Düğün Şart mı? Konvoy'da Bip Bip Yapmak!

Uzun ara verince başlamak zor oluyor. Ne yazacağım, nereden başlayacağım endişesiyle iki gündür yazımı erteleyip duruyorum. En iyisi hiç ara vermemiş gibi yapıp kaldığım yerden devam etmek...

Buralarda olmadığım şu uzun süre zarfında kuzenim evlenme sırasını bozarak, kesinlikle izin almadı, ahaha, tam üç kişiyi atladı. Yani o üç kişiyi beklese daha çok beklerdi, haklıydı bence, erken yaşta darı saadete nail oldu. Darı saadet başka bir şey için kullanılıyordu ama ben kinaye yapıyorum, anlaşıldı umarım, evliliği ne çok seviyorum ya!

Bu bizim ailede abimden sonra evlenen ilk kuzen. Benim için abimi saymazsam, akrabalık bağları olarak en yakın düğün oldu.

Edindiğim izlenimler arasında şunlar var;

Düğün gerçekten çok gereksiz bir süreç. Buna yeniden ve yine ikna oldum.
Düğünlerde inanılmaz sıkılıyorum. Şapşal bir gülümsemeyle şırrrr diye yanan maytapların arasından geçmeye neden 30-40 bin lira harcanıyor anlam veremiyorum. Bir sandalyede oturup etrafa gülümsemek için bu kadar para harcamayı akıl karı bulmuyorum.


Tamam, düğün yemeği vermek sünnet ve bu sünnet ihya edilmeli, evlilik sünnetlerin icrasıyla sağlam temeller üzerine kurulmalı ama maksat yemek vermekse ismine tasavvuf müziği denilen ama kalkıp göbek atma isteği uyandıran çalgılar kullanılan şarkılar sunan bir mekana servet harcamaya anlam veremiyorum. O paraya dünya gezisine çıkarım ve gerçekten mutlu olurum, gelin odasında damatla kavga edip salona gelince mutluymuş gibi gülümsemek zorunda kalmam mesela...

Hele kınalar...
Kınayı düğünden de saçma buluyorum.
Kız hiç ağlamadı, amma meraklıymış, kız evi oğlan evinden daha mutluydu gibi dedikodular tüm kınaların olmazsa olmazı... Replikler hiç değişmiyor.

Kız çıkarmanın da yeni modası varmış, size ayrıntılı olarak başka bir yazıda anlatacağım. Ama bizim ailenin bu konvoy ritüeli de hiç değişmiyor. Tüm düğünlerde hızlı giden gelin arabasını kaçırma, yolu kaybetme, konvoya katılamama, gelinin arabadan çıkışını kaçırma şeklinde tutturduğumuz bir aile ritüelimiz var, bayılıyorum. Tüm düğün seremonisinden tek mantıklı şey kız çıkarma hengamesi bence. Kızı teslim alma töreni adını veriyorum ben bu kısma ki, tamam bunun bir oluru var.

Şimdi bu yazdıklarımı detaylandırdığım dedikodunun dibine vurduğum yazılar gelecek ama düğünün deli komşusu olarak alışveriş kısmı çok stresliydi onu söylemek istiyorum. Mesela gelin benim kadar gerilmemiştir, ne giyeceği belli: gelinlik! Ama benim açımdan zorluydu, gelini tanımadığım için abartmak pullu payetli şeyler giymek istemedim. Yakın akrabam olduğu için sıradan olmak yakışıksız olacaktı. Sonunda hiçbir şey almadım, nasıl mı? Onu da sonra anlatacağım. Çiçek atma, ayakkabı altına isim yazma hakkında yazacağım bir dolu şey var. Ne kadar eğlendim (!) tahmin ediyorsunuz değil mi?

Giriş oldu, devamı gelir artık. 15 tatil olması hasebiyle dizi tavsiyesi bekleyen, soran çok kişi olduğu için birkaç gün onları yazar, dedikodularla geri dönerim.

Au revoir!

Yorum Gönder

34 Yorumlar

  1. Sabah böyle güzel bir yazı ile başlamak insana enerji verdi.Yazını kocaman bir gülümseme ile okudum.Nasıl başlayacağını bilemediğini söyleyerek başladın ama müthiş bir yazı çıkarmışsın.Bomba gibi makaleler bizi bekliyor sanırım.Büyük bir sabırsızlık ile yazılarını bekliyorum.
    Düğün konusunda düşüncelerine katılıyorum.Ne gerek var?Bir çok şey çevre ne der diye yapılıyor. Yada bir çok şey en güzel onun düğünü diye söylensin övülsün diye yapılıyor. hem çevre baskısı var hem kısaca özentide diyebiliriz.Nabrut tekrar hoşgeldin. senin yazıları çok özlediğimi bilmeni isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel karşılandım böyle... ^^
      teşekkür ediyorum.
      Çevre baskısı yüzünden 40 bin lira harcanır mı ya :D ağlamıyorum gözüme toz kaçtı :D

