El Alem ne der?

Bu baskı ile büyüdüm.
Büyüdükten sonra da kimsenin el alem ne der? demesine ihtiyaç duymadan kendim içselleştirdim bu soruyu.
Her adımımı, el alem ne der? kalıbındaki faşizan slogan üzerinde attım.

El alem ne der? kalıbının altında,aman anneme babama laf gelmesin korkusu yatar aslında.



''İyi evlat'' sıfat tamlamasının karşılığı olmak isteyen tüm genç kızlar -evet genç kızlar çünkü erkeklerde el alem mefhumu yoktur- el alem kalıbının içine sıkışır.Hayallerini,isteklerini arzularını hepsini ama hepsini erteler.
İllaki hayalleri,istekleri,arzuları bu kalıba uygun olmalıdır.
''El alem ne der?''

Yaş kemale erip artık ''El alem ne der?'' kalıbından 
-ne derlerse desinler ha hay çok da tın,
olgunluğuna ulaşınca, işte o zaman,
zaman geçmiş,ilk gençlik tükenmiş ve geç kalınmışlıklarla baş başa kalmış Hacıfışfışlar, hayatı yakalamak için zorlu bir maratonun içinde bulurlar kendilerini.

El alem ne der? kalıbının zincirlerinden kurtulup geç kalınmışlıklarına koşanlara selam olsun...

Yorum Gönder

32 Yorumlar

  1. bu el alem sınıfına dahil olan türden canlılar bizim evin çevresindede yaşarlardı ve beni acayip sinir ederlerdi.bizim ne dediğimizin ne istediğimizin hiç önemi yoktur zaten.önemli olan onlar ve istedikleridir.helede benim gibi üniversiteyi ailenin yanında okuyorsanız koca üniv hayatınızı bir kere olsun arkadaşlarınızla sinemaya bile gitmeden geçirmeniz mümkündür.sonunda durum canınıza tak eder ve dersinizki "onlar kendi k.ç larındaki açığa baksınlar ahlak kurallarıma ters düşmediği sürece herşeyi yaparım"işte o zaman diğer aile büyüklerinin yüzündeki ifade görülmeye değerdir.ha şunuda belirteyim bunu söylediğim zaman ben çok iyi hatırlamıyorum ama 2yada 3 yıllık dr dum ve babam vefat ettiği için annemle sınırları gevşetmek nispeten daha kolaydı.çünkü o zamanda işin içine "baban yok bana laf getirme" repliği girmişti.neyse dönelim konumuza böyle bir isyan bayrağı çekmeme rağmen yinede baştan beri gelmiş beynimin en hücra köşesine kadar işlemiş kuralları yıkmak çok kolay olmuyor.uzun yıllar sözel olarak kazandığım özgürlüğümü hayata geçiremedim.bu süreçte elalem yüzünden kimseyle çıkmadım,hava kararınca evde oldum ama yaş geldi 33 e evde kalma sınırı çoktan aşılmış, durumla ilgili ümit tamamen kesilmişti.günlerden bir gün adamın biri çıktı ve bana çıkma teklif etti ki kendisi şimdiki kocam olur.(daha evvelki teklifinde ben gurur yapıp ben akşamları çıkamadığım ve sinemaya gidemediğimi söylemediğim için haklı olarak kendisini istemediğimi düşünmüş)bu sefer bak benim koşullarım böleyken böle sabrederebilirsen belki bu işi yürütmekte başarılı oluruz dedim.olduk ta.Şimdi size bunu niye anlattım.ben annemi ve el alemi kırmamak adına pek çok şeyin köşesinden döndüm sizlerde eğer benzer şeyler yaşıyorsanız planınızı ve programınızı ona göre yapın.
    bu arada şunu da ekleyeyim.bekarlık dönemimde ben tatile gitmek istiyorum yanlız gidemeyeceğime göre anne sende gelsen iyi edersin dedim.tavra bakarmısınız lütfen.doğal olarak annemde geldi o zaman kadın doğum uzmanı olan ablam ben niye gelmiyorum ki dedi sonra genel cerrahi uzmanı abim iyi bende gelim bari dedi ve yıllarca çok güzel tatiller yaptık.sevgili nabrut burada ünvanları sosyokültürel seviyeyi belirtmek için yazdım.ayrıca laik ve atatürk çü görüşlere sahip (kapalı olmayan)insanlarız.yani nabrutcuğum sözün kısası bu el alem locası yahudi locasından bile güçlü bir loca :))))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. farklı bir bakış açısı kazandıran bu güzel yorum için çoook teşekkür ederim öncelikle...
      sosya kültürel seviyenin yüksekliği ile alakalı olmadığına eminim hem kendimden biliyorum hemde çevremden :) hatta sosya kültürel seviye yükseldikçe elalem ne der olayı da en üst seviyeye ulaşıyor çünkü çevre genişliyor ve o çevre daha da acımasız oluyor malesef.
      benim problemlerim biraz daha farklı idi .gece geç gelmekle ilgili bir problemim olmadı mesela.yada sevgilim olmadı ama bu tamamen dini inançlarım doğrultusunda kendi seçimimdi elalem de değil Allah ne der kaygımdan.ama öyle yada böyle sorunlar farklı olsa da sonuç hep elalem ne dere çıkıyor malesef.
      eşin ile anlattığın şey...beni düşüncelere itii..evlilik değilde elalem ne der diye ertelediği yaşamadığım gençliğim var desem durum ne kadar vahim anlaşılır sanırım :/ çok teşekkür ederim tekrar tekrar...


