Alternatif Tıpta Bel Fıtığı

Bu hüzünlü hikaye benim 4,5 kilo doğmamla başlıyor. 3 yaşında boğmaca oluncaya kadar küçük bir obez olan tosununu sırtlanan ve yokuş başındaki sobalı evinin en üst katına soba kovası taşıyan annem başrolü üstleniyor. 

Böylece başrolün bel fıtığı ile olan mücadelesi başlıyor ve günümüzde 8 yerinde fıtık, 3 disk kayması ve dahasına düçar oluyor. Doktorlar sinirlere baskı olduğu için ameliyat edemiyor  ve tehlikeli bir bölge olduğu için bıçak değmesi riskini alamıyorlar. Mütemadiyen fizik, akapuntur, masaj, hamam dahil olmak üzere tüm tedavi yöntemlere başvursa da kısa vadede sorun tekrar baş gösteriyor. Kendisine çok dikkat etmesi lazım ama her anne gibi bu noktada çok başarısız. 

En son aşamada ayağı uyuşmaya, hissizlik oluşmaya başlayınca bizi bir telaş sardı. Tıbbi olarak yapılabilecek her şeyi yaptık ama sonuç alamadık. 

Fizik tedavinin sonuna yaklaştığımız sırada babamın kadim dostlarından bir amcam bize "bir teyze"den bahsetti. Aslında bu teyzeler ya da amcalar çok meşhurdur malumunuz ve ilk kez de bu konuda tavsiye alıyor değildik. Ama annem kesinlikle bel çekme olayına karşıydı ve yıllar var ki bu hastalığı çektiği halde bu yönde bir girişimde bulunmayı hep reddetmişti.

Ama dedim ya, tüm çareleri tüketmiştik, annem ayağındaki his kaybından dolayı çok endişeliydi. Bu Amcam bizi nasıl olduysa ikna etti. Topal gelen koşarak çıkıyormuş, gibi şeyler anlattı. Yani tamam, o kadar abartmadı ama işinin ehli olduğunu, ocak olduğunu, eliyle olayı çözdüğünü, zaten kendi ihtisası (!) değilse olaya hiç bulaşmadığını bize anlattı. Sanki teyzenin yancısı gibi bizi ikna etti. Hayır, işin ilginç olan yanı bunları bize anlatan amcamda gayet aklı başında, eğitimli, kültürlü biri.




Neyse o bunları bize anlattığı sırada durun bir arayım, dedi, yanımızda aradı. Aslında şehir dışında görev (!) yapan bu teyzemizin şansımıza (eşek şansı) Ankara'da kızının yanına tatile geldiğini öğrendik. Halbuki kazandığı paralarla Ankara'ya değil, Hawaii'ye gitmesi gerekirdi ama neyse...

Teyzede o gün akşam dönecek olmasın mı? Biz de taa olanca yolu tepmek yerine teyze ayağımıza geldi diye bir telaş, düşünmeden sorup soruşturmadan koşarak aynı gün içinde teyzeye annemi emanet ettik.

Teyze kendinden "Emarlı (MR)" (!) elleriyle annemin belini tarayarak sağ disk, sol disk, L2, L3, diye bize tıbbî alanda bilgili olduğunu (!) kanıtlamaya çalışarak ben bunu yaparım, dedi. Önce annemin beline şişe çekti. 

Sonra yandaki odadan kocasını çağırdı. Yemin ederim, işte o an korku filmi başladı. İçeriye kocaman göbeği kapı kadar boyuyla bir dede girdi. Annemi çenesinin altından bir bezle bağladılar, o bağdan dede annemin ayaklarından da teyze tuttu. Beline de bir çarşaf bağladılar. Annemin üzerine babamı da oturttular. 



O anda bana sağdan sağdan gelmeye başladılar. İnanın şu an yazarken tekrar midem bulanıyor, başım dönüyor. 

Bir an düşündüm, dedim bizim burada ne işimiz var. Biz üçümüz de eğitimli insanlarız, bu görüntüyü Mit deşifre etse babamın tüm soyluluk ünvanları devlet taraıfından söküp alınır.

