Doğal Roman Georgi Gospodinov Kitap Yorumu

Doğal Roman Georgi Gospodinov

Bok yiyin, milyonlarca sinek yanılıyor olamaz, diyerek başlıyor yazar romanına.

Doğal roman adı verilen kitapta yazar hikayesinin içine tuvaletlerin tarihinden, sineklerden ve bitkilerin üreme biçimlerine kadar hayatın doğal akışında hep karşımıza çıkan ama önemsemediğimiz eğlenceli detayları sıkıştırıyor.

Asıl hikaye ise yazarın başkasından hamile kalan eşini boşamasıyla başlıyor. Aslında başkasından hamile kaldığı için öfkeli olması gereken eşini anlamaya çalışıyor ve ona şefkat besliyor. Konu boşanma hikayesiyle başlasa da kitabın tümünde yazarın boşanma süreci sonrasında nasıl adım adım nasıl yanlızlaştığını okuyoruz.

Yine bu süreçte yazar müthiş gözlem yeteneğini satırlara aktarıyor. Kendini anlatırken, kendini anlatmanın imkansızlığına dem vuruyor. 

Ruhun yalnız kaldığı boşluk olarak tanımladığı tuvalet metaforunu sıklıkla kullanıyor. Sahneleri bu metafor ile birbirine bağlayarak tuvalet manalarına gelen kelimelerin kökünden, tarihi gelişim sürecine kadar birçok ayrıntıya değiniyor. Bazı detaylar ile 1960'ların Sofya'sı hakkında bilgi veriyor. 47 kısımdan oluşan romanda hiçbir bölüm birbirinin tamamlayıcısı değil. Roman içinde roman şeklinde devam eden hepsi birbirinden bağımsız birbirinden kopuk konular kitabın sonunda da bir sonuca bağlanmıyor. Bu yönüyle deneme türünde bir roman olduğunu söyleyebilirim.

Farklı bir türü ve anlatım tarzı olan kitabı sevmek ve sevmemek arasında bir yerde kaldım. Kitabı okuduğum sırada Naim Süleymanoğlu'nun filmini izledim ve belgesel tadındaki bu film beni derinden etkiledi. Yazarın Bulgar olması ise yazara karşı büyük bir antipati oluşturduğu için yazarın başka kitabını okumayacağımı tahmin ediyorum.

Tüm kitap yorumlarına şuradan ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar