Sesli Kitap Gönüllüleri

Çok iyi bir okur olduğumu iddia etmeme rağmen itiraf etmeliyim ki okumadığım çok fazla yabancı klasik kitap var. Türk klasikleri noktasında okumayı erken yaşta sevmiş olmanın avantajıyla eksiğim olduğunu söyleyemem ama iş yabancı ülke klasiklerine gelince bazı kült kitaplar haricinde epey eksiğim olduğunu düşünüyorum ve bu beni büyük ölçüde yetersiz hissettiriyor.

Bu açığı kolay kapatmanın bir yolunu arıyordum ama öyle sadeleştirilmiş çevirilere asla elim gitmediği gibi özet okumak da bana büyük bir işkence geliyor, bir sürü ayrıntıyı kaçırıyor hissi beni rahatsız ediyor.

Bir yol buldum sizinle onu paylaşacağım ama öncelikle şundan bahsedeyim: Geçen yıllarda size vasıtada kitap okuyamadığımdan, mide bulantısından muzdarip olduğumdan bu yüzden de yolda geçen zamanı boşa geçirmemek adına sesli kitap dinlediğimden şurada bahsetmiştim. O zamanlar sadece Okan Bayülgen'in sesinden indirip kaydettiğim kitapları dinleyerek tüm Kafka kitaplarını okumuş oldum ya da dinlemiş oldum.

Sonrasında bu sesli kitap olaylarını ararken Getem'e denk geldim. Getem (Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı) görme engelliler için bir proje başlatmıştı. Görme engelliler için kitap seslendirebilecek gönüllüler aranıyordu. Ama sesim uygun değil ki falan derken zaten spiker sesi aranmadığını doğallık arandığını öğrendim. Hemen başvurdum ve 2 ayın içinde de bir Necip Fazıl eserini kendi sesimle beraber bağışlamış oldum. Şu sıralar işlerim olduğu için pek aktif olamasam da sizleri haberdar ederek eksiğimi kapatmış olurum diye düşünüyorum.  Böyle bir oluşumda yer almak isteyenler için şuraya bir link ekliyorum. 



Asıl konumuza dönersek bu arayışlar içinde bir de Youtube'da Akın Altan'ın kanalına denk geldim. 



Efsane sesi ve şahane vurgulamalarıyla okumak istediğim bir çok kitabı seslendirdiğini gördüm. Artık pek toplu taşıma kullanmadığım için dışarıda olmasa bile özellikle uykuya dalmadan önce kitabımı açıp dinlemeye başlıyorum. Uyuduğum yerden ertesi gün devam ediyorum. Uykuya dalma noktasında büyük sıkıntım olduğunu, huzursuz bacak sendromu, düşünürseniz epey çok kitap bitirdiğimi gururla söyleyebilirim.

Benden tavsiye niteliğindeki son haberler böyle!

Yorum Gönder

8 Yorumlar

  1. Yazını okur okumaz gözlerim parladı, şahane bir bilgilendirme yazısı. Çorbada benimde tuzum bulunsun hemen verdiğin linke gidiyorum. Gönüllü esasına dayanan işleri çok sevsem de hayat telaşından oradan oraya savrulurken neden böyle bir projeyi araştırmadığım için kendime kızıyorum şu an. Geç olsun güç olmasın...Bilgilendirme için teşekkürler Nabrut;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim ne demek ^^
      Böyle duyarlı birilerine ulaşabildiğim için çok mutlu oldum.

      Sil
  2. Az evvel "fahrenheit 451" kitabını okuyordum, kitap gelecekte "yazılı kitapların" acıklı sonunu anlatan bir roman. Romanı okurken aklımdan sesli kitap mantığında bir şeyler yapabileceğim geldi. "Acaba Youtube gibi bir platform için kitapları okuyup görsellerle destekleyerek yayınlayabilir miyim?" diye düşündüm kendi kendime. Sonra da dedim ki bunu kesin birileri yapmıştır bile. Bu kadar tevafuk olur diyorum. Belki de bir işaret.. Bilemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mesaj:
      köşeyi dönmek için yatırımı ahirete yap ve gönüllü ol :D

      Sil
  3. Ben de sesli kitap dinlenyenlerdenim. Tabi bir iki yıldır bıraktım bunu. Tekrar hatırlamış oldum sayenizde. Kaldığımız yerden dinlemye devam edelim :)

    YanıtlaSil
  4. Bu önerini yeni gördüm çok teşekkür ederim bilgilendirmen için.😍
    Kartanesi

    YanıtlaSil