O sırada bunlar aşağıdan yukarıdan annemi çekmeye, annem de bağırmaya başlayınca, adios dünya, dedim. Her şey buraya kadarmış. Yarışmaya katılmak güzeldi, kalanlara başarılar diliyorum. Ricam evlenemediğim için bari ölümü rahat bırakın, tabutuma gelinlik koymaya falan kalkmayın. Tabii bunların hepsini düşünmeye fırsat kalmadan ben Zeki-Metin'in Şaka Yapma filmindeki Zeki gibi fıyuuuttt diyerek bayıldım. Bayılmışım yani, o kısımları çok hatırlamıyorum.

Hayır, annemi sadece ben üzüp ağlatabilirim, kılına da ben zarar veririm ki en çok ben yaparım bunları, o yüzden başkasının annemin canını acıtmasına dayanmam mümkün değildi. Çok bile dayandım.

Ben bayılınca annem de tedaviyi yarıda kesmek zorunda kalarak yanıma gelmiş. 

Hah, can alıcı kısım burası.
Anneme bu tedavi yaramadığı gibi başladığımız yerden çok daha da geri bir noktaya düştük. Annem bir hafta boyunca ağrıdan uyku uyuyamadı. Benim annem ki, bir Osmanlı kadınıdır, acıdan ağladı. Bu gerçekten üst sınır bir acı çektiğinin kanıtı olarak yeter.

Öyle bir duruma geldi ki affedersiniz tuvalete kalkamıyor, yardıma ihtiyaç duyuyordu. Günlerce Allah'ım biz böyle bir basiretsizliği nasıl gösterdik diye üzüldük. Hadi annem hastaydı ve çaresizdi aklı selim düşünemiyordu, biz babamla nasıl böyle bir şeyin içine girdik diye kendi kendimizi yedik.

Abim, sizin gibi eğitimli insanlar böyle yaparsa sair insanlara ne diyebiliriz ki diye bizi olanca gayretiyle gömüp haklı olarak çok kızdı.

Velhasıl kelam annemin kendini toplaması 3 ayı aşan bir süreyi buldu. Hem psikolojik olarak hem de bedenen kadın elimizde eridi. Teyze aslında işinin ehli olduğunu annemin ben bayıldığım için telaş ederek tedaviyi olumsuz etkilediği iddia etti. 

Kışın Ocak gibi bu olayları yaşadık ve o zamanlar durumu tiye alamayacak kadar üzüntülü olduğum için yazmadım. Şimdi annem daha tam olarak düzelmiş değil ama şükürler olsun ki o günleri atlattık. Bu yaşadıklarımız bize ders oldu, size de olur diye düşünüyorum.

Basiret bağlanması diye bir şey kesinlikle var ve bizimki o gün topluca gerçekleşti. Levent Yüksel abimizin dediği gibi; Bir daha mı? Tövbeee.... 

Not: Alternatif tıbba karşı ön yargım yok. Kesinlikle inancım da tam ama iyice araştırılmalı, doğru kişiler bulunmalı ve hastalığın alternatif tıp için uygun olup olmadığı saptanmalı diye düşünüyorum.

Yorum Gönder

21 Yorumlar

  1. sonuna kadar okudum ama aralarda nedense yok canım bu nabrut değildir.kesin başkasının başına geleni anlatıyordur dedim.abin bu sefer haklı canım.hadi sen gençsin baban nasıl kabul etti böyle birşeyi(yargılamak bana düşmez babacığını kusuruma bakma .ellerinden öperim kendisinin) ama inanamadım.kesinlikle basiretiniz bağlanmış ama iyi ki daha kötü neticeler doğurmamış, doğurmasın inşallah.çok geçmiş olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babama kadar annem neden kabul etti. Gönderen bizi neden gönderdi.
      Ki annem bu hastalığı 20 seneden fazla süredir çekiyor hiç gitmedik, gitmeyi düşünmedik bile neden şimdi? Hangi akla hizmet! Dediğim gibi yargılayabileceğin bir durum yok zaten ortada :D Tamamen idrak dışı gelişmiş bir durum. :D
      Sağolasın.

