Kendime Ait Görünmez Bir İşaret Okur Yorumu

Kitabın ismi: Kendime Ait Görünmez Bir İşaret 
Yazarı: Aimee Bender

Kitap şu cümle ile başlıyor:

Yirminci yaş günümde, kendime bir balta aldım.

Bu cümleyi okur okumaz kitaba vurulup hemen satın aldım.
Tabii bu ilk cümle kadar yazarın okuduğum diğer; Limonlu Pastanın Sıra dışı Hüznü isimli kitabını çok sevmiş olmamın da payı vardı.

Limonlu Pastanın Sıra dışı Hüznü kitabı benim için farklı ve ismi gibi sıra dışı idi. Çok sevmiştim.

Yazarın Kendine Ait Görünmez Bir İşaret isimli bu kitabı da sıra dışı cümle ile başlayınca beni yine çok keyifli bir hikâye bekliyor diye düşündüm. 

Kitabın ana kahramanı Mona iyi bir atletken babasının hastalanması ile kendini rakamlara ve matematiğe adıyor. Bu sırada babasının ne hastalığı olduğu kitapta asla belirtilmediği gibi sanki kitabın sonunda açıklanacak bir sırmış havası veriliyor. O sırra bir türlü vakıf olamıyorsunuz.


Mona’nın doğum günü için aldığı balta ile kurduğu fantastik bir ilişki var ama bu da kitap içinde havada kalan çok saçma bir olaya bağlanıyor ve siz; ne alaka ya, gibi bir cümle kuruyorsunuz.

Yazar konu ile sizin aranıza bir beton örmüş gibi ve siz hikâyeye bir türlü ulaşamıyorsunuz. Sanki çok uzaktan bir ses duymuş gibi cümleler okuyorsunuz, belirsiz, net olmayan zaman zaman hiç anlaşılamayan…

Yazarın bu kitabı için ise tek bir duygu cümlesi kurmam gerekirse; hayal kırıklığı idi, olur.

Bu sebeplerden ötürü bu kitabı tavsiye edemesem de yazarın diğer kitabı olan Limonlu Pastanın Sıradışı Hüznü kitabı hakkındaki şu yazımı okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

Yorum Gönder

10 Yorumlar

  1. Gerçekten insanı böykesine içine çeken bir cümleyle başlayan kitabın hayal kırıklığı olması üzücü... Babamın getirdiği poşette çikolata var sanırken peynir çıkmış gibi(bu durum tarafımdan tecrübe edildi, kelimelerin kifayetsiz kaldığı bir an)..

    YanıtlaSil
  2. nabrut, bu kitabın filmi de var bir araştır istersen

    YanıtlaSil
  3. Sanki buna konu ile alakalı bir amerikan filmi izlemiştim ismini hatırlamıyorum ama konu olarak çok benziyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. varmış sanırım bir araştıracğım teşekkür ederim

      Sil
  4. Limonlu Pastanın Sıra dışı Hüznü 'nü merak ettim aklımda bulunsun alıp okurum inş.. ;)

    YanıtlaSil
  5. Aradan çok geçmedi ama bi solukta kitap bitirmelerimi, birkaç günde serileri devirdiğim günleri özledim :'(
    Bu sene bi' yanım eksik kalacak ama kendimi tabiki tamamen kitaptan mahrum bırakmayacağım, kendime bu kötülüğü yapamam :D
    Aimee Bender'ın Limonlu Pastanın Sıradışı Hüznü kitabını anlattığın post üzerine sıradışılığı beni cezbettiğinden listeme eklemiştim, henüz okuyamadım ama.
    Bu kitaba benzer de bi' film izlemiştim, Aşkın Logaritması'ydı adı. Şimdi baktım, orijinal adı An Invisible Sign imiş; yani adından anladığım kadarıyla bu kitaptan uyarlama. Film bende silik kalmış, adını bile tam hatırlayamadım başta. Konusu özgün olduğu için kitabın konusunu okuyunca hatırladım izlediğimi. Ama zor bi' filmdi onu hatırlıyorum. Bir de senaristin gözünden bakmak istersen -tabiki kitabın yerini tutmaz ama- bir bak derim filme.
    Kitabın hayal kırıklığı yaratmasına üzüldüm. Kitabın arka kapak yazısını merak edip okudum da, 'al beni, oku' diyor resmen :D Böyle durumların olması gerçekten üzücü :(
    Ben yine kendimi tutamayıp çok uzun yazdım galiba :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Kitaplar iyidir Türkçe de işine yarar hem :D
      Filmine bakar mıyım bilmiyorum kitabını sevmemişken :(
      Ne demek her zaman biliyorsun ^^

      Sil