Muhafazakâr bir kadın neden inter-rail yapamaz?

Muhafazakâr bir kadın neden inter-rail yapamaz?

Çok uzun yıllardır en büyük hayallerimden birisi inter-rail yapmak! Hatta ben hayalini kurmaya başladığımda bileti ucuza alabiliyordum ama artık yaş sınırını da geçtim. 😂 Ama gelin görün ki bu hayalimi gerçekleştirmeme büyük maniler var.

İşin fıkhi boyutundan ayrı olarak -o noktada da hassasiyetlerim var- madde madde sebepleri sıralayacağım. Sizde benim manilerime belki çözüm yolları üretirsiniz.

1.Namaz ve abdest sorunsalı!

Yeri gelecek trenden gün boyu inemeyeceksiniz. Abdest alacak ve namaz kılacak mekân bulmak büyük ihtimalle mümkün olmayacak. Tren haricinde de her zaman otelde konaklamayacağımızı düşünürsek bir hostelde yine bunları sağlamak pek mümkün görünmüyor. Bir turla gittiğinizde hiçbir yer bulamazsanız otobüsünüzün içinde namazınızı kılıverirsiniz ama iş inter-rail yapmaya gelince konargöçer düzensiz programınız namazlarınızı tehlikeye atacaktır.


2.Kıyafet problemi!

Muhafazakâr bir genç kızın sadece bir kat kıyafetini tasavvur edin.
Pantolon/etek, uzunca bir dış kıyafet/tunik, eşarp ve bone/iç yemenisi. Ve her daim ne olur ne olmaz diye yanınızda taşımanız gereken seyyar seccade.
Bunların hepsini birer yedekle beraber sırtınızda taşımak zorundasınız.
Bir de tesettürlü olmayan birinin sırt çantasını düşünün.
Bir şort, bir tişört.

Böyle bir çantayı da taşıyamam ki ben. Bir un çuvalı kadar olan vücudum bu yükle dolaşamaz.
Bu yükü evden trene kadar bile götüremem. 😂
3-Banyo sorunsalı!

Bu madde biraz kişisel ama yine de birçok kimseye hitap edecektir. Muhafazakâr birisi yani “namaz kılan” bir insan durabilse durabilse en fazla 3 gün duş almaz. E sonrası? İnter-rail yapanlardan takip ettiğim kadarı ile bazen 10 gün boyunca duş almaları mümkün olmuyor. Gerçi bu madde biraz geneli kapsayan bir sorun olabilir.

4-Yemek sorunsalı!

Yurtdışında helal yemek bulmak çok zor. Bu zorluk sadece inter-railde karşılaşılacak bir durum değil, her türlü yurtdışı seyahatinde büyük sorun teşkil ediyor. İnter-railciler zaten gezilerini ucuza getirme amacı da taşıyarak yanlarında genel tür olarak konserve diyebileceğimiz hazır gıdalar taşıyorlar. Lakin tur vs. ile gidildiğinde daha az efor harcanacağı için yemek öyle böyle idare edilip geçiştirilebilir. Hem de İslamî turlara katılırsanız zaten bu sorunu tur şirketi çözüyor.

Böyle falan da seyahat edemem,
prenses hastalığım var benim.
Lakin interrail gibi tavana kuvvet bir seyahatte bol protein yani et tüketmek gerekiyor, bence. Bu da muhafazakâr bir insan için başlı başına büyük bir sorun. 1 aylık bir inter-railde hiç et yemeden nereye kadar dayanabilirsiniz, benim mezarımı hazırlamaları gerekir, mesela.

Tüm bunlar haricinde bir de ölüm korkum var! Ya oralarda emr-i hak vaki olur, yıkamadan gömerlerse beni, işte bu düşünce de benim inter-rail hayalimi gerçekleştirmek üzere harekete geçmeme mani oluyor. 😂 Tüm kötü senaryoları yazdığıma göre sonuca gelebilirim.


Daha ümidimi kesmedim, bu manilere rağmen, hiçbir şeyden de taviz vermeyerek, bunu sağlayarak hayalimi gerçekleştireceğim, bir gün...

