Kapanmaya Nasıl Karar Verdim? Nasıl Başörtündüm?

 Nasıl başörtündüm geyiği yapmazsam olur muydu? Olmazdı elbette.

Olayı bilmeyenler varsa aşağıda da göreceğiniz fotoğraf bir Youtube videosunun kapağı ve cümlenin Türkçe dilbilgisi kurallarını altüst etmesi sebebiyle sosyal medyada viral oldu. 

Biliyorsunuz "Nasıl Kapandım" videoları muhafazakar bir vlogger'ın olmazsa olmaz içeriklerinden birisi. Hanım kızımız da farklı bir açılış cümlesi ile dikkat çekmeye çalışmış, başarılı da olmuş. 

Peki ben nasıl başörtündüm? asfagdf :D 

Yemin ederim sevgili okuyucu bizim jenerasyonun kapanma hikayesinden 7 sezon 600 bölümlük dram çıkar. Göz yaşları sel olur, tüm diziyi de orta doğuya satarız.

Bizim jenerasyon derken, üniversiteye tesettürlü kızların alınmadığı dönemden bahsediyorum. Üniversitelere alınmadığımız gibi biz yokmuş gibi davrandıkları için giyecek bir şey bulamıyorduk.

Yaz gelir, bir tane uzun kollu tişört, gömlek, herhangi bir şey olmaz mı? Yoktu!

Ne giyiyorduk peki? Parası olan diktiriyordu, olmayan dikme yeteneği kazanmaya çalışıyordu. Yeteneği de olmayan ortalarda süklüm püklüm dolaşıyordu.

Birkaç tesettür butiği o zaman da vardı ama her şeyi oradan alamazdın, hem pahalıydı hem de orta ve ileri yaşa hitap eden kıyafetler olurdu. Oralardan giyindiğimizde annemizin kıyafetlerini giyip oyun oynayan çocuklara benzerdik. 

Hele ben zaten çok geç geliştim. 14 yaşında kapanmaya karar verdiğimde hala vücut kıvrımlarım yoktu, kilom da 40 kadardı. 

40 kilo bir çocuğun, kendine 4 beden falan bol gelen anne kıyafetleri giydiğini düşünün. 

Of! Çok sefildik.

Biz tesettürün en hüzünlü, en zorlu yıllarını yaşadık. Şimdiki nesil, nasıl kapanmaya karar verdim diyerek sözüm ona bir başarı hikayesi anlatıyor. Şimdi bu kadar çeşit kıyafete böyle kolayca ulaşabilirken, her bedene, her zevke uygun tesettür kıyafetini, en kolay ulaşabileceğiniz LC.Waikiki bile üretirken bu bir başarı hikayesi olmaktan çok, çoğu zaman da modaya uymak oluyor.

Ama bizim jenerasyonumuz, ikinci sınıf insan muamelesi görmeyi göze almanın yanı sıra, zaten bizi kabul etmek istemeyen insanların içine bir de o sefil kıyafetlerle çıkmayı kabulleniyorduk. Daha neler neler...

Kusura bakmayın ama asıl kapanmaya nasıl karar verdim, buna nasıl cesaret ettim, hikayelerini bizim jenerasyonumuzun anlatması gerekir.

Bir sonraki yazı da ben başörtünmeye nasıl karar verdim, bu acıklı hikayeyi sizlerle paylaşacağım. :D

Başörtünmüşlerin Şahı Nabrut Fıdıllıgil bildirdi.

Yorum Gönder

29 Yorumlar

  1. Bloğunda gezinirken, bu tarz yazılarını okurken "bir bahar günü, elimde bir fincan Türk kahvesi, sakin bir deniz kıyısında oturuyormuşum" gibi huzur doluyorum Nabrut'çum. (Garip bir benzetme oldu, evet. Ama hissiyatım bunlardı, yapacak bişey yok :) Ben de o yıllarda başörtünmüştüm :) Sırf tesettüre uygun kıyafet bulmanın zorluğu sebebiyle -nefsimin desteğiyle tabi- kaç kere ertelemiştim tesettüre girme kararımı. Hem bizim dönemde hem de günümüzde nefsini yenerek örtünen kızlarımızı, Rabb'im tesettürün içini boşaltan her türlü şeytandan muhafaza etsin. Selametle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benzetmene bayıldım ^^ ihihih
      Evet ciddi bir sorundu, nefsin de haksız değildi ne deyim...
      Amin....
      Kocaman sevgiler

      Sil
    2. Ya birde o zamanlar neden ferace gibi şeyler akla gelmezki şimdi neler çıktı..Eşarp yapmakda kolay degildi igneler fırlıyordu. Şimdi çıtcıtlı başörtüleri çıktı bu zamanda kolay nefisler moda örtünmesine uymazsa tabi...Herkesin üç ayları mübarek olsun..

