belirtmek istiyorum çünkü Rabbim gerçekten bizleri yalnız bırakmıyor hamdolsun. 2. Günün sonunda yatsı namazımda çok dua ettim Nabrut. Ve duamın sonunda dedim ki; Rabbim ilk defa böyle bir niyet alıp yola çıktım, eğer benim için hayırlı olan buysa bizi sonuca ulaştır, tamamına erdir. Eğer değilse ben çok toyum, bunu benim karşıma çıkar. Beni kalbimle imtihan etme.

Çünkü her zaman bundan korkuyordum. Kimseyle görüşmediğim için sanki içimde birisi kalbimi eline almış hazır bekliyor. Kim gelirse hoop ellerine bırakıp al sev diyecek. Bu sebeple annem de dahil arkadaşlarıma bana sahip çıkın olumsuz bi' durumda uyarın belki o heyecan sarhoşluğuyla görmem dedim hep.

Ve ben o gece ettiğim duanın kabulü olarak görüyorum 3. günde karşıma aksilikler çıktı. Hiçbir şey yokken bir anda duygularımı geri çekip mantık çerçevesinde bakmaya başladım her şeye. O gün beni darlayacak hoşuma gitmeyen şeyler de oldu. Biz bu 3 gün içinde bir kez sesli telefonda konuştuk. Sonra aracı ablanın da tavsiyesiyle ne zaman yüz yüze görüşme olur bilmeyiz bir görüntülü konuşun dediler. Görüntülü konuşmanın ardından 2 3 saat geçmemişti ki bana beni özlediğini söyledi? Ben şaşırınca da sen özlemedin mi diye sordu. Dedim ben daha konuşmanın kritiğini yapıyorum kafamda ne demek özlemek? Sonra benden tekrar bi görüntülü konuşma istedi ama karantina dolayısıyla abimle babam evde. Ki çok erken yani sürekli görüntülü mü konuşacağız flört mü ediyoruz? Bunu defalarca dile getirmeme rağmen ertesi güne kadar ara ara beni darladı. 

Sonra yine o konuşmanın ardından akşam bana hitap değiştirip değiştiremeyeceğini sordu. Kalakaldım çünkü ben daha ona ismiyle hitap edememiştim. Ne diyeceksin bana 3. günde aşkım mı? Bunun için çok erken olduğunu, daha tanışma aşamasında olduğumuzu, çok hızlı gittiğini söyledim. Daha yolun başındayız diye en başından beri sürekli dile getiriyordum zaten. Tamam beklerim birkaç gün dedi. Gün mü? diye hayretle sorunca da beklemeyi sevmediğini söyledi. 

Yani Nabrut inan o kadar gün içim darlanmıştı karşı tarafı kırdım mı diye ama şunları yazdıkça ne kadar haklı olduğumu bir kez daha anladım. Konuya girersem çok daha uzatacağım iki mevzu daha oldu ve düşüncelerimin değişmesinde büyük katkısı oldu bunların. Diğer yandan iş hayatı çok yoğundu tatili yok. Senelerdir memlekete ailesinin yanına bile gitmemiş bayram seyran yok. Yaşına rağmen olması gereken ciddiyet yok. Annesine gidip yaza hazırlan demiş bu ne hızsa benim ne hissettiğimi düşünen yok. Sonunda gittim kafamdaki her şeyi döküp helalleştim. Aracı abla da çok üzüldü erken bıraktığımı söyledi. Asıl erken fark etmemin iyi olduğunu söyledim. 

Karşı tarafın gönlünü kırmaktan çok korktum çünkü sonuna kadar haklı da olsam asla susturamadığım bir vicdanım var. Ama kendimden bu kadar taviz vermişken bu sorunları görmezden de gelemezdim. Üstelik kimseyi suçlayamam telefonda konuşmaya yanaşarak kendi doğru bildiğim yoldan saptım. Sonucun benim için harika olacağını beklemek benim hatamdı. Büyük ders aldım cidden. 

Bir sonraki -uzun bir süre istemem- görüşmede neye dikkat edip nasıl tavır alacağımı kesinlikle tecrübe ettim. Sana da yazdım çünkü neredeyse 2013 yıllarıydı sanırım o zamandan beri takip ettiğim bir bloggersın. Kore dizi yorumlarınla başlayıp evlilik yazılarıyla devam etti takibim. Senin bunu nasıl değerlendireceğini merak ettim.

Çok uzun tuttum değil mi? Hakkını helal et vaktini aldım. Biz senin adına çok mutluyuz bu arada. Hatta bazen attığın hikayelere bakıp Nabrut başardıysa hepimiz başarırız adı altında konuşmalarımız olmuyor değil :) Rabbim iki cihanda da mutlu etsin inşallah. Cevabını merakla bekliyorum Allah'a emanet ol. 🌻 

Blog sahibinin cevabı:

Ve aleyküm selam.
Yazını böyle seni sarıp sarmalayarak okudum. Bu süreçte neler yaşadığını, neler hissettiğini çok iyi anladığımı söylememe bilmem gerek var mı? Gözüne göz değmeyen bir kızın tatlı heyecanları ve keşkeleri...