Yorum Gönder

31 Yorumlar

  1. Ben de inter-rail yapamadım, param olsa zamanım yoktu; zamanım olsa param yoktu, hepsi olduğunda ailem izin vermedi:) sonra da ben interrail yapabilecek kadar konforumdan vazgeçemez yaşa geldim. Benim için seyahat etmek evlendikten sonra başladı diyebilirim; Avrupa'nın bir çok ülkesini ve Güney Doğu Asya'yı gezme fırsatı buldum hem canımın istediği gibi turlara bağlı kalmadan, hem de kafa dengi bir yol arkadaşıyla kâh romantik anlarla süslü, kâh günde en az 20 km yürümenin verdiği yorgunluktan bitap düşerek. Demem o ki yeni yerler görmeyi çok istiyorsan bir şekilde hayat karşına fırsatlar çıkarıyor illa inter-rail olması gerekmiyor bunun. Yaşın ve konumun itibariyle sana da hayat arkadaşını seçerken birlikte gezebileceğin ortak hobilerinin olduğu birine bakarsan bu şansını arttırabileceğin konusunda garanti verebilirim. Sevgiler, Seda
    PS: Nasıl da konuyu her daim evliliğe getirebilen teyzeler gibi bağladım ama, süperim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahah :D hepsi bir yana şu çok doğru bir tespit olmuş "en interrail yapabilecek kadar konforumdan vazgeçemez yaşa geldim" :D
      sevgiler teyzecim :D

      Sil
  2. Mahrem olmadan gidemem İslami hassasiyetim dolayısı ile dolayısı ile aynı kafadan bir eş lazım ki oda zor abimler evli babamın yaşı daha doğrusu kişiliği buna müsait değil yani bu hayali cennete saklıyorum

    YanıtlaSil
  3. Yanıtlar
    1. Immm bir tek bilet alıp o biletle tüm avrupayı dolaşmak demek en kısası :D

      Sil
  4. Başörtülü bir kadın değilim o bakımdan bu maddelerine pek de yanıt veremicem sanırım ama benim de takip ettiğim gruplarda muhafazakar kesimin de interrail yaptığını gördüm aslında o kişilerle iletişime geçsen daha yardımcı olurlar gibime geldi. bunun dışında umarım bir gün yapamama-gidememe sorunlarını çözersin ve çıkarsın yola. Benim de en çok hayalini kurduğum bir şey :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet var o grupta ben de görüyorum ama tahminimce bazı dini vecibelerinden taviz veriyorlar onu da ben yapamam. Kısmet biliyorsun olmazsa karsrail yapacağım en kısa zamanda :D

      Sil
  5. Yemek mevzusu cidden önemli bir sebep :/
    Şöyle ki bir arkadaşım bir haftalığına Balkan şehirlerine seyahat etti bu yaz tek başına. 3 gün Belgrad'da kaldı, helal et namına hiçbir şey bulamamış olduğu yerde. Sonunda vücuduma protein girsin bari diyerek market çalışanının "süt" olduğunu iddia ettiği bir şey almış bana mesaj filan yolluyor: "Alman markası bir süt içiyorum, teknolojiyi baya geliştirmişler şeffaf süt yapmışlar ama taddan gitmiş be." şeklinde. Sonra tabi akıl edip kutunun üstündeki yazıları inceliyor, sözlükten filan bakıyor. Sonuç : Yüzde yüz vegan bir çeşit hindistan cevizi suyu :))) Ve bu arkadaşım Urfalı, sabah kahvaltısında tirit yiyen bir insan, buradayken sebze bile yediremeyiz kendisine :) Üstüne üstlük babası da lokantacı olduğu için "Zavallı babam bilse ki kızı yaban ellerde vegan besleniyor ciğeri dağlanırdı..." demişti. Ne zaman hatırlasak güleriz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haha :) süt oralarda nasıl olmaz. çok ilginç
      aslında benim etle yemekle hiç aram yok aslında. ama işte aram olmadığı için biraz vücudum dayanıksız :P :D o yüzden böyle gezilerde iyi yemem lazım :D

