Görücü usulü görüşme sonrası

Bayan Hiçkimse bir mail yollamış. Yazdıkları bana yabancı gelmedi, eminim birçoğunuza da tanıdık gelecek. Taraflardan biri olarak söyleyecek sözüm yok ama eminim sizlerden çok güzel cevaplar gelecektir.

Sözü, görücü usulü görüşme sonrası sürece değinen Bayan Hiçkimse'ye bırakıyorum.

Blogunuzu nasıl takipçisi oldum hatırlamıyorum ama görücü usulü randevu deneyimlerinizi okurken kendimi bulduğumu hatırlıyorum o yazılarınızı zevkle okudum. 

Sonra Mehmet Bey'in yazıları derken X Hanım'ın yazısı onlara yazılan yorumları görünce birçoğumuzun benzer sıkıntıları paylaştığını gördüm ben de yazmak istedim. Rabbim herkese duasındaki hayırlı nasibini versin. 

Flört etmeyelim peki, her söylenenle görüşelim mi? 

Şöyle söyleyim, 28 yaşında muhafazakar bir aile kızıyım, evlenme görüşmelerine başladığım 22 yaşındaki kriterlerim ne ise şimdi de değişmedi ama sürekli kimseyi beğenmiyor sözlerini duymaktan çok yoruldum.

Görüşmelerimin yarıdan fazlasını aracının hatırı var diye karşıdaki kişi hakkında ön bilgim olmadan yaptım. Halbuki bilseydim hiç görüşme yaşanmayacaktı. Bu görüşmelerin öncesi sonrası benim için hep gönül yorgunluğu olmuştur.



Dış görünüşe dikkat ediyorum evet farkındayım kabul ediyorum ama yakışıklı olsun namazsız niyazsız olsun da demiyorum. Önceliğim hep aynı değerleri paylaşmak oldu. Yaptığım hiçbir görüşmede kalben mütmain olmadım, görüşmeler beni yorduğu için fotoğraf görüp hayır dediğim oldu, fotoğraf görmeden de hayır dediğim oldu.

Sürekli duyduğum laf: Kimseyi beğenmiyor, kimseyle görüşmüyorsun!

Görüşmediğim için ‘nasibini küstürürsün’ diyorlar bunları diyen kadere insanlar. Ben de diyorum yazılmışsa nasibim vardır ve ben ona hayır diyemem.

Görüşüp olumsuz yanıt verince ‘kimseyi beğenmiyor’ diyorlar kalbim mütmain değil, diyorum kalbimin kabul etmediği birine nasıl bir ömre evet diyeyim.

Evlendikten sonra seversin diyorlar, ihtimaller üzerine nasıl hayat kurarım?

Kalbimin mütmain olmadığına evet diyemem, diyorum bunu kimselere anlatamıyorum.

Bunları neden yazdım ne cevap bekliyorum, bilmiyorum, belki de sadece içimi dökmek istedim.

Blog Sahibinin Notu: Evlendikten sonra seversin kısmı hakkında bir yazı da ben yazacağım.

Yorum Gönder

22 Yorumlar

  1. Anladım ben. Sorun sizde değil. Çevrenizdeki insanlarda.
    Bunaltiyorlar. Habire evlen diyorlar. Durmadan onunla bununla görüş diye ısrar ediyorlar.
    Sonuç olarak kimse muradına eremiyor.
    Bir rahat bıraksalar. Değil mi....
    Sözüm sadece konu sahibine değil bu konuda yazan diğer arkadaşlara da.
    Saygılar sevgiler efenim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yollardan geçmiş biri olarak bizi anlıyorsun :)
      Ama işte maalesef mahalleli teyzeler hiç değişmiyor :D

      Sil
  2. Ayyy ne korkunç evlendikten sonra seversin nedir sevmediğin biriyle değil bir ömrü bir odayı bir yatağı bir dakikayı bile paylaşmak istemezsin ki çok saçma. Allah'ım sen koru bizleri. Çok ürkütücü geldi bana. Ha kanı ısınıp evlenenler var sonrasında o sevgisi büyüyenler var ama yine de bir çekim var ortada. O yoksa zaten zulüm yani apaçık. İnsanlara çok konuşma hakkı veriyoruz hayatlarımız hakkında.

