Dualarım Neden Kabul Olunmuyor?

Dualarım kabul olunmuyor diye düşünüyorsanız bir de beni dinleyin.

Bana dua edecek ya da benim dua isteyeceğim kapım çok. Elhamdülillah.

Kendim de ısrarla isteyenlerdenim. İstedim, istedim vermedi demem ve Hak verene kadar istemeye devam ederim. Çünkü başkasına müdana edemediğim gibi, kimseye bir su getirir misin demişliğim bile yoktur. 

Israrlı dualarım arasında "Allah'ım beni sana yaklaştıran arkadaşlar ver" de vardı. Aslında bununla kastım dini bütün, benim uyaranım olacak, ibadete teşvik edecek vesaire gibi hususiyetleri olan kişilerdi ama bunu düşünerek dua etmiyordum. 

Allah duamın karşılığını verdi. Ama ben vermediğini sanıyordum. Sonradan fark ettim ki aslında evet, dualarım kabul olunmuştu. Öyle dostlarım, arkadaşlarım oluyordu ki sonunda beni Allah’a yaklaştırıyordu. Kalbimi o kadar kırıyorlardı bende öyle derin izler bırakıyorlardı ki o kırık kalple dualar ediyor, ibadetlerime daha sıkı sarılıyordum. 

Nerede hata ettiğimi çok sonra anladım.


Bir defasında babam çok hastalandı. Tetkikler yapılıyor, araştırılıyor, ne olduğu bir türlü bulunamıyordu. Ben yine dua ediyordum. Allah’ım ne olur babamın bir şeyi çıkmasın. Hakikaten adam hasta idi ama bir şeyi çıkmıyordu. Çok sonradan idrak ettim. Allah’ım şifa ver diyememişim de o can havli ile korkumdan dolayı bir şey çıkmasın deyip durmuşum.

En meşhur duam ise "Allah'ım dermansız dert verme" idi. Aslında bu hepimizin diline pelesenk olmuş bir duadır. Aman Yarabbi! En dehşet dualardan biri de buymuş meğer. 

Bakın duada ne istiyoruz. Dert verebilirsin Allah'ım ama dermanı olan dert ver. Hakikaten bu duamda kabul oluyordu. Başımıza bir sürü hastalık, sıkıntı duçar oluyor, sonunda dermanını buluyoruz ama arada geçen zamanda yaşadıklarımız yanımıza kar kalıyordu. Sonra anladım ki şöyle dua etmeliymiş; Allah'ım dert verip de dermanını aratma!

Yani diyorum ki, neden duam kabul olmuyor, neden böyle şeyler başıma geliyor demeden önce düşünmek gerekiyormuş. Bir yerde hata yapıyor, nasıl dua edileceğini bilmiyormuşuz ya da bazı olaylarda can havliyle ağzımızdan çıkanı kulağımız duymuyormuş. 

Ben size kendimden örnekler verdim ki belki benden yola çıkarak siz de nerede hata yaptığınızı bulursunuz. Selametle...

Not: Teknik bir sıkıntıdan dolayı önceki yorumlara dönemedim ama bugün halledip döneceğim.

Yorum Gönder

49 Yorumlar

  1. Öyle güzel bir yazı olmuş ki, canımsın Nabrut. Aslında ne kadar da basit hatalar yapıyoruz. Azıcık ince düşünsek farkına varabileceğimiz şeyler bunlar oysa. Duaların olsun inşallah, bizlerinki de içinde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunu okurken birden tüylerim ürperdi çok etkilendim. Bir farkındalık oluşturabildiysem ne mutlu bana.
      Gönülden amin diyorum

      Sil
  2. Çok doğru . Bende okumuştum bir yerde "Allahım bana sabır ver" diye dua etmeyin diyordu. Allahtan sabredecek şeyler dilemiş oluyormuşuz. teşekkürler paylaşım için

    YanıtlaSil
  3. ben çocuklara ısmarlarım genelde dualarımı şıp tutar. Babama dua ısmarladığımda ki cevap "senin ağzın kirada mı" yok babaciim ben direk sattım kiracıyla uğraşamıyom :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne dua edeceğini bildikten sonrasında sorun yok tabi :)

      Sil
  4. yazınız bana eskiden okuduğum bir blog yazısını hatırlattı. Orada da yazar arkadaş yazısında sağdan gelen şeytandan koru diye yazmıştı. verdiği örnekte namaz kılmak yerine kuran okumak gibi farz olan namazdan uzaklaşıp kuran okumaya bizi zorlaması gibi. Bu yazı bende çok etki yapmıştı tıpkı sizin yazınız gibi dua ederken ne dilediğini duymalı insan. Annem hep kızar allahım bana sabır ver veya güç ver deme daha çok sabrın ve gücün olursa daha çok derdin olur dedi. Veya boş yere şifa ver deme hastalığı çağırma diye. Yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O yazar ben olabilir miyim acaba :D yazı da şu muydu? http://nabrutvebiz.blogspot.com.cy/2015/04/seytann-sagdan-yaklasmas.html
      ben teşekkür ederim ne bilinçli bir anne babaya sahipsin

      Sil
  5. bence de çok önemli bir konuya değinmişsin. Özellikle Allah ım bana sabır ver diyede dua etmemek gerekiyormuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ediyorum.
      evet o da başka bir yanlış dua :(

      Sil
  6. sen çok yaşa e mi nabrut.(Bak yine tam olmadı.sağlıkla mutlu yaşa).Gerçekten ne kadar önemli bir konuya değindin.tam da bugünlerde aynı hisler içinde allahım neden beni duymuyorsun diye hayıflandığım günlerde resmen aydınlanmama sebep oldun.
    ben de kaç gündür dermansız dert vermesin rabbim buna da şükür diye dolanıyordum.meğer duam yanlışmış.çok teşekkür ederim.rabbim hepimizin sıkıntılı dönemlerini geçirmesine yardımcı olur inşallah.amin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet sağlıksız uzun yaşam ne zor olur değil mi:(
      senin açından nokta atışı bir yazı olduğuna çok sevindim.
      amin. Rabbim yardımcın olsun.

      Sil
  7. Çok güzel bir noktaya değinmişsin. Bazen gerçekten ne dediğimizi, ne dilediğimizi bilemiyoruz. İnsanlarla konuşurken bile söyleyeceklerimize dikkat etmemiz gerekirken, en mühimi Rabbimize dua ederken ne dilediğimize, ne söylediğimize daha çok dikkat etmeliyiz. Harika bir yazı olmuş, gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim. Aynen söylediğin gibi.
      bazı farkındalıklar oluşturabildiysem ne mutlu bana.

      Sil
  8. Canımnabrut çok güzel bir arkadaşsın, öyle güzel noktalara değinip yanlışlarımızı idrak etmemizi sağlıyorsun ki... iyi ki varsın :)

    YanıtlaSil
  9. Halim arzuhalimdir, duruşum duam..
    Allahım sen mevzuyu biliyorsun, amin :-D en güzeli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işte bu ezber dualarda bir zamandan sonra ruhunu katamıyorsun ezbere dilin söylüyor kalbin katılmıyor sonra da namazın niyeti gibi dualarında kabul olmuyor.

      Sil
  10. "Bazen duâ ediyoruz, kabul olmuyor. Nedendir?
    Eğer desen: "Birçok defa duâ ediyoruz, kabul olmuyor. Halbuki, âyet umumidir; her duâya cevap var," ifade ediyor.
    Elcevap: Cevap vermek ayrıdır, kabul etmek ayrıdır. Her duâ için cevap vermek var; fakat kabul etmek, hem ayn-ı matlûbu vermek Cenâb-ı Hakkın hikmetine tâbidir.
    Meselâ, hasta bir çocuk çağırır: "Yâ hekim, bana bak."
    Hekim "Lebbeyk," der. "Ne istersin?" Cevap verir.
    Çocuk "Şu ilâcı ver bana" der.
    Hekim ise, ya aynen istediğini verir, yahut onun maslahatına binâen ondan daha iyisini verir, yahut hastalığına zarar olduğunu bilir, hiç vermez.
    İşte, Cenâb-ı Hak Hakîm-i Mutlak, hâzır, nâzır olduğu için, abdin duâsına cevap verir. Vahşet ve kimsesizlik dehşetini, huzûruyla ve cevabıyla ünsiyete çevirir. Fakat, insanın hevâperestâne ve heveskârâne tahakkümüyle değil, belki hikmet-i Rabbâniyenin iktizâsıyla, ya matlûbunu veya daha evlâsını verir veya hiç vermez.
    Hem, duâ bir ubûdiyettir; ubûdiyet ise, semerâtı uhreviyedir. Dünyevî maksadlar ise, o nevi duâ ve ibâdetin vakitleridir; o maksadlar, gâyeleri değil. Meselâ, yağmur namazı ve duâsı bir ibâdettir. Yağmursuzluk, o ibâdetin vaktidir; yoksa, o ibâdet ve o duâ, yağmuru getirmek için değildir."
    Postunu okuyunca hemen bu mevzu aklıma geldi ablacım. Rabbim yar ve yardımcın olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu da ayrı bir konu tabii.. doğru dua etsek de kabul edilmeyebilir hikmeti Allah'a mebni...
      Çok teşekkür ederim bu güzel not için...
      Amin. selametle.