      Sil
  6. bu yazıyı okuyunca biraz uzun da olsa, birinci ağızdan bir yorum yazmak istedim. ben 1.5 ay kadar inter-rail yaptım. toplamda 8 ülke, 14 şehir gezdim. deneyimlerimden 1-2 fikir edinebilirsin belki.
    1) namaz ve abdest elbette ki çok kolay olmayacaktır, ancak imkansız da değil. bildiğin üzere inter-rail avrupa ve balkan bileti olmak üzere ikiye ayrılıyor. gezi programlarında iki şehir arası bırak bir günü 5 saat bile sürmüyor. azıcık zorlanmayı ve zahmete girmeyi göze alıyorsan, kimi zaman namaz saatini kaçırabilirim ama kazasını kılarım diyorsan hiç bir sorun yok ortada. gezim sırasında türbanlı ve 5 vakit namaz kılan pek çok kişiyle de karşılaştım ben hatta.
    2) evet muhafazakar değilim ancak kısacık şort, ip askılı t-shirt giyip gezen bir kız da değilim kendimce bir dress-code'um var. belki o kızlar gibi 7 kombin alamayabilirsin ama ince ve hafif kumaşlı 3-4 kombin sığdırabileceğine eminim. 15-20 litrelik sırt çantalarının içerisine neler alabildiğini görsen şaşırırsın!
    3) hostellerin göreceli olarak iyi-kendi banyosu olanlarında da kız/erkek diye ayrılan toplu banyoları kullanmak zorunda olduğum çok ucuzlarında da kaldım. aşırı uçlarda gezen gezginler gibi hiçbir gece sokakta uyku tulumuyla falan yatmayıp her gece mütevazı hostelime gittiğim için banyo hiçbir zaman bir sorun olmadı. her gece rahatça duş aldım.
    4) yemek sorunsalı... domuz asla yemiyorum. ancak yediğim yemeklerde de titizlike helal damgası aramıyorum. bu yüzden benim için hiçbir sorun yoktu. yurt dışına çıktığım her durumda kırmızı eti nadiren, beyaz eti ise sıklıkla yiyorum. tavuk, balık, makarna vb ürünlerde bile özellikle helal damgası gözleyen birisi elbette ki zorlanır. ama bu kişinin sanırım müslüman ülkelerden başka bir yere gitme şansı yok. bu damgalara çok titizlenmeyen birisi, kendisine yetecek kadar da ingilizcesi varsa, tavukla balıkla makarnayla mükemmel bir şekilde yemek yiyebilir her yerde.

    ölüm korkusuna gelince... ne zaman nerde öleceğimizi kim bilebilir ki? nerde ölüm riskimiz yok ki? onu unut derim ben^^

    inter-rail in en yüksek riski hırsızlık bence. yani düşük bütçeyle gezenler için. çünkü ucuz hostellede her zaman güvenlik eksikliği oluyor ve eşyalarını iyi korumazsan odanda birisi eşyalarını çalabiliyor. allahtan benim başıma gelmedi ^^ (sırt çantamda her zaman kilit vardı ve kol çantamla geceleri birlikte uyudum hihihihi)

    (bu yorumları okurken benim böyle nerde akşam orda sabah, üstü başı kir pas içinde, parkta bahçede uyuyan bir railci olmadığımı göz önünde bulundur lütfen. sabahın köünde hostelinden çıkıp tüm gün şehri köşe bucak adımlayıp akşam hosteline gidip uyuyan bir insanım. klasik rail imajının biraz dışındayım yani)

