Yabancı Albert Camus Yorumu

 Yabancı, kısa bir öykü kitabı. 

Cezayir'de alakasız olaylar zinciri sonucunda bir Arap'ı öldüren orta sınıf Fransız bir yabancı, adım adım ölüme gittiği süreci kayıtsız bir şekilde izlemektedir. Ve bu süreç hakkında şöyle demektedir;

Bu işin benim dışımda görülüyor gibi bir hali vardı. Her şey, ben karıştırılmaksızın olup bitiyordu, kaderim bana sorulmadan tayin olunuyordu.

Bu Kitabı Neden Okumak İstedim?

Ben birinci şahıs anlatımı ile yazılan kitapları seviyorum. Bir kitabı almadan önce ilk birkaç sayfasına bakıyorum ve birinci şahıs anlatımı kullanılmışsa yani ben ve biz ifadeleri geçiyorsa kitabın içine kolayca girebiliyorum. Yabancı kitabını da bu sebeple aldım, ilk sayfalarını okudum ve beni içine çekti.


Yabancı Yorumu

Adını bilmediğimiz ve sonuna kadar da öğrenemediğimiz anlatıcı yani Yabancı bana Katip Bartleby'i hatırlattı. Onun gibi hayatı ciddiye almıyordu ve ona hiçbir şey fark etmiyordu. Başına gelenleri bunu yapmamam için hiçbir sebep yoktu diye açıklıyordu. 

Birinci bölümde olağan bir şekilde akıp giden sıradan bir romanken ikinci bölümde bambaşka bir noktaya taşındı. Birinci bölümün sonunda nasıl yani, deyip kitabı kapattığımı ve derin bir nefes aldığımı hatırlıyorum.

Özellikle kitap içinde geçen Çekoslovakya ile ilgili hikaye çok çarpıcıydı, unutamayacağım bir kısım oldu.

Dünyayı boş ve manasız, her şeyi, tüm hayatı ve insanlığı saçma bulan ve asla anlayamayacağınız bir adamın hayatını okumak keyifliydi. 

1957 yılında Nobel Ödülü olan bu kısa romanı severek okuyacağınızı tahmin ediyorum. 

Beni Instagram hesabımdan da takip etmeyi unutmayın^^

https://www.instagram.com/nabrutvebiz/

Tüm kitap yorumları için şuraya bakabilirsiniz.

Yorum Gönder

2 Yorumlar