      Sil
  2. Öncelikle “darısı başına” diyorum😄 Bu kadar açık yazdığına gore blogtan haberi yok bu gelin hanımın:)) kına geceleri eskiden güzel oludu ya dini usullere uygun böyle naif arkadaşlarınla falan güzel anılar kalırdı şimdi çoook abartı değişik olsun diye ne yapacaklarını şaşırdılar, ama bak düğün günü damatla kavga etmezsen olmaazz , merak ettiğim senin düşüncen nedir düğün için ? Sen nasıl yapardın? ( düğün yok deme o düğün illa olacak😄👰🏻

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet düğünde az dozda darısı başına almıştım iyi oldu bu :DD
      Haberi olsa da genel düşüncelerimden bahsediyorum, herkesin düğünü kendine :D haha :D
      Ben de basıcam parayı alıcam fııışşş yapan maytapları geçicem de geçicem geçicem de geçicem :DD
      (düğün yok deme dedin cevap böyle oldu :D

      Sil
  3. 😁
    Kendi düğümün geldi aklıma. Gerçi benimki düğün değil nikâhtı. Tüm ısrarlara rağmen. Ki en başta analar. Allah'tan kocam da ben gibi düğün meraklısı değildi de yanımda durdu.
    Zaten çoğu şeyi adet yerini bulsun diye yaptık ve aldık. Stresi de en çok bana o yaptı zaten. Iki tarafı idare etmek memnun etmek kolay olmuyor. Kendi isteklerin arkaplanda kalıyor çoğu zaman.
    Neyse bir pişmanlığım yok. Geçti bitti.
    Biri bana düğünümü mü sordu da ben kaçırdım 😆😳

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki tarafı yıpratan bir süreç ve bu bilindiği halde neden bu olaylara giriliyor anlamıyorum :D

      Sil
  4. Düğün, sünnet, kına gecesi gibi özel günler buram buram plastik ve sentetik kokuyor. Yapmayan ayrıca bu aktiviteleri yapmıyor. Oda nikahı veya konsolosluk nikahları yeterli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeterli kısmında hem fikiriz de yapmayan görmedim ben :D

      Sil
  5. Benim dahayaşımın gelmesine cok var ama buna ragmenragmen yaini okuyunca kendimi gordum banda omkadar masraf vs cok sacma geliyorgeliyor ve ayni senin gibi gider dunya turu yaparim dusuncesindeyim .

    YanıtlaSil
  6. Benim de kuzenim geçtiğimiz pazar evlendi.O kadar yakın geldi ki bu yazı.Devamını heyecanla bekliyoruuum.♥♥♥

    YanıtlaSil
  7. ay yeni bir yazı dizisi ve konu harika :D :D hadi bakalım merakla bekliyorum nabrutcum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bir yazı dizisi çıkar mı bundan çıkar ☺️

      Sil
  8. Bir kısmı da biricik oğlumuz biricik kızımız illa ki düğün isteriz şöyle anlı şanlı düğün yapalım duymayan kalmasın.kafasında olanlar da var. Sanki ne kızı ne oğlu? Padişah kızı mı sultan oğlu mu anlamadım gitti. Görende öyle sanır. En güzeli mütevazi olmaktır. O saçılan paralarla kaç fakir kaç yetim yüzü güldürülür. Düğün dediğin bu dünyada kalır ama sana kalan kâr yaptığın iyiliklerdir. Ettiğin iyilik kadar sevindirmez ki düğünün süsü püsü, şatavatı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen katılıyorum.
      İyilik ve tasadduk kısmını geçiyorum kendin için çok daha yararlı şeyler de yapabilirsin 🤷🏼‍♂️

      Sil
  9. Merhabalar yazılarınızı özlemişim umarım sık sık yazarsınız. Sizin düşüncelerinize katiliyorum. Hele bir de akraba düğünleri olunca o hengamenin içine ister istemez girmiş bulunmak çok can sıkıcı. Tüm gereksiz rituellerde ben şu an ne yapıyorum niçin yapıyorum diye kendimi sorguladığım zamanı hatırlıyorum. Benim nacizane fikrim hepimiz bir döngü içerisindeyiz. Çoğu şeyi ne için yaptığımızın farkında değiliz 40 50 bin lira gibi günümüzde hiç az olmayan meblağlar iki gün için harcanıyor. Neden demiyoruz olmasi gerekenmiş gibi algılanıyor maalesef. Bence düğünlerin en acı yanı ne gelin ne damat ne de düğün sahipleri o düğün esnasında eğlenemiyorlar stresliler, her şeyin yolunda gitmesi icin ultra özen gösteriyorlar, kimse anın tadını çıkarmıyor çok acı. Günümüz şartlarında pek mümkün değil ama olmasi gereken nikah sonrasında istenirse yemek yenilebilir. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar ☺️
      Aynen katılıyorum. İnsanlara övünmek adına hiç keyif alınmayan bir sürece kucak dolusu para harcanıyor.