    kendim de her zaman bir şeyleri yapmamak için bahaneler bulurum aslında. ama insanların istedikleri şeyleri yapmaması için hiçbir sebep olmadığına inanan birisiyim. garip bir çelişki... kendi kendime bahaneler bulup çok şeyden vazgeçiyorum ama belki senin sebeplerini çürütüp sana yardımcı olabilirim dedim. inşallah olabilirim^^
    hiç korkma. göründüğü kadar zor değil. ayrıca unutma ki tüm turu sen planlıyorsun! ne zaman nerede olacağın senin elinde. hazır bir tur değil bu. istediğini yapabilirsin! eğer az biraz paran varsa (bu seyahati turla yapmanın 'da biri kadar ucuza geliyor tabii) ve detaylı bir plan yapaya mecalin, yaşın çok ilerlemeden yap derim. çünkü gitmişken her yeri görme, her şeyi yapma isteği epey yorucu oluyor.
    inşallah yardımcı olabilmişimdir. uzun oldu ama, deneyimleyen birisinden duy istedim^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun bir post olmuş hem de şahane ve faydalı bir post. Biraz daha detaylandırıp bununla bana misafir yazar olsana ^^
      Konuya dönersem; Namazımın kazaya kalması opsiyonel değil :) yani bunu göze alarak yola çıkamam. Yola çıkıp zorda kalsam kazaya kalabilir ama bile bile yapamam :)
      interrail senin de dediğin gibi tam bir düzen olmayan, daha önce gitmediğin ve yanında tecrübeli birilerinin de olmadığı bir gezi. Yani bulunduğun yer ve zaman belli olmadan namaz vs. tehlikeye giriyor. tren kadar tren harici dolaşımda riskli.
      Çanta konusunda ikna oldum ama :)
      İşte o hostellerin ortak banyosunu kullanabilecek yaşı da geçtim çünkü yaşlandım ve konfor arıyorum ( interrail yapacak yaşı da geçtim sanırım da itiraf etmeye zorlanıyorum :)
      Yemek de taviz veremeyeceğim bir şey ama turla gidersen tur seni azeri, özbek vs. müslüman lokantalara götürüyor. yemek duraklarını buna göre ayarlıyor. Yani öyle etti yemekti seven biri değilim zaten de sevmediğim için vucudum çok zayıf ve senin de dediğin gibi o yırucu tempoyu devam ettirebilmek için enerji lazım.
      Ölüm konusunda da ikna oldum :D
      Ben seni klasik interrailci düşünmediğim gibi kendim de olamam zaten :)
      Yani sonuç olarak hala cesaretim yok ama bir gün ya bismillah dersem buradan okursunuz muhakkak :)
      Baştaki teklifimi değerlendir lütfen diyerek noktalıyor;
      bu güzel yorum için kocaman teşekkür ediyorum^^

      Sil
  7. Resmen bu söylediğin her şeye acı bir gülümsemeyle başımı sallaya sallaya okudum yazını
    En büyük hayallerimden biri sırt çantamı alıp arkadaşlarımla böyle turlara katılmak, hatta geçen sene bir an gaza gelip indirim de bulmuşken bir balkan turuna başvurmuştuk. Ödeme de peşin. Sonra bütün bunlar aklıma geldi. Resmen gece uyuyamadım sabah ilk iş acentayı arayıp iptal ettirdim (tüm gece tek gram uyku uyumadan). Ya parayı geri vermezlerse diye de çok stres olmuştum. Yani müslüman bir kıza düsen yine mümkünse kendi seyahatini ayarlayıp ya erkek kardeşiyle ya da eşiyle böyle gezilere gitmek oluyor 😔 bu da baya pahalı olduğu için birkaç yıl beklemek zorundayım sanırım.
    Düsününce aslında islamdaki bir hususun daha kadınların fıtratına en uyan usul olduğunu görüyoruz o da uzak yerlere yanında bir erkek olmadan gidilmemesi gerektiği.
    Aah ah neyse ben bekleyim. Kardeşim memleket memleket gezerken uzaktan gidecegim yerlerin hayalini kurayım bari.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin beni anladığın gibi ben de seni anlıyorum tabii.
      Sonuç olarak yine zavallı biz noktasına geldik sanırım :D

      Sil
  8. Resmen bu söylediğin her şeye acı bir gülümsemeyle başımı sallaya sallaya okudum.
    En büyük hayallerimden biri sırt çantamı alıp arkadaşlarımla böyle turlara katılmak, hatta geçen sene bir an gaza gelip indirim de bulmuşken bir balkan turuna başvurmuştuk. Ödeme de peşin. Sonra bütün bunlar aklıma geldi. Resmen gece uyuyamadım sabah ilk iş acentayı arayıp iptal ettirdim (tüm gece tek gram uyku uyumadan). Ya parayı geri vermezlerse diye de çok stres olmuştum. Yani müslüman bir kıza düsen yine mümkünse kendi seyahatini ayarlayıp ya erkek kardeşiyle ya da eşiyle böyle gezilere gitmek oluyor 😔 bu da baya pahalı olduğu için birkaç yıl beklemek zorundayım sanırım.
    Düsününce aslında islamdaki bir hususun daha kadınların fıtratına en uyan usul olduğunu görüyoruz o da uzak yerlere yanında bir erkek olmadan gidilmemesi gerektiği.
    Aah ah neyse ben bekleyim. Kardeşim memleket memleket gezerken uzaktan gidecegim yerlerin hayalini kurayım bari.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin beni anladığın gibi ben de seni anlıyorum tabii.
      Sonuç olarak yine zavallı biz noktasına geldik sanırım :D

