Günah Benim Suç Benim

Hayatta her şeyin suçlusunu kendim bildim. Başkasını suçlayıp rahatlayamadım.

Mesela;
geçenlerde yeni aldığım küçük el süpürgesi arızalandı, dedim ki,  bunu iyi kullanamadım, ben bozdum. Halbuki servise götürdüğümde garanti kapsamında bir arıza çıktı ama bozulduğunda ilk aklıma gelen benim hatam olduğuydu.

Ne bileyim, başkalarına kızıp öfkelenmek yerine hataları kendimden bilip içime dönmek, kabullenmek, kendimi hatalarımla sevmek daha kolay geliyor belki de.

Arkadaş seçimlerimde de hatayı kusuru kendimde bulurum. Arkadaşın yanlış olduğunu değil, benim seçimimin hatalı olduğunu düşünürüm. Böyle düşünmek karşı tarafa karşı kin, nefret duymamı engeller, bu yüzden iyi hissettirse de yorucudur.

Alimlerin bir tespiti vardır; merkebin aksi olması, farenin ziyan vermesi senin günahlarındandır. Bu söz de benim hayat düsturumdur. 



Güzel olan her şey Allah'ın bana bir lütfu, başıma gelen her kötü şey de benim günahlarımdandır.

Abdüllatif ya da İhya'da okumuş olabilirim kaynağını tam hatırlamıyorum ama ne yazdığını aynen hatırlıyorum, 

*Bir aletiniz mi bozuldu, günahınızdandır.
*Gece uykusu uyuyamıyorsanız yine günahınızdandır.

Hatayı, suçu, günahı hep başkalarının omuzuna atan, her meselede zeytinyağı gibi üste çıkmayı bilen, ne yapsam olmuyor, dualarım kabul olmuyor diye "evreni" suçlayan insanların gönül huzurunu bulamasam da Eypio & Burak King  ♪♫♬ abilerimizin dediği gibi günah benim suç benim diyerek kalp kırıklığı ile iltica edebiliyorum. Yetiyor...

Yorum Gönder

13 Yorumlar

  1. İnsanın kendinde suç görebilmesi de bir meziyet. Biz de kusurlarımızı görüp hayatımıza ona göre şekil verebiliriz inşallah gelecek için..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha kolay yaşıyorum böyle, ama nereye kadar gider bilmiyorum :)

      Sil
    2. Bu yaşa kadar gidildiyse bundan sonra da gidilir diye düşünüyorum ^_^ Bu arada yeni bir kardeş takipçinizim, böyle yorum yaptığım zaman olası bir geri dönüşte bildirim alabilme gibi bir durumum var mı yoksa şimdi yaptığım gibi girip kontrol etmem mi gerekiyor?

      Sil
    3. Hayır, yorum yazdığın kutucuğun sağ alt köşesinde beni bilgilendir kutucuğunu işaretlersen e postana cevaplar düşer :)

      Sil
  2. Bu kendinden örnek verdiğin yazılarına bayılıyorum çünkü bir çoğunda kendi düşüncelerimi buluyorum, bulamasamda ufkum genişliyor. Allah razı olsun. Kendi başıma gelen terslikleri çok büyük olmadğı sürece umursamam, suçlu aramam. Amaaaan derim :D nolcak düzeltirsin olur biter. Ama bi çok kez bende başkaların başına gelen tersliklerden kendimi sorumlu tutarım, yeterki olaya ucundan kıyısından karışmış olıym. Ve vicdan azabından resmen içim içimi yer. Ne yazıkki çoğu zaman sonradan fark ederim olayın başrollerinin benim kadar kendilerini kahretmediklerini çünkü dediğin gibi çoktan bi suçlu bulmuşlardır. Ama olsun, gamsız olmaktansa bizim gibi vicdanlı olmak bence kat kat daha güzel çünkü dediğin gibi kini nefreti kıskançlığı ve bir sürü kötü düşünceyi en aza indirir ve insanı öz eleştiriye ve tövbeye yöneltir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de böyle benim gbi düşünen birileri daha olduğunu öğrendiğim yorumlara bayılıyorum ^^
      Ne güzel özetlemişsin umarım bu çizgiyi korumak mümkün olur. Rabbim yardımcımız olsun

      Sil
  3. Bu isler tek nedenden olmuyor.
    Basimiza gelen dertler isledigimiz gunahlardan olabilecegi gibi imtihandan da olabilir.
    Ne gunah isleyen insanlar misil misil uyuyor veya ne gunah isleyenlerin isi rast gidiyor ona bakilirsa hayirlisi degildir imtihandir veya gunahimizdandir fakat tek bitanesinden degildir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle! ama imtihansa ve suçu kendinde bulup içine yöneliyorsan kazanma şansı artar mı? öyle umuyorum...

      Sil
  4. Senin yaptığını yapmak çok zor benim içim. Ben kendimde hata bulurum yanlış seçimim için; ama karşımdaki insanı da affedemiyorum. Misal iki yıl önce başvurduğum iş başvurusunda haksızlık yapıldı. Mülakat sonucu asil listede olan ismim yedeğe atılmış. Bunu kurum ve yerleşenler kabul etse de, tüm sarf ettiğim çabaya rağmen hakkımı alamadım. Hala o insanlara kızgınım, affedemiyorum. Onlara yaptıklarının haram olduğundan söz etsemde bir işe yaramadı. Üstelik ramazan ayında bunu yaptılar ve bu kişiler daha sonra kadroya geçirilmiş. Bu olay için kendimde de ne kadar kabahat bulmaya çalışsamda bulamıyorum mesela. Her şer günahlar yüzünden mi yoksa bir hayrı mı vardır, bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada kabahat bulmak yerine olanda bir hayır varsa olmayanda bin hayır vardır sözünü düstur edin. O iş olsaydı sana hayır mı getirecekti olmayınca mı hayır geldi asla bilemeyeceksin ama olmaması üzerine hayır olduğuna tevekkül edersen elbet sonsuz hayırlar seni bulacaktır.

      Sil
  5. Maaşallah ne kadar güzel bir haslet Cenabı Hakk hepimize nasip etsin inşaallah zaten insan olarak bizim vazifemiz de bu değil mi?
    "Gaye-i insaniyet ve vazife-i beşeriyet, ahlâk-ı İlahiye ile ve secaya-yı hasene ile tahalluk etmekle beraber, aczini bilip kudret-i İlahiyeye iltica, za'fını görüp kuvvet-i İlahiyeye istinad, fakrını görüp rahmet-i İlahiyeye itimad, ihtiyacını görüp gına-i İlahiyeden istimdad, kusurunu görüp afv-ı İlahîye istiğfar, naksını görüp kemal-i İlahîye tesbihhan olmaktır "
    "Mana-yı ubudiyetin esası olan: "Kusurunu bilmek, fakr ve aczini anlamak, tezellül ile dergâh-ı İlahiyeye iltica etmek"
    Dua beklerim ablacım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyledir umarım ^^
      Ben de bilmukabele dua eder dua beklerim

      Sil