Kore Saunaları (Jimjilbang)

Kore dizilerinden öğrenip sevdiğimiz, keşke biz de gitsek, şöyle bir yayılsak, arada evden kaçmak isteyince sığınsak, diye özendiğimiz sauna yani Korece söylemek gerekirse Jimjilbang konunusu ele alacağım.

Dizilerden izlediğimiz ve benim yabancı gezi yazarlarından okuduğum kadarıyla size bu saunalar hakkında biraz bilgi verecek, neredeyse hemen her dizide geçmesi sebebiyle klişeleşen sauna sahnelerine değinecek ve sonrasında size saunalarda yenen simsiyah yumurtanın tarifini vereceğim. 


Jimjilbang-Saunalar

  • Hem gündüz hem de gece açıklardır.
  • Ter atmak isteyenlerin yanı sıra eve sarhoş dönmek istemeyenlerin ya da eve dönemeyecek durumda olanların da ortak mekanıdır. Burada geceleyen sarhoşlar sabah duşlarını alıp evlerine dönerler.
  • Aynı zamanda evden uzaklaşmak isteyen, evsiz kalanların da uğrak yeridir. Bununla beraber Kore'de çok yaygın olan Stalker'lardan korunmak için takip edildiğini fark edenlerin evininin öğrenilmesinden korkarak konaklamak için seçtikleri mekanlardır.
Umyonployed dizisinde kızımız 
ev arkadaşından kaçıp saunaya sığınmıştı.
  • Saunaya girerken genelde renkleri ve stilleri aşağı yukarı hepsinde aynı olan tişört ve şort verilir.
  • Ve bir de havlu. Bu havlunun birini kafalarına keçik yapmak/koçbaşı için kullanıyorlar. Yani aslında bu koçbaşı bağlama şekli olarak geçse de Anadolu şivesinde biz bunu baş örtüsü ile yaparız ve keçik yapmak adı veririz.

Saunada havlusunu koçbaşı yapan karakterlerden bazıları


My girl friend is Gumiho
Bride of Century
Angry Mom

Koçbaşı yapımı ise çok basit.
Daha önce denediniz mi? Denemediyseniz sakın okumayı bırakıp denemeye kalkmayın. Bir havludan daha fazla önceliğim olsun isterim. Hahah!
Böyle yapmanın mantalitesini asla çözemedim. Tabii çok eskiden Kore dizileri ile ilk tanıştığım yıllarda bende bunu denedim. Lakin anlam veremedim. Saçımın yaşını alması için desem, saçı içine toplamıyor. Sadece kafanızda büyük bir ağırlığı taşımış oluyorsunuz. 

İşin bir de şu kısmı var. Eğer bir gün Kore'ye gider, bir saunaya girer ve bu koçbaşı size çok demode gelirse dizilerde alternatif havlu sarma yöntemlerini de zaman zaman görüyoruz.

IU gibi baş örtüsü tarzında bağlayabilir;



 Eun-chae gibi gelişi güzel başınıza atabilirsiniz. Sıra gecesindeki adamların başına mendil atması gibi olmuş ama tercih sizin elbette.


I am sorry i love you

Bu arada eveeett, ♫♪bu adam (hemen şu yukarıdaki) kim diyeeee soran olursa ♫♪ elbette Falling for innocence ve One More Happy Ending'teki şahane aşık derim sevgilim. ♫♪



Neyse konuyu dağıttım alternatif sauna havlu şekillerine en sevdiğim ile nihayet veriyorum. Lie to Me dizisine ait olan bu bağlama şeklinin nasıl yapıldığını bir türlü bulamadım. Belki içinizden biri bulur ve yazıyı güncellerim.


Çok Şeker Değil mi?
  • Verilen diğer havlu sauna banyosu kısmında kullanılır. Naneli oda, biberli oda, tuzlu oda, soğuk oda ve çok sıcak odalar gibi insanların isteğine göre farklı sauna odaları vardır.
Secret Garden Sauna sahnesi
  • Bu saunalarda sadece konaklama imkanı sunulmuyor. Çilingir sofrası misali envai çeşit yemek yeme imkanı var.
Twenty Again'den bir sofra diyecektim ama ayak bastıkları yerde sofrasız yemek yiyorlar. :S
Birazdan da orada yatacaklar. :D
  • Tabii ki en favori ve olmazsa olmaz sauna yemeği yumurta!