      Sil
  9. Benim anlayamadığım islami bir turla katılınca helal gıda sorunu çözülüyorsa diğerleri de çözülemez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İslami tura katılınca zaten tüm mesele çözülür ama amacımız interrail yapmak. Yani başlıktaki sorunu çözmeye çalışıyoruz.

      Sil
  10. Böyle güzel sebeplerden ötürü hayallerinizden vazgeçmişsiniz ya ,inşallah Hz. Allah helal dairede daha güzellerini nasip eder. Belki interrail olmaz ama en birinci sınıfından bir dünya turu olur. Neden olmasın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Allah razı olsun. Bunu dua olarak alıp amin diyorum.^^

      Sil
    2. Yazarken dua kastıyla yazmıştım zaten aslında... Hepimiz için amin inşallah.

      Sil
  11. Ulaşım aracı olarak Tren'i çok seven biri olarak Türkiye'de tüm tren ağlarını kullandım. Hayalim hep interrail yapmaktı. Ve sonunda yaptım. Gerçekten hayatımın en güzel günleri diyebilirim. Yukarıda ki problemler beni pek ilgilendirmediği için ve uzun yolculuklar çok yaptığımdan sorun yaşamadım. Ama dediğiniz gibi Avrupa'da ki hosteller çok farklı olabiliyor. Yani 8 kişilik odada 4 kız 4 erkek bile kalınabiliyor. Duş yerleri ortak ve erkek-kadın karışık olabiliyor. Ama uygun otellerde var. Tabiki hosteller kadar ucuz değiller. En büyük sıkıntınız tren olabilir ama uygun rotalar düzenlerseniz. Trende çok kalmayabilirisiniz. Bir gün istediğiniz gibi interrail yapmanız dileğiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin adınıza çok sevindim. Ne hoş.
      Trende çok kalmasak bile interrailin doğası gereği namaz abdest meselesi büyük bir sorun. İşte otel elbette var ama interraildeki amaç geziyi ucuza getirmek falan derken. bakalım bir gün ben de her zorluğa bir çözüm üreterek bu işi çözerim belki kim bilir :D

      Sil
  12. Aynı sorunlardan bende muzdarim , artık para biriktirip islami turlarla ya da kendi özel aracımla gidicem başka çare yok :D

    YanıtlaSil
  13. En iyisi karavan bence.Banyo,namaz,yemek hepsine toplu çözüm.İlker-Aslı Kızmaz çiftinin instagram hesaplarına bakmanı tavsiye ederim.Bu çift otomobillerine bağlı karavanları ile avrupanın birçok şehrini dolaştılar.Evet ucuz değil ama sorunların hepsine çözüm :)
    Benim hayalimde tam olarak bu.Karavan alıp yurt içi-dışı farketmezsizin gezmek :)
    Hayallerimizin gerçekleşmesi duası ile ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karavan pahalıya da gelmez değil mi? Ama karavan bir aile aracı yani kız başımıza olmaz gibi :DD
      o adresi bulamadım biliyor musun? çok merak ettim.
      Amin cümlemizin. ^^

