Sonradan Sevilir mi? Evlenince ne değişiyor?

Başlıktaki soru ne kadar ağır. Böyle bir sorunun eşiğine gelmek, bu ikilemde kalma düşüncesi bile ağır. 

Ama görücü usulü görüşmelerin içeriğinde vardır bu, mahalleli teyzeler de pek severler bu repliği;

Evlenince seversin,
Nikahta keramet vardır,
Zamanla seversin ve bu manaları ihtiva eden nice cümleler...

Peki haklılar mı? Ne kadar haklılar?

Yaşamadım, kendi içimde o eşiğe dahi gelmedim, Allah kimseye de yaşatmasın. Düşünmek zorunda bile bırakmasın.

Ama...

İşte aması var...

Annem ve teyzelerimden biri sonradan sevdi. Özellikle anneme değinmem gerekirse, ağaçtan ağaca atlayıp sapanla taş atan, ailenin asi çocuğu olarak bilinen, o devrin şartlarında ailesinden uzakta, başka bir şehirde çalışan, bu süreçte ailesine yabancılaşan bir kıza kocan bu deniliyor.

Ve annem nişanlılık döneminde babama karşı hep nötr oluyor. Bu açıdan değerlendirdiğimde annemin kapılarını sımsıkı kapatmasını normal buluyorum. İnatçılığımın babama çektiğini söylese de kesinlikle onun kızıyım. Babamdan da aldığım kötü özelliklerim var, yok değil ama mevzu duygularımız ise inat etmekte yarışırız.

Annem nötr olduğu bir adamla dünya evine giriyor, bu dünya evi de nasıl saçma bir tabirse artık, ve evet gerçekten zamanla seviyor. 

Keza Tarık Akan gibi bir kocası olsun isteyen teyzem, kendi boyunda, 160 civarı, biriyle nötr duygular içindeyken evleniyor ama o da zamanla seviyor.

Her ikisinin de iyi ki dedikleri bir hayatları var...



Ama işte burada, sonradan sevmek olayında önemli olan iki detay var:

  • Karşındakine nötr olmak, mantığına yatması ama kalben aşka yakın, sevgiye yakın yoğun duygular olmaması,
  • Negatif olmamak, karşındaki insandan itilmiyor olmak, ama bir türlü kapılamamak da...
Bu şartlar varsa sonradan sevmek mümkün olabilir. Ama nötr olduğun biriyle ciddi bir yola çıkmak da büyük bir kumar mı, evet! 

Bu kumarı oynayıp da kendi mutlu sonunu yazanlar çok, kaldı ki burada okuduğumuz birçok evlilik hikayesinde de benzer şeyler okuduk.

Ben bu kumarı oynar mıyım?
Evlilik hakkında büyük büyük laflar etmek istemiyorum ama baştaki duamı tekrarlıyorum Allah o noktada bırakmasın kimseyi.

Kendi başıma da geldi, ailemin çok münasip bulduğu biriyle görüştüm ve karşı taraf ısrarla olmasını istiyor. Benim ailem de istiyor lakin ben perişanım, istemiyorum. Bahaneler üretmeye çalışıyorum ama her şeye karşı bir savunma geliştirmişler. En son sevemedim diyorum, bir kaç kez daha görüş, fikrin değişir diyor, kendilerinden örnek veriyorlar.

Görüşmek istemiyorum, çünkü nötr değilim, eksilerdeyim. Bunu başta söylemek istemiyorum ama o kadar ısrarın üzerine ve zaten biraz fazlaca açık sözlü olup böyle konularda utanmam olmadığı için, belki de siz haya dersiniz, aileme "neden" evlenemeyeceğimi  açık yüreklikle söylüyorum da üzerine daha tek kelime söylemeyip mevzuyu kapatıyorlar.

Bu noktada sonradan sevilir mi, sevilmez mi, evlenince hisler değişir mi, bu riske girilir mi, bu risk midir, intihar mıdır, bu soruların cevabını size veremiyorum, verebilecek kimsenin olduğunu düşünmüyorum. Bu konuda tek bilgin var, o da kader. Ama başımdan geçen bu olay belki size bir yol gösterir diye düşünüyorum. Ailenize karşı açık olun. Ayıp olmasın diye evlenmenin eşiğine gelmeyin. 

