Namazlarımdan Zevk Alamıyorum, Ne Yapmalıyım?

Bana en çok sorulan sorularda birisi de bu sanırım;

Namazlarımdan lezzet alamıyorum, huşuyu sağlayamıyorum, namaz kılmakta zorlanıyorum, ne tavsiye edersin?

İnsanın kabizat ve basitat halleri olduğu için her zaman namazından aynı lezzeti alması mümkün değil. Kabizat ve basitat halleri için İslam Ansiklopedisindeki şu madddeye bakabilirsiniz.

Ama zamanın çoğunda lezzet almamız ve namaza yaklaşmakta zorluk çekmememiz de lazım. Namaza yaklaşmakta zorluk çektiğim böyle zamanlarda bolca Kuran-ı Kerim okuyorum. Namaza zorlanıyoruz, Kuran-ı Kerim'i okumak nefsimize daha da ağır gelmez mi diye sorabilirsiniz.

Evet öyle. Ama...

Yetişmesi gereken bir hatimden cüz alıyorum ve böylece okumaya ciddi anlamda kendimi mecbur hissediyorum. Böylece oturuyorum Kuran-ı Kerim'in başına... İlk başlarda zorlanıyorsunuz, ama sonra okudukça okuyasınız geliyor. Kuran-ı Kerim ile yumuşayan kalbiniz de namaza daha kolay yaklaşır hale geliyor.

Ne bileyim, hani bir Hadis-i Şerif vardır;

Allah-ü Teâlâ ile konuşmak isteyen Kuran okusun. Kuran okumak, yüce Allah'la konuşmaktır. Kuran okuyan bir Müslüman, Yüce Allah'la konuştum diye yemin etmiş olsa, yalan söylemiş olmaz.

Ben de dertli olduğum zaman Kuran-ı Kerim okuyarak Allah'la konuşuyorum, dışım Kuran-ı Kerim okurken içim derdini anlatıp yardım dileniyor.

Bana sorduğunuz sorunun cevabını ancak bu şekilde verebilirim, ben böyle bir yol buldum ve işe yarıyor. Yarın Beraat Kandili... Sonrası Ramazan-ı Şerif. Bu formülü deneyimlemek için uygun zamanlar geliyor. Umarım sizde de işe yarar.

Rabbim bize merhamet etsin.

Yorum Gönder

8 Yorumlar

  1. Amin.
    Huzuruna kabul edenlerden eylesin bir ömür.

    YanıtlaSil
  2. Namazlarımdan lezzet aldığım ve büyük bir hevesle namaza koştuğum dönemler hep en dertli olduğum dönemler olmuştur. Sakin ve huzurlu olduğum dönemlerde namazlarımı kılmakta zorluk çekersem ben de sevdiğim ve güvendiğim hocalardan sohbetler dinleyip dini kitaplar okumaya gayret ediyorum. Hem eksik bilgilerim tamamlanıyor hem de az da olsa o lezzeti yeniden kazanmaya çalışıyorum. Kuran-ı Kerim okuyorum demeyi de çok isterdim ama maalesef bilmiyorum. Kuran okumayı öğrenmeye yeni başladım ve inşallah Ramazan ayına kadar öğrenme hedefim var. Bu vesileyle ben de öğrenme aşkımın daim olması için dua isteyeyim sizden :) Bazen geç kalmışlık hissi çöküyor üzerime ama bu yazıyla çalışma şevkim canlandı yeniden. Küçük yaşlardan itibaren dini bilgileri öğrenmenin ne büyük nimet olduğunun farkında olunmalı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dertli olduğum dönemler sarılıyorum deyince şu yazım aklıma geldi, bir okursan çok sevinirim ^^
      https://www.nabrut.com/2015/06/neden-bazlarnn-her-isi-rast-gidiyor.html

      Gerçekten çok haklısın, hamdolsun. İnşallah sen çocuklarını küçüklükten yetiştirirsin.
      İnşallah en kısa zamanda akıcı bir şekilde kuranı kerim öğrenir ilmini taçlandırırsın

      Sil
  3. Gecenin bereketi üzerimize olsun.
    Kur’an-ı Kerim’i okumanın doğru söylüyorsun gerçekten büyük faydaları oluyor. Kur’an dinlemek, mealen okuyup üzerine düşünmek hatta ezber yapmakta işe yarıyor.
    Namaz kılmaya değer veren kimselerle özellikle yaşı ilerlemiş büyüklerimizle muhabbet etmek onların bu konuda anlattıklarını dinlemekte beni etkiliyor. Ve bir de kainatı, yaratılmışları tefekkür etmek. İslam tarihini okumak. Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Müslümanların hayatlarını okumak veya izlemek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin Allah razı olsun. Ne güzel yollar sunmuşsun. Ben de okuyanlar da istifa edecektir.

      Sil
  4. Burada aslında kime secde ettiğimizi iyi idrak etmek gerek diye düşünüyorum bunun için Rabbimizi araştırmalıyız diye düşünüyorum bende böyle olmuştu açıkçası O'nun sonsuz kudretini kalben daha iyi anlayınca hamdolsun secde etmek nefes almak gibi doğal gelmişti. İzlediğim videoda eğer ibadeti yapmakta zorlanıyorsanız imanda bir sıkıntı vardır diyordu önce onu halletmek gerek sonra zaten ibadet tezahür ediyor.
    Misal eskiden adetim bitince namaza başlamak o kadar zor geliyordu ki zaten doğru dürüstte kılmıyordum. Ama bir şeyleri anladıkça hamdolsun en büyük korkum namaz kılamamak böylelikle Rabbim den uzaklaşmak oldu.
    D.s.k

    YanıtlaSil
  5. Allah herkesi namazini dosdoğru kilanlardan eylesin öncelikle,amin.kendi deneyimlerime göre ezan okunur okunmaz namazı kılınca nefse zor gelmediğini düşünüyorum.ama aradan zaman geçtikçe nefis başka işler çıkartıyor,onu da yap öyle kılarsin,ya da daha vakit var kılarsin.bu da insanı husursuz ediyor ve o namazı kılarken de devam ediyor.ama ezan bittiği gibi namazı kılınca hem zor gelmiyor hem o huzuru anlatamam,bunu da tavsiye ederim

    YanıtlaSil