Sen zaten pişman olmuşsun ama seni gaza getiren arkadaşlarınla bir daha böyle meseleleri paylaşmamanı naçizane tavsiye ediyorum. Zira insanlar böyle meselelerde körü körüne aman bir an önce evlensin de, diyerek anlamsızca ve düşünmeden mutlu sona odaklı hareket ediyor ve olan sana oluyor. Seni senden daha iyi kimse bilemez oysa ki.

Çocuğa neden güvendiğini de söyleyeyim çünkü artık birilerine güvenip dayanmaya ihtiyacın var. Maalesef biz kadınlar belli bir yaştan sonra bunu arzuluyoruz ve bu uğurda yanlış seçimler yapabiliyoruz. 

Ama inan yine de yüz yüze konuşsanız bazı şeyler farklı olurdu. Telefonla bu işler olmuyor çünkü. Yani farklı derken ya daha erken anlardın ya da o kendisini yanlış ifade ediyor olabilirdi.

Çocuğun senin deyiminle sık boğaz olması, seni darlaması meselesine gelince eğer içinde ona karşı pozitif olsaydın bu durum ayaklarını yerden keserdi diye düşünüyorum. Birinin senin hakkında bu kadar net olması, seni bu kadar arzulaması, seni ancak mutlu ederdi ama dediğim gibi eğer sen de ona karşı boş olmasa idin. Yanlış da düşünüyor olabilirim, kişiliğini çok iyi bilemiyorum tabii.

Bir de şöyle bir durum var. Bu mevzu için söylemiyorum ama aklında bulunsun, daha önce bir erkekle böyle bir yazışma yapmadığın için ve erkek fikri bizde bir tabu haline geldiği için bu yazışmalarda çok daha kaliteli erkeksi ve olgun olmalarını bekliyoruz ama onlar bu yazışmalar esnasında hele de seninki gibi kararını verdiyse kızı nasıl tavlarım telaşı ile çocuksulaşıyorlar. Bu yüzden tekrar ediyorum, telefon ile bu işler çok zor.

Ayrıca şunu da eklemek isterim görücü usulü görüşmelerde bir erkek seni ilk gördüğünde evlenirim ya da evlenmem diye karar verir, çok az istisnası vardır. Onların mantığı bizden farklı çalışıyor genellikle ilk buluşmadan sonrakiler kızın karar vermesi için oluyor. 

Sana da tecrübe olmuş. İyi olmuş. Bu tür buluşmalar insanı evleneceği kişiye hazırlıyor, en azından evleneceğin kişinin kıymetini anlıyorsun. ☺️

Allah senin ve benim hakkımda konuştuğunuz grubun şahane evlilik hikayelerini yazmayı nasip etsin bana en kısa zamanda...

Not: Siz de hikayelerinizi bizimle paylaşmak isterseniz nabrutvebiz@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

14 Yorumlar

  1. Tavsiyelerinde yazdıklarını okuyunca o kadar çok aynen dedim ki o kadar yani :D
    Bu işlerde de kavun gibi koklayıp bulsaydık daha mı iyi olurdu acep Tövbe Estağfurullah
    Ve yazarın duasını alıp bende ediyorum "Rabbim beni kalbimle imtihan etme" merhaba amin
    D. S. K.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba amin :D
      Bu da bir süreç, hemen herkes geçiyor bu yollardan. Allah kolaylaştırsın

      Sil
  2. Nabrut yazıyı yazan r.hanımı o kadar iyi anlıyorum ki.. vaktiyle yasadiklarimi hatirlatti bana.Senin de tavsiyelerin cuk oturmuş. Kesinlikle telefonla olmadığını anlamış olduk. Insan yüz yuze görmediği birini ne kadar iyi tanıyabilir anlayabilir ki .fotoğrafını görmekle birebir o kişiyle görüşme arasında çok fark var. Bir de telefonda görüşürken erkekler flörte kayıyor dediğin gibi . Sonra insan ben onca sene bunun icin mi kimseyle görüşmedim diye düşünüyor yani. Vaktiyle bir arkadaşımın önerdiği biri kisi ile uzak mesafe olduğu için önce telden bir görüşün tanışın denmişti. Nedense erkekler bakıyorum hep belli bir saatten sonra mesaj atıyor yani telden aramaya bile cesaretleri yok ama mesajlasma konusunda rahatlar. Ve şunu düşünür insan o kiz yıllarca kimseyle görüşmemis gece seninle nye böyle sacma salak konuşsun. daha sözlü değilsin bir şey değilsin yok göz rengin ne vs. Laubalileşmeler. Karsindaki kız sıradan bir kiz değil ki yillarca beklemis kimseye el degmemis . onun da onurunu düşün yani

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte düşünmüyorsa bunları daha yol yakınken diyeceğim ama bazen de karşı taraf o kadar istiyor ki karşı tarafla emparti kuramadan telaşla bir şeyler yapıp eline yüzüne bulaştırıyor.