    Şeyma

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevmemek nötr olmak, sevmemişse zaten ayrı bir mevzu ama arkadaşın ki farklı bir durum.
      Ama şu cümlene imza atıyorum.

      "İnsanlara çok konuşma hakkı veriyoruz hayatlarımız hakkında."

      Sil
  3. Yakın zamanda bir görücü usulu tanıştırılma olayı yaşadım bir bucuk ay-iki aylık bir görüşme süresi oldu. Herkese göre inanılmaz uzun bi süreçti bu. Görüşme süreleri uzun olunca ailem bi nebze hoş görse de yine de artık bi karar ver moduna girdi. Bu süreçte sizin sorunuza cevabımı buldum. Evlendikten sonra nişanlandıktan sonra...sevmek diye bir şey bana göre yok. Severim sandım ama bazı şeyler çakmak çakması gibi bir anlık. O ışık saçılmadıktan sonra devam etmek için yeterli motivasyon olmuyor ne yazık ki✋🏻

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişiden kişiye değişiyor ya da durumdan duruma diye düşünüyorum. Yani aksini iddia eden evlilik hikayeleri de okuduk bu blogta. Elbette 2-3 görüşmede anlarsın, 2-3 ayda olmuyorsa olmuyordur. Rabbim gönlünün muradını versin.

      Sil
  4. Buraya yorum mahiyetinde kendi hikayemi özet geçmiştim ama karakter sınırını geçtiğim için gönderemedim. Mail yoluyla göndermeye çalışacağım.

    YanıtlaSil
  5. Bu yazı da çok fazla şahit olduğumuz cümlelerle dolu çevre her yerde aynı. Herkes müslüman ama kimse kısmet değilmiş kader tecelli etmemiş henüz demiyor bu şekilde görücü sonrasında kişilere hep cümle aynı kimseyi beğenmiyorsunuz. Yazdıklarınız gayet güzel düşündüğünüzü gösteriyor. Denemişsiniz şu hiç resmi görmeden ya da araştırma yapmadan birini görmek doğru değil boşuna ruhen çöküntü yaşanıyor çünkü. Tabiki herkesin bir kriteri vardır niye olmasın ki gönül işi bu evlilik bir ömür yaşayacağın kişi sonuçta sana uymuyorsa kısmet denilip gereksiz yorum yapılmamalı. Şunu ben de hep merak etmişimdir evlenince seversin olayı nedir???? Yaşayan birileri varsa ablatırsa sevinirim😊 sanırım bazı insanlar için geçerli bu durum başta sevmediğini sonradan sevemem ben mesela😑 güzellik konusu kim güzelliğe bakmadığını söylüyorsa yalan ben katılmıyorum ilk bakışta içini görmediği için dış görüntüsünden etkilenir insanlar.. birinin dış görüntüsünden etkilenmeyip de yüreğini huyunu seven kişilerde yıllarca tanıyıp bir şeyler paylaştığı kişilerdir.. yorumları merakla bekliyorm. Nabrut senden de bu konu üzerine yazı beklemek şart oldu 😊😊😊evlenince seversin konulu. Sevgiyle kal..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazar adına çok teşekkür ediyorum öncelikle.
      Sonradan sevme konulu bir çok evlilik hikayesi de okuduk aslında burada ama konuya bende değineceğim.
      Dış güzellik kısmında da maalesef katılıyorum.