      Sil
    3. teşekkür ediyoruz senin de ^^

      Sil
  2. Başlığı görğnce bir gülme geldi 😅

    YanıtlaSil
  3. Aynı dönem üni okudum kayıt için gittiğimizde annemi kampüsten içeri almamışlardı kadın kapıda koca kampüs kapısında bekledi bizi😔😔😒

    YanıtlaSil
  4. Nabrut o kadar güzel söylemişsin ki. Bilmiyorum ama ben de o eski tadı alamıyorum tesettürümde. Eskiden pardüsemi çıkarmazdım mesela. Git gide ayak uydurup yozlaşıyoruz sanki. Bu zaman o kadar garip bir zamanki. Şimdi muhafazakar (!)kesim eline sazı aldı öttürmeye çalışıyor gibi geliyor. Bazen başörtüsünün alenen kullanıldığını hissediyorum. Her yerde bir başörtüsü muhabbeti. Sen başörtülüler ne dedin bakıyım meseleleri. Bir şeyi de kirletmeyin. Emellerinize alet etmeyin diyesim geliyor. Ben sadece müslümanım onun gereklerini yerine getirmeye çalışıyorum. Bunu anlamak zor mu. Zeycan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maalesef ki bazı şeyler normal gelmeye bize de... Allah doğru yoldan ayırmasın.
      Diğer konularda da o kadar haklısın ki yazmaya başlasam sayfalar olur....
      Rabbim bizi muhafaza etsin ne deyim

      Sil
  5. Çok canım O kadar da değil. 😁
    Tabi senin bahsettiğin şıkır şıkır düğün dernek kıyafetleri ise bilemem. Biz buluyorduk kıyafet. Misal ne güzel çan eteğim vardı benim. Yıllarca giymiştim. Artık giyemeyecek kadar oldum etek eskimemişti. 🤣

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşanılan bölgeye göre değişiyordu demek ne bileyim bilemedim :)

      Sil
  6. Derinnn bir offffffffffff çekmek istedim.. neler çektik okuyamadık okulda öcü muamelesi yüzünden cahil bırakılan bir nesil var..
    Kıyafet sorunu yok mu ne giydiğimi bile hatırlamıyorum ama giydiğim hiçbir şey bana uygun depildi.. şimdiki insanların büyük bir çağın kapısını açıp yeni bir çağ açtık modu beni dertlendiriyor..
    Bir de örtüyü taşımayanlar süs niyetine takan kesim var..kıyafet demişsin ama başörtü bile yoktu genç işi. Şu an binlerce seçenek var ama hala giyimimize karışmaya çalışan densizler de var..
    Bir de örtü serbest kalınca u dönüşü yapan sözüm ona üniversitedeki dekan öğretim görevlileri var..
    Bu bir kıyafet meselesi değildi zihniyet meselesi cahillikti..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar güzel yazmışsın ki üzerine söyleyecek bir şey bulamadım.
      Rabbim bizi doğru yoldan ayırmasın ne deyim...

      Sil
  7. Derinnn bir offffffffffff çekmek istedim.. neler çektik okuyamadık okulda öcü muamelesi yüzünden cahil bırakılan bir nesil var..
    Kıyafet sorunu yok mu ne giydiğimi bile hatırlamıyorum ama giydiğim hiçbir şey bana uygun depildi.. şimdiki insanların büyük bir çağın kapısını açıp yeni bir çağ açtık modu beni dertlendiriyor..
    Bir de örtüyü taşımayanlar süs niyetine takan kesim var..kıyafet demişsin ama başörtü bile yoktu genç işi. Şu an binlerce seçenek var ama hala giyimimize karışmaya çalışan densizler de var..
    Bir de örtü serbest kalınca u dönüşü yapan sözüm ona üniversitedeki dekan öğretim görevlileri var..
    Bu bir kıyafet meselesi değildi zihniyet meselesi cahillikti..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar güzel yazmışsın ki üzerine söyleyecek bir şey bulamadım.
      Rabbim bizi doğru yoldan ayırmasın ne deyim...