      Sil
  14. Interraile Dair - 128 Ara 2016 23:18:00

    Merhaba,

    2009 yılında interrail yapmış ve bir ay boyunca Avrupayı gezmiş, örtünen ve tesettüre uygun giyinmeye çalışan bir müslüman kadın olarak şunu söyleyebilirim: O interraile gidip günlerce yıkanmayan, sokaklarda yatan taife gibi hareket etmek elbette imkansız, ama birkaç önemli ayrıntıya dikkat ettiğiniz, sokakta konaklamadığınız sürece interrail asla imkansız değil. Zor tarafları olduğunu söylemeliyim; örneğin abdest alırken dikkat edilmesi gereken pek çok husus var, gayrimüslimlerin yanında başınızı dahi açamazsınız, bir de lavabolarda ayak yıkamak yasak zaten. Ama onun da çareleri var, endişe etmeyin. Biz şişeye su doldurup tuvalet kabinine giriyor ve orada kimseye görünmeden abdest alıyorduk, hiçbir zaman zorlanmadım bu konuda. Yeryüzü mescid olduğundan ufacık bir çimenlik/otopark/giyinme kabini bulup pusulayla yön tayin etmek de zor iş değil. Bir vakit namazımı bile kaçırmadım şahsen, yeter ki ibadet odaklı olun, Allah da yardım ediyor zaten. Bir de trenden gün boyu inenemek diye bir şey olmuyor, genelde yakın şehirler arası seyahat planı yapmaya çalışıyorsunuz çünkü, bir aylık zamanı en verimli şekilde değerlendirmek içinde gerekli bu. Diyelim ki inemediniz, trende namaz kılmak da tıpkı otobüste kılmak gibi imkansız değil sonuçta, buna uygun hükümler de mevcut.

    Tek başınıza gitmenizi sadece şu açıdan önermem; siz abdest alıp namaz kılarken eşyalara göz kulak olacak biri olsa fena olmaz, ya da yapılacakları ikiye ayrılıp hallettiğinizde işler hızlanıyor. O yüzden bir kız arkadaşınızla gitmeniz daha rahat hareket etmenizi sağlar, hem kalacak yer masrafınız da hayli azalır. Çünkü tek kişilik odalar, genelde iki kişilik oda fiyatında oluyor. Ayrıca böyle şahane bir seyahatin anılarını biriyle paylaşabilmek de çok keyifli oluyor zaten. Ancak yanınızda yakinen tanıdığınız, huyunu suyunu bildiğiniz biri olması işinizi kolaylaştırır, diğer türlü tuhaf sürtüşmeler ve uyuşmazlıklar çıkabiliyor.

    Eğer ağır taşıyamıyorsanız uyku tulumu ve mat götürmeyi baştan unutun, ben bunları aldığıma çok pişman oldum, birkaç kez havalimanı ve tren istasyonunda beklemek/uyumak zorunda kaldığımdan elbette işime yaradı ama olmasa da olurmuş, yazın seyahat ettiğimden şal gibi bir şeyle idare edebilirmişim (Almanya hariç :).

    Kıyafet olarak üçer tane dış kıyafet, üçer pantolon/etek, üçer tişört ve başörtü yeterli oluyor. Kesinlikle büyüyüp küçülebilen bir sırt çantası almanızı öneririm. Bir de orta kalınlıkta hırka fena olmaz, gerektiğinde dış kıyafetinizin içine veya dışına giyebilirsiniz.

    Sanıldığı gibi helal restoran bulmak hiç de zor değil, her şehre özel helal restoran tavsiye listeleri var, fiyatları dahil her konuda bilgi alabilirsiniz, tripadvisor/lonely planet gibi siteleri araştırıp önceden liste hazırlamanızı öneririm. Biz her sabah otelden çıkarken veya güne başlarken Türkiye'den getirdiğimiz veya helal marketten aldığımız peynirle hazırladığımız sandviçleri, tatlı ihtiyacı için bir tane de sarelleli sandvici yanımızda götürüyorduk, gün boyunca hayat kurtarıyor, konserve dolma-barbunya vb. de alabilirsiniz yanınıza, lazım oldukça açıp yersiniz. Hazır çorba da içtik, noodle da yedik. Sıcak su bulmak çok zor olmuyor. Et yemeniz gerekiyorsa helal restorana gider, birkaç dolar daha harcarsınız.