      Sil
  6. Şimdiye kadar hiç evlilik görüşmesinde bulunmadım ya da yakinen tanık olmadım, o yüzden derin yorum yapma hakkım olduğunu düşünmüyorum ama Allah aşkına, evlendikten sonra sevemezse ne olacak? Vebali kim alacak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soruların tüylerimi ürpertti. Evlilik zor zanaat. Umarım bu kısma kalmadan gönlün kolayca ısınırak güzel bir evlilik yaparsın da bu soruları düşünmek zorunda kalmazsın

      Sil
    2. Allah razı olsun, cümlemize nasip olur inşallah hayırlı, güzel bir evlilik. :)
      Okurken aynı ürpertiyi bende hissettim. Bazen bazı şeylerin önünü ardını çok düşünmeden iş yapıyoruz. Allah, önce durup düşünme yeteneği versin bizlere.

      Sil
  7. Yani buna şöyle bir yorum eklemek istiyorum kuzenime komşumuzun yiğeninin resmini gösterdim kesinlikle olmaz dedi o zamanlar kazım koyuncu tarzı bir imajı vardı sonra kuzenim nişanlandı nişanı attı kısmet değilmiş tekrar ısrar ettim bi görüş diye bu sefer resim göstermedim ama onun kafasında ilk resim vardı görüşmeye gitti yarım saat diye gittiği görüşmeden arkadaşı 3 saatte zor söktük :)) eniştem imajını değiştirmişti o zaman hani boylu postlu yakışıklı idi zaten de o zamanlar biraz tarz takılıyordu yanlız aradan geçen zaman 5 yıl civarı sonra baya takım elbiseli kol düğmeli bi tarz benimsedi şimdi evliler 2 çocukları var hala diyorum ki nasıp hayatta hiçbirşeyi biz ayarlamıyoruz, yani ilk seferinde gitmedi önyargılı davrandı yada belki gitse direk hayır diyecekti bende bi daha söyleyemeyecektim ama oldu mevlam yazmış ikisini kim ne ederse etsin ne derse desin nasibin bir vakti var o zaman gelmeden hiçbirşey olmuyor geldi mi de ne edersen et kaçamıyorsun .Nişan olayından kalbi çok kırıktı üzgündü eniştem resmen yarasına merhem oldu belkide o yüzden 5 yıl bekletti mevlam hikmetinden sual olanmaz kimseyi takmayın bence herşeyin ama herşeyin bir hikmeti var .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ibretlik bir hikaye. Kesinlikle nikahın vakti var diye düşünüyorum buna inanıyorum ki işte bu da onu ispat eder nitelikte olmuş. Bir görüşmenin de yeterli olmadığı durumlar olduğunu bir kaç kez görüşülmesi gerektiğini de düşünüyorum ama işte aman ben de kelim millete merhem öneriyorum ahaha :D

      Sil
  8. Tam bu yazıyı okumadan önce günlük gelen e-postayi açtım ve içinde
    "Birbirini seven iki kişi için nikâh (evlilik) kadar sevgiyi artırıcı bir şey görülmedi.” (İbn-i Mâce, Nikâh, 1) hadisi yaziyordu.
    Şaşırdım çünkü şimdiye kadar bize hep nikahta keramet var diyerek sevmedigimz hatta yazan kisinin belirttiği gibi kalbimizin mutmain olmadığı kişileri kabul etmemiz istendi. Lakin hadisi şerifte bile birbirini seven iki kişi için diyor.. gerçekten de nasıl bozularak geliyor bazı seyler, bir kere daha görmüş oldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkçası burada çok fazla ilk görüşte sevmedim sonradan sevdim konulu hikaye okuduk o yüzden kesin ve net bir şey diyemiyorum

