Romantik islamizm

Gün, Sevgililer Günü olunca Romantik İslamcıların gününü mübareklemeden geçmek istemedim. 

Romantik İslamcılık ne demek, henüz bilmiyorsanız şurada bahsetmiştim.

Bu akımın kanaat önderleri İnstagörl kızlarımız bugünü kutlamak üzere kırmızı halılı bir cami arıyorlarmış, öyle duyduk. Bugüne özel, namaz kılabilen kalpli ayıcık üretileceği ise yine bize gelen bilgiler arasında...

Kırmızı şal ve zikirmatikli saat stokları tükenmeden gelin siz bir de misafir yazarımız Ebru Hanım'ın Romantik İslamcılara reddiye niteliğindeki şu güzel yazısını okuyun.

Bugün uzunca süredir etrafımızda, içimizde, sosyal medyada kısacası her yerde kendilerini, ilişkilerini, ailelerini, evlerini sergileyen romantik İslamcılar hakkında dilim döndüğünce  konuşmak istiyorum. Zira günümüzde muhafazakar kesimi de ziyadesiyle rahatsız eden bir konu olduğunu düşünüyorum.

Öncelikle romantizmi temel anlamıyla açıklamak gerekirse; duyguların ve içgüdülerin yüceltilmesi olarak tanımlayabiliriz. İşin içine duygular, hayaller girince gerçeklerden kaçış söz konusu oldu ve romantizmi hayatımızın her alanına yerleştirdik. Her şeyi uç noktalarda ve abartılı yaşamayı seven bir millet olarak romantizmde de ipin ucunu kaçırmamak mümkün değildi. Kırmızı şarap, loş ışık, şömine üçlemesinden yola çıkarak romantizmi sadece “gösteriş”ten ibaret zannedip dozunu kaçırdık. Halbuki romantizm duyguların yoğun bir şekilde yaşanması ve bundan duyulan hazzın insana mutluluk vermesidir. Başaramadık.



Romantizm batıda ortaya çıkmış bir fikir akımıdır. Batı romantizmini İslam'a uyarlamaya çalıştık ancak ortaya vasat , niteliksiz bir romantizm çıktı.  Batının her şeyi üzerimizde eğreti duruyor. Eğer örnek alınacak bir medeniyet var ise bu doğu medeniyetidir, Farabilerdir, Nizamülmülklerdir, diyerek ayrı bir parantez açmak istiyorum. Evet, biz İslami romantizmi İslami gösterişe dönüştürdük. Harama giden yollara kırmızı halılar serdik.  Kah sakalından akan suyu şalımızla sildik kah “sevdiceğimi sabah namazına kaldırıyorum ama” söylemleri ile günahımızı süsleyip sevap hanemizi genişletebileceğimizi düşündük.  Bazımız evlilik fotoğraflarını camilerde çektirdi, alnı hiç secdeye değmediği halde. Dışarıdan bakınca her şey ne kadar mükemmel değil mi? Ya kalp!


İslami gösteriş hayatımızın her alanına sızdı. Romantik İslam'ın temelinde de  gösteriş vardır. Azıcık gözlem yaparak bunun farkına varabilirsiniz. Halbuki dinimiz gösteriş dini değildir. Sadeliği, hafifliği savunur. Bunun farkına varmak dileği ile.


Not: Siz de bloğumda misafir yazar olarak yer almak isterseniz nabrutvebiz@gmail.com adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Yorum Gönder

15 Yorumlar

  1. Bence çağı adlandırırken "cehalet romantizmi" demek daha uygun düşecek. Cehalet hayatımızın vazgeçilemeyen bir parçası olup çıktı şu güzelim memlekette. Ne kadar sıcak türkülerimiz var acıyı bile hafifleten. acıyı bilgece işleyip sunan o türkülerimiz gitti yerine cehalet fışkıran her ne varsa geldi dikildi önümüze. Üzgünüm.

    YanıtlaSil
  2. Valla on numara yorum olmuş.Bu romantik İslamcılık falan çok alengirli bir söylem bu düpedüz görmemişlik,Protestanlaşmış İslam algısı,içi boşaltılmış bir din olgusu.Her günah kılıfına uydurularak sosyal medya üzerinden meşrulaştırılıyor.Çok güzel bir konuya değinmişsin.
    Benim kuzenim ki,tesettürlü filan kocasının yatak odasında atletli uyayan fotosunu çekip faceye koymuştu,sabah faceyi bi açtım ana sayfamda çıplak bi adam uyuyor aman ya rabbi heklenmişim dedim.Sonra bir dikkat ettim kuzenim paylaşmış.Ondan sonra bütün hesapları kapattım terki diyar etledim sosyal medyayı;))bir insta var elimde tüm bahsettiğin romantik islamcı kuzenler engelli.inş seni okumuyolladır:D

    YanıtlaSil
  3. He bide teşircilik freudingen kötü bi hastalık.söylemesem çatlardım felan:)

    YanıtlaSil
  4. Altına imzamı attım. 👍

    YanıtlaSil
  5. Maalesef durum bu hele balayı fotoğrafları ve gidilen mekanlar hiç uygun değil.Evlendikten sonra doğum fotoğrafları başörtülü yeni gelinlerimizin daracık kıyafetleri içerisinde şiş karnına zoom yapılmış hamile pozları akabinde doğum fotoğraflarının paylaşılması ve ardından bebeğe yapılan beybi şovırlar. Aman kendinize özel bir şey bırakmayın her şeyi el aleme gösterip biz mutluyuz deyin aksi olduğunda mümkün değil mutlu olmuyorsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle!
      Söyleyecek bir şeyim yok! Allah bizi muhafaza etsin

      Sil
  6. Maalesef durum bu.Birde bunun çocukla yapılan versiyonu var Aman Allahım. Başörtülü yeni gelinlerimizin daracık kıyafetli karnına zoom yapılmış hamile ve akabinde paylaşılan doğum fotoğrafları ardından yapılan beybi şovırlar temalı ilk yaş kutlamaları.Aman hayatınıza dair paylaşılmayan an ve özel anı kalınmasın aksi durumda mutsuz olunur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle!
      Söyleyecek bir şeyim yok! Allah bizi muhafaza etsin

      Sil
  7. Yok özgürlük adalet, yok onun kalbi temiz,Allah'la arasında,hoşgörü dini vs diye bunları savunarak yanlışı söylemeye engel olarak normalleştirdiler.Rehavet,gevşeklik hepimizi sardı taviz verdikçe sınırı aştıkça haram kalmadı gözümüzde,battık manevi açıdan öldük.Eskiden evlilik lafı geçince bile utanıp sıkılırdık şimdiki gençlerin ağzında basitleşmiş,çiğnenmiş sakız olmuş. Hâyâ nerede... Rabbim üzerimize edeb yağdır,kalbimize,vicadımıza utanma duygusu ver. Bizi affet...Mahvolduk...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel yazmışsınız.
      İçime dokundu...
      üzerine diyecek daha başka sözüm yok..

      Sil
  8. katılıyorum yazdıklarınıza ama çağımızda sadece İslamcılar da değil gençliğin genelinde cıvık, yılışık yaşanıyor sevgiler. haksız mıyım?

    YanıtlaSil