Şükür Ne Demek?

Kimseyi küçümsememek lazım.
Ben bundan ne öğrenebilirim ki diye ötelememek lazım.
İzlediğimiz, gördüğümüz, duyduğumuz her şeye de acaba ben bundan ne öğrenebilirim diye bakmak lazım.

Bunlar tavsiye niteliği taşıyor ama İmam Azam Hazretlerinin yolundan giderek, bal menkıbesi misal, kendim uyguladığım için rahatlıkla yazıyorum.

İmam-ı Azam Hazretlerinin Bal menkıbesini duymayanlar için şöyle bir özet geçeyim;

Zaman o dur ki, bir çocuk varmış ve bal yediği zaman vücudunda yaralar çıkıyormuş. Bal tüketmemesi gerekiyormuş ama balı çok seven bu çocuğa anne babası laf dinletemiyormuş.

Anne babası ne yapsak ne etsek diye düşünürken İmam-ı Azam Hazretlerine gidelim, çocuğumuza sen nasihat et diyelim, demişler.

Gitmişler de.

Ama Büyük İmam, onlara demiş ki, 


40 gün sonra gelin.

Şaşırmışlar, ama nasıl itiraz etsinler, 40 gün sonra gelmişler. 40 gün sonra geldiklerinde İmamı Azam çocuğa nasihatte bulunmuş, 


-Bal yeme evladım.


Çocuğun ailesi bu kadar mı yani diye düşünerek şaşırmışlar ve evlerine dönmüşler. Ama o günden sonra çocuk bir daha ağzına bal sürmemiş. Ailesi hikmetinden sual etmek üzere İmam'ın yanına gelmiş ve şu cevabı almışlar;


İlk geldiğiniz gün ben de bal yemiştim, kendi yaptığım bir şey için başkasına yapma demenin bir faydası olmazdı. Vücudumdan balın tesirinin gitmesi için de 40 geçmesi gerekti, demiş. 




Başlıkta girdiğim mevzudan biraz kopuyorum ama bu 40 günün esrarı da çok ilginç! Evliyaullah evlendiği zaman 40 gün boyunca eşleri ile zifaf yapmazmış ki eğer geldiği evde hataen de olsa haram yemiş ise o lokmanın tesiri vücudundan atılsın, ola ki ilk günden hamile kalırsa çocuklarına haram lokma sirayet etmesin isterlermiş.

Konuya geri dönersem;

Geçen aylarda Youtube zaman akışında karşıma Burcu Esmersoy çıktı. Hatunu sevmem, bana pek bir şey katabilecek, dinlemem gereken bir konu olduğunu da düşünmedim ama dur bakalım, ne diyormuş diyerek videoyu açtım. Konusu neydi hatırlamıyorum ama parmaklarından birine Arap harfleriyle şükür yazan bir dövme yaptırdığını ve şükretmeyi unutmamak için görünen bir yere yaptırdığını söyledi. Hatun şükretmeyi bu kadar önemsediği ve bu kadar çok şükrettiği için her yönden müreffeh bir hayat yaşıyordu demek, diye düşündüm.

Kendimden o kadar utandım ki! Yemin ederim, utanmakla utandım, milyonlarca kere!

Hayata duruşunda odak noktası İslamın gerekleri olmayan bir kadın, şükrü unutmamak için böyle çabalarken ben acaba neden hayatım yolunda gitmediği, çoğalmadığım, yerimde saydığım için dertleniyordum ki! Ben şükrü onun kadar hayatımın ortasına oturtmuş muydum? Nelere şükrediyordum? Ne kadar şükrediyordum? 

Ve en önemlisi şükretmek için illaki büyük şahane muhteşem şeylerin olmasını beklemem mi gerekiyordu? Gerekiyorsa eğer, bu yüzden daha çok bekleyişim vardı.

Dünyadaki tüm "daha çok beklersinlerin muhattabı" bendim, bence.

Bir şeylerin çoğalması ve büyümesi için daha küçük boyutlardayken şükretmeye başlamak gerekiyordu, en ufak şeye de şükretmek gerekiyordu. Şifreyi çözmüştüm.

Yemin ederim, o günden sonra, arada hala unutsam bile, küçücük şeylerden başlayarak büyük şükürler etmeye başladım. Gözümle gördüğüm farklar yaşıyorum. 

