Kimyasal Peeling Nedir? Öncesi ve Sonrası

Fiziksel peelingin cilt bariyerini çizdiği ve cilde sert geldiğini okuduğumdan beri ve bunun üzerine yapılan araştırmalar aklıma çok yattığı için uzun süredir kimyasal eksfoliasyon yani kimyasal peeling yapıyorum.


Kimyasal Peeling Nedir?

Cildin en üst tabakası olan epidermiste bulunan, ölü deri hücrelerinden oluşan koruyucu bir katman olan stratum corneum adı verilen cilt yüzeyine kimyasal bir maddenin uygulanmasıyla ölü derinin ciltten arındırılması ve cildin yenilenmesi işlemidir. Bu kimyasal madde BHA, AHA  veya PHA olabilir.


Kimyasal Peeling Faydaları Nedir?

Kimyasal peeling doğru olarak uygulandığı takdirde cildi ölü derilerden arındıran en etkili yöntem olarak biliniyor. Aynı zamanda sivilceleri iyileştirmek, lekeleri gidermek ve kolojen üretimini hızlandırarak elastikiyet kaybını azaltmak gibi faydaları var. Bu açıdan bakıldığında kimyasal peeling cilt rengini açar mı denilirse uzun vadede renk eşitliği sağlıyor ve lekeleri gideriyor diyebilirim. 



Peki Hangi Kimyasal Asitleri Tercih Etmeli?

Bu noktada, evde kimyasal peeling yapmak istiyorsanız hangi asidi tercih etmelisiniz? Hangi cilt tipine hangi asit kullanılmalı çok da mevzuyu genişletmeden anlatacağım. 

AHA (ALFA HİDROKSİ ASİT)

  • Cildinde cansızlık sorunu yaşayanlar,
  • Cildim pürüzlü, makyaj cildimde pütür pütür duruyor diyenler,
  • Komedon denilen beyaz nokta sorunu yaşayanlar,
  • İnce çizgileri başlayanlar,
  • Akne izi sorunu olanlar, (kırmızı lekeler)

AHA içeren ürünlerle kimyasal peeling yapabilirler.


BHA (BETA HİDROKSİ ASİT)

AHA'den farklı olarak cildin daha alt katmanlarına inerek gözenek içine kadar ulaşır. Bu sebeple gözenek temizliği için idealdir. Siyah nokta sorunu için ideal bir asit türüdür.

AHA'ler suda çözülür, BHA ise yağda çözüldüğü için yağlı ciltlerde daha etkilidir.


  • Sivilce ve sivilce izi problemi olanlar,
  • Hassas cilt sahipleri,
  • Yağlı ve karma ciltler,
  • Siyah nokta problemi yaşayanlar,


BHA içeren ürünler kullanabilirler. 

Aslında geniş gözenek problemi için de öneriliyor. Ama ben geniş gözenek sorununun genetik olduğu ve dışarıdan bir müdahale ile çözülemeyeceği kanaatindeyim.

AHA VE BHA'lerin kendi içinde farklı molekül genişlikleri ve çeşitleri var ama onu da biraz basit anlatmak istiyorum.

Kimyasal Asitler Nasıl Uygulanır?
Eksfoliasyon yaparken dikkat etmeniz gereken ilk adım cilt tipinize ve cilt sorununuza uygun olan asidi seçmek. 
İkinci adım ise kullanılan asit oranını belirlemek.

Kimyasal peeling işlemine düşük oranlarla başlamalı, cildinizi asitlere alıştırmalısınız. 

Kendi kimyasal peeling deneyimimi paylaşacak olursam ilk kullandığım asit, molekül boyutu en yüksek AHA çeşidi olan mandelik asit idi. Mandelik asit cildin derin katmanına nüfus etmediği için en az iritasyona sebep olan asit çeşidi.

Günlük kullanıma uygun olan Mandelik asit ile ilk adım olarak cildimi asitlere hazırladım. Cildimin kuruluğunu, pul pul görüntüsünü azalttığını fark ettiğimde artık bir sonraki adıma geçtim.