      Sil
  10. Hoşgeldin Nabrut yaa özledik seni ve sıcak samimi yazılarını sohbetini:) Yazının devamını ve ayrıntıları heyecanla bekliyorum. Bu arada darısı başımıza diyelim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar teşekkür ediyorum ben de çok özledim yazmayı ☺️
      Darısını demeyelim de daha iyisi diyelim hahah

      Sil
  11. Nabrut hoş geldin.::))))) Düğün işleri cidden çok stresli oluyor.Kardeşim evlenmeye karar verdiğinde kimseyi dinlemiyeceğim istediğim şekilde düğünümü yapacam dese de anne ve babalar araya girince işler biraz karışıyor.Kına gecesi yapmayacam dedi ve yapmadık.Ama çevre baskısını hissettik.Sürekli neden yapmıyorsunuz kınasız düğün mü olur? diye söyleyenlere inat yinede kına yapmadık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş buldum ☺️
      Kına yapsanız da eleştirecek bir şeyler bulacaklardı bence çok fark etmemiş en azından kendi istediğiniz gibi hareket etmiş olmuşsunuz ☺️

      Sil
  12. Ya sen benim ikizim olabilir misin 😂 ?? Ben de sevmiyorum hatta nefret ediyorum düğünlerden ve kına gecelerinden. Zorla oynatılıyorum üstelik her seferinde 😑 Kasıntı kasıntı çıkıp bir iki sallanıyorum . Ben oynamazsam kimse de çıkıp benim düğününde oynamazmış oynamasınlar sanki ben düğün istiyorum da 😂 Sırf gösteriş gibi geliyor zaten bütün bu süreç. Hep aynı dedikodular falan filan. Kim ne taktı ben ona şunu taktım o bana bunu taktı veya takmadı muhabbeti var bir de en gıcık olduğum 😁 en iyisi hiç evlenmemek 😆 Düğünleri sadece kıyafet giymek için seviyorum onun dışında olmasa da olur hatta hiç olmasın. O kadar insanın içinde herkesin gözü önünde oynamak hiç bana göre değil ama Trakyada yaşayınca maalesef oynatılıyorsun 😑

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kayıp ikizin benim ☺️
      Benim düğünümde oynamazlar olayı iyiymiş yalnız 😂 bizim düğünler pek oynamalı olmuyor neyse ki 😂

      Sil
  13. Bizde de kuzen evlendi oynamayanı dövüyorlar ikinci müzikte kolum ağrıdı.En son kolumu yanlara bırakıp sallıyordum boş boş ,kamera kesin almıştır diyom bakalım düğünde ne güzel oynamışsın diye dönüş alacak mıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 😂😂😂😂 senin düğününde kimse oynamayacak bakınız yukarıdaki yorum 😂😂

      Sil
  14. Bende sadece nikahtan evlenmek istemiştim.(Bak görüyor musun o zaman evlenmek istiyormuşum gençlik işte :P) Ama olmadı alışverişiydi eşyasıydı düğünüydü hepsi fazlasıyla yapıldı. Maksat aileler mutlu olsun. Eşim in o zaman dediğini hala hatırlıyorum "Lütfen bu konular için huzursuzluk çıkarma sabret ne istiyorlarsa öyle olsun". Öyle de oldu. Aileler mutlu oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ailem de hiç hoşlanmadığı için bir sıfır önde sayılır mıyım karşı taraf baskın çıkar mı?
      Hayır sonra düğününe gelmeyen gelin haberleri falan çıkarsa 😂😂

      Sil
  15. Düğün var düğün var diye söze giriş yapayım ben de:)
    düğünün amacı evliliği çevreye duyurmak ayrıca yemek vermek de güzel bir sünneti.kına gecesi için 500 liralık bir yer tutmuştuk cok harika bir düğün salonu değildi Hatta o kadar kötüydü ki temizliğini bile kardeşlerimle biz yaptık desem yeridir içecekleri bazı tatlıları kurabiyeleri bile kendimizi aldık onlar bile çok az tuttu 100 liranın altında bile tutmuştur ama işimizi gördü.düğün salonu olarak da eşimin oturduğu ilçenin derneği'nin iki katlı salonunu tuttuk kadınlar 1 katta erkekler 1 katta Mevlüt okutuldu pasta verildi eşim de orayı 500 liraya mı tutmuş öyle bir fiyat. demek istediğim istersek çok fazla para vermeden de düğün ve kına yapabiliriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben verilen paradan da öte tüm ritüeli manasız buluyorum. Bir nikahta duyurmak için yeterli diye düşünüyorum Ama bahsettiğin mütevezilik de çok hoş ☺️

      Sil
  16. Ama olmadı ki bu.
    Uzun ara verdim... cümlesinden sonra bir koşu evlenip geldim demenizi bekledim :)
    İçime 3 çocuklu 10 yıllık evli biri kaçtı galiba :)

    YanıtlaSil
  17. İzin almadan sırayı bozan kuzenler (gözlerini deviren emoji)

    YanıtlaSil
  18. Şu yazını okurken evin önünden bir konvoyun düttürü düttürü geçmesi... resmen fon müziği oldu 😂 Çocukken bile sevmezdim düğünleri şimdi hiiiç sevmiyorum, çok yakınım sevdiğim biri olmazsa gitmiyorum da :), Asiye

    YanıtlaSil