Burcu Esmersoy bana hayatımı değiştirecek bir ders verdi ya da ben bu dersi almak için doğru zamanın gelmesini bekliyormuşum, bilemiyorum. Belki de bu yazı sizin için o doğru zaman.

Not: Fotoğraftaki eşek ile kendime!

Yorum Gönder

18 Yorumlar

  1. Ne kadar güzel bir yazı olmuş. Bende kendimce pollyanna gibi herşeyin iyi tarafından bakmaya çalışıp, elimdekilere şükretmeye çalışıyorum. Ancak hepimiz bazen tökezliyor ve sahip olduklarımızı unutuyoruz. Bu da insan olmamızdan kaynaklı zayıflığımızdır. Buna da çok şükür en azından kendimizi biliyor, eksikliklerimizi gidermeye çalışıyoruz.
    Sevgiler
    Beyz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum, böyle kalender insanlara bayılıyorum. Kocaman sevgiler.

      Sil
  2. Herşeyin bir sebebi var, diyeceğim yine. :)
    Bende bir gün nette dolaşırken şöyle bir yazıyla karşılaştım.
    Halifelerden biri idi ismi geçen ama unuttum hangisi. Müslüman olmayan biri gelip, Allah için namaz kılmıyorum ama beni cezalandirmiyor der. O da söyle der cevaben, seni huzuruna kabul etmemiş bundan alâ ceza mı olur...
    Bende her namaz sonrası buna şükrediyorum. Beni huzuruna kabul ettiği için. Ve hep etsin diye..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh!!! Evet, bu da gerçekten çok etkileyici bir menkıbedir.
      Rabbim huzurundan ayırmasın. Şükürler olsun her bir eda ettiğimiz vakte...

      Sil
  3. Sena TANRIVERDİ10 Kas 2018 01:53:00

    Maalesef şükür kelimesi de aynı Kun Fe Yekun gibi dillere geyik amaçlı alınmaya başlandı. Yani çoğu kişiler inanmayarak her olayda sosyal medya üzerinden veya toplumdan like almak adına bu tür kelimeleri kullanmaya başladı. Belki siz bir ders çıkarıp bahsettiğiniz hanımefendiyi samimi bulmuşsunuzdur ama artık şükür deyince Gülben Ergen akıllara geliyor ve insanlar dalga geçiyor. Şükür çok derin ve imanımızı her daim diri tutmamızı sağlayan en etkili yöntemlerden biri olarak görüyorum. Genelde başkalarının yaşadığı kötü olaylara bakarak bizim başımıza gelmediği için şükrediyoruz ama asılında insan Allah'ın verdiklerine hamd edip ona şükretmeli. Hiç unutmam uzaktan bir akrabamız vardı annemlerin tanığıydı. Yaşlı bir amca kanser teşhisi koyuluyor ve o amca doktora sadece Elhamdülillah diyor aşağı mescide inip iki rekatta şükür namazı kılıyor. Tedavi boyuncada son raddede olsa bile ağzından elhamdülillahı düşürmemiş. O kadar ağır ve sancılı bir hastalığa rağmen hep şükredip imtihanımı layıkıyla geçmek nasip olur inşallah duası ağzından düşmemiş. Doktorları bile etkilemişti ki en son eve getirdiklerinde bizimkiler ziyaretine gitmişlerdi çok etkilenmişlerdi amca ölüm döşeğinde o ağrılara rağmen bismillahı ağzından düşürmemiş. Normalde ağır tedavi sürecinde olan hastaları tanımak zorken annem odanın köşesinde sanki bir nur oturuyor demişti. O tedaviye rağmen hiçbir yeri bozulmamıştı. İki gün sonra vefat etti amca ama hepimize öyle bir ders verdi ki feryat figan ağıt olması gereken taziyesinde bir huşu vardı herkeste keşke (onun gibi olabilsek) dedirtmişti. Çevremde ölümü kıskanılan ilk insan olarak o amcamızı gördüm. Normalde kanser demek bile ürkütürken o imanla imtihanını o kadar güzel yaşayıp tamamladı ki arkasından üzülmek veya kahırlanmak yerine gıpta etmek kaldı bizlere. İnşallah o amca gibi imanlı yaşamak nasip olur bizlere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, biliyorum Gülbern Ergen'in bu durumu ayağa düşürdüğünü...
      Hamd hem iyi olan hem de kötü olan şeylere yapılır. Ama şükür sadece iyi olan şeylere... Bunu da ekleyim :)
      Amin. Allah ölümü metanet ve sabırla karşılayanlardan olmayı nasip etsin