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Yorum Gönder

17 Yorumlar

  1. Bende bir anda karasevdaya tutulup evlenmedim. Ama benim sizin anlattığınız hikayelerden farklı bir durumum vardı aslında. Ben ailemin ısrarlı ricalarıyla kimseyle görüşmedim. Bana hep dışarıdan direk teklifler geldi. Belki de çalıştığım için durum böyle oldu. Bende istemem yerine hep görüştüm.
    Eşimle de böyle görüştük. Aradığım kriterlere sahipti. Yalan yok çekici idi. Tek istemediğim huyu sigarası idi ama diğer şeyler yüzünden onu es geçtim. Kabullendim. Zaten yanımda da içmez. Zati şimdi çocuklar var içmiyor.
    Lafı uzattım ama diyeceğim şu: doğru şeyler aradığımı düşündüm. Bunları bulunca da çok düşünmedim eksileri eksikleri. Gerisi geldi.
    Şimdi mutlu bir evliliğim var çok şükür.
    Rabbim isteyen herkese nasip etsin hayırlısıyla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah her daim iyi ki dedirtsin.
      Evet, konu görücü usulü olunca yıldırım aşkı beklemenin manası yok. Ama biraz kriter, biraz sempati ve araya kader girdi mi oluveriyor sanırım.
      Amin.

      Sil
  2. Şimdi,flortsuz görücü usulü evlendiysen zaten seçeneğin yok.'evlendikten sonra seversin(!)'yeterki karşındaki merhametli olsun.sen de merhametli ol..ama işte mevzu bu degil.severek evlenip evlendikten sonra sevmeyen de çok.mesele bu da değil ..biz kadınlar bu evliliği hep toz pembe hayal ediyoruz.degil iste.ask evliligi götürür zannediyoruz.evlenince mutlu oluruz zannediyoruz.ekonomik ozgurluk kadar duygusal ozgurlugu de kazanmamizi söyleseler keşke.hatta daha çok bunu söyleseler...
    Görücü usulü görüşmede benim diyeceğim şu ki,kesinlikle o kişiyi hissedersiniz.zira kader gelince göz kör olur kulak sağır..
    Bence burada biraz 'gorucu usulü kız erkek görüşmeleri' yazıları kadar,'evletlarinizi illa evlendirmeye çalışmayın 'yazilari yayınlansa..farklı düşünceler görsek anne babaların bu israrinda biraz geri adım attirabilsek.cevremde okadar "annem babam artık evlenmemicok istiyor.'kimseyi de beğenmiyor bu kız' yaftasini almış kız var ki.gercekten üzülüyorum..belki evlilik imtihan olacak ona.rabbim koruyor onu.yok illa evlenecek!!!
    Neyse çok uzadı.ama çok kızıyorum böyle psikolojik baskıyla çocuklarını perişan eden anne babalara....
    Sevgilerimle
    Asel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görücü usulü görüşmede benim diyeceğim şu ki,kesinlikle o kişiyi hissedersiniz.zira kader gelince göz kör olur kulak sağır.. buna katılıyorum üzerine de diyecek söz kalmıyor zaten.
      Ben illa evlendirme konusunda çok tecrübeli değilim açıkçası. Babam turşumu kurmakta kararlı ama belki yazacak konuk misafirlerimiz olur, ne güzel olur.

      Sil
  3. İyi geceler Nabrut
    "görücü usulü görüşme sonrası" yazına yorum bırakacaktım ama
    Nevzat Tarhan'ın o röportajını bulamadım .
    Hatrımda kalan ve acizane fikir soran herkese söylediğim bir şey:
    Ben evleneceğim bu kişinin bu özellikleri değişmese de yapabilir miyim ?
    Özellikle evlenince değişir
    evlenince namaza başlar
    evlenince dışarıdan kopar
    Sen kendine bağlarsın vs.
    Bunların hepsi olabilir
    Olmayabilir de...
    Bu adam/kadın namaza başlamasa bile kabul eder misin ?
    ona bakmak gerekiyor!
    çok güzel bir tespit.
    evlilikle alakalı görüşmelerinin bu aşamasında olan herkesin kendi kendisine sorması gereken bi soru
    karşısındakine de değil
    karşısındaki tabii ki de o anın heyecanıyla
    bir yola girmiş olmanın mutluluğuyla
    Evet değişirim diyecektir...
    Nasipten Öte Köy Yok muhakkak ama bile bile de lades denmez ;)
    Hoş benim evliliğim de
    mantığımla nasibimdir
    arasında kaldığım bir süreçti...

    Belki ben de bir gün yazarım bizim evlilik hikayemizi
    görüşmek üzere

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi geceler;
      çok güzel bir tespit ve yönlendirme olmuş. Çok teşekkür ediyorum. İşte bu noktada her şey mantık dahilindeyken kalbin ısınmama sorunu çözmek ya da çözememek sorunu kadere bağlanıyor sanırım.
      Hikayeni okumaktan Çok mutlu oluruz.

      Sil
  4. Ben yazıyı okuyunca ilk aklıma gelen; "karşı tarafın duygularının ne olduğuna göre değişir" oldu. Kadınların fıtratında sevildiğini hissetmek, ilgi ihtiyacı var. Nötr olan birini, seven erkek zamanla kadının sevmesini sağlayabilir. Altınız çizmem gereken nokta, kalbinde hala içten içe beklediği biri yoksa ve gerçekten nötr ise.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bu bahsettiğin şey flörtte bile gerçekleşiyor, hiç ilgini çekmeyen biri ilgisiyle kkendisine yakınlaştırıyor.
      Ama senin de değindiğin gibi nötr ise ki aksi halde eksilerde olduğun birinin ilgisi rahatsız bile eder.

      Sil
    2. Kesinlikle, eksi duygularla gelen ilgi rahatsız ettiği gibi, ısrar ters tepiyor :)

      Sil
  5. Biz severek evlendiği tek ne oldu.simdiki aklım olsa yani bir daha evlenecek olsam dış görüntüyu ikinci plana atarim.en önemli olan kriterlerin var mi yok mu ona bakarım.tabiki bana itici gelmemesi de önemli ama ölüp gitmeme de hiç gerek yok.cunku zamanla evkilik hayatında birlikte yasayinca onun huy ve davranışları sevginizi belirliyor.bazen eşime bakıp ilk tanıştığımda hayran oldugum adam bu muydu;bu kadar mi ayran budalasiydim diyorum.o beni kırdıkca soğudum ve zmaaninda ona nasıl kuvvetli duygular besledigime şaşar oldum.merhamrtli vicdanlı ağzı bozuk olmayan birisiyse şans verin değer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rabbim aranızdaki sevgiyi artırsın. Birçok kişi için ibretlik bir yorum olmuş.
      Çok teşekkür ediyorum

      Sil
  6. Merak edip araştırdığım ve cevabını bulamadığım bir soru bu. Evlenince sevilir mi? Evlenince seversin demek bence "tanıyınca seversin" demektir. Çünkü insan sevmek için tanımalıdır. ancak tanıyınca da ya seversin ya da hiç hoşlanmazsın. Dolayısıyla evlenince seversin cümlesine dayanıp bir evlilik yapmak yanlış olur diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  7. Evet, tanışma evresinde hisler değişebilir ama evlilikten önce değişmediyse evliliğe gitmek, ah bilemiyorum. Dediğim gibi Allah bu duruma getirmesin

    YanıtlaSil
  8. Çok zor bir durum ben de yaşamak istemezdim. Hayat işte bazen evlensen de sevemiyorsun bazen de seviyorsun aşık oluyorsun ama o kişi hakkında hayırlı olan değil yine evlenemiyorsun. Sadece sevmek de yetmiyor. Kaderde varsa demek ki Rabbim sevdiriyor, kalbiniz ısınıyor ama şu da var ki ben hiç sevmediğim itici buldugum birine kolay kolay kendimi acamam. Öyle şeyler duyuyorum ki ilk başta gıcık oluyorlar evlenecekleri kişiye sonrasında seviyorlar nasıl oluyor acaba diyorum. Benim için gıcık olduğum birini sevmek zordur ama büyük de konuşmak istemiyorum. Evlilik zaten zor bi karar .Rabbim hayırlı insanla karsılaştırsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bahsettiğin gibi evlilik hikayeleri de okuduk burada.
      Kader olunca su yolunu buluyor herhalde
      Amin

      Sil
  9. Merhabalar oncelikle dizi önerilerinize bakmak için gelip bu konu başlıklarını görünce birkaç cümle yazmak istedim. Evlilik kesinlikle üzerinde uzun uzun düşünülmesi ciddi istisarelerin yapilmasi gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. Yazdiklariniza katılıyorum. Bir ilişki insa edemeyecek derecede nötr isek en güzel cevap Allah ikimizi de hayırlı bir kısmet versin diyebilmektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne iyi ettin.
      Kesinlikle!
      Ve yineliyorum. Allah kimseyi bu konumda bırakmasın.
      Sevgiler.

      Sil