      Sil
    2. sevgili nabrut :el alem, sen ne yaparsan yap zaten söylemek istediğini söylecek ancak şartlar ne olursa olsun nikahsız(yani resmi güvencesiz)bir birlikteliğe yada evlilik öncesi cinsel birlikteliğe karşıyım.evlilik öncesi birlikteliğe karşıyım çünkü bu gün kim c hepatitli kim aids li hiç belli değil.nikahsız birlikteliğede karşıyım çünkü o zaman insanlar çok kolay birşeylerden vazgeçiyor bir birlikteliği sürdürmek için hiç emek sarfetmiyorlar.sevgiyle ve saygıyla kalman dileğiyle

      Sil
  2. Hayata geç kalmak mı..
    Uuu..geç mi kaldım şimdi ben..
    hayır.. nolamaz..
    :)
    Aynından bende de varda. Hatta bende çok kötü bir anısı da vardır, çocukluktan kalma. Anlatamam, unutmaya çalışıyorum. :D

    YanıtlaSil
  3. En sinir olduğum kelimedir. annemin ve anne tarafımın en çok kullandığı cümledir. İnsan çoğu zaman ister istemez bu cümlenin etkisinde kalıyor. Ben artık "el alem ne derse der" modundayım.

    YanıtlaSil
  4. aldım selamını nabrutcuğum ; çok net çok gerçek şu yazdıkların!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o zman ikimizede kolay gelsin yeni yolumuz yeni ve sadece bize ait olan hayatımız

      Sil
  5. Bizde durum pek farklı değil el alem ne dere kısmen devam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ablacım bari sen devam etme çocukların bizim çektiğimizi çekmesin :/

      Sil
    2. Hahah az bir şey azalttım:)

      Sil
  6. ve aleyküm selam :)) - kedi zarifenin annesi

    YanıtlaSil
  7. o el alem hiç kendisine bakmayıp sürekli başkasına bakan kesim değil mi.

    YanıtlaSil
  8. Sanırım yarı kurtuldum yarı kurtulamadım :D şöyle ki benden farklı olanda kusur aramıyorım uzun zamandır 'o böyle düşünmüş böyle yaşıyor ' diyorum yargılamıyorum ama hala karşımdaki insan beni nasıl görüyor onların gözünde ben nasıl biriyim sorusunun tedirginliğini yaşıyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. müge arada hala buna düşüyorum tam dediğin gibi onların göznüde ben !!
      ama eskiye nazaran çok iyiiyim.sende ben yaşlarda atarsın kendi yoluna bakarsın belki kimbilir :/

      Sil
  9. Ne çektik bu el alemden nabrut,evlendim coluk cocuga karıstım bıttımı sanıyorsun?annem hala o neder. Bu ne der kayınvaliden ne der yok gorumcen ne der derr der durur:/ben cocuguma kimseyi karıstırmıyorum .gecte olsa hayalleri kıyısından kosesınden yakalayabilene selam olsun :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. halaa mı:/ annem artık bunu geçti biraz biraz geçmese de benim umrumda değil açıkcası :/
      umarım çocuklarımızın bambaşka bir hayatı olur :/

      Sil
  10. Çok zor kırılan bir zincir....
    Yine çok hoş bir yazı teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zor ama büyüdükçe etkisini azaltan bir zincir neyse ki :/
      ben teşekkür ederim her seferinde beni çok mutlu eden yorumların için

      Sil
  11. Elalem ne der'den ziyade Allah ne der, sevdim bu tabiri.
    Ve o elalem kitlesi -veya kütlesi mi demeliyim- buralarda da var :O bulunduğu ortamın havasına suyuna toprak çeşidine bile bakmadan her mevsimde boy gösteren bir familya demek!
    Ve Aleyküm selam olsun.