      Sil
  2. Çok çok geçmişler olsun. Rabbim şifa versin inşallah tez vakitte.
    Yapan insanlarda da iyi cesaret var. Sakat kalsa biri nasıl bahane buluyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında teyze oğlu ile bu işi yapıyor oğlu da fizyoterapist. Hani öyle namı kötü biri falan da değilmiş. Cidden şifa bulan da var ama bize uygun olan tedavi değilmiş, maalesef.

      Sil
  3. Allah dahada şifa versin annene, inşallah en kısa zamanda eskisinden daha iyi olur. İçim sızladı okurken, insanın kendisinin yada sevdiklerinin sıhatiyle sınanması sınavların en zorlarından. Çaresizlikten basiretinizin bağlanması, bi ümit bu yola başvurmanız çok normal bişey. Allah beterinden korumuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun.
      Aynen söylediğin gibi, çaresizlik insanın net ve doğru düşünmesini engelliyor. Amin. cümlemizi. :*

      Sil
  4. Çok çok geçmiş olsun. Öyle uzun bir iyileşme dönemi çok zor geçmiştir eminim :(

    YanıtlaSil
  5. Acikcasi üzüldüm. Basta anlattığınız durum annemde var.ameliyat olup kalkamamak ve daha kötü olmaktan korkuyor.ben de cok üzülüyor care ariyordum anneme kendimce. Sobra bigün hacamat yaptırdım ve ogrendim ki özellikle bel fıtığı gibi rahatsızliklara hacamat şart mis.eminim sünnet olan bu uygulamadan haberiniz vardır. Acaba denemediniz mi.annemi kan tutuyo o yüzden ikna edemedim. Bigün ederim inşallah. Siz de anneniz denediginde haber edin örnek gostereyim anneme. Buarada cakisirken müthiş bel ağrısı çekerdim hergün. Sandalyede oturuyordum okulda ondan mi başladı ağrı bilmem.ama belimi bukemezdim.okul bitti yaz tatilinde ben birden iyilestim.sanji tüm yıl hic agri cekmemisim belimde kesin bu fıtık ya dedirten ağrılar yokmuş gibi ağrılar bıçak gbi kesildi.evimde de sürekli uzanir ayaklarimi da uzatirim.bilmiyorum anlatayim dedim bunu da

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen benim annemi de kan tuttuğu için ben de ikna edemiyorum. Babam yaptırdı bayağı mamnun oldu aslında ama annem ıhh :D

      Sil
  6. Nabrut gerçekten herkesin başına gelebiliyor. Insan şifa bulma umuduyla neler yapıyor. Arkadaşım da baş ağrısından kurtulmak umuduyla saçını kazıtıp hacemat yaptırdı. Baş ağrısı daha fena olduğu gibi keloglan gibi gezdi. Hepimiz çok üzülmüştük ;( hacemat sünnet evet ama doğru bir sekilr yapılmalı. Hele bu işleri kullanan çok istismarcı varken

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Ehil ellerde yapılmalı. Rabbim şifa versin arkadaşına da

      Sil
  7. Allah şifa versin annenize , çok üzüldüm :(
    Bu fıtık ağrıları çok dayanılmaz, benim babamda da 3 tane boyun fıtığı var oradan biliyorum. Geçen ay öyle bir artmıştı ki ağrıları , kolu , eli , parmakları bile uyuşuyor, çok şiddetli kas ağrıları yaşıyordu. Benim babam ki gezmeyi çok seven biridir , ağrılarından evden çıkamaz olmuştu. Çok şükür gerek masajlarla , gerek fizyoterapilerle , gerek sıcak soğuk kompreslerle bir sekilde atlattık o günleri çok şükür. İnşallah sizin annenizde ve bütün hastalarımızda tez zamanda şifaya kavuşur Allah'ın izniyle .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun amin.
      Anlıyorum, aynı süreçleri zaman zaman yaşıyoruz maalesef.
      Allah şifa bekleyen herkese şifa versin inşallah.
      size de çok geçmiş olsun

      Sil
  8. Merhaba,

    Yazıyı okuyunca aklıma direk youtube'da çok meşhur olan afrika'da baş ağrısı tedavisi videosu geldi :) izlemediyseniz izleyin.

