Sky Castle Konusu ve Yorumu


Sky Castle Konusu:

Efendim, Sky Castle dizisinin konusunu kendimce yorumlayacağım. Ufak Tefek Cinayetler dizisindeki gibi bir site düşünün. Bu sitede üst düzey doktor aileleri oturuyor. Doktorların çoğunun babası da doktormuş ve 3. kuşak olarak çocuklarının da doktor olabilmesi, Kore'nin en prestijli üniversitelerine kabul edilebilmeleri için tüm paralarını, kanlarını canlarını ortaya koyuyorlar. Canlarını ve kanlarını derken de mecaz yapmıyorum. Bu uğurda ölümü göze alıyorlar.

Gözlerini hırs bürümüş, çocuklarının iyi bir üniversiteye gidebilmesi için kendi kariyerlerini bırakmış, çocuklarına ve çocuklarının derslerine kendini adamış annelerin savaşını anlatıyor bu dizi. Tanıdık geldi mi? Türkiye'de de var böyle anneler!

Sky Castle Yorumu;

Kablolu kanallarda yayınlanan diziler arasında rekor kırarak şimdiye kadar en çok izlenen dizi olmuş.
Her bölüm ortalama devam ediyor ama sonunda öyle bir sürpriz oluyor ki diğer bölüme geçmeden edemiyorsunuz.
10. bölümden sonrası çok daha akıcı.
Diziyi ben sevdim mi?
Açıkçası bahsedilen kadar ölüp bitmedim. Bunun sebebi empati yapamamış, diziden ve karakterlerden kendime yakın bir şey bulamamış olmam.
Böyle eğitim için çıldıran bir ailem olmadı. Onlar hep karakterimize yoğunlaştı. Bu noktadan empati yapamadım. Ya da belki kendim ebeveyn olsam, sınav çağındaki çocuklarım olsa yine empati şansı yakalardım ya da kendim sınav maratonunda olsam, belki. Ama hiçbiri değilim. Bu yüzden de dizi beni içine almadı.
Ama kötü bir dizi miydi? 
Hayır! Başarılı, değişik bir dizi çekmişler. Empati yapabilenler çok sever diye tahmin ediyorum. Ama benim en birinci dizilerimden biri olmadı.

Bayağı yalın bir dizi yorumu oldu değil mi?
Yorumlarınızla burası biraz canlanır, dizi hakkında sohbet ederiz diye ümit ediyorum.

Yorum Gönder

13 Yorumlar

  1. Nabrut hanım merhaba,
    Kısa ve öz de olsa yorumunuzu gördüğüme sevindim. Diziden önce nasılsınız? Dizi yorumlarınızı niye sık sık yazmıyorsunuz? Umarım kötü bir durum yoktur, iyi ve sağlıklısınızdır😊
    Diziye gelince izlemedim ama sık sık videolarına denk gelen biri olarak, düzenli izleme isteği yaratacak bir dizi değildi sanki. Sizin dediğiniz gibi, dizide ve karakterlerinde empati yapılacak hiçbir şey yoktu. Türk velilerin (bilhassa özel okullardaki) öğretmenlere, onların sahibiymiş gibi davrandıklarını çok duydum ve gördüm ama çocuklarını ders çalışma kabinine kilitleyenini hiç duymadım. Bu arada, bu diziden sonra Güney Koreli velilerin çocukları için internetten bu kilitlenebilir ders çalışma kabinlerinden bakmaları haberi de ironikti cidden😅 Yorum için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Genel olara koredeki aileler eğitimin üstünde çok durdukları için çoğu öğrenci üniversiteyi kazanamazlarsa hayatları bitecekmiş gibi davranıyor koredekiler için bence cuk demiş yerine oturmuş bu kadar sevmelerini anlayabiliyorum am ben başlamadım bile çünkü konusu beni sarmadı başlamayı düşünmüyorum 😄

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle empatiyle ilgili soyledigine katıliyorum sınav maratonunda oldugum icin diziyi cok sevdim