      Sil
  11. Çok güzel bir yazı olmuş eline sağlık. Ben de dua ederken aynı hataları yapıyorum onu farkettim hatta bugün sınavda inşallah ikinci konu çıkar diye dua ettim çıktı ama ben yaparken karıştırdım keşke sınavım iyi geçsin diye dua etseydim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet aynen. bu benimde başıma gelmişti. Allah'ım sınavda kolay sorular çıksın demiştim ma o kolay soruları yapamamıştım gerçekten kolaydı ama ben zor yerlere çalışmıştım :DDD sınavım güzel geçsin demek en güzeli :D

      Sil
  12. ay ALLAH senden razı olsun, çok güzel dedin, çok doğru dedin. Kesinlikle katılıyorum canım. Uzun aradan sonra yine bloguna tıkladım ve sana yorum yazıyorum. Yeni isimle, yeni hesapla, yeni başlangıclarla :) inşeALLAH iyi olmaya devam ediyorsundur, gerçi facebook'da yazıyorum beğeniroyum sık sık, benim Karamela Şekeri :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seni görmek ne hoş.
      amin cümlemizden inşallah.
      hayırlı olsun yeni hesabın ve başlangıçların

      Sil
    2. sağol canım benim, cümlemize her anı hayırlı olsun inşeALLAH.

      Sil
  13. Çok güzel yorumlamışsın .en güzel dua peygamberimizin Allahım bizi korktukları mızdan emin kıl.umduklarımıza nail eyle.

    YanıtlaSil
  14. Ben de üniversiteye hazırlanırken dersanede en iyi kura düşeyim diye çok dua ettim neticede seneyi en iyi kurda tamamladık ama sınavda istediğim kadar iyi puan alamamıştım sonra keşke asıl sınava yönelik dua etseydim demiştim :) bu aralar dularımda senin dediğin gibi net ve sonuç odaklı olmaya çalışıyorum ama yine de kabul olmayınca olmuyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabii orası ayrı mevzu. Rabbim her şeyin hayırlısını bilir. ama benim burada değindiğim istemediğimiz gibi kabul olunan dualar :(

      Sil
  15. Cok guzel yazmissin nabrutcugum. Guzel ve herkesin dikkat etmesi gerekn bir konuya değinmişsin. O kadar cok dua ettigimizi sanip farkli seyler diliyoruz ki anlamadan ezbere edilen dualar. Ahhh birde dilimizi tutabilsek.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağolasın. dediğin gibi dilimizin belasından kurtulsak hele bir de büyük konuşmasak...

      Sil
  16. Çok guzel bir yazı olmuş nabrut, ne garıp bır yer bu sanal dunya bazen duşunuyorum karşı karşıya gelsek acaba bırbırımıze ne kadar samımı davranırız halbuki bir kandıl gunu dua istemiştin ve ben hiç tanımadıgım yusunu gormedıgım nabruta o gece dua etmiştim .dua da kısmet meselesi bence bana dua et dıyoruz ama allah eger o kişiyi sana hatırlatırsa ancak dua edebiliyorsun. Mevlam dualarımızı hayırlı şekilde kabul eylesın ve bız buna isyan etmeyelim insallah..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatirlıyorum çok mutlu olmuştum. birbirimize pek samimi davranmayız hatta beni soğuk ve havalı falan falan bulursun genelde ilk izlenimim öyledir. Ama burada görünüşümden sıyrılıp hissettiklerimle beni tanıyorsun. ön yargıların yok. o yüzden buralar çok ilginç ne bileyim bazen kimse gerçek gelmiyor makinalara konuşuyormuşum gibi hissediyorum

      Sil
    2. Ben bir duam icin hep aĺlahim bir mucize olsun diye ediyordum,mucizelere inansam da, kolayca hallolsin insallah demem gerekirdi sanki. Yaziniz ilham verdi çok teşekkürler

      Sil
    3. Ne mutlu bana.
      evet direk sonuca odaklı dua etmekte fayda var.