    İnsanlar çaresiz kalınca maalesef böyle yollara başvurarak medet umuyorlar. Kimi zaman şifa oluyor ama çoğu zaman daha da büyük zararlara yol açıyor.

    Yıllardır dert çeken biri olarak belki sizde duymuşsunuzdur ama ben kuru iğne tedavisinden çok fayda gördüm. Ancak kuru iğne tedavisini de fizik tedavi doktoruna ve gerçekten işin ehli olan bir doktora yaptırmak gerekiyor. Denemediyseniz bir araştırmanızda fayda var. Annenize geçmiş olsun dilerim.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar;
      Videodan haberim yoktu şimdi izledim çok mantıklı sevdiklerime(!) uygulamalıyım tedavi amaçlı :D
      Kuru iğne tedavisini duymadım sanırım. Başka isimle biliyor olabilir miyim bilemedim ama inceleyeceğim. Çok teşekkür ediyorum tavsiye için.

      Size de şifa diliyorum.
      sevgiler

      Sil
  9. Öncelikle geçmiş olsun inşallah kısa zamanda şifa bulur anneniz. Güzel bir konuya değinmişsin. Alternatif tıp gerçekten çok önemli ama işin ehlini bulursan. Bunu 2 örnekle açıklayayım küçük yaştan itibaren sürekli mide bulantısı sorunu yaşamışlığım var öyle yataklara düşüren cinsten gezmedigimiz doktor yapılmayan test kalmadı lakin bir tedavi yolu bulunamadı lise yillarina kadar boyle gecti derken bir komşu tavsiyesi ile yaşlı bir teyzenin kapısını çaldık bu şikayetlerle gelenleri iyileştirdiği söyleniyordu "göbek düşmesi" imis sorunumun adi 1 saate yakin suren ibrikle cekme bal surme elle masaj gibi islemlerden sonra gerçekten de tamamen iyilestim. Hâlâ rahmetle anar dua ederim o teyzeye. Buna karşılık bel fıtığı sorunu olan teyzem bahsettigin gibi bir bel çekme hadisesinden sonra acılar içinde ameliyat masasında buldu kendini. Diyeceğim odur ki alternatif tıp herkesin harcı değil çok iyi araştırmak lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum.
      Kesinlikle aynı düşünüyoruz. Alternatif tıbba inancım tam ki sen de bizzat tecrübe etmişsin. Ama şans meselesi sanırım. Allah ehli olmayana düşürmesin.

      Sil
  10. Merhaba, öncelikle çok geçmiş olsun sonra da bir tavsiyem olabilir. Benim eşimde de ileri seviye boyun fıtığı vardı 2 yerde; 2 sene önce kolunda uyuşmalarla ve his kayıplarıyla farkettik gittiğimiz 5 dr(özelde, devlette, tanıdık) kesin ameliyat dedi. Sonrasında yine bir tanıdık vasıtasıyla İstanbul'da bir doçente gittik.Nev-i şahsına münhasır bir doktor; kendini şifacı sanıyor. 6 ay boyunca eşime gece gündüz takacağı şekilde bir titanyum boyunluk aldırdı; olması gerektiği şekilde ayarladı. Bizimki ameliyat korkusuna hakikaten çıkarmadı ve 6 ayın sonunda mr çektirdiğimizde bir mucize gerçekleşti boynu neredeyse tamamen düzeldi. Hala haftada bir gece yatarken kullanıyor. Senede bir mr çektiriyor; bir sorun yok. Alternatif tıp sayılır mı bilmiyorum sonuçta adam doçent ve sadece bir boyunluk verdi ama biz bunu yaşadık. Eğer annenizde hala bir sıkıntı varsa ve faydası olacaksa istediğin zaman bilgilerini paylaşabilirim. Dediğim gibi adam biraz deli ama çok kişiyi iyileştirdi. Umarım annen de en kısa sürede iyileşir. Sevgiler, Seda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sorunu devam ediyor. Bilgileri verirsen çok sevinirim. Boyun dğeil ama belki bel için de yapabilecekleri vardır.

      Sil
    2. Bilgilerini bize de verseniz keşke

      Sil