Evlenmeden Boşanma - Evlenememe Hikayeleri

Hikayeyi ilk okuduğumda ağladım. Bir genç kızın hayatını ne kadar basite alıyorlar diye o kadar sinirlendim ki, hala etkisindeyim. Bilemiyorum, belki de Allah Bayan F'yi mükemmel bir adama hazırlıyordur, belki daha kötüsünden koruyordur. Allah en kısa zamanda sadrını genişletir ve yoluna devam eder inşallah. Ne desem boş olacak. Sözü Bayan F'ye bırakıyorum.

Merhaba Nabrut;

Hayalim sana evlenme hikayesi yollamaktı. Nereden bilecektim bunları yazmak zorunda kalacağımı. 

Liseden tanışıyorduk. Ama daha ötesi değil. Yıllar sonra beni sosyal medyadan buldu ve mesajlaşmaya başladık. Yüksek lisans yapıyordum, başka şehirdeydim, sadece mesajlaşmaktan öte bir ilişkimiz olmadı. Bir yıl mesajlaştıktan sonra görüşmeye karar verdik ve bana niyetinin ciddi olduğunu söyledi. Nasıl ifade etmem gerekir emin olamıyorum. Şöyle söyleyim, flörte karşıydım, görücü usulü evlenmek istiyordum lakin ilkim olan bu kişi benim de kalbimde yerini buldu. 

Biraz psikolojik sıkıntıları olduğundan şüphem vardı. Tüm bunlara gözümü kapattım. Zannımca gönül açılınca göz kapanıyor. Ah, ah!

Sonunda annemlere durumu açıkladım. Biz doğuluyuz. Onlar Egeli. Ailem anlaşamazsınız diye çokça karşı çıktılar ama bu kişiye hayır diyemedim. İsteme faslı ardından aile arası bir söz yaptık. Nişan ardından ailem zaten bir yıl görüştükten sonra kesin kararınızı vermişsinizdir, bundan sonrasında nikahsız dolaşmayın diyerek dini nikahımızı yapıverdiler.

Çok büyük hata. Ömrümce pişman olacağım bir şey yapmışım. Buradan sonra başıma gelenler pişmiş tavukların başına gelmemiştir.


Durumları müsait olmadığı için takı takmayın, diye söyledim. Bizim şanımızdan sen para işlerine karışma, dediler. Saat ve küpe almaları adetleri varmış. Saat kullanmıyorum, küpeyi de kim görecek kulağımda, yapmayın, diye söyledim. Sen karışma şanımızdan bu bizim, dediler. 

Ben memlekete tatile gitmişken Kdv indirimi ne varmış, sen gelmeden kampanya bitecek mobilyayı biz seçtik sen de oradan seçtiklerimiz arasından birini seç diye söylediler yine ben haklılar, epey fark ediyor olsun diyerek mobilyamı kaynanamın seçmesine bile ses etmedim.

Hiçbir takı talebinde bulunmadım. Bohça için gerekli şeyleri almaya gittik yine kaynana ile ve kimse pazarlık yapmayı bilmediği için onun pazarlığını yine ben yaptım. 

Ne eşyalarda ne de başka bir şeyde hiçbir talebim olmadı. Tek bir ricam vardı, ev benim istediğim semtte ve istediğim şartlarda olsundu, içime sinen temiz bir yer olsun. Nasıl bir ev olduğunu anlattığım halde bana eski, içine girince lağım kokan eski evler göstermeye devam ettiler. Nihayet bir ev bulmuşlar, girişin üstü, altına kahvehane olan, içinde 80'ler dizisi çekebileceğiniz kadar eski bir evdi. Semt olarak benim istediğim yer değildi.

Direttiler ve burada oturmam gerektiğini diğer evler için paralarının yetmediğini söylediler. Bu süreçte ise hep kaynanam ile muhatap oldum. Nişanlım olacak kişi hep annem ne derse öyle yapacağız diyordu. Ben gerekirse babamın bize destek olabileceğini söyledim. Bu suç oldu. Ama aslında nişanlımın maaşı Türkiye şartlarında gayet yüksek bir devlet çalışanı idi. Bir sonra beni onları sevmemekle, onlara yakın olmamakla suçladılar.

En sonunda bu ev asla olmaz dedim, o da o zaman bu evlilik olmaz, diye söyledi. Hiçbir talebim olmadığı halde para göz olmakla suçlandım. Annesine saygısız olmakla suçlandım. Uzun yıllar görüşüyor olmamıza rağmen zaten bir geçinemiyorduk bari yol yakınken ayrılalım, dendi.

Onu sevdiğim için bu işi kurtarmak adına her şeyi yaptım. Ailesinden herkesle konuşmaya çalıştım. Oğlumuz istemiyor, zorla mı yapalım diye önünü kapadılar her şeyin.

Oğullarına bizim nişanlı değil, nikahlı olduğumuzu, kendisinin hayatına çok kolay devam edebileceğini ama benim boşanmış bir kadın olacağımı, geleceğimi mahvettiğini söyledim ama gram namına erkekliği olmadığını anladım. Umurunda olmadığını anladım.

Kısa süre içinde neyin değiştiğini bu kadar ufak bir şeyden dolayı niçin beni boşamaya kalktığını epey müddet düşündüm. Sebebi zannımca benden önce ailesinin bir başka kızı oğulları için uygun görmesi. Nişanlım istememiş. Annesinin aklında hala o kız var gibi geliyor bana. Sen bizi sevmiyorsun, bu kız bizi sevmiyor diyerek nişanlımın da aklını bozuyorlardı.

Onu sevdiğim için bu evliliği kurtarmak adına çok çabaladım. Karşı taraftansa tek bir adım dahi gelmedi. 

Tüm bunları yazmak süreci tekrar yaşamak gibi. Çok zorlandım. Kusura bakmayın. Ortada bir şey yok iken boşandık. Madem para gözüm diye söyleyerek nişanda taktıklarını vermedim. Mehrimi de istediğimi vermezlerse hakkımı helal etmeyeceğimi söyledim.

Bir sorum var. Nabrut'un okuyucularından bunu bilenler vardır. Gerçek bir evlilik olmadığı için mehrimi istemem ve nişanda taktıklarını vermemem doğru mu?

Buraya kadar yazdıklarımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

Yorum Gönder

39 Yorumlar

  1. Öncelikle arkadaşımıza çok geçmiş olsun demek istiyorum. Kendisi için Allah'ın ne hayırlar hazırladığını hiçbirimiz bilemeyiz. Rabbim kalbine genişlik versin, bu süreci kolaylaştırsın ve bundan sonra karşısına her zaman iyi insanlar çıkarsın inşaallah. Ailesinden ayrışamamış ve kendi kararlarını vermesini bilemeyen erkekler birinin hayatına girmeden önce kendisini bir kez daha sorgulasa keşke. Nişanda yapılan nikah ve bozulması ise malesef son dönemlerde çok sık duymaya başladığımız bir durum haline geldi. Keşke aileler ve herkes nişanlılığın da bir tanıma süreci olduğunu kabullenseler. Birini önceden tanımak malesef bu süreçler ve evlilik dönemi hakkında çok az bilgi veriyor. Nişanlılığın ailesinin içinde sana nasıl davrandığını görmek, ailesi ile ilişkilerini gözlemlemek, sana ve fikirlerine verdiği değeri görmek için yaşanan bir dönem olduğunu düşünüyorum ben. Belki haddime değil ama iki noktada da fikrimi beyan etmek isterim. Öncelikle bu süreçlerde kişinin kendinden tavizler vermesini doğru bulmuyorum iyi niyetle ve kolaylaştırmak adına yapılsa da evliliğin sağlığını olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Tabi ki kastım yokuşa sürmek değil umarım ne demek istediğim anlaşılmıştır. İkinci olarak nikahın anlamının tam olarak toplumumuzda idrak edilemediğini düşünüyorum. Genç kız kardeşlerim evlenmeden bu konu üzerine en azından bir iki kitap olmadı makale okusun mutlaka. Ortaya çıkan olumsuzluklardan en çok etkilenen onlar oluyor çünkü. Çok uzattım hakkınızı helal edin. İsterseniz yayınlamayabilirsiniz. Mehir konusu hakkında fetva:
    https://fetvameclisi.com/fetva-978-dugun-olmadan-nikah-bozulursa-mehir-vermek-gerekir-mi-88894.html
    Rabbim bizi bizden iyilerle karşılaştırsın, bize imtihan olmayacak beraber imtihanları aşacağımız göz aydınlığı eşler versin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin...
      Çok doğru söylüyorsun. Dini nikah konusunda acele edilmemeli.
      Yazar adına çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  2. Gerçek bir evlilik olmaz olur mu? Nikah kıyıldıktan sonra gerçeği yalanı mı var? İyi ki öyle yapmışsın. Madem böyle bir boşvermişlik içindeler belki bu yaptığın onların ne kadar ciddi bir işi suistimal ettiklerini anlamalarını sağlar. Okuduklarım beni çok üzdü, gerçekten çok üzüldüm. Sinirden ellerim titreyerek yazıyorum bu mesajı da. Bu vicdansızlıktır. Sana resmen zulmetmişler. Bir kadına bu şekilde davranılmaz. Cahiliye devrinde yaşamıyoruz ki kafana göre boşayacaksın. Allah seni daha beterinden korumuş. Sınavın çok ağır ama inşallah Allah seni üzenlerin yanına bırakmaz bunu. Seni de daha güzel hayırlarla karşılaştırır inşallah. Rabbim seni korusun inşallah. Bu yazıyı okuyan herkes Allah'a emanet olsun. Allah iyi, merhametli, Allah korkusu olan, vicdanlı insanlarla karşılaştırsın bizleri. Amin.

    YanıtlaSil
  3. gerçek bir evlilik olmadığı için toplum gözünde 'dul'(!) olduğunuzu kesinlikle düşünmeyin siz sadece nişanlamışsınız nişandan ayrılmışsınız ve bu ayrılma talebi erkekten geldiği için nişanda takılanları vermek zorunda değilsiniz hatta vermemeniz uygun olur . mehir konusunda ise yarısını size vermekle yükümlü olarak ayette geçer. (bakara 237) ayetin meal ve tefsire bakın ve verip vermemesi gerektiğine kendiniz karar verin vicdanen daha rahat edersiniz Allah karşımıza iyi insanlar çıkarsın inşallah

    YanıtlaSil
  4. Ben şuna takıldım. " kendisinin hayatına çok kolay devam edebileceğini ama benim boşanmış bir kadın olacağımı, geleceğimi mahvettiğini söyledim"

    Boşanmış bir kadının hayatı neden mahvoluyor? Resmi nikahları yok.

    Ki resmi nikahlı birisi olsa bile boşanmış kadının hayatı neden mahvolsun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşadıklarını uzun süre atlatamayacağı iz bırakacağı için öyle demiştir. Elbette boşanan kimsenin hayatı mahvolmaz ama yaşadıkları onu uzun süre etkileyecek. Hele ki adamdan severek ayrılan biri için...

      Sil
  5. Arkadaşımız adına gerçekten çok üzüldüm. Hep duamdır rabbim hayırlı insanlarla karşılaştır derim gerçekten bir insan gelip hayatını alt üst edip hiç birşey olmamış gibi gidebiliyor malesef bu durumlarda da en cok kadınlar mağdur oluyor. Rabbim bunları unutturacak seni sevecek, değerini bilecek hayırlı bir insanla karşılaştırsın inşallah. Mehir mevzusunda bildiğim kadarıyla nikâhtan sonra affınıza sığınarak söyleyeyim ilişkiye girilmemişse erkeğin mehrin yarısını vermesi gerekiyor. Ilmihalden de kontrol ettim bu sekilde ifade edilmiş. Keşke bunları hiç konuşmuyor olsaydık ama hayatın acı gerçekleri malesef..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin.
      Evet maalesef en çok etkilenen her yönden kadınlar oluyor :(
      Yazar adına çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  6. F hanım çok geçmiş olsun. Ne yazık ki dini nikahı kişiler şaka zannediyor ama hiç öyle değil. Gene de Allah korumuş demek ki. Erken kurtulmuşsunuz. Hiç üzülmeyin. Gönlünüzü ferah tutun.

    Mehrinizi istemekte haklısınız. Ancak zifaf (yani islami olarak böyle geçtiği için söylüyorum) olmadığı için mehrinizin yarısını talep edebilirsiniz. Yani islam fıkhı böyle. Nişan için verilmiş şeyler ise hediyedir. Hediyenin sahibi yani siz seçersiniz. Fakat ben şahsen böyle insanların malının huzur vereceğini inanmam.

    Ablam yeni boşandığı için bunları söylüyorum. Nafaka helal değil diye biz nafaka istemedik fakat Mehrin yarısını verip diğer yarısını vermedi. Bir garantör de olmadığı için o kişi mehrin yarısını vermiyor. Bu nedenle ablam mağdur kaldı. Vereceğim diye söz verip, kesin olacak diye diretmiş sonra da ona güvenerek ablamda borç aldı. Borç aldığı gibi zorda kaldı.

    Bu nedenlerle size tavsiyem,mehrinizin yarısını hesaplayın, bu aldığınız hediyeleri mehrinizin yarısından düşün. Hediyeler sizde kalsın. Mehrinizin yarısından geri kalanını da isteyin. Zira hakkınız. Hakkınız da hayırlısı olsun.İnşallah bu sıkıntılarınız geride kalır. Size büyük ecirlerle döner.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin. Çok mantıklı bir yol göstermişsin. Benim de vicdanen çok içime sindi bu.
      Umarım her şey geride kalır onun için.
      Yazar adına çok teşekkür ediyorum

      Sil
  7. Yaşadıklarınıza üzüldüm. Allah daha iyileriyle karşılaştırsın sizi ve cümlesini. Neyse ki, evlendikten ve çoluk çocuğa karıştıktan sonra olmadı tüm bu olanlar. (Öyle olup boşanan aileler de var) Dini boyutunu bilmiyorum, o yönden yorum yapamam ama ben ne yapardım diye düşündüm. Ben üstümde kimsenin hakkı olmasını istemem. Öte dünyada, alacağım olsun ama vereceğim olmasın isterim. Bu yüzden bana verdikleri her şeyi iade ederdim. Hem paragözlükle alakamın olmadığını ispatı, hem de ne onlara ne hediyelerine eyvallahımın olmadığının göstergesi olurdu.

    YanıtlaSil
  8. Bende evlilik olmasa da nişandan sonra cok yakın şeyler yaşadım. Ama bende iğneleri dahi kalsın istemedim. Zira aldıgım herşeyden bir zaman sonra pişman olacağımı ve bana böyle insanlardan kalan hiçbir seyin fayda vermeyeceği biliyordum. Haa kötü olmak lazım keşke vermeseydım diye de düşünmedim değil ama şimdi iyi ki diyorum . Şimdi her aklıma geldiğimde iyi ki onlar kötü olduklarını bana göstermişler de bu iş olmamıs diye şükrediyorum.
    Çünkü zamanında bende elimden gelen herseyi yaptım ve olmuyorsa hakkımda hayırlı değil dedim başımı yastıga vicdanım rahat koydum.
    Doğrusunu yanlışını bilemem ama gelen paranın pulun sana faydası olmaz bosver alma.Çıkar hayatından tamamen, senin adını hiç anamasınlar bile. Bence rabbim bizi ödüllendirdi.
    Zaten yüksek lisans yaptıgına göre bu paraya da ihtiyacın yoktur. Toplu iğneleri bile kalmasın.
    Uzun oldu biraz ama emin ol bizi bekleyen iyi insanlar var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun sana da. Rabbim beterinden korumuş. Sen de yazsana bize başından geçenleri. Evlenecek olanlara nasihat olur belki...
      Yazar adına da çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  9. Rabbim cümlemizi iyilerle karşılaştırsın.
    Büyük ihtimalle bu aile, baştan beri herşeye evet dediği için o virane evide kabul ettiririz diye düşündüler.
    Baktılar ki olmuyor, sandığımız gibi ipler bizim elimizde değil, kopsun gitsin dediler.
    Bazı şeyler bazı insanlar için çok kolay sanılıyor.
    Sorulan mevzu için birşey diyemem. Dinen ne olur bilmem de şahsen böyle ınsanların bir iğnesini bile istemem. Ne olur ne olmaz. Verin gitsin. Zaten hakkınızı elbet ahirette alırsınız. Yeter ki onların hakkı sizde kalmasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin...
      Mantıklı bir çıkarım olmuş. Doğru bir tespit.
      Yazar adına çok teşekkür ediyorum

      Sil
  10. Öncelikle bayan F adına çok üzgünüm. İnşallah karşısına güzel insanlar çıkar. Eğer mehir belirlenmiş ise nikah esnasında, zifaf olmadan boşanmalarda mehrin ancak yarısını talep edebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  11. nişan sürecinde takılan takılar dini nikah yapılmamış olsa bile ayrılma sürecinde kanunlara göre kadınındır. dini nikah gereklerinden olan mehire gelince, zaten nikahlısın devlet nezrinde nikah yapmamış olmak senin hakkın olan mehirini almayacağın/alamayacağın anlamına gelmez..ayrılana kadar nikahlı eşindi sonuç olarak..tabi mehiri ona devredebilirsin/bağışlayabilirsin..sana kalmış bir durum..içinizde asla soru işareti olmasın bu konuda
    her iki konu için durum sizin lehinize

    YanıtlaSil
  12. Öncelikle çok geçmiş olsun, Allah daha iyilerini karşına çıkarsın.
    Zifaf olmadığı için erkek tarafı bağışlamadığı sürece mehrin yarısını alabilirsin ama bu yarısını vermeleri onlara farz. Nişanda takılanlar senin hediyen olduğu için onlar da senin hakkın. Bunları geri almaya ve mehrinin hakkın olan yarısını vermemeye çalışırlarsa senin hakkına ve günaha girerler, o para onlara haram olur.

    YanıtlaSil
  13. Ben direkt nişanlınıza sövdüm tüüüü diyerekten. Nişanlımın aklını bozdular sözüne hiç katılamıyorum. O adam sizi gram sevmiyormuş. Eğer sevseydi ailesini bile karşısına alırdı. İlla bağ koparmak anlamına gelmiyor bu. Sizin yaşayacağınız yuvanız kurulurken o yuvada sizin söz hakkınızı gözetmeyen birinin ileri ki dönemlerde size ne yaşatırdı Allah bilir. Rabbim sizi korumuş. Siz belli ki çok sevmişsiniz. Ama yüreğinizi ferah tutun. Arkadaşımın 6 yıl yana yakıla sevdiği bir çocuk vardı daha sonra ayrılırken ciddi anlamda bunalıma girdi kimseyi sevemem dedi iki yıl sonra bir çocuk karşısına çıktı gerçek aşk ve sevgi meğer buymuş şimdi karalar bağladığım dönemlerime gülüyorum demişti.Demem o ki umudunuzu kaybetmeyin kendinizi çok yıpratmayın. Rabbim size ve sevginize layık karşılıklı sevecek bu kötü tecrübenizi unutturacak bir kısmet çıkarsın. Allah o aileyi de bildiği gibi yapsın başka bir kızın canını bu şekilde yakamasınlar inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet illa ki geçmişini unutturacak birileri karşısına çıkacaktır ben de öyle umuyorum.
      Amin.
      Yazar adına çok teşekkür ediyorum

