Kıbrıs Üniversiteleri Hakkında Bilgi

Kıbrıs Üniversiteleri hakkında çok detaya girmeyeceğim.
Kısa kısa değinmem gerekirse;

  • Ülke inanılmaz pahalı. Devlet yurdu tabii ki yok. 
  • Okulların kendi yurtları ve özel yurtlar var. Verdiğiniz para ile yurttan aldığınız hizmeti kıyaslayamam bile. 
  • Eve çıksanız öğrenciye verilen evlerde yıllık kira alınıyor. Aylık 400 sterlin'den aşağı "oturulabilecek" ev bulmanız imkansıza yakın.
  • Bunun yanında elektrik su faturaları hakkında şöyle bir bilgi vereyim siz bir hesap yapın, bize Ankara'da 150 lira gelen elektirik faturası burada 750 geliyor. Biz aynı biz, tüketim aynı ama gelen fatura böyle.
  • Uçak biletleri 200 TL'den başlıyor, gidiş geliş masraflarınızı da hesap edin.

Burslu geleceğim ama ben diyenler için de bilgi vereyim;


  • Bursunuzun düşmesi için elllerinden geleni yaparlar. Düşüremeseler bile siz, düşmesin diye uğraşırken kanser olursunuz. 
  • Burslu değilseniz de yine yaza ders bırakmak için uğraşan yukarıdan "görevli" bazı ders hocaları olur ki ekstra ders ücreti tahsil edebilsinler. 
  • Burada attığınız adım paradır, yani. Öğrenciyi nasıl yolsak diye gece gündüz düşünürler.


Ayrıca burada inanılmaz bir fuhuş ve eroin batağı var. 
Onlarca gece kulübü ve kumarhaneye elbette ve maalesef kadın lazım. Buralara çalışan mafyanın okullarda gezip kız topladığını biliyoruz. Bursu düşen, dersten kalıp ailesine söyleyemeyen ya da gözü boyanan kızların sonu.... 



Kıbrıs'ta eğitim kalitesi mevzusuna gelirsek; 

  • Lise seviyesinde. 
  • Çoğu bölümün devam zorunluluğu yok. Var denilen bölümlerde de kaytarmak çok kolay, umursayan yok.
  • Yakındoğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Pkk'nın tekelinde. Birçok örgüt üyesine buradan derslere hiç devam etmeden diploma verildiğini biliyoruz. Daha birçok böyle bölüm var. 
  • Şunu da ekleyim; bazı üniversitelerin iyi bir akademisyen kadrosu toparlayabilen, işinin hakkını veren bölümleri var, ama onu da iyi araştırmak lazım. 

Sonra siz buraya gelmeden önce Türkiye'de üniversitelerini tanıtan, her şeyi tozpembe gösteren, ver coşkuyu gençlere kıvamında çalışmalar yaparlar, kanmayın.

En basit örnek vereyim;

Saat başı kalkan ücretsiz okul servisleri diye sizi tavlamaya çalışırlar. Evet, güzergahı geniş ve her okulun kendine ait saat başı kalkan ücretsiz servileri var, okula ulaşım sağlayan.

Ama...

Bu otobüsler 40 kişilikse bir otobüse düşen öğrenci sayısı 80 kişidir. Pastırma olarak yolculuk etmeniz gerekir. Yetmese de yeni sefer ya da otobüs koymazlar, çünkü öğrenci yolunacak kazdır, ne kadar kar o kadar iyi!

Şunu belirteyim; bu ülkeyi bir Hindistan gibi düşünün. 3. Dünya Ülkesi. Ulaşım ağı diye bir şey neredeyse yok. O otobüse binmez kendim özel otobüsle, dolmuşla falan okula giderim diye düşünmeyin. Çünkü yok. 

Aklıma ilk etapta gelenler bunlar. Daha başka sormak istediğiniz bir şey olursa yorumlarda cevaplarım.

Bana şöyle de demeyin, falanca arkadaşım, akrabam, tanıdığım orada okudu hiç öyle senin gibi anlatmıyor. 

Kimse aldığı eğitime tu kaka demez.

Ayrıca burada okuyan bazı insanlar nedense Türkiye'de istediği yeri kazanamayıp buraya mecbur kaldığı için bir gocunma, bir nevi kompleks duyuyor. Yaşadığı olumsuz şeylerden bahsedip kendi sefaletini gözler önüne sermek istemiyor, bunu gurur meselesi yapıyor. Gözlemlerim bu sonucu çıkarmama yardım etti. 

Diğer bir kısım ise bir başka ülkede ailesinin asla ulaşamadığı bir yerde kendi başına, özgür yaşamayı, tüm sefalete ve eğitimin zayıflığına rağmen, kâr sayıyor. O yüzden burada geçirdiği günler ona sefalet değil sefahat geliyor. Çünkü bu ülkenin öğrenciler için bazı avantajları da var. Onu da sonraki bir yazımda ele alacağım.

Tabii bunların genelleme olduğunu da hatırlatmak isterim.

Yorum Gönder

14 Yorumlar

  1. Konuyla çok alakalı değil ama Mr.sunshine'ı izledin mi? yorumu ne zaman gelecek. Şuan ben başladım ama bir goblin efsaneliğiyle başlamadı 7.bölümdeyim hala o efsaneliğe benzer bir şeyler göremedim ama hala umutluyum senariste güvenim tam, yinede senin yorumunuda çok merak ediyoprum, iyi bir şeyler yazarsan kesin o gazla diziyi kısa sürede bitiririm jötü yazarsan aylar sürecek gibi. Ne zaman gelir acaba? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çeviri bitmeden pek başlamıyorum dizilere :)
      Bitine konuşuruz inşallah :)
      Çok aşk temalı olmadığını ve dram dolu olduğunu tahmin ediyorum ama

      Sil
    2. Nabrut buralara fazla yorum yazmıyorum ama bloğunu severek takip ediyorum sevdiğim dizileri tekrar izlemek istediğim zaman senin postlarini okuyorum çünkü sen insanların kalplerinde dokunan sahneleri çok güzel ayikliyorsun ozellikle dots ve city Hall mükemmel yorumlamıştır mr sunshine yorumlarını ben de 4 gözle bekliyorum benim için harika bir dizi değildi ama tekrar bakılası sahneleri vardi

      Sil
    3. Çok teşekkür ediyorum.
      merak ettim ben de diziyi. Yazazrım inşallah kısa zamanda. sevgiler

      Sil
  2. Sena Tanrıverdi7 Eki 2018 22:09:00

    Ay nutkum tutuldu okurken darlanmadım değil. Çok kötü bizde özellikle özel üniversitelerde maalesef iş sulandırılıyor zaten dünya çapında rekabet edebilen ve geleneği olan üniversitelerimiz yok. Ancak kendini adayan bilim insanlarımız çabaları neticesinde bir şeyler yapıyor. Odtü ve İstanbul Üniversitesi'nin hukuk fakülteleride pkk yandaşı dolu ne kadar ironik. Oxford Cambrige'i araştırıp geleneği olan ve bunu hala bu zamanda da devam ettiren üniversiteleri görünce insan sorguluyor Hele de prof veya deçentlerin mütevazılığı bizde çoğu yerde hayal. Tabi herkesi aynı kefeye koyamayız. Bizde inşallah geçmişimizden örnek alıp geleneklerimizi bugün doğrultusunda devam ettirebiliriz. Kıbrıs hakkında son zamanlarda hiçte iyi haberler gelmiyor son zamanlarda. Mutlaka petrol arama olayından dolayı bir şeyler olmasını insan bekliyor ama bu kadar ana vatandan ve Türkiye'den kopan insanları görmek üzüyor hele de verilen kayıplar akla gelince. Çok boş bırakmışız sanki. Orada yaşayan vatanperver insanlar muhakkak vardır ama aramızda bugün için kopan insanların çokluğunu görmek üzücü. O pahalılıkta oraya gidenlere de Allah akıl fikir versin diyelim yazık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maaelesef...
      Stratejik bir önem taşıyor evet, ama boş bıraktığımız noktasındaki tespitin çok doğru.

      Sil
  3. Nabrut Hanım merhabalar. Genelde diziler için takip ediyordum sizi ama ilk yorumum bu yazıya kısmetmiş. Ben Türkiye'de bir lisede Psikolojik danışman olarak görev yapıyorum. Üniversite tercih dönemlerinde öğrencilerim Kıbrıs yazmayı düşünüyorlar. Sizin de dediğiniz gibi üniversite tanıtımı için görevli olarak gelenler çok fazla tozpembe bir tablo çiziyor. Üniversiteden biriyle iletişime geçtiklerinde sanki orada devlet yurdu varmış izlemini veriyorlar. Öğrenci geldiğinde ortada kalacak ama tabi ki umurlarında değil. Bu yazıyı orada yaşamış birinin kaleminden olarak öğrencilerime göstermeyi düşünüyorum. Bunun için minnettarım size..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar :)
      memnun oldum öncelikle.
      böyle bir şeye vesile olduğuma da memnun oldum ayrıca. Hatta nabrutvebiz@gmail üzerinden benimle direk iletişime de geçebilirler öğrencileriniz. İlgilenirim. Ne kadar çocuğu doğru yönlenrebilirsek o kadar kardır.
      Sevgilerimle

      Sil
  4. Çok teşekkür ediyorum .nutkum tutuldu 😨😨😨😨"davulun sesi uzaktan hoş gelir "derler.sayende şuan fikrim oluştu keşke bunun gibi daha genel bir yerde daha bu gibi yazılar olsa. Öğretmen adayı olarak bakıyorum kimseye tercih etmeyi tavsiye etmeyecem atanırsam😊😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni yeni bir farkındalık oluşuyor ki bu sene yarı yarıya azaldı öğrenci.

      Sil
  5. Çok teşekkür ediyorum .nutkum tutuldu 😨😨😨😨"davulun sesi uzaktan hoş gelir "derler.sayende şuan fikrim oluştu keşke bunun gibi daha genel bir yerde daha bu gibi yazılar olsa. Öğretmen adayı olarak bakıyorum kimseye tercih etmeyi tavsiye etmeyecem atanırsam😊😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni yeni bir farkındalık oluşuyor ki bu sene yarı yarıya azaldı öğrenci.

      Sil
  6. Nabrutcum bunlari okuyunca ne kadar zorluklarla orada okuduğunu düşündüm. Galiba cok güçlü bir kızsin. Bu gücünü ailenden aldığını düşünüyorum. Peki oralara neden nasıl gittin nabrut nasıl oldu anlatsana.kim bilir daha ne maceralarin olmuştur . Basortne kariştilar mi .nabrut daha orayla ilgili yorumlarını bekliyorum sevgilerle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben lisans eğitimini burada almadım. Yüksek lisansı da özel olarak seçtim, çünkü türkiye'de sadece burada vardı istediğim uzmanlık alanı. O yüzden bunlar direk yaşadıklarım değil, şahit olduklarım :)

      Sil