Sonunda 1 yıl önceden tanıtımını yaptığım, üzerine uzun süre konuşulan Descendants of the Sun dizisini bitirdim.


Dizinin konusu ve oyuncuları hakkındaki bilgiyi şuradan alabilirsiniz.

Dizi hakkında söyleyeceklerim;

  • İlk olarak şunu belirtmem gerekir ki; güzeldii kötü beğenmedim demiyorum ama yazarın diğer dizileri olan mesela bi' Secret garden bi' A Gentleman's Dignity'nin yanına yaklaşamazdı. Çok net!
  • Senarist kadın ruhuna hitap eden çok romantik sahneler yazabiliyor, bu dizisinde de bunu gördük. Ama diziden romantik sahneleri çıktığımızda dandikti. Evet, tam kelime bu; dandik! 
  • Neden?
  • Spoiler olmayacak kısmı burada izah edeceğim, spoiler olan kısmı da aşağıda anlatacağım. Çünkü; o deprem sahnesi tam bir fiyasko idi. Eğer o çok yapmacık duran sahneleri bir Türk dizisinde izlesek kahkahalarla gülerdik. Bu dizinin popisi çok olduğu için kimse bu konuya değinmedi mesela. 
  • Bir mayın tarlası sahnesi vardı ki bu kadar amatör ve gerçek dışı bir sahneyi görmedim diyemem, Kanal 7 dizilerinde gördüm. 
  • Sözün kısası -sanırım- 7 ile 10. bölüm arasında geçen Urk sahneleri beni bayağı baydı. Yeni bir şey denenmeye, başka bir ülkede dizi çekilip Amerikan-vari bir hava verilmeye çalışılmıştı, ama sırıttı. Urk'taki romantik sahneler haricinin beni epey sıktığını söylemeliyim.
  • Şimdi bu durumda bu dizi için romantik sahnelerin çok başarılı olduğunu ve bu sahneler uğruna kesinlikle izlenmeye değer olduğunu söyleyebilirim. Ama yukarıda da belirttiğim sebeplerden ötürü senaristin diğer dizilerinin önüne geçemediği gibi ilk 3'üm içine de girmedi.
  • İlk 3 içerisine girmedi diye belirtmemin sebebi diziyi bir yıl öncesinden bekliyor olmam ve senaristten beklentimin yüksek olmasıydı.
  • Dizinin çevirisi bitmeye yakın başladım. Başladıktan sonra bitirmem 1 ayı buldu. Neden? Yukarıda belirttiğim gibi dizinin romantik kısımlarını çıkardığımızda acaba ne olacak, ne bitecek diye beni heyecanda ve yüksek tempoda tutacak hiç bir konusu yoktu.
  • Bunlar haricinde söylememe gerek var mı Joong Ki şahane idi. 
  • Dizinin benim için süpriz olan kısmı ise Jin Goo-Kim Ji-Won ikilisiydi. Jin Goo'ya Falling For İnnocence dizisinde sinir olmuştum. Busan aksanı ve cıvık tavırları ile tahammül edilemezdi. 
Hatırlamayanlar için
Falling for innocence'de ölüp kalbi nakl olunan eski sevgili rolündeydi.
  • Yine Kim Ji Woon, Heirs dizisinde tam dayaklık bir hatundu. Ama bu dizi ile tüm hislerim değişti. 2. çift olarak çok şekerlerdi. Çok uyumlu ve sevimliydiler, hatta zaman zaman esas çiftin önüne geçen bir performans sergilediler.
  • Bu dizinin bir avantajı da aşk üçgeni olmaması idi ki yazar dizilerinde genelde aşk üçgeni olayına pek girmiyor ki bence başarısı da bundan kaynaklanıyor.
  • Dizinin sonu ile ilgili ise çok vasattı diye bir yorum yapabilirim. Daha çok şeyi spoiler kısmında söyleyeceğim.
  • Son olarak herhangi bir dizi olsa bu kadar eleştirmezdim ama madem bu kadar büyütüldü ve bu kadar iddialı yorumlar yapıldı bunun karşılığını hak etmeliydi.

Yasal Uyarı: Buradan sonrası yüksek dozda spoiler içerir.