İşte bu yumurtalarda bizim merakımızı iki şey celbediyor.
Birisi yumurtaların rengi! İlk başlarda ne kadar haşlarsan haşla yumurtanın renginin bu kadar kahverengi olamayacağını düşündüm ve renklendirici kattıklarını sandım. Sonrasında ise Korean Sauna Style Eggs adı altında bu yumurtanın yapılışını izledim. Ve başım göğe erdi. Size bu Korean Sauna Style yumurtanın tarifini ve bu yumurta ile ilgili rivayetleri şurada yazdım. Meraklısı okuyabilir.



İkincisi ise elbette tadı! Acaba bu neredeyse siyaha dönen yumurtanın tadı nasıl? İşte orası benim için hala bir muamma.


Saunada yumurta yiyen dizi karakteri

Lie To Me

  • Yumurtadan sonra bir diğer olmazsa olmaz sauna ritüeli,  ne hikmetse genelde mavi kapaklı bir şişeden içilen Korece ismi "sikhye" olan tatlı pirinç içeceği olarak Türkçeleştirebileceğimiz bir içecektir.
  • Bu içeceğin antioksidan özelliği taşıdığı ve sindirime iyi geldiği bilinmektedir. Şişenin dibinde görülen tortular pirinç olup bu içecek bazen çam fıstığı da barındırmaktadır. Özellikle akşamdan kalma olanlar yani içkiyi kaçıranlar tercih etmektedirler. Bu da benim tadığını çok merak ettiğim bir içecektir.
Sikhye içen dizi karakterlerinden bazıları

Pasta
A gentleman's Dignity
  • Sauna banyoları, sıcak su havuzları ve giyinme odaları bayanlar ve erkekler bölümü diye ayrılır. Ancak yatmak ve yemek yemek için kullanılan mekan ortak kullanım alanıdır. Nadiren de olsa sadece bayanlara ya da sadece erkeklere özel saunalar bulunmaktadır.
Erkeklere ait soyunma odası. Sensory Couple dizisinden.
Kadınlar Hamamı gibi dedikodu peşinde olan Koreli kadınlar :)
  • Seyyahların saunalar konusundaki ortak rahatsızlıklarından birisi havuz ve sauna odaları kısmında anadan doğma gezen ve sıcak su havuzlarına da böyle giren Koreli kadın ve erkekler.
  • Bu saunalardan en meşhuru daha doğrusu en çok dizi çekileni Drogon Hill Spa. Daha çok bilgi için şuradan sitelerini ziyaret edebilirsiniz. 
  • Saunaların olmazsa olmazı bizim yün pofuduk yataklarımıza denk gelen hasırları! Bu hasırlar üzerinde nasıl rahatça yatıyorlar, yetmiyor bir de tahtadan bozma gibi duran o silindir yastıklarda nasıl yatıyorlar sorularının cevabını asla bulamayacağız. Genetik bir alışkanlık olsa gerek. 
Rooftop Prince dizisinden bahsettiğim hasırlara bir örnek


O tahtamsı yastıklara bir örnek
  • Yerde üşümüyorlar mı? Anne deyimiyle beton çeker, hasta olurlar gibi düşünceleriniz varsa Kore'nin geneli yerden ısıtma sistemleri kullanıyor. Zaten yerde uyuyan, yerde yemek yiyen hatta yerde televizyon izleyen bir milletin başka türlü ısınması mümkün olmazdı.
  • Gezi yazarlarının birçoğu saunaların konaklamak için çok ucuz yerler olduklarını dile getiriyorlar.
  • Fiyatları ortalama hafta içleri 10.000 won (25.tl) iken hafta sonları 12.000 won (30.tl) olarak söyleniyor.
  • Saunaların genelde romantik anlar için de kullanıldığına şahit oluyoruz, dizilerde. Bu bir ekran yanılsaması mı yoksa gerçekten olan bir durumun senaryoya dökülmesi mi bilemiyoruz.
Saunaları romantizm amaçlı kullanan karakterlere örnekler

Twenty Again 

En sevdiğim sauna sohbetlerinden
The time we were in love dizisine ait.

I need Romance 
Bu yazıyı hazırlarken yerli, yabancı bir çok makale okudum. Saunalar hakkında epey bilgi sahibi oldum. 
Tüm bu anlattıklarım ve izlediğimiz onca güzel sahneden sonra size işin bir diğer yüzünü göstermeden edemeyeceğim.

Evet, hepimiz bu sauna kültürünü izlemekten keyif alıyor ve Kore'ye gidince yapılacaklar listemize ekliyoruz lakin;
seyahat yazarlarının birçoğu; bu saunaların sanılan kadar temiz olmadığını, insanların birbirine saygısının olmadığı ve geceleri beraber yatıldığı için çok pis koktuğunu - o kadar yumurta yenilirse çok kötü bir koku olmasına şaşmamak gerek- dile getiriyor.


Fotoğraf Amerikalı bir seyyahın makinesinden çıkma. 

Bir araştırma yazısının daha sonuna geldim. Yine ben yazarken çok eğlendim. Size de aynı hisleri geçirebilmişimdir umarım.

Şimdi sizin sauna hayallerinizi dinlemek isterim.


Facebook Kore Dizileri Sayfamı takip etmek için: https://www.facebook.com/koredizifilmreplikleri1

Blog'umda yazdığım tüm dizi ve filmleri alfabetik olarak sıraladım.
Dizi listesine Buradan film listesine ise Şuradan ulaşabilirsiniz.

Bana ulaşabileceğiniz diğer sosyal medya hesaplarım

Yorum Gönder

43 Yorumlar

  1. hahaha gerçekten benim de çok merak ettiğim bir konuydu
    temizliğini, yumurtayı, neden bu kadar rağbet gördüğünü ve fiyatını..
    keyifle okudum her soruma da cevap buldum ve eğlendim :)
    bayağı bi mesai harcamışsın belli ki,ellerine sağlık.. ;)
    yumurtayı işin içine düdüklü girmese denerdim belki ama üsten fotosunu da görünce
    uğraşmanın çok da gerektiği bir şey olmadığını düşündüm
    ama hazır ve nazır önüme sunulursa sırf ceviz tadı nasıl vermiş diye bi tadına bakarım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En iyisi senle biz Korede deneyelim bunu. zaten sanırım haram helal noktasında sadece bunu yiyebilir orada :D

      Sil
  2. O son fotoğrafı koymayacaktın Nabrut :( Hayallerimi yıktın :( Ayyy gerçek yüzünü gördükten sonra dizilerde sauna gördüğüm an bu fotoğraf gelecek gözümün önüne :( :( :(

    YanıtlaSil
  3. Milletçe alkışlıyoruz hakikaten çok eğlenceli bir yazı olmuş yine :) ben dr hep o tahtadan bozma yastık ve yer hasırında nasıl yattıklarını merak ediyorum kuş tüyü yatağımda bile her sabah bel ağrısı ile uyanıyorum acaba ben dr yerde yatmayı denesem mi :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh çok sevindim beğendiğinize ^^
      belki de biz kuş tüyüne yatmakla hata ediyoruz haha :D

      Sil
  4. Merhaba;
    Akela ve Fenom beni her ne kadar Kore dizisever yapmak için çabalasa da daha muradlarına eremediler ...
    Ama diziler öncesi bunları öğrenmek bana bilgi açısından faydalı oldu diye düşünüyorum ... En azından garip garip seyretmem ...
    Emeğine sağlık
    Bu arada az kalsın bir tülbent alıp şu koçbaşını denemeye kalkıyordum ; ne işe yarayacak bu diye :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;
      Teşekkür ediyorum.
      Kore dizisi izlemesen bile belki bir gün asya turu yaparsın ve buraları görmek mümkün olur kim bilir...