      Sil
  14. Merhaba nabrut . İlk önce geçmiş olsun demek istiyorum. Ve şu anda üzgün olsada arkasındaki hikmetin peşine düşsün. Rabbim sadrını genişletsin. İmtihanını kolaylaştırsın. Bayan f kurul.diyanet.gov.tr adresinden zifaf olmadan boşanmada mehir diye aratırsa diyanetin vermiş olduğu fetvayı okuyabilir. Bir de halveti sahiha tanımını okuyup buna göre durumunu değerlendirebilir.

    YanıtlaSil
  15. selamünaleyküm
    Başınıza gelenlere çok üzüldüm inşallah Nabrut ablamın da dediği gibi rabbim sizi daha iyi, hayırlı birisiyle karşılaştırır. Sorunuzla ilgili Bakara suresi 237 ayete ve tefsirine bakabilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm selam. Amin canım benim.
      Yazar adına çok teşekkür ediyorum

      Sil
  16. Bakara suresinde mehir ile iligli durum açıktır. Eğer bayan bakire ise mehri ödemesi daha uygundur. Erkek dilerse geri almayabilir bu da hoştur. Ancak evlilik birliği sadece nikahtan ibaret olan evlilikte doğrusu geri vermektir.

    Ayrıca ülkemizde resmi nikah kıyılmadan dini nikah kıyılması yasaktır. Kanunlar insanı korumak için var. Başınıza gelenlere üzüldüm. Çok geçmiş olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazar adına çok teşekkür ediyorum.
      Yasalara kaldıysak beraber dini nikahsız yaşamak yasal ama dini nikahla beraber yaşamak suç sayılıyor :P

      Sil
  17. Yaşananlar üzücü gerçekten Allah u teâlâ sabırını verir inşallah. Zifaf olmadığı için mehir alınmaz diye biliyorum ama yine de bir teyid etmek gerekir.

    YanıtlaSil
  18. Birkaç ay önce benzer durumla karşılaştım maalesef. Din görevlisi olunca çokça bu tür olaylar ve sorularla karşılaşıyorum ne yazık ki. Hanımefendiye çok üzüldüm Rabbim yaşadıklarını unutturacak düzgün efendi aklı başında bir beyefendi ve hatır gönül bilen Allah korkusu olan aileyle karşılaştırsın. Hep derim bir kız evleneceği veya evlendirileceği zaman sadece adaya değil yetiştiği aileye arkadaş ortamına da bakılmalı diye. Tabi burda hanımefendiyi suçlamıyorum kesinlikle yaşayacağı varmış yaşamış. Rabbim o kişilerin yanlarına bırakmaz bu yaptıklarını iki cihanda da öyle kolay değil masum bir insanın gururuyla oynayıp ahını almak Rabbim de razı olmaz bu durumdan. Aslında ilk yazıyı paylaştığınızda yorum yaptım da defalarca sanırım internet bağlantımda sıkıntı vardı bir türlü ‘yayınla’ kısmını tıkladığım halde hiç bir şekilde yanıt vermedi döndü kaldı. F hanımefendinin sorusuna gelince fetva aşağıdaki şekilde yine içine sinmiyorsa eğer fetva hattı var oradan daha detaylı öğrenebilir aksi halde yanlış bilgi de verilebilir. Rabbim yardımcısı olsun