Diziden spoiler içeren yorumlarıma gelirsek ki öncelikle replik olarak alamadığım yerlerden bahsedeyim;

  • Jin Goo'yu dizinin sonunda neden ezik ve kılıbık bir role büründürdüler, anlamadım ve sinir oldum. O elinde gelin çiçeği halleri beni hayal kırıklığına uğrattı. Ona öyle bir karakter değişimi yaşattılar ki artık dizinin sonlarına doğru depresyona girince kız gibi kendini çikolataya verdi.
  • A Gentleman's Dignity ya da Secret Garden'ın sonunu düşündüğümüzde evlilik teklifi hatta çoluk çocuk bile görmüştük. Heirs'te hayali de olsa bir mutlu son vardı. Bu açıdan baktığımızda havada kalan sonu ile de benden geçer not alamadı. 
  • Bu askerlik olayının da bir mantığı yoktu, bazen gidiyor Bm'de görev alıyor, bazen gidiyor depremzedeleri kurtarıyor, bazen de özel korumalık yapıyorlardı. Kore'de bunlardan başka asker yok sanki. Ahah! Sonra bir açığa alınıp mahzene kitleniyor, sonra bu mahzene kitlenen suçlu asker devletin en üst makamını Cumhurbaşkanını korumakla görevlendiriliyor. Heyhat yani!
  • Arka plandaki olayları sevmesem de uçurum ve araba sahnesi, yüzbaşının kurtarması kısmı cidden profesyoneldi. 
  • Sonradan gösterilen iki erkeğin tanışma hikayesi hoştu.
  • Sonundaki öldüler klişesi berbattı. Ölmediklerini bile bile izlemek çok sıkıcı olsa da yine bu ölüm sahnesinde iki kızın karşılaştığı anda Kim Ji Won çok sağlam bir oyunculuk sergiledi.
  • Yüzbaşının hastanede yaralı iken gidip operasyona katılması saçmalığın daniskası idi. Hatta şöyle bir tweet atmıştım: 

  • Yüzbaşının hastane çıkışı şarkı gibi kulaklıkla itiraf kaydını dinlemesine bayıldım. :) 
  • Öldü sandıkları zaman Doktor hastanedekilerle görüntülü arama yaparken Yüzbaşını hayalet sandıkları kısımda acayip güldüm.
  • İğne vurma olayı üzerine kurulan romantizmi sevdim. Kan almakta harikaydın iltifatı gülümsetti.
  • Yine replik olarak alamadığım ama bahsetmeden de geçemeyeceğim virüs olayında hani hangisine bulaştığını açıklamaya geldikleri sahne vardı ya, çarpıcıydı.
  • Kang Mo-Yeon'un sevgilisini alışveriş merkezinden dönsün diye beklerken asker sevgilisi olanlar grubuna katılmasına çok güldüm.
  • İki doktorun birbirine bir erkek yüzünden sinir olduğunu öğrenirken yaşanılan sahne eğlenceliydi.
  • Röntgenine bakıp iç geçirmek ise gerçekten romantizmde sınırları zorladı. haha!

Diziden tek bir ost sevdim. O da Always idi. Yazımı okurken arka planda dinlemek isterseniz diye buraya ekliyorum.



Çok güzelsin üzerine kurulu replikler dizinin kültüydü.

1-


2-


3-


4-


5-


Kült sahnesi olarak nitelendirebileceğimiz sahne kızımızın ölümün kıyısında kaydettiği cümlelerdi.


eğitim1 paylaşan: nabrut1231

Hatta bu itiraf üzerine Yüzbaşı şu güzel sözleri söylemişti.


Dizi iki etkileyici sahne vardı: Birisi Joong Ki'ni helikopter ile çatıdan alınması diğeri ise şu birbirlerini tanımaz gibi yaptıkları sahne. Hayır, hayır o gözlükler yüzünden etkilenmiş falan değilim.



Sonrasında çark ettiler gerçi de. 




Buradan sonra size bol miktarda Joong Ki yaramazlıklarından bahsedeceğim.


Mesela sinemada;


Ya da masanın üzerinde;


Çok haklı değil mi? Doğru söze ne denir?



...



Böyle huysuzlukları ve devamındaki atışmaları güzeldi.


Ya da böyle kıskançlıkları.


İki sevgili çok mütevazı idi zaten.


Gerçi bu yakışıklı olayına kızımız çok güzel geri dönüş yaptı.


Dizinin bir diğer kültü o meşhur ada, gemi ve taş hikayesiydi. Bir küs bir barışık geldikleri adada kızımız şöyle demişti:



Kültlerden devam edersek şu repliğin devamında gelen videosunu eklediğim sahne için de dizinin unutulmaz sahnelerinden biriydi diyebiliriz.





Eğitim5 paylaşan: nabrut1231

Bu sahne üzerine taş olsa çatlar cinsten bir soru ile karşılaştı kızımız.


Bu sahneye dizinin sonunda kızımız gönderme yaptı hatırlıyor musunuz? 


Araba yıkamaya gittiler, Yüzbaşını ıslattı sonra da ceketini verdi. Dizideki en saçma sahneydi sanırım.