      Sil
  5. Doğru saunaya çok fazla gidiyorlar. Bence kızlarla toplanıp saunaya gitmek çok eğlenceli olur(tabi koreli olsam) . Ayrıca o kafalarına taktıkları şeyi bende önceden denemiştim ve evet çok mantıksız. Ben koreye gitsem saunaya gitmezdim o kadar çok insan dip dibe bana biraz iğrenç geldi. Ne bilim bizim hamamlar gibi olsa daha eğlenceli olur sankim. O siyah yumurtayı bende çok merak ediyordum hemen gidip bakacağım şimdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dip dibe hamede kızlı erkekli yatmak bana da iğrenç geliyor artık ama yazıyı hazırlamadan önce öyle düşünmüyordum :D

      Sil
  6. Araştırmanın kralı olmuş bence, ellerine sağlık^^ Sanırım seninde söylediğin gibi saunaların durumu Kore dizilerinin pembemsi taraflarından biri.. O kalabalığı görünce aman dedim, kalsın.. Replikler şahane olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolasın tatlım ^^
      dediğin gibi kalabalık ve erkekli kızlı yatmak büyük mesele :D en iyisi japonların mezar otelleri :D

      Sil
  7. Biz de saunalar ental takımın yeriyken bu korelilerin evsizlerinin uğrak yeri , ilğinç doğrusu . Kafalarına onu niye o şekilde yaptıklarına mana veremiyorum doğrusu, lie to me deki bence lastik toka ile tutturulmuş yoksa öyle durmasına imkan yok. Birde o kadar insan nasıl aynı alanda uyabilir, baya rahat yayılmışlar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lastik toka olayı mı bilemedim bayağı sabitlenmiş dikilmiş gibi duruyor :D
      Beraber yatma olayına gelirsem haklısın ki bir de Koreliler utangaç bir millet güya :D

      Sil
  8. Harika bir yazı olmuş yine cok zevkli okuması :) artık saunaların gercek yüzünü öğrendiğimden oraya gitmek arzum kapanmıştır :) koku, o kadar kişi, sarhoslar iyyy neyse valla gerçeğini düşününce hiç de hoş bir görüntü canlanmiyordu ki sağolsun amerikalı gezgin fotoğrafçı göstermiş durumu :) küçükken yaz tatilinde köye gittigimizde evin terasında tüm kuzenler yer yatağında yatardik. Bu durum biraz da onu andırmış :) ama hiç değilse orada açık hava, yıldızları seyrediyorduk. Etrafta yumurta kokusu yok :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür edeiyorum efendim ^^
      Yani sonuçta kuzenin hem de :D bildiğin tanıdığın insanlar. ben kapım kapalı olmazsa uyuyamıyorum kaldı ki o kadar kişi ile bilemiyorum :D

      Sil
  9. Sarhoşların gecelemek için gittiğini duyunca benim aklıma sarkıntılık etmiyorlar mı millete diye bir düşünce geldi direk :D
    Çok güzel bir araştırma yazısı olmuş. Şevke geldim ben, gidip kore dizisi mi izlesem :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kore de sarkıntılık yok :D bize lanse edilen bu yani. Güyaaa. ama yine o seyyahların yazılarının birinde bırak sarkıntılığı eğer biraz gürültü falan yaparsan oradaki ajumma ve yaşlılar kızıyor azarlıyormuş o yüzden burada konaklayacaksanız sessiz olun diyordu mesela :D sarkıntılık hiç yapamazlar herhalde. çünkü Kore'de de hala örf ve adetler var bazı şeyler bozulmamış.
      İzlemiyor musun hem de bu aralar çok güzel diziler varken :D

      Sil
    2. İyiymiş o zaman, kalınabilir mecbur kalınırsa saunalarda :D
      Yok yaa, maalesef. Bir Japon dizisine başladım 10 bölümcük bir şey ama onu bile bitiremedim :D

      Sil
  10. Son fotoğraf tüm hayallerime bir darbe niteliği taşımakta...
    Daha fazla konuşamayacağım, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy çok özür diliyorum. ^^
      Sağolasın. Umarım gidip görmek nasip olur ve belki yazdıklarımı yaşarsın :D

      Sil
  11. İyi araştırma yapmışsın, kutlarım 😊 her evsiz kalanın saunaya girmesinden anlamıştım ucuz olacağını ve yine o kadar kalabalık kullanımda çok fazla hijyen aramamak lazım hakikaten . O yastık olayı fena ama ya . Acayip merak ediyorum. nasıl rahat ediyorlar diye. Yerde yatmak süper dinlendirici ama ben arada sırada yatarım, omurgam için 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim ^^
      Yani tamam eskiden peygamber efendimizin bile hasırda yattığı söyleniyor kuş tüyü yataklar mı varmış onu anlıyorum ama ama
      o yastıklar. Geyşaların saçları bozulmasın diye böyle yastıklar kullandığını okumuştum ama bu Korelilerin amacı ne muallak.

      Sil
  12. Yemek yedikleri yerde nasıl yatıyorlar yemek kırıkları olur iyi bari çarpılmıyorlar😅 ellerine sağlık çok keyifli bir yazı olmuş😅

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolasın. işte aradığım islami bakış açısı :D katılıyorum

      Sil
  13. Merhabalar, ben hep merak etmiştim bu sauna kültürünü. Yazınız çok iyi oldu. Kore dizilerine başladım başlayalı Kore'ye gitme hevesi doğdu bende. Siz hiç gittiniz mi? Gidilmeye deger bir yer mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar :)
      Hepimizde o heves var ve hala o hevesimi gerçekleştirebilmiş değilim maalesef.

      Sil
  14. Kore'ye gidersem saunada kalmayı planlıyordum ama son fotoğraftan sonra emin olamadım :D Oysaki dizilerde çok güzel görünüyordu :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ucuz olduğu için benim de öyle bir planım vardı lakin bu yazımı araştırırken vazgeçtim :D

      Sil
  15. Merhabalar eline sağlık çok güzel bir yazı olmuş :) abnormal submitin bir bölümünde bu saunalara afedersiniz çırılçıplak girildiğini söylemşlerdi. Yabancı katılımcılar en çok buna şaşırdığından fln bahsetmişti. Bu doğru mu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :)
      çok teşekkür ediyorum.
      Bu doğru kesinlikle. Her gezi yazarı bunun hakkında bilgi vermiş. bazısı çok rahatsız olduğundan ama kimsenin umrunda olmasan çok doğal bir şey gibi çıplak dolaştığından bahsetimiş.

      Sil
  16. Bence kesin igrenctir. Yumurta kokusuna ilkokuldan beri tiksinmisligommvar. Beslenme cantasina koyan sevgili validelerimiz sinifin buram buram kokmasina sebep olurdu. Kaldiki terli terli isnanlarin kokusu ve yumurta kokusu birlesince oggggg diyorum. Ama merakimi giderdin canim. Super bilgili bir yazi olmus. Hic mi usenmedin valla helal olsun :D ayakta alkislarim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim nesil bu beslenmedeki yumurtalar yüzünden toptan yumurta antipatisi geliştridik sanırım.
      Çok teşekkür ediyorum efendim yorumlarınız tüm üşengeçliğimi alıyor bir sonraki yazıya iştiyak veriyor

      Sil
  17. Benimde hep merak ettigim seyler arasinda bu da var. Yazinin sonunda da brlirttigin gibi yunurta kokusundan rahatsiz olurum. Yazi eglenceliydi. Tesekkurler 😊

    YanıtlaSil
  18. Ahahahahaha amerikali ne kadar dedi nereye dustuk. :) onca yumurta ve onca insanin bir yerde yatmasi yasadiarina dua etsinler kokudan zehirlenmemisler iyimi:D arastirma 10 numara olmus. Derinlere inmek zor ola gerek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum :)
      koku deme bana :D yorumlarda aşağıya indikçe hepinizden ayrı ayrı duyunca iyice midem allak bullak oldu ahaha :D

      Sil
  19. Acaba yerler pis de saçları pislenmesin diye mi koçbaşı yapıyorlar ki? Aklıma başka sebep gelmedi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama yatarken takan yok pek. Genelde otururken takıyorlar :D

      Sil
  20. Bu saunalara girmeden önce tüm hemcinslerinle bir arada yıkandığın (evet doğru anladınız) bir duş odasında yıkadıktan sonra o formalar giyilip içeri öylece geçilebiliyor. Malesef 😦

    YanıtlaSil
  21. Neden keçik yapmak ben hiç böyle boynuzu olan keçi görmedim? :)Aklıma takıldı







    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keçik ile keçi'nin bir alakası yok. balo ile balon'un bir alakası olmadığı gibi.
      Keçi otlayan eti yenilen hayvan.
      Keçik ise Başörtüsünün ensede saçların altından geçirilip tepede bağlanmış durumu

      sevgiler :)

      Sil