      Sil
  3. Böyle yazıları okumayı çok seviyorum çünkü daha önce tecrübe etmediğim şeyleri benimle genel olarak aynı perspektiften baktığını düşündüğüm takipçilerin var ve bana çok yardımcı oluyor.
    Bu arada yazan hanımefendiyede bizimle bu kişisel anısını paylaştığı için çok teşekkür ediyorum.Umarım rabbim karşına mantığına ve kalbine göre bir insan çıkarır❤😶

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlıyorum ^^
      Ben de çok teşekkür ediyorum, dediğin gibi bir çok kişinin yalnız değilmişim diye hissetmesine sebep oluyor.

      Sil
  4. Hanımefendinin arkadaş çevresindekiler gibi düşünen ailem ve akrabalarım var maalesef. Çok şükür ki 3-4 kişilik arkadaş ortamım daha olgun düşünüyor da onlardan destek alıyorum. Bizde görücü usulü biraz farklı önce aracı aileleri tanıştırır karşı taraf zaten soruşturmuş gelmiş oluyor iş kız tarafına kalıyor. Kız tarafı da uygun görürse araştırıp kıza iletir istişare edilip uygun görülürse damat adayı ile birlikte misafir edililer bu defa. Ayrı bir odada yanlarında rahat konuşacakları biri olacak şekilde görüştürülürler birkaç gün düşünme süresi olur gerisi de artık nasib işi. Hak yazmışsa nasibine kalpler ısınır bi bakmışız dilden evet dökülmüş 🤗 çevremdekiler hep Ya erken olduğunu düşündüler Ya yok evleneceğim kişiyi böyle hayal etmedim falan dediler ağız-dil bağlanma diye bir tabir vardır ya hani işte öyle bişey diyemediler kendileri de farkında olmadan kabul ettiler kendilerini nişanlı buldular aaa gerçekten evleniyor muyum nasıl oldu farkında değilim gibi cümleler çok duydum. Çünkü Rabbim ol demişti ve herkes susmuştu. Rabbim sizin ve evli olan herkesin yuvasını şen eylesin biz bekarlara da Hayrlı bir evlilik nasib etsin 😌

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı hisler içinde yakın zamanda evlenmiş biri olarak tam da böyle oluyor insan. Bazen ve hala evlendiğime inanamıyorum :D

      Sil
  5. Yaziyi yazan arkadasimiz çok güzel bir olgunluk göstererek aklıselimle durumu ölçüp tartıp değerlendirmiş bir an ben olsam napardım diye düşündüm. Yıllardır erkeklerle sıkı münasebette olmayan kızlar olarak bizim bir erkekle evlilik bahsiyle muhatap olup mantıklı kararlar almamız zorlaşıyor bence panik yapıp doğru dusunemeyebiliyoruz ama arkadaşımız çok akıllıca düşünmüş karşısındaki insan kızlarla daha konuşkan bir tipe benziyor iki günde aşkım deme seviyesine gelebiliyorsa fazla rahattır bence. Sen yıllarca kendini korumuşsun ve karşına çıkan insanında böyle hassasiyetleri olmasını bekliyorsun tabiki en doğal hakkın. Başarısız geçmiş bir görüşme gibi görünebilir ama bence baya tecrübe katan bir görüşme olmuş. Rabbim karşına seni seven değer veren insanlar çıkarsın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin... Yazar adına çok teşekkür ediyorum öncelikle.
      Bu işler zor meseleler ama kader yazılınca iraden elinden alınıyor ve her şey kolaylıkla gelişiyor. Kalbinizi ferah tutun ^^

      Sil
  6. O kadar sene erkekle gorusmemis bir kizsan eger namaz gibi bir konuda nasil taviz verebiliyorsun anlamis degilim.Buyuk konusmamak lazim ama hanimefendileri anlamiyorum.Bu tezatlik beni cok sasirtiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü her zaman hepsini aynı anda bulmak mümkün olmuyor ve karşıdaki namaz kılmak istediğini bu konuda evleneceği insandan yardım almak istediğini söylüyor. Genelde düzenli hayata geçince erkekler namazlarına dikkat etmeye başlıyor çünkü. Tabii maalesef istisnalar da var.

      Sil
  7. Yorumlarda bi arkadaş nasıl namazdan taviz vermeyi kabul edebiliyorlar anlamıyorum demiş, ben söyleyim neden (yani sadece benim düşündüğüm neden), Bence ortada namaz kılan erkek doğru düzgün yok hahah bu kızlarımız da ya napsak mutlu olduğumuzu bulamıyoruz acaba bulduğumuzda mi yetinsek mutlu olsak diye ikileme düşüyor:)) burdan o kızlarımıza sesleniyorum “evlenince kılarım , senin için kılarım , sen bana kıldırırsın vb.” laflar gerçeği yansıtmıyor kızlar , o sözler köprüyü geçene kadar üzgünüm. İcinde varsa zaten kılar/di. Sonuçta siz peygamber değilsiniz ve tebliğ göreviniz yok o yüzden bunu düşünün ve ona göre karar verin artık seçim sizin .. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kılıyor ama kaçırıyorum falan diyorsa problem yok da dediğin gibiyse evlilikle aydınlanma umuyorsa biraz zor sanırım.

      Sil