%0.1 AHA ve %0.1 BHA içeren yine günlük kullanım için ideal olan Cosrx AHA/BHA Clarifying Treatment Toner kullanmaya başladım. Tonik olarak kullandığım bu üründen de tam bir peeling etkisi aldım ama benim amacım sivilce lekelerinden kurtulmaktı. Bu amaçla bir sonraki adıma geçmem gerekiyordu. Asit içeriği yüksek bir peeling aldım. %8 AHA içeren serumu da yaklaşık 4 aydır kullanıyorum.

Kimyasal Peeling Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Asitleri aynı rutinde uygulamamak gerekiyor. Ama bazı ürünlerin formülasyonları mesela, hem AHA hem de BHA içerebiliyor. Bu formülasyonlar labaratuvar ortamında yapılan test edilmiş ürünler olduğu için sorun yaratmıyor.
  • Özellikle hassas bir cildiniz varsa her kozmetik ürününde olduğu gibi cildinizin küçük bir bölümünde test ederek sonucu gözlemlemenizde yarar var.
  • Kimyasal peeling sonrası cildinizi mutlaka güneşten korumanız gerektiğini ve mümkünse kış aylarında yapmanızın daha uygun olacağını söylememe gerek yok sanırım. Ama karantinada olduğumuz şu günler kimyasal peeling için ideal diye düşünüyorum.

Kimyasal peeling ve asitler derya deniz bir konu. Mümkün olduğunca temel bazı şeylere değindim ama sizin aklınızda kalan, sormak, danışmak istediğiniz bir şey varsa seve seve yardımcı olurum.

Not: Asitler için özellikle şu marka ya da bu marka diye tavsiye vermiyorum, önemli olan ürünün içerdiği asit oranı.

Yorum Gönder

8 Yorumlar

  1. Bunları uygulamadan önce cildinize ufak çaplı bir cilt temizliği yaparsanız etkiyi daha çabuk alırsınız ve bu tür asit içeren cilt bakım ürünlerini en az 15 günde bir kere uygulamak gerekir kullanırken çok çook dikkatli olmalısınız ❤️ kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette yapıyorum ^^
      Çok teşekkür ederim bu önemli bilgiler için

      Sil
  2. mandelik asit içeren bir ürünle bende başladım ve hiçbir sorun yaşamadım. mandelik asit çok hafif olduğundan yaz ayları geçene kadar bununla devam edeceğim.
    gerçekten sadece asitler değil tüm cilt bakımı derya deniz. insan bir girdim mi daha da çıkamıyor :D
    naçizane kendim için olan araştırmalarımdan biliyorum ki asitlerin fazla ve yanlış kullanımı da cilt bariyerine zarar verebiliyor. kullanacaklara dikkatli olmalarını tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle doğru ve yerinde bir uyarı olmuş. Çok teşekkür ediyoruz ^^

      Sil
  3. nabrut ne güzel böyle şeylerle uğraşabilmene seviniyorum. neredeyse 25ime dayandım ve cildime hiçbir şey yapmıyorum. haftada bir kuaförden aldığım beyaz kil maskesi yaparım bazen. bazen dışarı çıkarken temizleyici kullanırım. banyodan sonra da nemlendiririm o kadar. ne bileyim böyle şeyleri düzenli kullanıp da etksini görmeyi hiç denemedim. sanki gözle görünür etki etmezmiş gibi geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 25 yaşında cildin o kadar taze ki. ihtiyacın yoktur zaten :D

      Sil
  4. nabrut hanım yüz bakımı için önerilerinizi dikkate alacağım. bacaklardaki pütürlü görünüm ve batıklar için bir öneriniz var mı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben o konuda şifayı lazer epilasyonda buldum açıkçası. Maalesef alan büyük olunca düzenli olarak ürün kullanmak zor oluyor. ^^

      Sil