      Sil
  17. bide nacizane can dostumun söylediklerini aktarmak isterim... allah bozmasin deriz güzel bir şey görünce allah hiç bir güzelliği bozmaz peki ne demeliyiz allah daim eylesin inş demisti canım benim o rabbim herkese böyle dostlar nasip etsin amiinn pek dikkat etmeyiz ama cidden doğru seviliyorsun nabrutcum hep takiptesin 😍😍😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu da çok önemli bir ayrıntıymış gerçekten. Allah daim etsin. ne hoş. sağolasın.
      Son cümleye de çok mahcup oldu^^

      Sil
  18. Katılıyorum, neden diye sormadan önce düşünmek gerek. Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
  19. genel olarak dualarımın kabul olduğuna inanırım kabul olmayan dualarım için de
    sonrasında düşününce gerçekten hayırlı olmadığı sonucunu çıkarır rahatlarım..
    ve garantici bi yanım vardır kendime çok gülerim :)
    "Allahım hayırlıysa ver değilse hayra çevirerek ver" diye :))
    dua içeriği önemli evet ama niyet belli ise sanki sıkıntı olmazmış gibi geliyor bana
    ama tecrübeyle sabitlenmiş bi süreç geçirmişsiniz aman dikkat diyelim o halde.. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bazen niyetinle ağzından çıkanı bir tutuyor insan işte o zaman da sonuç böyle oluyor :(

      Sil
  20. Nabrut duada ne dediğimizin önemini ve sonuçlarını kavrayan ender insanlardansın. Bende yıllarca hz eyüp sabrı istedim. Sabır için bela gerek olduğunu düşünmeden.
    Ne zaman ki sabır yerine afiyet istemeye başladım belada benden uzaklaştı. İnsan gerçekten ne dediğine ne istediğine çok dikkat etmeli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu geç de olsa anlayıp zarardan dönmüş olman şahane.
      Allah afiyet versin ^^

      Sil
  21. Bunu seneler öncesinde okumuştum ilk yayınlandığında. O zaman okuduğumda ben zaten dikkat ediyorum diye geçmiştim. Şimdi okuduğumda bir sürü hata yaptığımı fark ettim. Zamanla kendimi düzelteceğime geriye gitmişim. Eskiden dert tasa kötü sözler dua sırasında hayatta ağzımdan çıkmazdı, şimdi olmayan dertlere dua edip dertleri çekmişim herhalde. Ya da dertler büyüdükçe telaştan karıştırmaya başlamışım. Tam zamanında karşıma çıkmış bu yazı. Son günlerde sabır ver diye dua edip duruyordum, sabrımı da kuvvetlendiriyordum gerçekten üzüntümle. Teşekkür ederim doğru duayı hatırlattığın için.
    Benim de bu yıl fark ettiğim iki şey oldu duayla ilgili. Her zaman hayırlısı olsun diyoruz ama aslında hayırlısı bizim için bazen zor ve daha üzücü olabiliyor, mesela bu yüzden bu yıl çok yalnız kaldım, benim için daha iyi olduğunun farkındayım bazı hususlarda, ama çok zorlandım. Bir de hani Hz. Ali'nin duası var ya "gönlümdekini hayırlı eyle, hayırlı eylediğini de gönlüme razı eyle." diye. Bu duada hep gönlümdekini hayırlı eyle kısmına odaklanırdım, meğer hayırlı olanın gönlüne razı gelmesi daha zormuş. Duanın esas önemli yeri buymuş.
    Bunlar da benim öğrendiklerim. Nacizane paylaşmak istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel yazmışsın. Her ne kadar acı bir tecrübeyle bu sonuca ulaşsak da en azından anlayıp dikkat eder olduk. Bu da yanımıza kar kalsın.
      Allah mübarek olanı versin en güzel dua herhalde. Dediğin gibi hayırlısına her zaman sabredemiyoruz.

      Sil
  22. Tevafuk oldu bende çok yakında bununla ilgili bi video izledim ama orada da ölümsüzlük içeren dualar etmeyin deniyordu. Yani; Allahım bana hastalık verme değil Allahım bana sağlık ver ya da Allahım kaza bela verme değil Allahım işimi rast getir gibi. Özellikle me ma eki içeren dualar etmeyin deniyordu hep güzellik ve olumlu cümleler olsun. Mesela hayırlı uzun bereketli sağlıklı mutluluk içinde yaşayabileceğin önür nasip etsin sana Mevla😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Videodan sonra ben de yaşayan bir örnek olarak sana sağlama olmuş ^^
      Allah razı olsun. Melekler aynısı sana demiştir bile ^^

      Sil
  23. Ailemizin huzuru hakkinda olan dualarimizda da yanlis cumleler mi kuruyoruz acaba? Bu yazida buna dikkat edecegini hic dusunmemistim. Dusunuyorum ama duamda yanlisi da bulamiyorum Nabrut. Kalbim eriyor icim parcalaniyor ve bu konuda duadan daha fazla elimden bir sey gelmiyor 😔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de yanlış cümleler kurduk zamanında... bilemeyiz.
      O yüzden bugün düzeltmek için geçmişte hataen söylediklerimizden tövbe edip güzel dualarla iltica etmek sanırım

      Sil