      Sil
  8. Başörtüsünü sinifa girdiginde katlayip sira altına koyan ve giderken tekrar bağlayan butun okul tarafindan dik bakislara maruz kalanlardik biz.Nerden nereye???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakışlar gözümün önüne geldi...
      Rabbim bugünümüze hamdolsun

      Sil
  9. Kısa kollu şeylerin altlarına uzun kollu badileri kat kat giyinip mi yanmadık. Naylon içerikli garip kumaşlı pardesü ve kaplar mi dersin. Tunik diye bişey yoktu diye hatırlıyorum. Açıkların giyindigi elbiseleri tunik niyetine, işte kolu kısa ise kolu uzun bluzlar ile kamufle edip giyinirdik, hele sonlara doğru bolero denen şeytan icadı bir şey vardı yani lahana gibi etrafda dolaşırdık. 2000 yillarin başları bizim için garip zamanlalardı. Sistem tarafından görmezden gelinildiğimiz için giyim sektörü tarafından da görmezden gelinildik. Şimdi ise kar amacı ile hiç aklımıza gelmeyecek markalar dahil tesettür giyim işine el attı. Bugün tesettür giyim üreten bir sürü firma olmasına rağmen uçuk fiyatlar, saçma sapan tesettürle alakası olmayan kıyafetler... Düşündüm de boleronun hakkını mı yedim acaba? Ne diyelim halimize şükür. Seçenek bol en azından üreticiler tek tipleşene kadar tercih hakkı hala elimizde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet evet, tunik yoktu.
      Off bolero çok acıklı, açma o konuyu :D
      Evet, yine bizim üzerimizden ekmek yemek için üretimdeler ama işimize yarıyor mu? Hamdolsun. acaba bunu nasıl tesettüre uygun hale getirebilirim diye ter döktüğümüz o günlere dönmek istemiyorum

      Sil
    2. Evet yaaa, tam bu yorumu arıyordum. İçine badi giyilen zamanlar...

      Sil
  10. Yazlık kısa elbiseleri tunik yapıp içine giydiğim beyaz bluzlar geldi aklıma. Sus sus nabrut niye açtın konuyu agshajaks
    Öte yandan şartlar kolay olsa da başörtüsü örtebilmek bence zafer aslında. O nefsi mücadeleyi yapmak zor. Mesela var benim arkadaşlarım çok istiyorum ama yapamıyorum diyen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nefsi için kapananlar var, sosyal ortamda yer edinebilmek, iş bulmak, siyasete dahil olmak gibi...
      İşte onlar zaten nefsini memnun ettiği için zorlukları da yok...

      Sil
  11. Benimki biraz zorlamayla olmuştu açıkçası pek örtünmek taraftarı değildim ben ama sonra hikmetini anladık çok şükür Hamdolsun.
    Benim ortaokulda bir arkadaş vardı kıza dershanede "Ya başını aç ya da derslere giremezsin" gibi bir şey demişler sanırım kız da dershaneye gitmemiş. Başka bir blogta da blogger olan kadının, bir arkadaşı varmış. Arkadaşının ise bir ablası bu abla bu sıkıntı yüzünden tıpı bırakmak zorunda kalmış.
    Böyle dalgaya vurarak yazmışsın ama sizin jenerasyonun hakkını veremezler şimdi başı kapalı olup, her alanda çalışan ablalar var çok şükür böyle şeyler yaşadıkça "Düşmanı dışarıda aramaya gerek yok" diyor insan neyse Rabbim'e çok şükür tekrardan çekilecek bir sınavmış demek ki o günler hamdolsun bitti.
    D.s.k

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet herkesin kendine göre bir hikayesi var... seninki de sonu mutlu olmuş, hikmetini anlamışsın ne hoş...
      Rabbim bir daha yaşatmasın o günleri...

      Sil
  12. Benim yaşım biraz küçük kalıyordu o dönemlere denk gelmedim ama bu yazılanları okumak daha dinç olmamı sağlıyor. Rabbimiz verdiği nimetleri üzerimizden almasın. İmanımızın daim olması ve inancımızın değerini bilenlerden olmak temennisiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah senin gibi bilinçli gençlerimizin sayısını çoğaltsın

      Sil
  13. Bugün şeyi hatırladım; ezgiler, ilahiler, naatlar, şiirler vs. dinlediğimiz zamanları. Radyo, teyp, kasetlerle dolu dolu geçen günlerimiz vardı. bir de dergiler vardı. ahh o günlerimiz ne kadar da güzeldi🥺

    YanıtlaSil