    Nun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah ne der diye terk ettiklerim beni ancak mutlu eder :)
      sende kurtulduysan ne mutlu.
      onlar kütleleri ile bu dünyada fazlalalık etmeye devam etsinler artık benim omuzlarımdan yükleri kalktı ya hamdolsun.

      Sil
  12. Elalem ne der sendromu bemde de vardi ve ben ne zaman "elalem ne der" desem babam "ben elamle yaşamıyorum kapimi kapatiyorum dışarda kalıyorlar elalem kendi soylesin kendi dinlesin sen diledigini yap" der. Iyikide demiş ben cocukluktan ergenlige, ergenlikten genc kızlıga adim atarken içimde tasidigim hayalleri gerceklestirdum hep ukteler kalmadi. Hatalarimda oldu elbet keske yapmasaydim dediklerim ailemi üzen yada sevindiren kararlarda verdim tabiki ama hic bir zaman elalem ne der citasina takilmadim dusunce olarak homdolsun, babam sayesinde astim bana kalsa tırttım şimdi kesin biliyorum. :) mrl

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel! senin adına çok sevindim.hiç değilse birimiz bu baskıya hiç girmemiş. yanlışlarım da olsaydı ben seçmiş olurdum mesela sen gibi ve güzel olurdu.işte bende geriye baktığımda onları üzecek hiç bir seçim yada elle tutulur bişiy yapmadım hep derler sen bizi hiç üzmedin diye ama onları üzmeyeceğim derken hep kendimi üzdüm :/

      Sil
  13. aslında bu belli bi nesle ait bi durum.şimdiki 19 lara 20 lere hatta 24 25 lere bakınca yok böyle bi kaygı..acaip bencil bi gençlik var.o da kötü.toplumun başına bela yetiştiriyorlar resmen.bi orta yolu bulamıyoruz.

    YanıtlaSil
  14. ve aleyküm selam :) kalabalık ailelerde en çok bu kalıp yüzünden sorun çıkar, çünkü seni 'sen' olarak değil de 'x'in kızı' diye görürler..
    sen de ailesine kendisi yüzünden tek kelime edilmesini istemeyen her düşünceli genç kız gibi onların normlarına uymaya çalışırsın..
    sonra gün gelir, herkes istediğini yaparken, sen kime uyman gerektiğini şaşırmış, her parçanla başka birilerini memnun etmeye çalışırken aslında olması gerekenin bu olmadığını fark edersin..
    zincirleri kırmak? hayallere yetişmek? -hala çabalıyorum.. Allah yar ve yardımcımız olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tamda dediğin gibi işte :/
      ben bir nevi hicret ettiğim için kendimce yani kendimin hicreti...işte bu yüzden benim için bu zincirleri kırmak daha kolay oldu :/

      Sil
  15. Adı üzerinde el alem (yabancı ) nabrutcum onların ne dedidgi hiç mi.hiç önemli değil..sonuçta Allah in ne.dedidgi önemli . kabire onlarla gitmiyoruz hepsi geride kaliyor. Su.kısacık ömrü hayatımızı rıza dairesinde özgür yaşayalim..çünkü el alem olan.loca. ancak.ve ancak.kendi.ulaşamadıkları yapamadıkları şeyleri kiskandiklari için eleştiriyor ve kırıcı ooluyorlar. bende bu baskı ile.buyudum .maalesef...Öğrendigim tek şey Su oldu yaşadıklarımdan hesabıni veremiycegin şeyler yapma ve hayatından lezzet al. ömür cok kısa lüzumlu işler pek cok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok güzel yazmışsın evet ama bunları anlayıp öğrenebilmek için çok büyümem gerekti.o zaman da geçen geçti öalesef :/

      Sil
  16. Bu yazıları 3 yıl sonra okusam da yorum yapmadan alamıyorum kendimi. Her yazında aa bende de olmuştu modu oluyor. Ah ah.. benim de yapmak istediğim cok sey kaldı. Tekvando yapmak at binmek istiyordum vesaire..ve dedem bana ne dedi dersiniz ya spor hocan sana goz koyarsa dedi. Olmaz gitme dedi :) onu dinledigimden degil De öyle işte gidemedim pek böyle seylere

    YanıtlaSil