      Sil
  4. Şükür var şükür var. Olaylara manayi harfi ile bakmak lazim. Agizda olan bir sukur tam şükr degildir. Mesela gözumuz var. Allahim sana cok şükür bana bu gözu verdkn demek var. Bir de Allahim sana cok sukur bana bu gozu verdin ve senin icin bu gozumu haramlardan koruyacam. Haramlara bakmiyacam demek var. Iste hakiki şükur bu. Allahim sana cok sukur ayagim var. Senin yolunda hâk yolunda kullanacam bu ayagimi. Rizanı kazanacak yerlere gidecem demek var. Allahim sana cok sukur bana bu tad alma duygusunu verdin senin yolunda kullanip haram ve şüpheli gıdalar yemiyecem demek var. Cahiliye doneminde de araplar Allaha inaniyordu. Alahi inkar etmiyorlardi. Fakat Allahi yok sayacak davranislarda bulunuyorlardi. Allahin rızasinin olmayacagi seyler yapiyorlardi. Nasil ki boyle bir inanc makbul degil, yavansa öbür turlu yapilan Allahin adini dile getirilerek yapilan fakat hic bir çaba sarfedilmeyen şukur de oyle yavandir. Allahi razi edecem sukredecem diye dögme yaptiriyor fakat gittigi yol yalnis. Dögme yapan da yaptirana da hos bakmayan efendimizin sozu var. OndanBurcu Esmersoy degil de efendimiz olsun bizim ornegimiz.
    Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi:
    Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem geceleyin kalkıp ayakları şişinceye kadar namaz kılardı. Bunun üzerine ona:
    - Yâ Resûlallah! Senin geçmiş ve gelecek bütün hataların bağışlandığı halde niye böyle kendini yoruyorsun? dedim.
    Bana cevâben:
    - "Allah'a şükreden bir kul olmayayım mı?" buyurdu. (Buhari- hadisi serif)
    Selqm ve dua ile

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olaya çok yanlış yerden yaklaşmışsın, ya da ben meramımı anlatamadım.
      Burcu Esmersoy'u örnek aldığımı söylemek istemedim bunu da nereden çıkardın :) Sadece onun bana ibret olduğunu anlatmaya çalıştım. Yoksa diğer kısımda elbette mutabığız.
      Sevgiler.

      Sil
  5. Nabrut sen de bana cok güzel bir şey hatırlatmış oldun. Bazen hayatta öyle anlar geliyor ki dediğin gibi edep bilmek gerekiyor, şu kim ki dememek gerekiyor ve bazen de öyle güzel dersler alıyoruz ki acı da olsa...

    YanıtlaSil
  6. Onbeş gün önce okuduğum ayetler beni şükür konusunda çok farklı yere taşıdı.kuran daki şükür ile ilgili ayetleri okumani tavsiye ederim nabrut.ufkun,zihnin,kalbin çok açılacak.beni en çok etkileyen ayet nahl süresindeydi.ayet numarasını hatırlamıyorum ama Süleyman peygamber Allahtan şükür etmeyi istiyordu.cok ilginç..bir peygamber Allah'a daha çok şükür etmek için dua ediyor...ben o ana dek Allah'ım bana şükür etmeyi ilham et diye bir duada bulunmamıştım...yada İbrahim peygamber...neslinin namazda daim olması için dua ediyor..ki nesli de peygamber...
    Şükür de tıpkı diğer farzlar gibi bir farz..okadar çok şükür edin diye emir varki ve net emir...
    Tabiki en kapsamlı ve samimi şükür şekli namaz...
    Şükür ,cok şükür elhamdülillah demek degil..iibadetle ifade edilecek kalple hissedilecek bir hâl.yoksa neden ,sabahlara kadar ibadet eden Hz,peygambere,senin zaten günahın yok diyen Hz,Ayşe'ye o peygberin cevabı rabbine şükür eden bir kul olmayayım mı ya Ayşe oldu...
    Velhasıl şükür hayatın tam merkezinde olması gerek...odak nokta şükür..rabbi her an hatırlama sekli...şükür ,imanı kalpte hissetmenin en saf hali...
    Sevgilerimle
    Asel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum bu güzel içerikli yorum için.
      Sevgiler.

