İstanbulcunun Sandığı İskender Pala Okur Yorumu

Geçen haftalarda İstanbul’a gittiğimden bahsetmiştim. Aslında zaten kısa bir tatil olacağı için yanıma kitap alma niyetinde değildim. Sonra düşündüm, uçakta geçireceğim zaman, İstanbul trafiğindeki bekleme paylarını da hesaba kattığımda neden kitap almadım diye üzülürüm, dedim. Yanıma tatilin mana ve önemine uygun olarak İstanbulcunun Sandığı kitabını aldım.

İyi ki de almışım, çünkü yolculuk süresi dâhilinde kitabı bitirdim. 

Kitap İskender Pala’nın İstanbul ile ilgili denemelerinden oluşuyor. Çok güzel anekdotlar var. Osmanlı’daki İstanbul hakkında bilgiler veriyor. Birçok semt hakkında şahane şeyler öğreniyorsunuz.

İstanbul’u turlarken bu kitabı okumanın en güzel yanı okuduklarımı gördüklerimle birleştirip beynime kolayca yerleşmesini sağlamak oldu. Mesela; Kadıköy denmişti buraya, çünkü İstanbul’un ilk kadısı burada oturmuştu, dedim. 

Galata Köprüsü’nden geçerken Galata’nın köpekleri hikâyesi aklıma geldi. Osmanlı şairlerinin, en çok da Baki’nin haliç güzellemelerini düşündüm Eyüp’e doğru giderken. 

Sadabad diye tam olarak neresi kastediliyormuş, sonunda öğrendim. 

Uzun lafın kısası benim için şahane bir kitaptı. Kitabın büyük bir kısmı ders kitabı gibi hafızamda yer etti.

Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız mutlaka alın, okuyun.
İstanbul’da yaşamıyorsanız da hemen alın, İstanbul’a bir seyahat ayarlayıp kitabı da çantanıza atın.

Not: İstanbulcu ne demek merak ediyorsanız; sadece Osmanlı zamanında kullanılan bir tabir olduğunu söyleyebilirim. Daha ayrıntılı bilgi almak için kitabı okumalısınız.


Bana ulaşabileceğiniz diğer sosyal medya hesaplarım

Yorum Gönder

12 Yorumlar

  1. yaa gerçekten çok merak ettim kitabı, hemen alıp okumayı planlıyorum. İskender Pala'nın anlatımını çok severim zaten :) paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben teşekkür ederim. İskender Pal seviyorsan zaten bunu da seversin

      Sil
  2. Gezerken okumak kulağa çok hoş geliyor ..İstanbul'u gezemeyen ben napsın :((Eyvah ekmekleri yaktım!;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kocişine rica etsin :)) hii benim yüzümde değil mi ? :)

      Sil
  3. İskender Palaa ben de severim , ayrıca bir edebiyatçı olarak onun iki dirhem bir çekirdek kitabını kesinlikle tavsiye ederim, o kitaptan da deyimlerimizin nereden ve nasıl ortaya çıktığını hikayelerle öğrenmiş olacaksın :) ve deyimlerimizin ilk çıktığı anlamdaki gibi kalmayıp değiştiğini de :) mesela beni en çok abayı yakmak deyiminin hikayesi etkilemişti, günümüzde aşk anlamıyla alakalı olsa da aslında tasavvufla ilgilsi varmış ve eli kulağında deyimimizin de dini ve üzücü hikayesi var, neyse çok anlatmayayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İskender Pala'nın elimden geçmeyen kitabı yok. Onu da okudum gerçi yıllar oldu çok iyi hatırlamıyorum sen kadar. abayı yaktımı hatırladım ama eli kulağındayı bilemedim :)

      Sil
  4. Canım İstanbul'um. Gönlümün dersaadeti. Çocukluğumun ve gencligimin şahidi kutlu şehir. .. Bu kitabı ilkbaharda okumuştum Nabrutcugum. Zaten Iskender Pala denince bizde akan sular durur. Cok kitabını okumusum. Son kitabı Bulbulun Kırk Sarkisi'ni hassaten tavsiye ederim. Bir Siyer-i Nebi kitabı ama edebi yazılmış. Istanbulcunun Sandığı'ndan çıkan bir hikayeyi hatırlıyorum: Izzet Molla'nin dört oğlu varmış. Fuat, Sedat, Murat ve Reşat. İkinci Mahmut oğullarının isimlerinin -at kafiyeli olduğunu duyunca " bir oğlun daha olursa ismini ne vereceksin" diye sorar. İzzet Molla da " İmdat efendim" der :) Sevil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bahsettiğin hikayeyi hatırladım hatta arabadakilere de yüksek sesle okumuştum trafikteydik :D
      Bülbülü kırık şarkısına gelirsek... İskender Pala'nın tüm kitaplarını okudum lakin Bülbülün kırık şarkısını okumayacağım çünkü zaten onun yaptığını Necip Fazıl, üstad Çöle inen nur ile yapmıştı ve onun üzerine İskender Pala'yı okusam da yavan gelecek.

      Sil
  5. pala nın birçok kitabını aldım ve okudum dili çok iyidir seni içine alır hemen o yüzden biz okuyucular şanslı hissediyoruz pala'yı okurken..
    senin için de istanbul gezmesi yaparken okuman çok isabetli olmuş
    bu kitabını duymamıştım sanırım yeni ya da çok eski :)
    bi göz atmalıyım, yazı için ellerine sağlık :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İskender Pala'nın kitaplarını genelde ön siparişle alırım o kadar çok hayranıyım. Bu kitap bülbülün kırk şarkısından hemen önce çıktı ve reklamı yapılmadı zaten meraklısı alır diye düşünüldü sanırım.

      Sil
  6. Allah izin verirse muhakkak okuyacağım.
    İstanbula aşığım ben...
    Hiç okunmaz mı?
    İstanbulu okumayı seviyorsan Edmando de Amicisin İstanbul adlı kitabını şiddetle öneririm.
    Tadı damağımda bir kitap :)
    Öpücükler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir başka istanbul gezisine alabilirim çok hoş olur. teşekkür ediyorum
      benden de :*

      Sil