Bülbülü Öldürmek Harper Lee Okur Yorumu

Uzun zamandır kitap yorumu yazamıyorum. Aslında kitap okumayı bırakmış ya da ara vermiş değilim, her zaman dediğim gibi kitap okumak ve dizi izlemek için her zaman vakit ayırırım ama okuduğum kitapları fotoğraflamaya vakit ayıramadım. Bu yüzden de burada yazmaya ara vermiştim.

Ta ki bugüne kadar. Biriken kitap yorumlarımı son okuduğum kitaptan başlayarak eritmeyi planlıyorum.

Son okuduğum kitabın ismi: Bülbülü Öldürmek
Yazarı: Harper Lee




Kitap çok satanlar listesinde sürekli karşıma çıkıyor, klasikler arasında sayılıyordu. İndirime girdiğinde sepetime eklemiştim.

Bu kitap neden bahsediyor derseniz; ana fikri 60'lı yıllar Amerikası'nda Maycomb kasabasındaki beyaz ve zenci ayrımcılığını gözler önüne sermekti. Tabii bir kasabadan yola çıkarak bu ırk ayrımcılığının tamamı işlenmişti.
Bunu yaparken yazar, 6-7 yaşlarındaki Scout'u anlatıcı olarak seçmiş ve olayları bize farkındalıkları olan bu küçük kızın gözünden aktarmış.

Hikayenin ortasına kadar sır perdeleri sımsıkı kapalıydı ve acaba bu kitap ne zaman sadede gelecek, bize ne anlatmak istiyor gibi düşünceler içine girdim. Hatta sıkıldım ve acaba yarım mı bıraksam dedim. Ama bu kadar ses getiren, filmi çekilen bir kitabın ana fikrini, bize ne anlatmak istediğini merak ederek zor da olsa devam ettim. 

Kitap benim için 3 kısımdan oluşuyordu.
Scoot'un çocukluk maceralarını anlatan birinci kısım: Sıkıcı.
Olayların gelişmeye başladığı ikinci kısım: Biraz daha akıcı ama hala zor okunan bir hikaye.
Ve kitabı iyi ki okumuşum dedirten son kısım: Demek yazar bunu demek istiyordu hissi.
Vay be! dediğim bu kısımda olaylar çözüldü ve konu heyecan dolu oldu. 

Kitabı tavsiye eder miyim sorusuna gelince, gerçek bir kitap kurdu değilseniz kitabı sevmez muhtemelen yarıda bırakırsınız. Çünkü yazar sadede gelirken yolu uzatmış. 

Ama gerçekten kitap okumayı seviyor, mesajı olan ve ağır ilerleyen kitaplar gözünüzü korkutmuyorsa sizde çok iz bırakacak bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Özellikle "Sabah olunca  her şey hep daha iyi olur" diyen Atticus yani baba karakteri size iyi ebeveyn olmak adına şahane bir örnek sergiliyor ve ondan çok şey öğreniyorsunuz.

Yorum Gönder

32 Yorumlar

  1. kitap kurdumuyum, kitap kurdu degil miyim ? Bunu bilmiyorum .
    Ama sabırsızım o yüzden kesin yarıda bırakırım ben bunu ://

    YanıtlaSil
  2. Benim de sürekli kitap alışverişlerimde karşıma çıkan bir kitap. Alıp almamak konusunda da hep kararsız kalıyorum. Bana bir fikir verdin teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. bence daha sık kitap yorumu yazmalısın tavsiyeleri beğenilen blogerlardansın çünkü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ediyorum. artık daha sık yazacağım.

