Fungal Akne Nedir? Fungal Akne Tedavi Yöntemleri

İlaç kullandıktan sonra tekrarlayan sivilceleriniz varsa sebebini şurada "Hangi Sivilce Neden Çıkar?" başlığı altında yazmıştım.

Bir de sivilceleri, sivilce ürünlerine hiç cevap vermeyen kişiler var. Bu tür sivilcelerin fungal akne olma ihtimali var.

Fungal Akne Nedir?


Fungal akne diğer adıyla Malassezia (Pityrosporum) Foliküliti bir tür mantar cinsi ve cilt yüzeyinde kendiliğinden bulunuyor. Çeşitli nedenlerle cilt yüzeyinde olması gereken miktar artınca dermatit, mantar aknesi gibi cilt hastalıklarına kapı aralıyor. Bu mantar cildin yağ salgılarının olduğu foleküllere yerleştiğinde cildin yağ salınımı esnasında cilt yüzeyine taşınıyor. Böylece fungal akne belirtileri baş gösteriyor.

fungal akne görüntüsü

Aslında mantar odaklı bir cilt hastalığı olduğu halde kırmızı ve iltihaplı kabarcıklara sebep olduğu için akne olarak isimlendiriliyor. Hastalık akne değil bir tür mantar hastalığı olunca da akne ilaçları tedaviye yanıt vermiyor ve kullanılacak ürünler ve tedavi yöntemleri değişiklik gösteriyor. 

Fungal akne nasıl anlaşılır?

Fungal aknenin boyutları aynıdır. Bir nevi isilik tarzında aynı büyüklükteki iltihaplı ya da iltihapsız sivilcelerden oluşur. Ancak normal akne küçüklü büyüklü birbirine benzemeyen lezyonlardan oluşur. Yine fungal akne daha kaşıntılı bir sivilce türüyken normal aknede kaşıntı nadir görülen bir durumdur.

Eğer sivilceleriniz;

  • Ergenlik döneminden daha sonra 20-30'lu yaşlarda başlamışsa,
  • Fotoğrafta gördüğünüz tarzda aynı tip ve boyuttaysa,
  • Kaşıntı yapıyorsa, 
  • Sıcak ve nemli havalarda artış gösteriyorsa,

Fungal akneniz olabilir.

Fungal Akne Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  • Öncelikle fungal akneyi tetikleyen içeriklerden uzak durmanız gerekiyor.
  • Antifungal ve yatıştırıcı içerikler tercih etmenizde yarar var.
  • Mantar kaynaklı bir hastalık olduğu için göğüs ve sırt gibi sık terleyen bölgeler fungal akneyi tetikleyebilir. Bu sebeple ter konusunda hassas olmanız ve iç çamaşırınızı sıklıkla değiştirmeniz gerekiyor.
  • Ciltteki yağı yani sebum üretimini dengeleyecek yumuşak yüz temizleme ürünleri kullanmalısınız.
  • İçeriğinde Polysorbate 20-40-80, Squalene ve Ceramide içeren ürünlerden kaçınmalınız.
  • Ve en önemlisi fermente içeriklerden uzak durmalısınız.

Burada bir es vermem gerekirse;

"Fungal akne ketoral olarak da bilinen etkin maddesi Ketoconazole olan şampuanla tedavi edilebiliyor. Ketoral'in fungal akneye neden olan mantarların üremesini durdurduğu biliniyor ancak ürünü kullanmadan önce dermatoloğunuza başvurmanızı tavsiye ederim."

  • Propolis içeren serumlar antifungal olduğu için fungal akneye karşı cildi koruyan ürünler arasında yer alıyor.
  • Salisilik asit, çinko, sülfür ve urea içeren ürünler de fungal akneyi tedavisi noktasında etkinliği kanıtlanmış içerikler arasında sayılabilir.


Önemli not:

Alacağınız kozmetik ürününün içeriğinin fungal akne için uygun olup olmadığını https://www.sezia.co/ sitesinden sorgulatabilirsiniz.

Direk ürün önerisi vermiyorum ama siz de fungal akneye sahipseniz ve alacağınız ürünlerde tereddüt ediyorsanız ve konu hakkında soracak şeyleriniz varsa yorum olarak yazabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar