Zamanı Durdurmanın Yolları-Yorumu

Daha ilk başta kitabın arka kapağında yer alan büyük harflerle yazılmış bir soru kitaba büyük bir sempati duymanıza sebep oluyor;


Kaç Ömür Gerek, Yaşamayı Öğrenmek İçin?


Zamanı Durdurmanın Yolları Konusu

41 yaşında bir tarih öğretmeni gibi görünse de Tom'un bir sırrı var: 
Nadir rastlanan bir hastalık yüzünden çok uzun süredir hayatta, aşağı yukarı 400 yaşında diyebiliriz.

Shekespeare ile aynı sahnede yer aldığı yetmezmiş gibi Kaptan Cook ile de açık denizlere yelken açmış. Fitzgerald ile içki masası arkadaşlığı bile var. Hayatta kalmaya devam etmek için kimliğini gizlemek zorunda ve tabii asla yapmaması gereken bir şey var:

Aşık olmak!




Zamanı Durdurmanın Yolları Yorumu

Hayatını kendi hastalığının aynısına sahip olan ve izini kaybettiği kızını bulmaya adayan, yaşamına giren tek kadına 400 yıl boyunca sadık kalan, ölümsüzlüğünü anlamlandırmaya çalışan, bir türlü huzuru bulamayan, tek bedende toplanmış kalabalığı ile başa çıkmaya çalışan, tüm korkusunu, esaretini, hafıza sanrılarını bir kenara bırakıp yaşamanı anlamlandırmaya çalışan Tom'un hikayesi elbette ölümlü olmanın avantajları ve dezavantajları üzerine sizi düşündürüyor.

Tom da kendini içinde bulunduğu zamana ait hissetmediği ve hafızası geçmişi unutmasına izin vermediği için kendisinde olan bu uzun yaşama hakkının nimet mi yoksa bir külfet mi olduğu konusunda bocalayıp duruyor. Onun bu bocalamalarını okurken bazen böyle bir nimetin kıymetini bilemiyor diye onu yargılıyor bazense ömrünüzün belirli bir vakitle sınırlı olduğuna şükrediyorsunuz. Yani her halükarda, karakterle uzlaşsanız da fikir ayrılığına da düşseniz yazar sizden istediğini alıyor, düşündürtüyor.

Fantastik romanları okumayı sevdiğimi söyleyemem. Ama tür büyülü gerçeklik olunca yani fantastik öğeler gerçekle bütünleştirilerek anlatınca sayfaların akıp gittiği eğlenceli hikayeler ortaya çıkıyor. Bu da öyle bir hikaye. Hızlı başlıyor, ortalarda biraz yavaş akıp okumanızı zorlaştırıyor ve finalde yükseliyor.

Son olarak kitabın finalinin başka türlü olmasını bu kadar Yeşilçamvari olmamasını elbette tercih ederdim. Çok aceleye getirilmiş, sanki yayınevi yazara hadi bir an önce kitabı baskıya verelim demiş gibiydi. Yazar son kısmı dürmüş, toparlamış kucağında karıştırıp bize sunmuştu sanki.

Geçmişle günümüz arasında gitgelleri seven, ütopik şeyler okumaktan keyif alanların seveceği bir kitap. Bestseller olarak gösterilse de bu sizi yanıltmasın, verdiği mesaj ve hikayenin içeriğinin sağlam olduğunu söyleyebilirim.

Not: Kitabın yakın zamanda filme uyarlanacağı açıklanmış.

Zamanı Durdurmanın Yolları Alıntı

Rose zar zor, hafifçe gülümserken bütün dünyanın avuçlarımdan kayıp gittiğini hissettim ve gittiği yere onunla birlikte gitmek istedim. O yokken tuhaf ve anormal varlığımı nasıl sürdüreceğimi, kendim olmaya nasıl devam edebileceğimi bilmiyordum. Ondan ayrıyken yıllar boyunca var olmuştum ama o kadardı işte. Yalnızca bir varoluş.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. my love from the star dizisi aklıma geldi sen kitabı anlatınca. Dizide yuzyillardir dunyada yaşayan uzayli bir adamin hikayesi anlatiliyordu. Kitapta o yüzden ilgimi çekti okunacaklar listesine girdi bile;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O adam aşkı hiç tatmamştı :) Ne güzel diziydi...

      Sil