      Sil
  4. Biz iki arkadaş bu kitabı okuduk. Aynen senin yorumunu yapmıştık aramızda. Scout'un kız çocuğu olduğunu epey sonra anlamistim hatta :) Kitabı aman aman bulmamama rağmen devam kitabı Tesbih Ağacının Golgesinde'yi de okumadan edemedim. O da ilk kitap ayarinda geldi bana. Çok begendim diyemeyecegim ama yine de üçüncü kitabı çıksa alıp okurum diyebilirim Nabrutcanim. Bol okumalarimiz olsun Inşaallah. Selamlar. .. Sevil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen bende scoutun bende kız olduğunu sonradan anladım ahah :D
      hımm demek ikinci kitap da aynı. ah bilemedim. ucuz bulursam alırım gibi. yani o da kitaba değil de karakterlere olan sevgimden :)
      selamlar ablacım :)

      Sil
    2. Filminin olduğunu senden öğrenince seyrettik. Siyah beyaz bir film ve ben beğendim. Kitapla da çok örtüşüyordu... Sevil

      Sil
  5. Bu yaz bu kitabin filmini izledim ve insallah kitabini da alicam. Yorumun icin eline saglik nabrutcum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim tatlım. filmini bende izlmek istiyorum. umarım severim

      Sil
  6. Ooov cidden mi not beni heyecanlandırdı ben mesaja o kadar odaklanmayan biri olduğumdan belki o çocukluk kısmını pek sevmiştim belki benim tersliğimdir :-D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeymaaa kitap çoktan çıkmış hiç haberimiz yok :D

      Sil
  7. Yayımlandı bile:) Tespih ağacının gölgesinde adıyla

    YanıtlaSil
  8. Bu kitabı bende çok görüyorum.Populer ya şimdi anlaşılan sonra okuyacağım. :)

    YanıtlaSil
  9. Aslında kitap çıktı bile: http://www.kitapyurdu.com/kitap/tespih-agacinin-golgesinde/378895.html&manufacturer_id=6788

    YanıtlaSil
  10. güzel bir yorum olmuş.benim de daha yeni kütüphaneme kattığım bir kitaptı.blogunu da sevgili çoluk çocuk bunlar blogu ayesinde keşfettim ve akibe aldımm:) adettendir davet edilir,bana da beklerim :) sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım seversin.
      teşekkür ederim. gelirim inşallah ^^

      Sil
  11. Fuarda görmüş, indirim yapılmadığı için öğrenci halimle elim uzanamamış ama aklıma yapışık kalmıştı. Simdi daha da bi heveslendim. Bende indirim arayışına girişsem iyi olur. Sevgiyle. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. online almak en iyisi. fuarlarda doğru düzgün indirim olmuyor. ben 9 tl'ye almıştım.
      sevgiler

      Sil
  12. en sevdiğim kitaplar arasındadır.
    baba figürü beni kendine hayran bırakmıştı.

    YanıtlaSil
  13. 355 syf sürüncemeli bi kitap için çok :)

    YanıtlaSil
  14. Harper lee sayesinde çok değil 1 saat önce sizi keşfetmenin mutluluğu içinde size bir teşekkür iletmek istedim. Çünkü her yoruma cevap vermeniz ve göz gezdirdigim kadarıyla yelpazesi geniş bir bloggersiniz.. kısa 2 sorum olacak popüler olan amerikan ve Avrupa yapımı dizilerde filmler yerine neden uzak doğu dizi ve filmleri yorumluyorsunuz genellikle.. 2. Si grange hakkında yorumun nelerdir? Teşekkürler şimdiden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. neden uzakdoğu sorusunun kısmen bir cevabı şurada var http://nabrutvebiz.blogspot.com.cy/2016/01/neden-kore-dizileri.html sizi birazfikir verir diye düşünüyorum.
      2. sorunuzu anlamadım lakin. biraz daha açarsanız sevinirim.

      Sil
  15. Kore dizileri kısmını eleştiri için sormamistim yanlış anlaşılmasın lütfen..:) Jean christophe grange hakkında sordum okumusmuydunuz daha önce yorumlarınız neler diye merak ettim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. niye eleştiri olarak alayım ki. öyle bir şey hiç aklıma gelmedi.
      Hayır okumadım. Maalesef ki.

      Sil