    {Nikâh akdi yapıldıktan sonra eşler arasında cinsel birleşme veya sahih halvet (cinsel ilişkide bulunmalarına herhangi bir engel olmayan bir ortamda başbaşa kalmaları) gerçekleşirse, erkek, kadına mehrinin tamamını vermekle yükümlüdür (İbnü’l-Hümâm, Feth, III, 311).
    Evlenme akdi sahih olur, fakat ilişki veya sahih halvetten önce kadının sebep olmasıyla ayrılık vaki olur veya kadın mehri karşılığında eşinden ayrılma yoluna giderse (muhâlaa) mehir hakkı düşer (İbn Kudâme, el-Muğnî, X, 62-63; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, III, 309; el-Fetâvâ’l-Hindiyye, I, 334).}


    YanıtlaSil
  19. F hanım ben hediyeleri mehirden düşüp yarısını alın diyen kişiyim.

    Bazı yorumları okudum hiçbirşey almayın diyen. Ben bunu çok yanlış görüyorum. Elbette hakkınız şeri hukuk ile korunmadığı için mehir gibi bir şeyi zorla alamazsınız. İşleri bu nedenle zorlaştırmayın. Kendinize sıkıntı etmeyin. Alabildiğiniz kadarını alın.
    Ancak ilişki olmadığı için mehrin yarısı annenizin ak sütü gibi helaldir. O maldan da hiç bir bela ve sıkıntı gelmez. Allahın Kuran-i kerimde kadına verdiği haktan daha temiz bir hak mi olur?

    2. Olarak nikahın şakası olmaz. İman ve nikahta şaka olmaz. Eski erkekler o kadar hassasmış ki boş ol lafı geçmesin diye bardağın yarışı boş bile demezlermiş. Nerde o kişiler, nerde bu kişiler? Hakkınızda hayırlısı olsun inşallah tekrardan.

    YanıtlaSil
  20. Öncelikle çok geçmiş olsun. Ağır bir imtihan ama insanların ne dediklerini önemsemediğinde aslında kurtulmuş olunması sevindirici. Fark ediyorum da artık nabrut evlenememe hikâyeleri yayinlamaya başladı. Bu da bu işlerde durumların ne olcude gerilediğini gösteriyor. Biz genç kızlar her seye çok dikkat etmesi gerekiyor. Biraz da paranoyaklaşarak en kötüyü düşünüp ona gore önlem almamizin sebebi böyle olaylar ışte. Ayrıca böyle insanlardan hakkınız olanı almaktan çekinmeyin derim. Zira onların canini yakabilecek size yaptıklarına bir nebze olsun pişman edebilecek şey para belli ki. Bir genç kızın hayatıyla oynamak kolay olmamali gerek dini gerek kanuni olarak hakkınız neyse onu alın. Meslegim icabı olaya biraz hak hukuk caydırıcı ceza olarak bakıyorum. Ama emin olun size hiçbir şey yapılmamis gibi çekip gitmek ileride sizi üzecektir. Eğer dini olarak Allah zifaf olmadan yarısı alır diyorsa elbette sizi ve diğer genç kızları böyle insanlardan korumak için hukmetmiştir madem böyle hukmetmis elbette bir hikmeti vardır. Selamlarimla...

    YanıtlaSil
  21. Olayın dini boyutuyla ilgili fetva meclisinin linki paylaşılmış açıkcası mehirin bu kadar önemli olduğunu düşünmemiştim. Bende medeni hukuka göre eğer erkek nedensiz yere ayrılıyorsa nişanda takılanların ve verilenlerin verilme zorunluluğu olmadığıyla ilgili bir arkadaşım bir şey demişti, ama araştırmak lazım.

    YanıtlaSil
  22. Rabbim cümlemizi iyilerle karşılaştırsın....
    Hep bu cümleyi kullanıyoruz ama sanırım kötüler çok
    yazılan her hikayede hep üzülen ağlayan kişiler kadınlar oluyor bu kadar kötü insanlar iyilere denk gelmek zor gibi...

    YanıtlaSil