görücü usulü görüşmede neler konuşulur?

Evde kalmış bir erkek yazısına cevap yazısı ile tanıdığımız Ebru bugün de başlığın manasını ihtiva eden çok güzel bir yazı göndermiş. Öyle ayakları yere basan bir yazı ki ben bayılarak okudum, sizin de aynı şeyleri hissedeceğinizi düşünüyorum.

Çok fazla uzatmadan sözü misafir yazarımıza bırakıyorum.


Öncelikle herkese tekrar merhaba demek istiyorum.

Yazıya görücü usulünün toplumumuzdaki yerinden bahsederek giriş yapmanın doğru olacağını düşündüm. Nedir bu görücü usulü bahsi? Aslına bakarsak görücü usulü epey yaşlı bir mevzu. Türkler İslam dinini benimsedikten sonra haliyle şeri hükümler de Türk toplumundaki yerini almaya başladı. Dinimizin haramdan uzak durmayı öğütlemesi toplum yapısında köklü değişiklikler getirdi. Bunlardan biri tabi ki evlilik oldu. Dinimiz her konuda olduğu gibi evlilik konusunda da mümkün mertebe haramdan kaçınarak izdivaç gerçekleştirmeyi öngörüyor. İşte tam bu noktada devreye görücü usulü giriyor. Mantık olarak bireylerin aracı vasıtasıyla birbirlerini görmesi, mahrem çerçevede sohbet ederek süreci ilerletip ilerletmeyeceklerine karar vermesi esasına dayanır. Peki, ben sizlere bugün ne anlatacağım? Dilim döndüğünce, kendi deneyimlerinden süzdüğüm, etrafımdaki insanlardan gözlemlediğim kadarıyla bir görücü usulünde nelere dikkat edilmesi gerektiğini  yazmak istiyorum.

Sürecin ilk aşamasından başlamak istiyorum. Bu konuda size aracılık, daha kaba tabirle çöpçatanlık yapan kişiye güvenmiyorsanız mümkün mertebe kabul etmemeye çalışın. Çünkü güvenmediğiniz birinin önerdiği kişiye de  güvenme konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bir ilişkinin, hele ki evlilik kurumunun  temelinde güven olmalıdır. Temeli sağlam olmayan bina çürümeye mahkumdur. Bu nedenle sadece güvendiğiniz insanların aracılığında süreci yönlendirmeniz en doğrusudur. Sonraki aşamada size önerilen bireyle yüz yüze görüşme süreci başlıyor. Bu noktada en önemli mevzu yüz yüze görüşmektir. Telefon, facebook , instagram vs üzerinden süreci başlatmamanızı öneriyorum. Çünkü bu ciddiyeti bozar ve sürece zarar verebilir. Ayrıca  yüz yüze görüşmediğiniz birini görüştükten sonra fiziksel anlamda beğenmeyebilirsiniz, farklı bir takım sorunlar gelişebilir. Dolayısıyla bu aşamayı yüz yüze başlatmak sağlıklı bir ilişki için önemlidir. Bir diğer mevzu ise  görüşmeye giderken çok ümitli olmak ya da bunun tam tersi bir tavır takınmak.  Her ikisi de ön yargı oluşturur, uzak durmak doğru olacaktır.
Cinsiyet ayrımı yapmadan konuşuyorum çünkü bu konuda ayrıma gitmeye gerek duymuyorum. Görüşmeye giderken yanınızda herhangi bir hediye lütfen götürmeyin. Bu karşı tarafı hem utandırır hem de zan altında bırakır. Karşınızdaki insanı daha tanımadan bir şeylere zorlamanın mantığa uyar bir tarafı yoktur.Üstelik bunu dilinizle değil karşı tarafı utandırarak yapıyorsunuz. İyi  niyetinizi konunun dışında tutuyorum. Lütfen alınmayın. Benim  için en önemli konulardan biri de görüşme esnasında elzem durumlar dışında telefonla meşgul olunmamasıdır. Lütfen bunu önemseyin ve karşınızdaki insana önemsiz hissettirmeyin. Bu bir adab-ı muaşeret kuralıdır. Telefonla konuşmanız gerekiyorsa bunu belirtmeniz uygun olacaktır. Konuşma sırasında- kadın veya erkek fark etmiyor- karşınızdaki kişi mahrem mevzulara giriyorsa tabiri caizse koşarak uzaklaşın. İlk görüşmede bunun ne yeri ne zamanıdır çünkü.Bu konuda biraz dertliyim. Çünkü görüşmelerimde çok muhafazakar görünen, bana o şekilde tanıtılan beyefendilerin daha ilk görüşmede mahrem sorular sorduklarına şahit oldum.Bunu özellikle tutucu kesimden görmüş olmam benim açımdan üzücü. Çünkü ben de evlenmek istediğim kişinin muhafazakar bir yapıya sahip olmasını istiyorum.  (Konudan konuya atlıyorum umarım sıkılmamışsınızdır.)