      Sil
  7. Onbeş gün önce okuduğum ayetler beni şükür konusunda çok farklı yere taşıdı.kuran daki şükür ile ilgili ayetleri okumani tavsiye ederim nabrut.ufkun,zihnin,kalbin çok açılacak.beni en çok etkileyen ayet nahl süresindeydi.ayet numarasını hatırlamıyorum ama Süleyman peygamber Allahtan şükür etmeyi istiyordu.cok ilginç..bir peygamber Allah'a daha çok şükür etmek için dua ediyor...ben o ana dek Allah'ım bana şükür etmeyi ilham et diye bir duada bulunmamıştım...yada İbrahim peygamber...neslinin namazda daim olması için dua ediyor..ki nesli de peygamber...
    Şükür de tıpkı diğer farzlar gibi bir farz..okadar çok şükür edin diye emir varki ve net emir...
    Tabiki en kapsamlı ve samimi şükür şekli namaz...
    Şükür ,cok şükür elhamdülillah demek degil..iibadetle ifade edilecek kalple hissedilecek bir hâl.yoksa neden ,sabahlara kadar ibadet eden Hz,peygambere,senin zaten günahın yok diyen Hz,Ayşe'ye o peygberin cevabı rabbine şükür eden bir kul olmayayım mı ya Ayşe oldu...
    Velhasıl şükür hayatın tam merkezinde olması gerek...odak nokta şükür..rabbi her an hatırlama sekli...şükür ,imanı kalpte hissetmenin en saf hali...
    Sevgilerimle
    Asel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum bu güzel içerikli yorum için.
      Sevgiler.

      Sil
  8. Sevgili Nabrut, yazını okuduğumda bir süredir daldığım düşüncelerden sanki uyandım. Kendimi sorguladığım bir dönem içindeydim ki bocalayıp duruyordum. Yazını okuduktan sonra bir süre hayretle ne kadarda bana cevap veren bir yazı bir durum dedim. Ve özeleştirimi yaptım. Akabinde bir başka siteye girer girmez farklı bir yazıya isabet ettim. Ben tevafuklara hayretle bakarken bu akşam da büyükannem yanıma geldi. Hasta bir amcam var dedemin vefatından sonra üzüntüyü kaldıramadı kendisi henüz bir çocuk yüreğine ve aklına sahip olduğu için ölümü kolay kabullenemedi ve rahatsızlığı arttı bu yüzden kendisini hem tedavi gördüğü hemde eğitim gördüğü bir okula büyükannem kayıt ettirdi ikisi birlikte gidip geliyorlar ki bu sabah onlara bir ödev vermişler. Büyükannem dediki; bir gün içinde şükretmemiz gereken şeyler neler? Bunları deftere yazıp okuyacağız. Senin yazıların benimkinden düzgün sen yaz.

    İkinci hayreti burada yaşadım. Elime aldığım defterdeki cümlelere baktıkça adeta Rabbimden bana bir kapı aralanmış gibi hissettim. İçsel muhasebemden sonra Rabbimin bana düşünüp görmem için tekrar tekrar vesileler kılığına inandım. Ve bu düşüncemin ilk noktası senin yazın olduğu için seninle de paylaşmak istedim. Yine yüreğimde güzel bir köşeye dokundun. Rabbim inşallah bizleri kendisinden ayrılmayan, huzurundan ayrılmayan, huzurundan da ayırmadığı kullarından eylesin. Senin de varlığına bin şükür Nabrut bir cümle bir paragraf bir yazı dahi olsa bana bir şeyler katan güzel bir vesilesin güzel bir insansın 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözlerim doldu.
      Ne kadar güzel bir tevafuk, ne kadar şükredilesi. Vesileye inanıyorum, ben bu yazıyla vesile oldum sen bu yorumla benim inancımı artırdın. Böyle güzel bir silsile...
      Allah razı olsun.
      Allah güzel yüreğinin dilediğini versin.
      Kocaman öpüyorum

      Sil
  9. Bilmukabele Rabbim başarıya giden yolda muvaffak kılsın huzura giden yolda selamet versin mutluluğa giden yolda güzel insanlara rast getirsin darda olduğunda yoldaşlar nasip etsin san, cümle sevdiklerine ve sevenlerine

    YanıtlaSil