    YanıtlaSil
  4. Gayet başarılı iyi dizi bulmak artik zor

    YanıtlaSil
  5. Ben diziye bayılanlardanım.Aslında sınavlar bir metefor olarak kullanılmıştı arkasında insanların güç statüko ya verdikleri ahlaki ödünler eleştirilmişti. Hatta bazı bölümlerde cümle içlerine küresel siyasete harika göndermeler mevcuttu👌 Toplumsal eleştiri yapacaksanız ve Koreliyseniz bunu kesinlikle eğitim sistemi üzerinden yapabilir insanların dikkatini çekebilirsiniz. Biraz Kore toplumunu bilmek gerekiyor ki senarist kendi halkını iyi tanıyıp harika eleştirmişti. Maalesef bizim toplumda dahil insanlar unvanlarına bulundukları "sosyal sınıflara" göre kişilere davranış şekilleri değiştiği için ben dizinin alt metnini ve yaptığı satır arası hicivleri çok başarılı buldum. Kore'de güzel yakışıklıysan veya belli bir statükoya sahipsen insan yerine koyuluyorsun. Aksi mümkün değil maddeye markaya etkete acayip önem veren bi ülke kendi insanlarını eziyorlar acımasız bir şekilde. Bunu eleştirmek kendi toplumuna mesaj vermek kolay bir iş değil ama senarist harika bir iş çıkarmıştı bana göre. Ancak koreliler mesajı yanlış anlamış veya bu eleştirileri hiç takmamış olacaklar ki😄 özel koçlara rağbet artmış ve özel kurslara kayıtlarda patlama yaşanmış. Görmek istedikleri şeyleri görmüşler dizide. 1,30'la başlayıp ikinci bölüm 7,9'a fırlayan en sonunda da 20'lere kadar çıkan ender dizilerdendi ki ilk kez şahit oldum bu reyting artışına. Ústelik kadroda "yıldız" oyuncular olmamasına karşın bütün oyunculuklar çok iyiydi karakterleri müthiş yansıtmışlardı. Ben ikizleri annesini canlandıran kadının zarafetine çocukları ile olan ilişkisine o eşe yapıcı yaklaşmasına bayılmıştım😍 O kocayı Mısır piramitlerine yollayıp dünyaya oradan baktırmak farz oldu adam anca kompleksini yenip tatmin olur😂

    YanıtlaSil
  6. Dizinin çekimleri, oyunculuğuyla ve müziğiyle benim ilgimi çekti sadece. Kore dışından seyirci için kore eğitim sistemini bilmeyenler için oldukça ilgici çekici, geri kalan içinse sinematografik bir dizi olması dikkatlerini çekti (farklı sitelerden okuduğum beğenileri yüksek yorumlardı) Diziden çok sinema havası vermesi dışında, küçük oyuncuların ana karakterler kadar iyi bir performans sergilemesi ve yan rollerin baş rolden eksik kalmamısı kadroyu mükemmel kıldı. Konu bildik olmasına rağmen insanlar bu kadroyu seyretmek için ekran karşısındaydı özellikle. Kore için bir de empati düzeyi yüksek senaryo olunca reytinglerin tavan yapması kaçınılmaz oldu. İşin saçma yanı koreliler dizinden sonra çocukları için özel koç tutmaya karar vermiş olmaları :D Böyle devam ettikçe daha çok diziye malzeme olur eğitim sistemleri

    YanıtlaSil
  7. Nabrut yine mi düğün var ayol. Ay yoksa sende mi bir gelişme var? Özledik cidden. :)

    YanıtlaSil
  8. Nabrut yıne kayıplarda:) kaç gündür bakıyorum ama yoksun iyisin inşallah, birgün arkadaşlar ben bloğu kapatıyorum hoşçakalın demezsin dimi :( özledik

    YanıtlaSil
  9. Bu diziyi izlemedim ama adını çok duydum. Sözün kısası izleyeceğim... Belki ben de hakkında birkaç bir şey karalarım. :)

    YanıtlaSil
  10. Merhaba nabrut. Yorum dan ziyade merak dan yazıyorum, Nerelerdesin Bizim Kız, uzun zamandır sesin çıkmıyor ara ara bakıyorum yeni bir şeyler var mı? diye inşallah iyisindir.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba nabrut. Yorum dan ziyade merak dan yazıyorum, Nerelerdesin Bizim Kız, uzun zamandır sesin çıkmıyor ara ara bakıyorum yeni bir şeyler var mı? diye inşallah iyisindir.

    YanıtlaSil
  12. Bu diziyi sizin yorumlarınızdan sonra kız kardeşim izledi:) ara sıra benım de gözum takılıyordu, güzel işlenmiş bir diziydi

    YanıtlaSil
  13. Sayfanızı uzun zamandır severek takip ediyorum. Ama ilk defa yorum yazdım. SKY Castle dizisi ile ilgili yaptığınız yorum bir başka blogda (Roket Dizi Film) direkt kopyala yapıştır yapılmış. Ben alıntı yapıldığına dair bir şey göremedim. O yüzden sizi haberdar etmek istedim.

    YanıtlaSil