Görüşme sonrasında bir kritik yani değerlendirme yapın. Bunu karşınızdaki kişiyle yapın ki bir sonraki görüşmenin olup olmayacağına karar vermeniz daha kolay olsun. Bu sayede artıları ve eksileri görmeniz mümkün olacaktır. Eğer görüşmek istemiyorsanız bunu net bir şekilde telefondan değil de yine yüz yüze görüşerek yapın. Kestirip atmayın. Başında nasıl işe ciddiyetle yaklaştı iseniz bitirirken de aynı ciddiyeti ve samimiyeti gösterin. Bunu yapmaz iseniz sizin dışınızdaki insanlara da ön yargı ile yaklaşıyoruz ve bu bizim açımızdan hoş bir sonuç değil. 

Son olarak bir konuya daha değinerek bitirmek istiyorum. Her ne kadar evlilik amacıyla görüşüyor olsak da  lütfen karşınızdaki insana danışmadan  ayakları yere basmayan bir ilişkiden etrafınıza bahsetme zahmetine girmeyin. Lüzumsuz. Sonuç olumsuz olursa tekrar açıklama yapmak zorunda kalacaksınız. Hem de karşı tarafta bir sorumluluk hissi oluşmasına sebebiyet vereceksiniz. Dolayısıyla lütfen bu davranıştan da sakının diyerek yazıma son vermek istiyorum.

Yazım bayağı uzun oldu. Umarım sıkılmadan okumuşsunuzdur. Ve umarım faydalı bir yazı olmuştur. Nabrut’cum sen de eklemeler yaparsan şahane olur. Şimdiden teşekkür ediyorum.

Not: Siz de bloğumda misafir yazar olarak yer almak isterseniz nabrutvebiz@gmail.com adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Yorum Gönder

18 Yorumlar

  1. Kesinlikle yüzyüze görüşme tanımamanın en iyi yoludur. Hele ki benim için en iyisi ;) Jest, mimik ve bakışlardan karşıdakinin aklını okuyabiliyorum. Özellikle yalan söyleyenleri fark edince üzülerek görüşmeyi bitiriyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geleceğin parlak :) seni biraz ötede bekliyorum :D

      Sil
    2. İnşallah dediğin gibi parlak olur ;)

      Sil
  2. Merhaba cok yararı olan bir yazı olmuş,yazım uzun olmuş demişsiniz ama aksine hemen bitti, daha detaylar bekliyoruz Nabrut😄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz da ben mi yazayım ne yapayım :)

      Sil
    2. Ben ilk sen yazdın zannetmiştim açıkçası 😂 çok çabuk bitti yazı.. sevgili nabrut bu yazının devamını da sen getirirsen hoş olur bence :)

      Sil
    3. Seviniriz.Süper olur.Fatma

      Sil
    4. eveeeeeettt

      Sil
  3. Merak ettim de mahrem mevzular derken neyi kastediyor.Kafamda çok birşey canlandıramadım

    YanıtlaSil
  4. Öncelikle yazıyı yazan Ebru Hanım'a teşekkür ederim. Bence herkes içim çpk faydalı bir yazı oldu. Daha yazılarını da bekleriz :)
    Nabrut sen de yazsan çok şahane olur gerçekten. Bayıla bayıla okuruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu açıdan ne yazabilirim bilmiyorum ama düşüneyim :)

      Sil
  5. Yapmayin, yada yapilmasin dediginiz herseyi vallahi yaptik :))) Ama 12 yildir sahane suren bir evliligimiz var :)
    Dogru insan bence isin ozu. Birde basta kavak yellerinin esmemesi tabiki :))

    YanıtlaSil
  6. Biri bu konunun bir kitabını yazsın Allah aşkına 😂😂 bu yazı çok kısa olmuş ama yararlı bilgiler var biraz daha açmak lazım konuyu vallahi bu konuda zır cahilim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konu teknik bilgi ile üstesinden gelinecek bir şey değil sanırım :D

      Sil
  7. Bu konu biraz daha açılsın

    YanıtlaSil