      Sil
  9. Bir kişinin kriterleri olması demek kendini tanıyor, ne istediğini biliyor demektir. Evet katı değişmez kriterlere uyan kişi bulmak imkansız gibidir ama yazarımızınkinin o kadar katı olmadığını anladım ben. Çevremizdeki isanların da kriterlerimize karşılık her zaman beklentileri vardır kendilerince ve o beklenti karşılanmadığında bunu doğal algılamaktansa günah keçisi ararlar ve bulurlar. Benim tavsiyem her konuda olması gerektiği gibi içinize mutlaka sinsin, mutsuz daha doğrusu huzurdan yoksun kalan insan ayaklı bomba gibidir ve aileden tutun topluma kadar her aşamada zarar verir bilerek veya bilmeyerek. Evlenince seversin de saçmalığın daniskasıdır. Eşimle hiç konuşmamıştık ama kanım ısınmıştı o da aynı şekilde. Bir insanı onunla yaşamadan tanıyamayız ama kalp bir şekilde tanıyor, ve bizi ya itiyor ya da çekiyor dinlemek lazım. Bu yolda ilerleyenlere sabır ve huzur diliyoŕum. Toplum baskısı ile hareket edip yanlış kararlar almazlar umarım, sorun çıktı mı enkazımızı toplum kaldırmıyor. Bu yüzden karar verip arkasında durabilmek gerekir. Olur dediklerinde de korkmasınlar. "aşk"değil(sadece çok seviyorum aşkımdan ölüyorum denilen ama içi doldurulmayan aşkı kastediyorum, kimse yanlış anlamasın) ama sevgi saygı dayanışma her şeyin üstesinden gelir. Uzun oldu biraz, sevgiler. Asiye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asiye döktürmüşsün. Bana diyecek bir şey bırakmamışsın.
      Çok teşekkür ediyorum bu güzel yorum için.

      Sil
  10. Bu konuda pek çoğumuzun sıkıntısı var maalesef. Ben bunun sebebi olarak aile yada çevremizdeki insanların bizleri iyi tanımamasına bağlıyorum. 11 yıl yatılı okul okudum. Eve geldim alışma süreçi inanılmaz zor geldi. Alıştım mı hayır. 6 yıldır evdeyim, annem bu 6 yıl içinde zerre ne isteğimi umursamadı.

    İlk başlarda okumamış insanları karşıma çıkarıyordu. Abes gelebilir ama benim için eğitim önemli. Bunu anneme kabul ettirmek için çok direndim. Sonra okumuş olanı buldu, ama yaş farkı var. Yaş 33 olunca kendimden büyük bekar birini bulmak zor.
    Onca ısrarlardan sonra birisi ile görüşmeyi kabul ettim. Arada 1 yaş var dediler gittim. Benden 4 yaş küçük çıktı! iki taraf için de çok kırıcı. Karşı taraf çok bozuldu bende onun verdiği tepkiye bozuldum. Hiç kimsenin beni bu şekilde incitmeye hakkı yok. Annem bile olsa. Umurlarında oldu mu hayır. Bu görüşme 3 ay sürdü bu zaman zarfında neler isyetip istemediğimi anlamış oldum.
    Eskiden önemli olan şeyler artık önemli olmadığını fark ettim.

    Rabbim cümlemizin karşısına hayırlı insanlar çıkarsın. Nasibimiz karşımıza çıktığında yıpranmamış olmayı umuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok etkilendim, ne desem bilemedim. Anlıyorum. Maalesef ki anlıyorum seni. Yaşadığın süreci, sonrasında yaşadıklarını...
      Son cümlene amin diyorum.

      Sil
    2. Bazen seni inciten en yakınların olur. En acısıda farkında bile değillerdir kendi dünyaları sadece doğru olandır. Ne sen onları anlarsın ne de onlar seni aradaki yaş farkı en önemlisi çağ meselesidir o yüzden çok üzülme . Bence durum şu ne istediğini biliyorsundur artık ona göre karar ver hareket et kalbinin sesi seni mutlu olacağın yola götürecektir emin ol. Herkesi mutlu etmek mümkün olmadığı gibi tek kişiyi de mutlu etmek imkansızdır. Lütfen insanların fikirleri onların olduğunu bil ve esas senin ne istediğini dinle yeter...rabbim karşına hayırlısını çıkarsın..cümlemizin.

      Sil