    Bizim zamanımızda telefonumuz yoktu ama şimdi her gittiğiniz ülkeden interneti olan geçici hatlar temin edebiliyorsunuz, birkaç ülkede birden geçerli olanlar da var, gittiğiniz her yere internet götürmeniz mümkün yani, sokakta ve son dakikada bile araştırma yapabilirsiniz. Diyelim ki hat edinemediniz, kendi telefon hattınızı uçuş moduna alıp kafe ve sokaklardaki wifi'dan faydalanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  15. Interraile Dair - 228 Ara 2016 23:19:00

    Ağır taşımamak istiyorsanız şu formülü kullanabilirsiniz: Şehre sabah varıp çantayı otele/hostele bırakmak ve keyfine bakmak. Kalacağınız hostelde de duş imkanı hep olacaktır, sadece kadınların kaldığı female hostellerden veya hostelin içindeki female dormlar'dan yatak kiralayabilirsiniz. Oldukça ucuza gelir. Ama gayrimüslim kadınların yanında kalırken başınızı dahi açamayacağınız için (İslam Hukuku'na göre böyle bir hüküm var) biz genelde iki kişilik oda tuttuk, kişi başı 10 dolara bile oda bulabiliyorsunuz. İsveç-Norveç-Fransa gibi pahalı ülkelerde ise Couchsurfing sitesine başvurabilirsiniz. Burada bazı gönüllü kimseler evlerinin oda veya kanepelerini seyyahlara açıyorlar, önceden kalmış yolcuların yorumları ve ev sahiplerinin güvenirliği konusunda bilgi alabiliyorsunuz. Defalarca kullandık, bayan ve tek yaşayan ev sahipleriyle kaldık, bir problem olmadı, tek kuruş da ödemedik. 30 günün 10 gününü böyle geçirdik diyebilirim.

    Ayaklar yürümekten yara bere içinde kalıyor, o biraz zorlayıcı ama buna değer. En rahat ayakkabıları giymeniz ve en azından iki ayakkabı almanız (biri sandalet olabilir, diğer spor ayakkabı olmalı mutlaka) lazım.

    Özetle o yıllarda yaptığım interrailin olumlu yönü, olumsuzlukları bir kalemde silip atacak kadar çok.

    Yine de şunu belirtmek isterim; belli bir yaştan sonra interraille seyahat etmek çok çok zor bence, o tecrübeyi iyi ki erken yaşta yaşamışım. Şimdi öyle bir seyahate çıksam, biraz daha konformist hale geldiğim için aşırı derecede zorlanabilirim. Eğer size de ağır geliyorsa küçük bir sırt çantası alıp kısa süreli ve en fazla iki ülke içeren seyahatler yapmanızı öneririm.

    Selamlar :)

    YanıtlaSil
  16. Öncelikle namaz bence sıkıntı olmaz.. Bir mesh kullanırsın, ayaklarını yıkama sorunu ortadan kalkmış olur. Farz bölgelerini yıkarsın ki bu zorluk çıkarmaz.. Trende su bulunuyor illa ki abdestini alabilirsin .. Ha su olmazsa da teyemmum taşı bulundurursun yanında.. Seferisin bu da öbür kolaylık.. En olmaz zamanda cem ' e başvurabilirsin.. Her zorlukta bir kolaylık var namazını tren içinde oturarak da kılabilirsin yani engel bir durum olarak görünmedi bana .. Onlar şort ve t shirt kullanıyorsa sana bir dış ortün artı yük olacak .. Bi kere bir ayın en az 8 gününü çıkarabilirsin .. 3 güne bir yıkanma ihtiyacını farklı bir şekilde giderebilirsin.. Illa su altında yikanmaya gerek yok bence :) sence ? Bir buz dolabı poşeti al bir kilo da kavurma al yanına hiçbir şey olmaz mis gibi bozulmadan et ihtiyacını karşılayabilirsin.. Ha bu arada o cantalarin içi dolu olabilir ama öyle yapılmış ki senin sırtına çok zorluk binmez ..Yani dengesi sağlam bu koşullara uygun yapılmış.. 5 kg poşeti 2.5-2.5 iki poşete koyup her bir ele bir poşeti verince oluşan his nasıl? :) öyle düşün. .

    YanıtlaSil
  17. sizin gitmeye niyetiniz yok gibi. dert ettiğiniz şeylerin çoğunu aşmanız hiç de zor değil. ben 2bin yılında gittim. namazımı da kıldım, her şeyimi de yaptım. yalnız gitmemek lazım. iki kişi ideal. üç kişi riskli.

    YanıtlaSil