****

İkinci çiftimize gelirsem;


Böyle söyleyen kızımız ile babası arasında ast üst kavgası izledik. O kısımlarda Sae Da Young'un gerçekten askerliği bırakıp kızın annesinin şirketinde çalışmaya karar vermiş olmasını sevmedim. Hani nerde senin onurlu asker duruşun! Peh! :)


Sanırım bu ikili arasındaki en sevdiğim sahneler kavuşmalarından önceki, Sae Dae Young'un kızı iteleyip durduğu sahnelerdi. 

Asıl tanışma hikayeleri, Sae Dae Young'un eski sevgilisinin pişman olmaması üzerine yazılan senaryo olaydı. Diziden her şeyi kenara bırakın, bu videosunu koyduğum kısım benim için dizinin unutulmazıydı.


eğitim 4 paylaşan: nabrut1231


Şimdi yukarıdaki videoyu unutulmaz ilan ettim lakin bu havaalında yaşanan sahnede özellikle Kim Ji Won oyunculuk döktürdü. Çok güzeldi.


eğitim3 paylaşan: nabrut1231

Ama bunlar haricinde hediye paketi olayı çok iyiydi.


Gölge olma klişesi çok iyiydi ki geçen haftalarda bunun ile ilgili şuradaki klişe yazımı yazdığımda sizden bir çok kimse bana bu sahneden bahsetmişti.


Böyle aşırı romantik laflardansa kıza öte git dese kendisine ilk baştaki kadar hayran kalacaktım. Hahah!


Şu sahne başarılıydı. Kimse gözünü falan kapatmadı gerçi. :D Ama kızımız cesareti ile yine bir adım öndeydi.


Dizinin bir de 3. çifti vardı. Doktor ve Hemşire. En az diğer çiftler kadar eğlencelilerdi. Onların sahnelerini bayılarak izledim. Sonunda şimdiye kadar evlenmemiş olmalarına borç ilişkisinden daha değişik ve ikna edici bir sebep bekliyordum. 
Replik de şahane değil mi ama?
Doktor ve hemşireden bahsetmişken; her sabah askerleri izleme fantezileri gerçekten eğlenceliydi. Doktorun kıskançlık etmesi ve sonunda onun da kaslarını sergilemesi on numaraydı, çok güldüm.


Şunu da hemen belirteyim dizide kolye klişesi de yaşandı.


Finalinde ise bize romantizm adına sunulan sadece şu sahneler var.



Diziden bunlardan başka değineceklerim;
Kalem yalamak olayına ilk kez Come Back Mister dizisinde rastladım. Daha önce hiçbir Kore dizisinde denk gelmedim.


Şimdi çok geçmeden burada da karşımıza çıktı. İlginç. :)


Diğer dikkatimi çeken şey ise düğün hediyesi olarak para verilmesi;


Hatta bu paranın kime verileceği noktasında tam manası ile Türk kafası yaşamalarıydı.


Bir diğer nokta Urk neresiydi? 
Urk Hollanda'nın bir şehri olarak karşımıza çıksa da Bm'nin orada ne işi olabilir? Hadi oldu diyelim, neden oradaki yerleşik insanlar müslüman olarak lanse edildi, müslümanların orada ne işi vardı? Bu soruların cevabını bulamadım. Zaten Urk için Hollanda sonucu çıksa bile dizinin Yunanistan'da çekildiğini biliyoruz.


Tabi bilmeden önce bu sahneyi görüp yok artık diye büyük bir şaşkınlık yaşasam da sayemizde Gürkan ile Berrak meşhur oldular. :) Yunanistan'a giden Türk turistler ya da Yunanistan'da az da olsa Türk yerli bir nüfusun varlığından haberdarım (arkadaşlarım var) onlardan biri bu aşk ilanını yazmış olabilirler.

Buradan sonra birazda edebi repliklerden paylaşacağım.

1-


2-


3-


4-


5-


6-


Kim daha önce seviyorum demeli  içerikli videoyu da ekliyorum.


eğitim2 paylaşan: nabrut1231

Bu videoda arka planda çalan müzik şudur:


Hatta bu parça The time we were not in love dizisinde de kullanılmıştı orada da söz etmiştim.

Ve sonunda benden buraya kadardı.
Asıl sizin bu dizi hakkında ne düşündüğünüzü çoktan da çok (yazar cheese in the trap dizisine gönderme yapıyor) merak ediyorum.
Zira genel düşünceleri biliyorum ama beni okuyan kesimin bu dizi hakkındaki düşünceleri ne olacak, eleştirdiğim noktalara katılıyor musunuz merak ediyorum.

Facebook Kore Dizileri Sayfamı takip etmek için: https://www.facebook.com/koredizifilmreplikleri1

Blog'umda yazdığım tüm dizi ve filmleri alfabetik olarak sıraladım.
Dizi listesine Buradan film listesine ise Şuradan ulaşabilirsiniz.

Bana ulaşabileceğiniz diğer sosyal medya hesaplarım